Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (99) éleslövészet (23) f 16 (20) gripen (76) Gripen (71) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (48) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) kecskemét (45) Kecskemét (64) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (16) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

Újabb 800 milliárd honvédelmi beszerzésekre - közbeszerzés alóli mentességgel

2018.07.15. 15:40 | zord | 14 komment

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának (HRB) idén, még a választás előtt volt már egy "rendkívüli" ülése, melyen a kormánypárti képviselők mintegy 600 milliárd forint értékben adtak felmentést a belügyi és a honvédelmi tárcának, hogy a közbeszerzési szabályok mellőzésével költhesse az adófizetők pénzét - értelemszerűen hosszú távon. Abból a csomagból a BM alá behúzandó Légimentők használt norvég helikopterbeszerzését (mint lényegében elenyésző tételt) sikerült a LégierőBloggernek konkrétan feltárnia. Az ülésen elhangzottak minősítése miatt egyébként ismeretlen tartalmú csomag "tagságára" jelöltként persze más is felmerült: például a honvédség új nyugati helikopterbeszerzése, mely aztán - láss csodát -, június 29-én kezdetét is vette a 100 milliárd forintos H145M-ügylettel.

171012_hajmasker_h145m_095m.jpg

A húsz darabos H145M-beszerzés vélhetően az előző, a HRB-ben márciusban szentesített mintegy 600 milliárdos felmentési csomag egyik programja lehet.

Akkor kevesen gondolták volna, hogy a példátlan összegű beszerzési szándékot exponáló döntést überelni fogják, méghozzá alig néhány hónap elteltével. Mint a gyakorlatot a legmesszebb menőkig bíráló Demeter Márta alelnöknek (LMP) hála megtudhattuk, ez történt a HRB eheti, július 11-i ülésén, ahol túlnyomóan a HM számára, mintegy 800 milliárd forint értékben adott közbeszerzés alóli mentességet a kormánypárti többség. A minősítés miatt részleteket ezúttal sem tudhattunk meg, persze az egyéb forrásokból származó információmorzsákkal korrelálva számos "beszerzési programjelölt" kínálkozik.

151105_ke-siauliai_023m.jpg

Mivel sokat beszéltek róla, s 75 milliárdos kormányhatározatot is láttunk róla, a rámpás szállítógép bizonyosan a felmentett tételek egyike. Sajnos az egy szem Ancsánk utódját már nem lehet olyan gyorsan beszerezni, hogy ki tudja szolgálni a BAP50-et 2019-ben. Mert az nyilvánvaló, hogy mindent (pl. MAGG konténer) nem lehet megoldani az A319-essel.

070413_objektum_164m.jpg

Az SzT-68U a maga korában nagyszerű telepíthető lokátor volt, és még ma is az lenne, ha nem jelentene ukrán függést. Egy lehetőleg AFAR családdal kell felváltani a mobil radarcsoportok centiméteres technikáját, amit a lérak helyi RL korszerűsítésével kell összehangolni. Mindkét csapatnál ezen kívül fenn kell tartani a VHF sávot is, erre a hazai P-18MH2-nél reálisan nem lehet jobbat kívánni.

180607_ujmajor_toly18_246m.jpg

Az egy tűzcsatornás, első generációs félaktív Kub rendszerek felett akárhogy is nézzük, eljárt az idő, nem beszélve az alkatrészellátásról és a rakétaélettartamról. Pótlása egy korszerű, többcsatornás MRAD (legalább 50 km HMZ) rendszerrel a hiteles légvédelem alapját képezi - mivel egy esetleges magas intenzitású konfliktusban az egyszázados vadászerőnk perzisztenciáját semmiképpen sem szabad túlértékelni. Azt mondani sem kell, hogy ez az eszközkategória a SHORAD és VSHORAD fejlesztés nélkül könnyen pénzkidobássá degradálódhat. 

151106_siauliai_352m.jpg

A Gripen AIM-9L/I-1-es Sidewinderjeit, nemcsak elavultságuk miatt, hanem üzemidejük lejárta miatt is haladéktalanul le kell váltani, valós alternatíva nélkül az IRIS-T-vel (és természetesen a vele "együtt járó" Cobra sisakkijelzővel) . Az AMRAAM-nél pedig van egy jobb, nagyobb teljesítményű, európai típus, a Meteor. Azt is mondhatnám, hogy nincsenek kérdések, csak válaszok, az idő pedig szorít.

170525_bakonykuti_iskolaloveszet_123m.jpg

A D-20-as vontatott tarackok segítették fenntartani a tábori tüzérkultúrát Magyarországon. Valós tüzérképességhez önjáró eszközök beszerzésére van szükség. A korábbi kormányhatározatban allokált 10 milliárd forint legfeljebb kezdeti lépésként értékelhető, így valószínű, hogy a HRB döntéseiben is van a fegyvernemre vonatkozó. Az ugye elég egyértelmű, hogy az olyan "extrák", mint a korszerű FAR tüzérségi lokátor ma alapfelszerelésnek számít ebben a képességben.

180511-12_gy_nyilt_nap_112m.jpg

Az UAV/RPV kérdésben először is végre el kell dönteni, hogy a magyar fejlesztéstől mit vár a HM. Ha széles körben (értsd: a dandárok saját felderítő alegységei, nemcsak a 24. BGFE) rendszeresíthető eszközt, akkor hozzá kell tenni a szükséges fejlesztési pénzt. A másik fontos kérdés a manpack/over the hill kategórián túli világ, a MALE-ig bezárólag. Nem mellesleg a politikailag oly fontos Közös Akarat felderítőfeladataira is ez szakmailag korszerű/költséghatékony megoldás. NEM az alapkiképzőgép, és NEM a helikopter.  

Az ellenzéki képviselő szerint így már 1450 milliárd forint értékű mentesítést kézenfekvő összevetni Benkő Tibor honvédelmi miniszter pénteki nyilatkozatával. Ebben a 2019-es HM-büdzséről azt mondta, hogy a 86 milliárd forintos növekedésnek hála jövőre már 150 milliárd forint áll rendelkezésükre fejlesztésre. Noha a tárca költségvetésének transzparenciája mindezzel együtt sem lesz értelmezhető, azaz tételesen reménytelen számot vetni vele, az azért látszik: a tervezett növekedési pályát (2024-re GDP 2%) bekalkulálva vannak tényleges tervek, programok.

170525_bakonykuti_iskolaloveszet_217m.jpg

Korunk háborúi is megmutatták, hogy a Fagot/Konkursz páncéltörő rakétarendszerek mind eredeti funkciójukban, mind általános tűztámogatási értelemben a mai napig használható eszközök, különösen a máig gyártott tandem harci részes rakétákkal, esetleg éjszakai irányzékos korszerűsítéssel - egyszerűen a hatékony ellentevékenységi rendszerek elterjedése nem olyan széles körű, még a legmodernebb haderőkben sem. A LégierőBlogger szerint a tartalékos lövészerők támogatására megfontolandó rendszerben tartásuk. Ezzel együtt az első vonalbeli dandároknál egy új, korszerű páncéltörő/általános tűztámogató irányított rakétacsalád rendszeresítése szükséges.

Ahogy azonban eddig is, a LégierőBlogger ezen túl is az átláthatóságban látná a beszerzési hatékonyság garanciáját. Nincs valós nemzetbiztonsági oka, hogy a haderőfejlesztési koncepciót, az abban szereplő képességcélokat és azok beszerzési vetületét ne hozzák nyilvánosságra - természetesen ésszerű mértékben. Annál is inkább, mert a jövő terveinek ismertetése már jelen időben is növelné a nemzeti biztonság- és katonapolitikai érdekérvényesítő képességet. A hangzatos politikai kijelentések hitelességét biztosító szubsztanciaként ennek ott kell lennie a háttérben, a stratégiai kommunikáció második vonalában.

070413_objektum_268m.jpg

BMP-1-esek és Gvozgyikák a kalocsai inkurrenciaraktárban 2007-ben. Az önjáró tüzérség és a lánctalpas gyalogsági harcjármű két eszközkategória, melyet a 0-ról kell újjáépíteni a Magyar Honvédségben.

Zord

Címkék: beszerzés közbeszerzés pilota nelkuli tüzérség mentesség UAV légvédelmi rakéta Demeter Zrínyi 2026 HRB páncéltörő rakéta

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr2814114291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord 2018.07.15. 16:15:48

Keményen nyomja a gombot a HM a beszerzésekkel. Kár hogy erről csak az ellenzéktől értesülünk.

Zord

Flankerr 2018.07.15. 23:41:43

Kíváncsi vagyok. Van mit pótolni.
A módszertan pedig.. hát olyan fideszes..

zord 2018.07.16. 02:13:41

Ugyan fővesztés terhe mellett nem tudhatunk semmit arról, hogy milyen beszerzések esetében adott felmentést a HRB, de egy kis képes találgatástól nem riadhatunk vissza...

Zord

Batkaa 2018.07.16. 07:34:31

Kiváló bejegyzés!
Ez az adekvát válasz a transzparencia hiányára: föl kell vázolni, hogy egy "hülyecivil" miként képzeli el a honvédségi fejlesztés jövőjét!
Prognosztizálható, hogy mekkora lesz a költségvetés 2026-ig, erre lehet jó becslést tenni. Az így megkapott összegekből körvonalazhatók az elérhető fejlesztések. Ezt meg lehet írni, hiszen nem sért semmilyen titokvédelmet a találgatás... reális jövőképet lehet fölrajzolni, amivel összevethetők a kiszivárgó hírek.
Gyakorlatilag elvárást lehet támasztani a fejlesztésekkel szemben és ezáltal meg lehet kerülni a transzparencia hiányát.

Batkaa 2018.07.16. 07:45:10

@zord: a láncos gyalogsági technika beszerzését továbbra is elhibázottnak tartom.
Egységes dandárok kellenek, ne legyen "szegény rokon", márpedig a láncos technika elviszi a pénzt az egységes fejlesztés elől.
Az egységes dandárok alapoznák meg a normális tartalékos erő fejlesztését is, hiszen ugyanolyan képzettségű személyek érkeznének a tartalékos dandárhoz. Ezen kívül a licenc alapján összeszerelés is kevésbé elképzelhető láncos technika esetén.

A tüzérség fejlesztésénél a legnagyobb hangsúlyt az integrált felderítő és tűzvezető rendszerek kell kapják! Ha ezen a téren jó és rugalmas rendszert lehet kiépíteni (megvenni tokkal-vonóval), akkor abba bármilyen tűzeszköz illeszthető, illetve együttműködik az ERICS/JTAC-al. Legyen önjáró és sorozatvető tüzérség, de a konkrét tűzeszköz típusánál sokkal fontosabb, hogy meg legyen az a mennyiség, ami már számottevő és a jövőt megalapozza. Ez pedig dandáronként egy tüzérosztály és egy önálló tüzér egység, praktikusan mondjuk ezred három osztállyal.

Beat it! 2018.07.16. 10:55:14

"A LégierőBlogger szerint a tartalékos lövészerők támogatására megfontolandó rendszerben tartásuk." - Konkursz.
Ez messzire vezető kérdés, és jó felütés. Ugyanis a tartalékos rendszer egy idő után szembesülni fog azzal a kérdéssel, hogy egy másodvonalbeli bokorugró - rendfenntartó erőről van-e szó, vagy pedig tényleges katonai erőről.
Ugyanis, mivel nevéből adódik - tartalékos - feltételezhető lenne, hogy valódi tartalék, kiegészítő háttere lehetne a Honvédség első vonalbeli állományának. Ebben az esetben viszont szorosabb integráció szükséges a lövészdandárokhoz (például). Vagy esetleg - mivel területi alapú - az adott környéken állomásozó Honvédségi alakulathoz, legyen az akár lérak, hk, vagy bármi. Természetesen csak olyan kiegészítő jellegű, de elemeiben mégis szakspecifikus munkával, ami legalább a működését, szervezeti felépítésének ismeretét feltételezi.

És mivel a tartalékos katonák elsősorban lövészek, lövész harcászathoz szükséges támogatást kaphatnak. Mondjuk a fent említett honvédségi pct járműveket. Viszont ezek kezelésére olyan katonák kellenek, akik nem csak évi pár hetet szolgálnak. Tehát hivatásos és szerződéses állomány szükséges. Viszont ha már ők a tartalékosokat támogatják, akkor nem több ilyen eszköz (jármű) lenne szükséges, hogy ne a főerőktől vonják el őket?

Lassan el fog érkezni a döntés ideje, amikor mérlegelni kell, hogy a második vonalbeli - értsd: tartalékos - állomány milyen kiegészítő modulokkal kerül ellátásra. Ha a Honvédség válsághelyzetben annyi járművel van ellátva, amennyi neki szükséges, akkor a tartalékosok majd gyalog mennek a megindulási körletbe? És ez csak a szállítójármű, ami lehet teherautó, vagy BTR is akár. Hol vannak még a gulyáságyúk, sátrak, stb.
A kiképzés ideje alatt ezzel persze nincs gond, éles helyzetben viszont már lehetne.

krisss93 2018.07.16. 14:02:04

@Beat it!: Konkrétan menetfelszerlése sincs a tartalékosonak (meg nagyon az aktívaknak se) szóval még elég nagy akadályt kéne megugrani.

zord 2018.07.16. 16:42:34

@Beat it!: én elsősorban nem az elavult BRDM-2 platformú 9P148-ra, hanem általánosságban a Fagot/Konkursz (9M111/9M113) rakétacsaládot használó 9P135 állványokkal alkotott "gyalogsági" konfigurációra gondoltam.

Zord

zord 2018.07.16. 16:45:27

@krisss93: abszolúte igazad van, az egyéni felszerelésbeli hiányosságok (én ehhez nem értek, de tudtommal súlyosak) orvoslása nélkül mindig kínos ezekről a "big ticket item"-ekről beszélni. Sajnos a gond az, hogy ez utóbbiakból csepeg a több zsír...ha érted mire gondolok.

Zord

Batkaa 2018.07.17. 21:41:33

@Beat it!: @krisss93: @zord: a jelenlegi tartalékos rendszer egészben elhibázott.
A tartalékosokat a szerződéses és hivatásos állomány kell adja: miután kikerülnek az aktív állományból, még x évig tartalékosként számításba vehetők.
Ez természetesen úgy valósítható meg, ha
a) van karriertervezés, beosztásoktól függően különböző mértékben, de működik az "up or out", természetes módon a tartalékos erőbe folyamatosan érkeznek az aktív állományból kikerülők,
b) a tartalékos lét is kellően vonzó, hogy ide is válogatni lehessen és a katona ne azért kerüljön ki a rendszerből, mert tele van vele a hócipője...
Ennek megfelelően a tartalékos erőben az aktív beosztásokat másolják, a tartalékos aktív korában nagyjából ugyanazt csinálta, mint tartalékosként. A lövészeknél például ez úgy nézne ki, hogy a két aktív lövészdandár "kitermelne" egy ugyanolyan szervezetű tartalékost, éppen ezért szükségesek az egységes dandárok. Idővel a tartalékos dandár fegyverzete is ugyanolyan lenne, mint az aktívaké. (Így állna össze a három dandáros hadosztály, nem pedig a különlegesek odasorolásával... nekik teljesen megfelelő az ezred szervezet.)

Mindent amit ma tartalékosnak hívnak, be kell tolni a területvédelmi erőbe. A területvédelmi erő legfontosabb feladata a minél jobb helyismeret megszerzése, könnyű fegyverzetű (eleinte legalábbis), aknavetőkig bezárólag, később ki lehetne terjeszteni a páncéltörő rakétákra, ha kiválogatódik megfelelő létszámú rátermett önkéntes.

A mai fegyverzet még használható darabjait, mint a Konkursz, az én koncepcióm szerint az új szemléletű tartalékos erő koptatná el, 8-10 év alatt, miután megkapnák az aktív komponens első ellátásból származó fegyverzetét, az aktív pedig párhuzamosan a későbbi gyártásút...

A személyi felszerelés beszerzésének nagyságrendje, 30-40 ezres létszámnál simán összevethető bármilyen más beszerzéssel, 100-200 mrd Ft között kell számolni és egy része egy-két évenként újra fölmerül, az amortizáció függvényében.
Tehát ugyanolyan komoly tétel, mint bármilyen más látványosabb fegyverrendszer.

Beat it! 2018.07.30. 10:02:07

Egy elég tartalmas interjú Benkő Tiborral:
magyaridok.hu/belfold/korszeru-modern-honvedseg-epul-3339542/

"Ami kritikus, az például a felderítőeszközök, a légvédelmi és páncéltörő rakéták, illetve komplexumok, valamint a terepjáró gépjárművek helyzete, amelyeknél a beszerzésekkel kapcsolatos munkákat már megkezdtük."

zord 2018.07.30. 10:34:17

@Beat it!: az érdekes, hogy a határfeladat csökkenéséről beszél a végén. Hálistennek, talán megint több katonaszakmai feladat jut a katonáknak a rendőri/határőri helyett. Ha jönnek az új dolgok, kell is a tanfolyamokra, a rendszeresítésre az ember, nem a kerítés mellé.

Érdekes, jó interjú, azt kell, hogy mondjam. A részleteket majd kibontjuk a szaksajtóban.

Zord

exi_ 2018.07.30. 11:22:14

"A Gripenek esetében folyamatos a képességek és a fegyverzet bővítése, korszerűsítése. "

.. ez nekem kicsit azt sugallja, hogy hivatalos kommunikaciora nagyon ne szamitsunk a fegyverzet kapcsan.

zord 2018.07.30. 12:42:01

@exi_: hát, anno a svéd oldalon vette észre a kolléga az MS20 aláírást, és én írtam meg az MN-ben. Majd egyszer csak lesz :-)
Ami a fegyverzetet illeti, én így látnám a sorrendet: 1. IRIS-T, 2. Meteor, 3. GBU-49, 4. valami A-G, amit távolabbról lehet dobni (sajnos most nincs más csak az SDB I), szóval nem direct attack mint a Mk82/GBU-12/49/AGM-65.

Zord
süti beállítások módosítása