Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (100) éleslövészet (23) f 16 (20) Gripen (72) gripen (76) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (49) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) Kecskemét (65) kecskemét (45) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (17) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

Kecskemét 2008 (update 4)

2008.08.15. 01:30 | zord | 324 komment

 

Ezt a bejegyzést kifejezetten azért nyitottam, hogy ide írjuk be a hétvégi repülőnappal kapcsolatos észrevételeket, megjegyzéseket. Ide töltöm fel saját képeimet, gondolataimat is. Amennyiben valaki a kommentlők, "a légierő blog közösség" tagjai közül szeretné itt az általa készített képeket viszontlátni, küldje el legalább 420 pixel széles (x koordináta) formátumban a zord.gabor@gmail.com címre!

Az első beküldő fotói megérkeztek. Tomot arra kértem, hogy olyan fotókat küldjön, melyeken a számomra legérdekesebb típusok szerepelnek (erre mondják, hogy a blog önző műfaj???) Ime:

A világ utolsó Corsair II alakulata, a Görög Légierő araxoszi 336. századának speciális festésű gépe jól foglalja össze, hogy miben is jó a SLUF: Fly Low, Hit Hard! 

Nagy örömömre szolgál, hogy egy "normális" festésű A-7E is érkezett, nem pedig a beígért két speciális festésű "cirkuszi példány"

A sokat látott Spangdahlem-i ezred 81-es századának két A-10-ese leszállóban a 12-es pálya finaljén.

Ez a Varacskos Disznó példány is világossá teszi a típus elegáns vonalvezetését minden megfigyelő számára.

Az egyik finn Hornet bejövetele. Messziről jöttek, három pótost hoztak. Bár a "classic" 18-as sem a hosszú lábairól vált híressé (persze nétőpont kérdése, hogy mennyi az annyi..) a finneknél tökéletesen bevált, mint elfogóvadász, különös tekintettel APG-73-as lokátorára és ALQ-165-ös EH-készletére.

Jó szórakozást mindenkinek, de ne feledjétek: a légierő nem játék, adófizetői milliárdokból tartják fenn, és műveleti teljesítményét a repülőnapok hűen nem adhatják vissza a nézőnek!

Túl vagyunk az első napon. Talán furcsa amit most írni fogok, de még reggel megtaláltam a repülőnap résztvevői között a legnagyobb technikai újdonságot. Ráadásul annyira friss, hogy nem találtam róla még említést sehol.

Kombinált rakéta-indtásjelző a spangdahlemi A-10-eseken, melyeket még át sem építettek a C-konfigurációra! 

Összesen négy szenzorház van: egy-egy a szárnyak törővégein, a mellső féllégtérre, míg a törzsvégi farokkúpon kettő speciális (egymás fölötti, egymáshoz képes 90 fokban elforgatott - egy le, egy hátra -elrendezésben, a hátsó féllégtér, illetve a gép alatti tér figyelésére. A szenzorok beállítási tengelyéből elsősorban az jön le, hogy az oldalt-hátulról jövő, elsősorban MANPADS-inítások lehetőségét vették figyelembe, melyek riktán történnek teljesen szemből, ellenben sokkal több az utánlövés.

Tanulság: a harci repülőgépeken is terjed a passzív elektrooptikai indításjelző a helikoptereket és szállítógépeket követően. A francia Rafale úttörő volt ebből a szemponból, a dánok a Terma révén a PIDS-pilonba rakják a szenzoraikat az F-16-osokon, és most íme az A-10-esen is megjelentek...EW lévén természetesen különösebb publicitás nélkül...eddig...

Kedves Livebird kolléga kellemes képekkel örvendeztetett meg EW-érdeklődésemre tekintettel. A majdani magyar szállítógép-típusváltásra is esélyes C-27J-ről Kecskeméten készített képeket ebből az aspektusból.

A Spartan példaértékű szenzorcsomaggal van felszerelve, ami az önvédelmet illeti, de az igazság az, hogy információim szerint a rádiófrekvenciás tartományban itt többről van szó, mint egyszerű besugárzásjelzőről, azaz a fedélzeti rendszer ESM-szintű adatokkal tud szolgálni. 

Közelről látszik a két legfontosabb komponens: elöl az EADS Defence Electronics AN/AAR-60 MILDS II UV-tartományú indításjelző bal mellső szenzora, hátul pedig az Elettronica AR3-C "besugárzásjelző" bal mellső antennadómjának helye, egyelőre "levakolva". Érdekes, Farnborough-ban még megvolt az antenna.

Ezúton is köszönöm a magam és a blog kommentelői nevében a Honvédség katonái és civiljei által elvégzett óriási munkát a hétvégi rendezvény kapcsán. Amikor a pont feletti szóló műrepülést végző pilótákat említem, említhetném kollégáikat is, és a sok névtelent, akik lehetővé tették, hogy ők végrehajtsák a bemutatóra szóló parancsaikat. Külön köszönet azért is, mert ezeket mindenki az optimálistól jócskán elmaradó feltételrendszerben teljesítette.

Máté Attila őrnagy, L-39ZO Albatrosz

Szatmári László százados, MiG-29 9.12 (az kényszerűen utánégető nélküli programért egyértelműen övé a pálma) 

Fekete Tamás őrnagy, Ványik Attila százados, JAS 39 EBS HU (C)

Hála kecskeméti olvasóinknak itt bemutathatom azt a festésmintát, melyet a műszakiak egy csoportja álmodott meg, de végül másik festést kapott a díszelgő MiG-29-es. 

A tervezett, de meg nem valósult festés, egy maketten, felülről.

A kecskeméti műszakiak egy csoportja által javasolt, de meg nem valósult ünnepi festésminta alulról.

A 29-es bal svanca évszámokkal és CR-32-es képpel.

A 29-es tervezett festése a jobb függőleges vezésíkon: sas, karmában egy hetvenes számot hordozó pajzzsal.

 

 

Zord

Ui: Most, hogy az idei repülőnapot, és benne vezetőink bölcsességét ünnepeljük, lássuk, hogy mire vezetett 2005-ben, amikor "Bocsit" beengedték a 29-es hátsó ülésébe:

"Valaki" megnyomott valamit a hátsó ülésben, amikor azt nem kellett volna (áthúzás a reptér felett, nem földetérés utáni pillanatok...), amitől kinyílt, majd nyomban le is szakadt a fékernyő...nagy állásszögű, kis sebességű áthúzás közben ez az eset vajon milyen hatást gyakorolt volna a benn ülők egészségére?

A "terhétől" megszabadult fékernyő alaktalanul ereszkedett alá a repülőtérre...még jó, hogy az Albában nincs ilyen, kifutási úthosszt csökkentő segédeszköz!

Címkék: kecskemét 2008 airshow

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr61616599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tindalos 2008.08.15. 03:05:35

Szolnokon pihen 2 különböző nemzetiségű C-295 és egy német EC-135.(Ja és 2 Ancsa :) )
Du. erre járt a 2 Bo-105-ös is.

Robcsi 2008.08.15. 12:42:48

Felháborítónak tartom, hogy amíg hajózóink alig 20-30 órát repülnek évente, akkor egy Bochkort be kell ültetni, ráadásul az első kabinba! Nem volt elég, hogy a 2005-ös repnapon Topi mögött a hátsó kabinban kismagasságon kidobta a fékernyőt? A szerencsén múlott, hogy nem rántotta le őket! És akkor rá fogták, hogy műszaki hiba volt. Nevetséges ez az egész!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.15. 13:54:16

"Topi mögött a hátsó kabinban kismagasságon kidobta a fékernyőt?"

Mi? Erről nem is halottam eddig, de mást igen.

exi 2008.08.15. 14:00:43

Ez az egesz egy marketing szar. Szerintem mindenki fel van haborodva rajta. Ezen felul meg az "adofezetok penzes" szoveget is be lehetne dobni:)
En csak annyit hallottam,hogy nem hivatalosan atvette az iranyitast a gep felett,pont ami miatt volt a balhe.
Egyebkent is ki a turo eza Bochkor,hogy repultetik itt??Nevetseges.

Robcsi 2008.08.15. 14:38:10

www.baon.hu A Központi Nyomozó Főügyészség nem talált bűncselekményre utaló adatot a Gripen svéd vadászrepülők beszerzése ügyében, így feleslegessé válhat a Gripen-beszerzések ügyében a kormány és az ellenzék oldaláról egyaránt támogatott parlamenti vizsgálóbizottság felállítása.
Vajon miért nem lepődök meg rajta?

zord 2008.08.15. 15:07:06

Kíváncsi lennék, hogy mennyi Bocsi honorja...mert az oké, hogy szeret repülni, de azért nyilván meg van a tarifája.
Egyébként ott voltam ma Pápán, amikor tábornok urunk társaságában leszálltak. Ez az egész "kiképzősdi" annyira komolytalan, hogy a fickó hátsó ülésben volt...ez azt jelenti, hogy nem merték rábízni az indítást sem, ami azért nem egy bonyolult feladat egy kisgépes szakszós embernek...
Olyan szürreális ez az egész, mint egy rossz álom, amikor teljesen oda nem való dolgok megjelennek egy esemélnysor közepén. A HM meglepetésemre hétfőn azzal invitált le minket, hogy C-17 bemutató, a SAC HAW pk. bemutatása, majd átrepülünk a géppel Kecsóra. Na ebből lett az, hogy előkerült a 136-os Albával Bocsi és Pinyó, a kamerák kereszttüzében fraternizáltak a miniszter úrral ("kiképzése" befejeztével Szekeres is rácsapott a műsorvezető seggére, ami teljességgel ellentétes az igaz repülőszokással. Az ugyanis úgy rendelkezik, hogy vizsgákkor az üt, akinek megvan az adott vizsgája, az alacsonyabbak csak nézik. Értelemszerűen kívülálló nem üthet.) C-17-es programról semmi érdemi, és a "repülést nem engedélyezte az amerikai fél"...tudjátok az a szép az egészben, hogy a köztudottan szoclib újságírók is undorodva nézik ezt a döbbenetet!
M.o.2008

Robcsi 2008.08.15. 16:16:46

Bál van az operaházban, igazi bál van... Ja ez operett, mint mindig is volt!

Kopasz 2008.08.15. 18:04:55

Úgylátszik kifizetődő hülyeségeket beszélni, minél nagyobb a nyilvánosság annál jobb! Lehet, hogy én is hülye leszek?!

GSF 2008.08.15. 18:21:23

Hazavergődtem. Hát kegyetlen volt a forróság...

A C-17 elképesztő volt, a spanyol Typhoon-t a tengellyel párhuzamosan az IL magasságában néztük meg (vándorlás a 44-es mellől a szélirány miatt...), velünk volt egy spanyol srác is, aki csak úgy dagadt a büszkeségtől. Műrepet onnan a legjobb nézni (sztem) fordulópontok meg kilátás miatt ideális. Nos később többen mondták csalódtak benne, én nem. Az ereje magáért beszélt, ő hozta legalacsonybbra a gépet, nagyállásszögből játszi könnyedséggel tolta ki a vasat, háton kinyomás...

A spanyol vendég itt látott először 21-22-29 típusokat. Teljesen be volt sózva... Az átfestett Fulcrumon meglepődött, próbáltam elmagyarázni miért nem használ forszázst, amin felettébb csodálkozott. Spanyolhonban azért másként állnak a dolgokhoz.

Jó ránézni a reptér ÉNy-i csücskében a 9 Gripenünkre, de szívet szorongató a felsorakoztatott 29-es csontvázak látványa.

A svéd 39-esnél jobb a mi programunk, sztem. A Rafale ugrott ugye, meg azt rebesgették hogy a szlovák 29-es is...

Reméljük az idő nem lesz rossz.

Zord,
nem tudtatok lejönni? Vagy csak elkerültem mindenkit? :)

cleric 2008.08.15. 18:30:34

Üdv mindenkinek, egy kérdésem lenne
Lesz "fórum-találkozó" féleség holnap Kecskeméten?

Robcsi 2008.08.15. 18:34:46

Én szívesen ott lennék, de reggel hatkor viszlát Kecskemét!

zord 2008.08.15. 18:52:41

Sajnos pápai programom miatt (az általako látott C-17-ben kaptam egy túrát...repülést ígértek, az elmaradt), nem tudtam ma menni. Holnap nehéz lesz összehozni a találkát, de mondjuk délelőtt 11-kor ott leszek vízszintesen csíkozott pólóban az A-7-esek orránál.

Zord

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.15. 19:10:15

Mi van? Már a C-17 sem fog repülni????

tothtomi 2008.08.15. 19:33:25

Dehogynem, repült ma is displayt Kecskeméten, csak Pápáról jött.

Bird 2008.08.15. 20:14:15

A C-17 nagyon szépet repült, szerintem a repnap legnagyobb szenzációja lesz. Távoztában Pápa felé kint hagyta a futóművet. A torony rászólt, de azonnal válaszolt a pilóta, hogy "igen, tudom, de le akarom hűteni a kerekeket" :)
A Typhoon az utolsó manővereit (immelmannok zsinórban) maximál gázon hajtotta végre, ha jól láttam... nem csekély tolóerő-feleslege van.

Bird 2008.08.15. 21:12:39

A honvedelem.hu-n van video a tegnapi repüléséről, ott elöl ült...

Tacsk0 2008.08.15. 21:34:06

Kívánok egy gonoszat: legyen eső szombaton! Én ugyanis csak akkor tudok lemenni vasárnap, ha előtte holnap, akár csak estefelé is, de rendesen esik - tekintettel a pollenallergia nagy hatalmára és ezzel még kb. még az ország ötöde így van ...

Amúgy mit keres még itt a C-17? Azt gondolná az ember, hogy a grúzoknak a segély plusz miegyéb szállítása, meg az Irakból kivont grúz csapatok pótlása CONUS-ból átvezényelt bakákkal leköti a szállítókapacitást?

Amúgy a mai Metropol (ex Metro) ingyenújságban volt cikk az egyik Mi-24 lövészlánnyal (13. oldal):
metropoint.metro.lu/20080815_Budapest.pdf

> C-17-es programról semmi érdemi, és a "repülést nem engedélyezte az amerikai fél"

Tacsk0 2008.08.15. 21:36:56

Megjegyzés: A pdf linkje nincs elb*va, csak valamiért Luxemburgból működik a Metro sajtóbirodalom.

zord 2008.08.15. 22:45:53

Ma Pápán amikor leszálltak, hátul ült az ürge, a saját szememmel láttam...

Zord

Liverbird · http://htka.hu 2008.08.15. 23:01:30

Mi tartottunk egy kisebbféle htka.hu találkozót, holnap még többen leszünk :) Én csak akkor értem le Nógrádból, mikor a Po-2-es és a Comet érkezett, meg akkor szállt fel a svéd Gripen gyakorolni. Az F-16-osok, meg a Frecce hozták szokásos formájukat... Sajnos itt elég gyenge net elérés van, de talán még ma este sikerül pár képet feltenni Bearcat kolléga terméséből a htka.hu-n vagy a képtárba, vagy a fórumba. Csak ne lenne ilyen vékony a sávszél... :( Egy élet mire feltölt egy képet, pedig még le is vettem a méretét

Bird 2008.08.16. 07:04:31

Gábor, nem mondunk ellent egymásnak, te péntekről, én csütörtökről írtad/tam. :)

Mihalik Gabor 2008.08.16. 10:10:05

Meg kell, hogy mondjam irigykedek Ratok!

En sajnos maradhattam itt Angliaban, nem tudok elmenni a repnapra, ezert is kivanok elmenyekben gazdag repulonapos hetveget minden forumuzonak!
Aztan meg nyomassatok az elmenybeszamolokat, meg a fotokat!

Tacsk0 2008.08.16. 10:58:08

> Meg kell, hogy mondjam irigykedek Ratok!
En sajnos maradhattam itt Angliaban

Mihalik Gabor 2008.08.16. 11:48:36

Csak azzal a kulonbseggel, hogy szamomra sokkal tobbet er Hazamban latni magyar MiG-29-eseket, meg magyar Gripeneket, (es a tobbi magyar gepet, mint az L-39, An-26, Mi-8/17, Mi-24, Jak-52) mint egyeb mas gepcsodat.

zord 2008.08.18. 12:55:38

Köszönöm GSF-nek és Exinek, hogy szombaton 11-kor ott voltak a Corsair-ek orra előtt és megismerhettem őket! Legközelebb: "Talákozunk Filippinél"

Zord

Liverbird 2008.08.18. 13:31:35

Kár, hogy nem tudtam megjelenni, jó lett volna megismerni az ittenieket is. Egyébként a szlovák Mi-17-es úton van haza, most repült át a házunk felett, itt ment át a határon.

GSF 2008.08.18. 13:32:14

Én is köszönöm, hogy összefutottunk!

Azért teljesen más kommentelni, mint személyesen eszmét cserélni!

Nem tudom, nektek feltűnt-e, hogy a légierő gépeit kronologikusan szemléltető szalagon a 29-eseknél az volt, hogy 4 9.12B-t és 1 UB-t tartunk hadrendben. Valami hasonlót már olvastam újságban is. Most ez mi? Attól, hogy ennyire fussa, 12 van hivatalosan, nem? Egyébként most 6 üzemképes van: 3 keszi , meg 09, 26, 11. Szóval ez megint afféle felelősség elkenés: ja hoppá, 5 van hadrendbe mégis 6 üzemképes... Az több mint a 100%! Hogy az a sztahanovista karikás lótudjami, jól odatettünk a hadrafoghatóságnak!

Az természetes, hogy a statikuson lévő gépek üzemképtelenek, elsőre lerí róluk, a 04-en a törzsféklap össze is volt drótozva...

Mindent egybevetve nagyon jó kis repnap volt. Sajnos eddig nem láthattam 23-ast testközelből, magyar 22-est is egyszer volt alkalmam távolról elcsípni.
Most arra is ügyeltek, hogy érdemes legyen az egész programot kivárni: a végén a vadász-dömping kifejezetten jó ötlet volt.
Vasárnap sztem jobban domborított a 18-as mint szombaton. Szatyi is szépen, korrekten lerepülte amit engedtek. Bár nekem a gép festése nem volt túl tetszetős, de ez szubjektív. A hazai Griff is jó volt. A Typhoon meg egy vadállat, nagy állásszögből ilyen kinyomást azért ritkán lehet látni.

A 21-es pedig igazi kuriózum volt. Eddig is hiányzott az utóbbi repnapokról, a román pilóta viszont kárpótolt mindenkit. Meg a hangja...

Bár a kedvencem az Orao forszázskapcsolásának öszetéveszthetetlen effektje...:)

su-30mk 2008.08.18. 13:57:08

Nem ünneprontásként (mivel Bochkor-"téma"), csak azért írom be mert majdnem hanyattestem mikor olvastam. A honvedelem.hu oldalon egy bizonyos Révész Renáta "tollából" az egyik iromány bevezetőjeként ez a mondat született, idézem:
"Bár a Repülőnap kezdete előtt a kecskeméti katonai repülőbázison már minden a nagy esemény előkészületeinek jegyében zajlik, csütörtökön mégis a rádiós-műsorvezető Albatrosszal történő repülése volt A NAP FÉNYPONTJA" Ez most komoly???
Én azért emlékszem a Frecce, a Mirage 2000-esek, a Hornetek, az A-10-esek, a Corsair-ek, az Eurofighterek érkezésére is többek között, nos az valahogy nagyobb fénypontnak tűnt számomra...
Persze biztosan én vagyok az igénytelen fráter.
Megjegyzem, semmilyen irígység stb. nem munkál bennem Bochkor Gábor ezen ténykedésével kapcsolatosan. Amúgy megnéztem amire utaltatok ezt az elfenekeléses videot szintén ugyanazon az oldalon, hát nem tudtam hogy sírjak-e vagy nevessek ettől a színpadias bratyizástól vagy mi. Még azt nem tudtam eldönteni, hogy a bázisparancsnok úr néha megjelenő mosolya őszinte-e, vagy amolyan "villamos alóli" :-) Amúgy most röppent el haza a Wings of storm kötelék.

zord 2008.08.18. 14:13:28

Híve vagyok a profi kommunikációnak a védelmi szférában, és a jó bornak is elkel a cégér. De: 1., nincs jó bor, 2., ez anticégér. Ez egy komoly dolog, nem lehet a bizonyos szintnél komolytalanabbul kezelni. Ez a srác egy populár-vicces gyerek, nem az az egyéniség, aki betölthetne egy ilyen funkciót, már ha kell egyáltalán. Szerintem egy pilóta "kommunikációs felfejlesztése" elfogadhatóbb technika volt (Vári, Kovács, Topi), ha annak is meg vannak a kockázatai a csapatnál (arcoskodás, írigység, személyi feszültségek, stb). Persze ha rajtam múlna, most semmi ilyenre nem kerülne sor! Arccal az alapfeladat felé, ingyenes nyílt nap, stb. Szigorúságom nyilván nem népszerű, de nekem nem is kell népszerűnek lennem.

Zord

Liverbird 2008.08.18. 14:14:55

Egyébként én is megkérdeztem bent egy katona bácsit, aki a statikon álló 29-es mellett bóklászott, hogy tulajdonképpen hány üzemképes példányunk van? Ő 4-et mondott, és arra is válaszolt, várható-e újabb példány feltámasztása. Nem :-( Hogy a négy igaz-e nem tudom, nem néztem még meg a fotókon az oldalszámokat... Lehet, hogy rosszul tudta, azt nem hinném, hogy szándékosan mondott kevesebbet.

su-30mk 2008.08.18. 14:21:03

Ha szabad összefoglalnám részletesebben ami igazán tetszett, meg pár szót ami kisebb negatívumot jelentett számomra. Előre mondanám, hogy mindkét nap alapján tökéletesen elégedett vagyok a látottakkal. Ami kimondottan tetszett:
JAS39 HunAF - kötelékbontás a nyitókép utáni áthúzást követően; HARRIER - meredek leszállás; KUTATÓ-MENTŐ GYAKSZI - az érkező Mi-8-asok nagyon elegáns leszállásai; C-17 - komplett program, de talán a tolatás utáni felszállás a legkiemelkedőbb, elképesztően rövid volt a felszállási úthossz még ahhoz képest is, hogy a gép nyilván nem volt terhelve; VERES ZOLTÁN: igen alacsony hátonrepülés a Frecce és a közönség között (szombat); WINGS OF STORM - kötelékben végrehajtott harang; MIG-29 - spec. festés; MIG-21 LanceR- emelkedés közbeni nyitott futós orsó; a jellegzetes "gyűrűs" fáklya; F-16MLU HOLLANDIA - nyolcadolt orsó; F-16AM - BELGIUM - felszállás, zuhanás spirálban + infracsapda, késrepülés; SUPER GALEB - felszállás után nyitott futós orsó kis magasságon, harang; JAS39C SVÉDORSZÁG - felszállás; F-18C - komplett program (szerintem ez volt a legjobb); MIRAGE 2000 - felszállás; a low speed pass-t közvetlenül megelőző orsó; EUROFIGHTER - a közönséggel szemben megkezdett nyitott futós kis sebességű forduló; nagyon szép látvány egyébként a gép számomra az utánégetővel, és a hangja is nagyon meggyőző; FRECCE TRICOLORI - kötelékleszállás; ORAO - spec. festés (számomra ez volt a legszebb speciális festésű gép), low speed pass majd közvetlenül utána rátolt forszázs hirtelen, robbanásszerű hangja, késrepülés;
Összességében az F-18 és az Orao volt a hozzám legközelebb álló dinamikus program.
A statikuson számomra kiemelkedett a Li-2, a Spartan, az A-10, az A-7E és a Mi-171(CRO), a Mig-21 'Cápeti' és a német Eurofighter.
Az időjárás is egészen korrekt volt, megfelelt egy repülőnapra.
Ami egy kicsit negatív volt: a magyar Mig-29 repülése a korlátozás miatt (ennélfogva is sajnálatos volt a szlovák Mig-29 távolmaradás) - régebben ugye nagyon el voltunk kényeztetve...

su-30mk 2008.08.18. 14:28:35

Szekeres egyébként ezt is találta mondani, hogy miért a Bochkor: "Mert ő példakép a mai fiúk és lányok számára..."
Ezzel a mondattal akkor is nagy a baj akár komolyan gondolta, akár blöff...Ez minden, csak nem az elvárt "profi kommunikáció".
Más: mikor derülhet ki leghamarabb a hivatalos álláspont, hogy lesz-e jövőre hazai repülőnap?? Köszönöm

zord 2008.08.18. 14:32:07

Ha csak nem volt valami "csalás", szerintem a hétvégén öt üzemképes 29-es kellett, hogy legyen Kecskeméten. Kettő az Ancsát kísérte, egy spec festésű amivel Szatyi műrepült, kettő meg ugye a kesziben állt...

GSF 2008.08.18. 14:50:29

Ilyenkor nincs 1 tartalék? Mert akkor tényleg 5, én a keszibe 2+1 tartalékot számoltam, meg 26, 09, 11...

zord 2008.08.18. 15:04:41

Meglepne, ha lett volna tarcsi...

Collingwood 2008.08.18. 15:08:59

Sziasztok!

Nagyszeru volt a hetvege, kint voltam szombaton es vasarnap is.
A statikus sorrol a kedvencem az oreg vastucsok, a magyar SZU-22-es volt, no meg Capeti. Nagyon szepen helyrehoztak az oreg vasakat, bar csak kivulrol. A plexik mar elsargultak, es ahogy a MIG-23-as kapcsan az egyik technikus elmondta: megprobaltak feltoletni az oxigen rendszert, hogy ki lehessen nyitni a kabintetot, de ereszt valahol, ugyhogy maradt csukva...

A dinamikus programbol a "vadasz - blokk" lenyugozo volt, jo otlet volt egymas utan bemutatni ezeket a gepeket.

Elsetaltam megnezni a Globemastert, es nagyon elszomorodtam, amikor meglattam a magas fuben, a szabad eg alatt rozsdasodo 29-eseket.

Vicces volt latni a hardcore spottereket, kalyhacso meretu objektivekkel...

Off: ha jol tudom, iden is atrepul a Legiero koteleke a Hosok tere felett a Tisztavatas alkalmabol. Tavaly volt egy foproba 19-en. Ha tudtok reszleteket (lesz-e foproba iden, ha igen mikor, es mi lesz az utvonal), nagyon megkoszonnem, ha megirnatok.

Udv,

Collingwood

Greg36 2008.08.18. 16:37:03

Engem még mindig a Pilatus PC-6 nyűgöz le igazán (amellett, hogy Hornet rajongó vagyok), szerintem 1-2 darabot beszerezni és felajánlani NATO célokra, mondjuk Afganisztánban, nem is lenne igazán pénzkidobás. Itthon is lehetne nekik feladatot találni, könnyű és VIP-szállítás, kutató-mentő, erdőtüzek oltása, stb.

Valaki meg tudná mondani, hogy a C-17 parkolás alatt milyen hűtő(?) áramellátó(?) rendszert járatott? Az amerikai személyzet nagyon kedves volt, elmesélték a hazaútjuk menetrendjét, Pápa-Charleston-March AFB, de az angolom nem volt elég jó, hogy megértsem a pontos technikai magyarázatukat.

Collingwood 2008.08.18. 16:53:29

Greg36,

szerintem az APU (auxilliary power unit - segedhajtomu) jart, az volt olyan baromi hangos. A tipusat sajnos nem tudom.

Greg36 2008.08.18. 17:00:58

Collingwood, köszönöm :)

Én is arra tippeltem volna, de a beosztott hivatásos amerikai (direkt hangsúlyozta, hogy ő nem National Guard, vagy tartalékos) annyira lelkes volt, hogy elkezdett mindenféle paraméterrel bombázni, aminek a háromnegyedét nem értettem.

Bvik 2008.08.18. 17:03:47

Üdv,

Azok a 29-esek, amik az Ancsát kísérték, leszállás után visszagurultak a keszi hangárokhoz. Még fel is másztunk a reptér azon a végén levő dombra. Azután a két Alba meg begurult mögénk...hát elég közel lehettünk. :-) Szóval én ugy láttam, hogy a 29-esek keszi gépek voltak.

tothtomi 2008.08.18. 17:30:13

Nem a keszi gépek voltak, csak onnan indítottak, kesziben másik két gép volt.

Tindalos 2008.08.18. 17:55:58

A kopterek holnap 10-kor indulnak gyakorolni (13 kor a második menet ha szükséges).Pontosabb menetrendet nem tudok :(

Collingwood 2008.08.18. 18:30:32

Tindalos,

Koszonom szepen, akkor kinezek a Hosok terere, jo lenne elcsipni a koteleket.

zord 2008.08.18. 19:24:31

Én úgy tudom, hogy 1047-re mindenképpen pozícióban kell lenni, aki vasat akar látni. Ez számomra annyit tesz, hogy 1015 legkésőbb kinnt kell lenni.
Véleményem tavaly óta nem változott, fölöslegesnek tartom a dolgot, de hát annyi embernek tetszik...

Zord

cleric 2008.08.18. 19:33:16

Itt az a nagy kérdés hogy volt-e egyáltalán keszi? :))
Nekem a holland és a belga F16 teccett legjobban ( Eurofighter az egy más világ), viszont a 29-esünk kiábrándító volt, az előző években megszokott teljesítményhez képest.
A buszjáratok a parkolótól jó húzás volt a szervezőktől, valamint a kajaárak se voltak elszállva, szal összességében megérte a 3500-at.
Sikerült valakinek fényképezkedni a bocskorral? :))

Tindalos 2008.08.18. 19:39:27

Kösz de nem.Szégyelném magam....:D

Csaba 2008.08.18. 19:48:35

Szia GSF!

Az állománytáblai (hadrendi) mennyiség nem feltétlenül kell, hogy megegyezzen a tulajdonodban lévő mennyiséggel, és így akár képezhetsz ú.n. "műszaki tartalékot", amit "beforgathatsz" üzemképesként 1-1 kieső (pl. időszakos vizsga) géped helyére.

Csaba

zord 2008.08.18. 19:57:34

Sok mindent meg lehet sinálni, de ennek feltétele, hogy a beforgatandó gép pl. megfelelő szinten konzerválva, tárolva legyen...nálunk a 2002-ben hosszabbított gépeken kívüli sárkányoknál ez szóba sem jöhetett, legfeljebb egy ideig "bányagépként" még rendelkezésre álltak...Aztán hogy a 14 gépnek hogyan alakult a sorsa, arról a 02 és a 15 kivételével legfeljebb csak némi fogalmunk lehet. Mondjuk abból, hogy egy adott dátumon fotózáskor, kukkoláskor hol láttuk ezeket: levegőben, zónában vagy a Júra-parkban...már valahol írják a magyar 29-es sztorit. Állítólag pikáns részletekkel...

Csaba 2008.08.18. 20:04:41

Igaz, hogy általánosítva írtam, de ez el tudnám képzelni az Albánál, a Jak-nál. :-)

samoth 2008.08.18. 23:38:33

Mázlisták. Hol találok sok-sok képet?

GSF 2008.08.19. 08:03:39

Értem ezt, csak úgy érzem ez is olyan megoldás - mert gyakorlatilag fű alatt feladtuk a 14 gépes (-2, ja de hol az orosz garis +1 v. 2?) - gépállományt 5-re... Ez nagon szomorú. Az csak jó, ha esetleg 6 az üzemképes, de igazából a krónikus pénztelenség okán ez már úgysem oszt oly sokat. Nem hinném, hogy az ideális 9-10 üzemképes gépet valaha is elérjük. A 29-eseket gyakorlatilag élve eltemettük. :(

Hátul a 08 (siralmas állapotban), és a 18-as volt látható (talán ebből lett feltámasztva a 11-es). Még a 16-ost is és a 03-ast is láttam, egytől egyig leromlott állapotban, volt, hogy még a kabinon sem volt ponyva. Több mint megmagyarázhatatlan. Sőt, van, hogy a régi már kivont példány le van takarva, míg az üzemidőhoszabbított teljesen csupaszon árválkodik... E felett nem tudok napirendre térni. 10 éve egyes gépeket tetőtől talpig sötét ponyvába csavarták, ha nem repült, ma meg...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.19. 09:45:37

Ami nálunk MiG-29 üzemeltetés címén futott a világ szégyne. Más országba a felső vezetés a 3. amortizálódott gép már úgy seggbe lett volna rúgva, hogy ehaj. A "kis halak" mindent megtettek, de szél ellen nem lehet...

Mennyibe került volna felhúzni 14 gépnek könnyűszerkezetes hangárt? A gépek árának és üzemeltetésének 1-2%-a, így viszont elveszett 10-12 gép. Zseniális. A felső vezetőket simán agyon kéne lőni. Pont. Régen ez elvtársak ennél kisebb dolgokra mondták, hogy szabotázs. EZ AKKOR MI VOLT???

GSF 2008.08.19. 10:05:16

Most emelték a gépeket a gyakorláshoz...

GSF 2008.08.19. 10:15:06

Úgy látom van egy bandita Alba, amiből épp a 29 Ancsa triót fotózzák!

sdragon 2008.08.19. 10:22:18

A könnyű szerkezetes hangár tényleg hiányzik. Talán a most újra festett, kiállított gépeket is fedett helyen kellene tárolni, mert pár év múlva ismát kopottan köszönnek majd vissza.

GSF 2008.08.19. 11:14:23

10:57-kor léptek a pont fölé az első visszatérők, és most köszönt be a második 39-es trió a toronynak, így egy órát voltak fenn a gépek. 10:30 körül, a második beton feletti áthúzás után indultak el észak felé. Ez a kötelékezés is gyakorlás, de elgondolkozom, vajon milyen vezetői hozzáállás kellett ahhoz, hogy tudtommal a Fulcrumok pilótái soha sem tettek szert az elmúlt 15 év alatt olyan jártasságra, ami lehetővé tette volna a 2 vs 2 elleni harcot. Talán jó lett volna, ha ezt az öszesen tucatnyi repórát pl. harci alkalmazás gyakorlására fordíthatták volna. És lehet, hogy ma még mennek gyakorolni, meg ugye holnap is produkcióznak.

Mindenesetre nagyon szépek voltak, így a távolból is!

Macroglossa 2008.08.19. 11:19:51

Nemrég repülték át a Dunát a fejem felett:

1.
1 Ancsa + 2 Alba

2.
1 Ancsa + 2 Fulcrum

3. 3 Gripen szoros kötelékben

4. 3 Gripen, az egyik szárny lemaradva, talán fotózott

zord 2008.08.19. 11:27:47

Na ez az, amire várhatunk! A repülőnapnak vége, a kívánt hatás (gyanítom) úgy PR-effekt, mint zsebtöltike tekintetében elérve. Innentől kezdve minden gép meg is rohadhat....na de mindegy.

Hát igen. Az, hogy egy rendszerben lévő típus üzemképtelen példányaival Ez történjen, az skandallum. Szerintem még a létező törvények szerint is van olyan, amelyek értelmében ez büntethető. Könnyűszerkezetes tető a földsánc-fedezékekre, pl. Kb 10 éve írtam cikket erről...vagy mondok egy egyszerűbbet. Nem lehetett volna Pápára átszállítani a sárkányokat a beton fedezékekbe? Szárnyak, vezérsíkok le, fésűbe, szerintem három gép is elfért volna így egy fedezékbe.
Valóban volt időszak, amikor néhán példány kapott védelmet egy "tetőtől-talpig" érő zsákban, amiben talán még valami párátlanító megoldás is volt...fotóima vann róla. De valahogy ez is eltűnt, stb. Ja, és szerintem ez a kérdés már nem egyértelműen a legfelsőbb vezetés bűne, hanem a helyi nacsalnyikok hozzáállását is tükrözik.

Bobby Baccala 2008.08.19. 12:25:27


kint voltam Hősök terén, megnéztem a honvédeket.

a kötelékek szépek voltak, szorosan tartották a pozíciókat :)

a gripeneket miért nem lehet összedobni 1 kötelékbe?

kb 10.42kor jöttek a helik, 10.47kor már a gripenek is áthúztak. nekem tetszett.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2008.08.19. 21:00:38

Apropó Kecskemét:

Jól láttam, hogy vasárnap a magyar Gripenből ömlött a tüzelőanyag (ezt mondjuk le is fényképeztem), és egyszer be is lobbant a gép mögött? Lehetséges ez?

vargar 2008.08.19. 21:29:48

Üdv!
Már én is láttam belobbanást.Valamelyik nap gyakorlás közben többször is.

tothtomi 2008.08.20. 00:27:19

Igen állítólag vasárnap volt ilyen, bár pont lemaradtam róla :(

zord 2008.08.20. 15:40:18

Mint kiderült, ez egy szándékos elem. A túlfolyóból negatív terhelésnél kinyomott kerót az idejében kapcsolat forszázzsal be lehet gyújtani. Aszongyák, a vasárnapi pilóta (batch two) ebben jobb, mint a szombati (batch one). Hát én meg úgy vagyok vele, hogy ettől még nincs keszi Gripennel...de hát én ugye "hivatalból ünneprontó" vagyok.

Liverbird 2008.08.20. 16:59:59

Nem lehet, hogy a túlterhelésektől bekerült némi üzemanyag a túlfolyóba, és az távozott a szabadba? A fáklya meg belobbantotta.

Liverbird 2008.08.20. 17:01:26

Bocsánat, rég volt frissítve a lap, most folytattam a továbbolvasást... Legalább nem írtam hülyeséget.

zord 2008.08.20. 17:01:57

Épp azt írom, hogy ezt használják ki látványelemként...ha jó az időzítés, két törzshossznyira is elnyúlik a lángcsóva...

Deus Ex 2008.08.21. 07:47:01

Ha már itt tartunk, az Eurofighter függőleges vezérsíkjának tetejénél néhányszor megjelenő fehér csík leválás vagy tüza volt?

zord 2008.08.21. 17:19:01

Szerintem tüza. Sőt, biztos, hogy tüza.

sdragon 2008.08.21. 17:47:46

A most lefestett gépek védelmére épített könnyűszerkezetes hangárak ügyében még egy civil szerveződést is szívesen látnék. Szívesebben ajánlanám fel az adóm 1%-át arra, hogy ezeket a gépeket ebben az állapotban tartsuk meg. Sajnos nem hiszem, hogy lesz ilyen pedig remélem többen vannak, akik csatlakoznának egy ilyen ügyhöz.

Robcsi 2008.08.23. 10:10:30

Hadd húzzon egy kicsit haza a szívem. Bár nem láttam élőben, de tudom, hogy a műszaki kollégák mit tettek azért, hogy repülhessen az a néhány, még üzemképes repülőgép. Már egy hónappal a repnap előtt hétvégén is túlóráztak. Vigyáztak a 11-es oldalszámú Fulcrumra is, bár szerintem bűn ronda lett. Ha a műszakiak által kezdeményezett festés került volna rá, na az nagyot szólt volna! Amikor Pető tábornok Úr először meglátta azt mondta, hogy mi ez a szar! Azt hiszem ez mindent elmond róla....Mégegyszer minden repülés iránt érdeklődő ember nevében hatalmas köszönet a műszaki állománynak!!!!

Bobby Baccala 2008.08.23. 14:10:01

"Ha a műszakiak által kezdeményezett festés került volna rá, na az nagyot szólt volna!"

robcsi

az milyen lett volna? ez a festés nekem sem tetszett.

Robcsi 2008.08.24. 16:28:10

Megpróbálom megszerezni! Megcsinálták makettben, ha meg van elküldöm Zord Gabinak és felteszi.

Tom 2008.08.24. 19:41:32

Mivel már lassan több mint tíz éve foglalkozom repülőgépfotózással, ezért láttam már egyet 's' mást... Nos, azt kell, hogy mondjam a 11-es Fulcrum szerintem is bűn ronda lett, sajnos látszik rajta, hogy egy diletáns, hozzá nem értő, okos tojás ötlete volt ez a gagyi borzalom...Sajnálom és komolyan kár érte...Bezzeg a gyönyörű jubileumi AWACS nem kellett a "drága" Pető úrnak...Felháborító és gusztustalan, hogy ez a pali csak úgy visszautasít, egy ilyen nagylelkű felajánlást...

Robcsi 2008.08.24. 19:54:57

Az a baj, hogy nem egy dilettáns terve volt, hanem egy igenis nagyon szép fotókat készítő emberé.

Tom 2008.08.24. 22:44:32

Tudom, hogy ki az illető és valóban szép képeket készít, bár olyan lehetőségekkel, amik neki vannak, szerintem nem nehéz szép képeket készíteni...Ugyanis a légi fotózáshoz nagyon komoly ismerősök kellenek a HM-nél vagy konkrétan ott kell dolgozni és nyomulni mint az állat...Az illető esetében mindkettő megvan...Egyébként az, hogy valaki jól fotózik, az nem jelenti azt, hogy szép érzéke és tervezési kreativitása is van...Tehát le a kalappal a doktor előtt, de a tervezést inkább másra kellett volna bízni...

Captain Thomas 2008.08.24. 23:23:51

"Bezzeg a gyönyörű jubileumi AWACS nem kellett a "drága" Pető úrnak..."

Ez most komoly? Nem ők mondták le a részvételt, hanem mi?

***

Zordnak: a kezdetektől olvasom a blogot, így utólag is köszönet az eddigi írásokért, képekért! Kár, hogy a szombat 11 órát elbambultam...

Tom 2008.08.25. 08:02:47

"Ez most komoly?" Sajnos igen... Egy 100%-ig megbízható kecskeméti benfentestől származik az infó, aki egy olyan emberrel beszélt, aki benne van az egyik E-3-as fedélzeti csapatában...Konkrétan, drága "Harley-Man" parancsnok úr, túl macerásnak találta a 707-est és mivel ő amúgysem kedveli az AWACS-es bandát, ezért lefújta a felajánlást !!!!!!
Szégyen, gyalázat...... :-(

sdragon 2008.08.25. 09:33:26

Két dolog az AWACS-sel kapcsolatban. Két ilyen nagy madarat, mint az AWACS és a C-17, egyszerre nem tud parkoltatni a repülőtér. Tehát vagy egyik vagy másik állt volna itt, a másik Pápán. Nem tudom a bennfentesed mint mondott, de az AWACS úgy jött volna, ha gyakorlati repülést is végrehajthatnak. Erre mondott nemet Kecskemét, mivel a 20-ai gyakorlás miatt nem tudtak volna már az AWACS-szel is repülni.

Captain Thomas 2008.08.25. 10:50:57

Azt hiszem, így már kerek a történet. Ha jól emlékszem, dinamikusra volt írva az AWACS, ami inkább a másik repülőtéren való elhelyezést erősíti.

Ha 20-a miatt amúgy is annyi gép volt a levegőben, abból nem lehetett volna kiizzadni valami gyakorlatot?

Tacsk0 2008.08.25. 11:15:18

> Nem tudom a bennfentesed mint mondott, de az AWACS úgy jött volna, ha gyakorlati repülést is végrehajthatnak. Erre mondott nemet Kecskemét, mivel a 20-ai gyakorlás miatt nem tudtak volna már az AWACS-szel is repülni.

GSF 2008.08.25. 11:17:30

Ez pénz és elhatározás kérdése. Sajnos ma kevésbé fontos egy iyen gyakorlat, mint a pr, szóval természetesen nincs lehetőség az AWACS-el való együtműködési gyakorlatra, ahogy a légi utántöltés első tesztjére is elég sokáig kell még várni a kméti hajózóknak.

Nyúlik minden mint a t..ony... Döglődik a Gripen-program, mégha a hangzatos tervek mást sejtetnek is. Most teljesen az Alca ellen vagyok, látva ezt a következetlenséget és fejetlenséget. Ez a szemlélet lerohaszt mindent, a 159-esek is szétrohadnának, minek?

Vegyenek még 5-7 ezer órát a 39-esekhez, csak ennek van értelme, akkor talán nem forgácsolódik szét az egész rendszer.

Lehet, hogy ezt nem szabadna leírni, de elsőként rendeznék egy kis takarítást helyi vezetői szinten is, mert úgy látom teljes a köd... Gyorsan vissza kell venni a pr-ból és a szakmai feladatokra összpontosítani mert ennek így nincs értelme.

Mikor lesz olyan, hogy valaki a vezetők közül feláll, mert elégtelennek tartja a feltételrendszert? Kiben lesz annyi gerinc, hogy így felhívja a figyelmet a tarthatalan helyzetre?

Senkiben, mindenkinek jó ez a massza....

block50 2008.08.25. 12:02:29

Számomra az a meglepő - ha a kommentekből jól veszem ki - hogy sok esetben nem is a felső vezetők (politikusok) a rendszer lerohasztói, hanem a helyi parancsnokok (kiskirályok). Ez az igazán elgondolkoztató...
Eddig úgy gondoltam a katonai repülőtársadalom elég egységes és együtt érzékelve a hiányosságokat próbálnak tenni ellene. Ezek szerint nem teljesen így van.
Furcsa ha egy alakulat parancsnoka ilyen szinten beleszólhat, hogy milyen gépek érkezhetnek hozzá gyakorlatra vagy akár egy repülőnap keretében..?! Ugyanő egyszemélyben eldöntheti, hogy milyen festése lesz a Magyar Légierő 70 éves évfordulóját ünneplő gépnek....?!!
TUDOM!!
Ezek apróságok! Nem ettől lesz jó egy légierő, akár egy parancsnok sem, de tendenciákat mutatnak...!!

Liverbird · http://htka.hu 2008.08.25. 12:17:01

Azért ez gáz. És a fene vinné el, repnap szombat reggel pont láttam a Petőt, ha ezek az infók korábban jönnek, megkockáztatok neki egy seggberúgást.... :)

Tom 2008.08.25. 15:05:43

Eredetileg úgy volt, hogy a C-17 Pápáról fog üzemelni és csak a bemutatóra jön át Kecsóra, utána pedig egyből ment volna vissza!!! Tehát bőven lett volna hely az AWACS-nek, bár a dinamikus programot az is le tudta volna repülni más bázisról... A probléma csak azzal van, hogy az LX-N90443 számú gépen direkt a repülőnap miatt hagyták rajta a speciális jubileumi festést, a közelmúltban elvégzett Ingolstadti D-Check után... Ugyanis tavaly is szerették volna elhozni ezt a gépet, csak hajtómű problémák miatt kénytelenek voltak egy standard festésű gépet küldeni...ezért szerették volna idén, kárpótolni a magyar repülésbarátokat...

www.planepictures.net/netshow.php?id=754456

Robcsi 2008.08.25. 16:52:38

Ma este kapom a fotókat a műszakiak által tervezett 29-esekről.

Flankerr 2008.08.25. 19:57:12

Gyönyörű lett ez az AWACS.. és ha tényleg emiatt nem tudott eljönni, akár csak repüéni....
Vasárnap kint voltam.. élveztem a programot az utolsó percig, slusszpoénnak a C-17 repülése fenomenális volt.. Nekem megérte minden perc.

Tom 2008.08.25. 20:53:20

Köszi szépen a fotókat előre is...
Szerintem küld el a képeket a Zord Gabinak és akkor tuti, hogy felrakja...
Vagy linkeld be őket...
Kíváncsi vagyok rájuk, bár lehet, hogy csak a szívünk fog fájni, hogy miért nem azt választotta a "Harley Man"...
Normális helyeken egyébként általában kiírnak egy pályázatot, amire több variációt is beküldenek és egy hozzáértő bizottság kiválasztja a legjobbat...
Kár érte, már csak azért is mert ez volt az utolsó díszfestés a Fulcrumon... :-(

Robcsi 2008.08.25. 21:34:23

Normális helyeken... A Magyar Honvédség mikor volt az? A legjobb vételű repülőgép a Mig-21 volt. A többi? Inkább nem írom le.

Bird 2008.08.26. 06:30:32

Kéépet! :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.26. 13:53:59

"Lehet, hogy ezt nem szabadna leírni, de elsőként rendeznék egy kis takarítást helyi vezetői szinten is, mert úgy látom teljes a köd... Gyorsan vissza kell venni a pr-ból és a szakmai feladatokra összpontosítani mert ennek így nincs értelme."

De, szabad. Egy NORMÁLIS ország NORMÁLIS légierejében nem dirigálhatnak ekkora seggfejek, mint itthon. A részges minsziterről meg nem is szólva.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.26. 13:55:49

"Ugyanis tavaly is szerették volna elhozni ezt a gépet, csak hajtómű problémák miatt kénytelenek voltak egy standard festésű gépet küldeni...ezért szerették volna idén, kárpótolni a magyar repülésbarátokat..."

Tavaly a gép közelébe sem tudtam menni idén meg ezvaraták. Marha jó... Leshetjük, hogy mikor fognak ide bármit is elhozni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.26. 13:58:13

"Ma este kapom a fotókat a műszakiak által tervezett 29-esekről. "

Lássuk. A mostani gép oldaról volt szép. Aztán mikor megláttam a tetjét.. Okádék. Az ötlet nem volt rossz, de talán akkor valami nyilaztott szárnyú gépet lehetett volna ráfesteni vagy MiG-21-et. Az első JET vadászre is lehetett volna emlékezni és a MiG-21 meg a magyar légerő gercincét adta 30 évig...

Mellesleg aki jól fotozók az attól még tényleg nem tervez jól. A 10 évvel ezelőtti festés az nekem nagyon tetszett.

sdragon 2008.08.26. 14:49:54

Kedves Tom, Ha ennyire jól informált vagy, akkor azt is tudod, hogy a tervek szerint az AWACS is Pápáról üzemelt volna és statikuson nem látta volna senki. Arra nem gondoltál, hogy mi van, ha idén is műszaki problémákkal küzd a festett gép és nem jön? Lásd a holland F-16. Se idén se tavaly nem volt itt, pedig az a bemutató gép. Én azért nem köveznék meg egy parancsnokot ilyen dolgokért.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.26. 15:11:58

Volt holland F-16 cimbi csak már nem fetik, mint régen. A régi fekete és körökkel tarkított festése amúgy is randa volt szerintem.

Robcsi 2008.08.26. 15:25:09

Molnibalage! Részegeges minisztert említesz. Kecskeméten az elhunyt Janicsek András hajózó temetésén, nem az özvegynek nyilvánított részvétet, hanem egy idegennek?!!!

GSF 2008.08.26. 15:27:14

Nekem tök mindegy, hogy a repnapra jön-e AWACS vagy sem, és ez kinek a hibája. Valóban nem ez minősít egy bázisparancsnokot.

Az viszont igen, hogy mit tesz a gépek állagának megóvása érdekében. Sajnos ezen a téren kifejezetten érezhető a jelenlegi vezetés felelőssége is. Arról nem is beszélve, mennyire elgondolkodtató a repüléshez mindenáron való ragaszkodás. Megértem, hát hogyne érteném, csak voltaképp szánalmas bohózattá silányul a 29-es közösség utolsó éve, az érdekérvényesítőképesség lenullázódása és az elvek feladása mentén érthetlen parolázás és "minden rendben van" - "baj van" kettős beszéd jellemzi az egészet, ami a nyilvánvaló tanácstalanság és szervezetlenség legbiztosabb jele.

Felelősségvállalás az nincs. Ismétlem: ami itt folyik az tragikomikus. Van 1-2 ember, aki a kiállásával és demonstratív félreállásával sokat tehetne, mert koránál fogva már csak a repórát szívja el a többitől. De valahogy a torz szemlélet és struktura folytán mindez csak ábránd, a defektes rendszer önmagát hajtja és generálja a prblémákat.

Ezért nem fog ez megváltozni sose... Most a visszatérő hullámvölgyek egyikének legalján van a katonai repülős közösség, elvileg jöhet egy jobb kor, de ezzel a filozófiával tartós és energikus fejlődés aligha lesz.

Bird 2008.08.26. 16:22:56

Kéépet..:! :)

sdragon 2008.08.26. 17:44:13

Kedves molnibalage,

A Teamwork még mindig a J-055-nal repül csak most technikai problémájuk volt ismét a géppel.
"Sheik and Bitch had again the luxury to fly in the two F16's to support the team during the weekend.
Worth mentioning and what you will see in the pictures is that the J-055 was not present this weekend. Due to severe technical problems the J-055, had to be left behind at Volkel Airbase."

Liverbird 2008.08.26. 21:24:17

Molni, ez ízlés kérdése. A hollandok jelenlegi festése szerintem minden idők egyik legjobb egyedi mintája. Az a fekete, szürke, ezüst, egy kis naranccsal megbolondítva, nem egyszerűen jól mutat egy sötétszürke felhős háttér előtt, miközben a gép utánégetővel emelkedik és infracsapdát szór :) Én sajnálom, hogy nem jött.

Bird 2008.08.26. 21:30:06

Akkor, amíg a beígért képekre várunk :) egy pár kiváló minőségű fotó egy volt szocialista ország légierejének mindennapjairól. Mert ott lehet ilyet fotózni...

www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=93500&page=21

Allesmor Obranna 2008.08.27. 08:11:19

www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=93500&page=4

Ajánlom mindenki figyelmébe ezt az oldalát az előbbi linknek.
Lengyelék nagyjavítják az ex-német 29-eseket ( és néhány Szuhojt)
Az ajtó feletti szocialista szlogen helyett a rideg "ISO9001" felirat és a lengyel felségjel díszeleg, a képeken mindenütt patyolat tisztaság és olyan műszaki kultúra látható, amit mi idehaza talán sohasem asszociáltunk a saját bringáink láttán.

GSF 2008.08.27. 08:23:03

Ezek gyönyörű képek!!!

Fényévekre vannak! Elgondolkodtató... Csodás a 22-29-16-os vegyes kötelék... Míg mi itthon habosítjuk a szart, addig lengyel barátaink felépítik a saját jövőjüket. Az a szomorú, hogy a 29, 22 típus nálunk is ugyanígy repülhetne, a német duplasvancúak is a mieink lehetnének, szóval a magyar hozzáállás egyadta kacagvány... És ezt nevezzük légierőnek és légi harcászkodásnak. Bár Lengyelor. sokkal nagyobb, de arányaiban hasonló léptékű fejlesztéseket mi is megléphettünk volna, csakhát ott van nemzetstratégia, mi meg csak sodródunk...

GSF 2008.08.27. 08:31:13

Allesmor,

most már jól feldühítettetek a mai nap legelején! Beszarás, hogy létezik ilyen hozzáállás is, gyakorlatilag már a szomszédban. Legszívesebben feltölteném a kméti képeket ezek mellé, hogy lássa a világ milyen különbségek vannak Nato tagok között.

Ezek a képek helyreteszik a kétkedőket is...

Tom 2008.08.27. 08:44:24

"egy pár kiváló minőségű fotó egy volt szocialista ország légierejének mindennapjairól." Köszönjük Bird! Zseniális képek! Ezt úgy hívják, hogy LÉGIERŐ !!!!!!! Precizitás, tisztaság, fegyelem és TENNI AKARÁS HOZZÁ ÉRTŐ SZAKEMBEREKKEL !!!!!!!!!!! Azt pedig senki ne mondja nekem, hogy a lengyeleknél több pénz van...!!!! Nálunk is rengeteg pénz van csak az elvtársak zsebébe vándorol, nem pedig a légierő fejlesztésére és fenntartására...Szerintetek mennyit kaszáltak az elvtársak és vállalkozó szellemű holdudvaruk (pl.: In-Kal) a repülőnapon....??????!!!!!!!!!!!!!!!!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.27. 09:47:39

"most már jól feldühítettetek a mai nap legelején! Beszarás, hogy létezik ilyen hozzáállás is, gyakorlatilag már a szomszédban. Legszívesebben feltölteném a kméti képeket ezek mellé, hogy lássa a világ milyen különbségek vannak Nato tagok között.

Ezek a képek helyreteszik a kétkedőket is..."

Hajrá!

Robcsi 2008.08.27. 10:16:20

Képek átküldve Zord Gabinak!

Robcsi 2008.08.27. 10:16:41

Képek átküldve Zord Gabinak!

Bobby Baccala 2008.08.27. 12:20:11


bird

köszi a képeket! rá kellett jönnöm, hogy lengyel barátainknál egy hangár sterilebb, mint az a műtő ahol kivették a vakbelemet! :) (most komolyan)

Bobby Baccala 2008.08.27. 12:23:09

allesmornak is köszi mert a hangáros képeket ő linkelte be:)

GSF 2008.08.27. 12:53:59

Molni,

szívesen feltenném, amit megörökítettem a repnapon, de elég szarok lettek (sajnos még várat magára egy jó gép). Ezeknél sokkal "jobbakra" lehet bukanni a fent belinkelt oldalakon, ahol összetolva rohadnak a gépeink, meg a htka-an is fenn vannak.

Őszintén szólva, azt sem értem, hogy miközben a reptér kerítésétől is elküldik a spottereket, meg fenyegetőznek, a HM mindent agyontitkol és elkendőz, hogy a túróba engedik meg vagy adnak lehetőséget arra, hogy láthassuk vagy éppen fotózhassuk a szétrohadófélben lévő nemzeti vagyont a reptér sarkában. Ez ellentétes a pr nálunk meghonosodott filozófiájával.

Egy kis odafigyeléssel pontosan feltérképezhető minden, egyben a laikus is gyorsan tájékozódik az ország védelmi képességeiről a helyi és minisztériumi szintű hozzáállásról, a pénztelenségről.

Valahol sajnálom, hogy ezek a képek fenn vannak a neten, mert sajnálom hogy ez lett egy jobb sorsra érdemes technika és szakembergárda sorsa és ezek a képek kegyetlenül szembesítenek a valósággal. Túl éles a kontraszt a lengyelekkel, szinte fizikailag fáj.

Tulajdonképpen szégyenlem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.27. 12:55:42

"Túl éles a kontraszt a lengyelekkel, szinte fizikailag fáj.
Tulajdonképpen szégyenlem. "

Ugyanezt érzem nagyjából. Szokták mondani, hogy a magyar szarból is várat épít. Hát ez itt nem igaz. Sőt, a várból lett szar.

Robcsi 2008.08.27. 13:39:17

Na itt nem értek egyet veletek! A megmaradt műszaki állomány nem a szarból épít várat, hanem a semmiből! És ez a nem semmi.

GSF 2008.08.27. 14:08:44

Robcsi,

a jelenlegi helyzetben van bármiféle alkatrész utánpótlás a 29-esekhez? Vásárolunk egyáltalán valamit ahhoz az 5 géphez, ami üzemképes, vagy az üzemidőhosszabbítottakból kanniblizálva repülnek?

Egyáltalán, az elmúlt egy évben vettünk valamit a gépekhez?

A szavaidból ítélve nem sok reményt fűzök az igenlő válaszhoz, de hátha...

Robcsi 2008.08.27. 14:26:00

Tavaly nyáron eljöttem nyugdíjba, nem tudok mit válaszolni.

samoth 2008.08.27. 16:05:15

Hát tényleg elég gyönyörűek ezek a képek. Nekem valahogy úgy tűnik, hogy ez a lengyel f-16-os nem a "hetvenes évek" kifutó technikája.

samoth 2008.08.27. 16:09:47

Mellesleg úgy hallottam, egy volt pápai szerelőtől, hogy volt olyan Szu-22-esünk, amely csak annyit repült a drága felújítás után, amit a PG-ből Pápára megtett. Aztán kivonták. Épelméjű ember csinál ilyet? Hogy is követhettük volna a lengyel példát ilyen döntéshozókkal a fejünk felett?

Robcsi 2008.08.27. 17:30:22

És a Mig-23-asok? Kifizettünk 6 gépre 300 óra üzemidőhosszabbítást, aztán volt amilyikben 120 óra benn maradt.......

Robcsi 2008.08.27. 17:37:20

De már a 90-es évek elején is "nagyágyúkból" állt a honvédelmi vezetés. A Sármellékről hazatelepülő oroszok itt hagytak volna 8 db Mig-23-ast, csak a hajtóműveket kérték volna vissza belőlük. És ugye már akkor is a kannibalizmusról szólt a történet. Fű alatt majdnem meg is kötötték a boltot, de valaki megtudta akinek nem kellett volna, szegény Kincses Ernő alezredes urat majdnem lesittelték fegyverkereskedés címén. Emlékszem a régi szép időre, amikor lementek Sármellékre 50 liter repszesszel, egy pótkocsis teherautóval. Fullig megrakva jöttek haza 23-as alkatrészekkel. Ez volt az az időszak, amikor még a repülésről szóltak a dolgok. Régi szép idők...

Allesmor Obranna 2008.08.27. 18:15:57

A Kincses Ernő féle beszerzésekről én is hallottam, többek közt a 20-as UB "Rettegett Iván" is az ő munkásságának eredménye.

A németek az ex-NDK-s légierőből ingyen adták volna a MiG-23ML-eket, ami emcsak vérfrissítés, de egyben a pápai alakulat túlélése is lehetett volna.
Mert ugye nagyon könnyen szabadultunk mi meg 2000-ben a 21bisz-ektől.

Vissza a lengyelekhez. Ahogy sosem értettem, hogy hogy a fenébe tudtunk eltartani három repülőezredet a kilencvens évek elején, mikor az egy igen sötét gazdasági helyzet volt, szemben azzal, hogy a gazdaság most dübörög (és megszűnt a Légierő), úgy nem értem azt a hozzáállást sem, amit a Gripen-műszakiak képviseltek, mikor most Kecskeméten kérdezgettük őket a 29-esek sorsáról.
" Az orosz nem korrekt üzleti partner!"

Hja kérem, nekünk notórius seggnyalóknak az orosz nem korrekt üzleti partner, míg az ősellenség lengyeleknek úgy látszik igen.
Mert azt senki se mondja, hogy a PZL RD-33-asokat meg AL-21F3A-kat is gyárt...

vargar 2008.08.27. 19:25:31

Sziasztok!
Látom felmerült az alkatrész-utánpótlás kérdése a 29-eshez.A saját szakterületemet nézve (amit fedjen jótékony homály),ha nem kapunk utánpótlást,akkor jó esetben még fél évig repülhetnek a gépek.Röviden és velősen ennyi.

Robcsi 2008.08.27. 19:40:01

Sokat mondtál. Az a 12 hajtómű addig sem fogja kihúzni. Sajnos a 29-est leírták. Pedig nagyon-nagy hiba! Ennek megisszuk majd még a levét... A Gripen műszaki század már akkor el volt szállva magától, amikor még el sem kezdték gyártani az első magyar gépet. Na mind1.

vargar 2008.08.27. 20:47:44

Igen,talán tényleg sokat mondtam.De én bizakodok,mást úgyse tehetek...Már volt rá példa,hogy az utolsó előtti pillanatban jött az utánpótlás

Robcsi 2008.08.27. 21:26:30

Szerintem a Gripenek még évekig alkalmatlanok lesznek készültségbe menni. Tudomásom szerint a repnap előtt is csak néhány volt üzemképes. Na ha majd abból kivisznek 3-at a keszibe, akkor ugyanúgy nem lesz kiképzési repülésre gép, mint a 29-esekből. Egyet lehetne tenni! 1989-ig visszamenőleg az összes- a jelenlegi állapot miatt felelős-katonai vezetőt, de legfőképp politikust fellógatni a Lánchídra!!!

Robcsi 2008.08.27. 21:31:41

2000-ben azt mondták a semmirekellő politikusok, hogy nincs évi egy milliárd forint a pápai reptér üzemeltetésére. Na most ha összeadták volna a méreg drágán kiképzett és nagy tapasztalatra szert tett repülőgép-vezetők és repülő-műszakiak kiképzési költségét, az mennyi lett volna? Kiengedték a rutint és a tapasztalatot az utcára! Aki tehette elment nyugdíjba, az ingázást nem sokan választották. Sokan le is szereltek. Kecskemétre pedig csak az olyan őrültek jöttek át mint én is, aki imádta a szakmáját! Befejezem, mert kezdem magam felhúzni!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.27. 22:27:46

"Szerintem a Gripenek még évekig alkalmatlanok lesznek készültségbe menni."

Ez csak hozzáállás kérdése. Ha lenne rá akarat és pénz akkor már most is mehetne szerintem. Éleslövészet már volt és ehhez azért már van repóra is úgy-ahogy.
----

"Tudomásom szerint a repnap előtt is csak néhány volt üzemképes."

A nyitóképben volt 5 gép. Ennyi MiG-29 van most is, de abból egy kétüléses. Szóval gép is van. 14 gépből szerinem 12 simán repképes bármikor. A svédek figyelnek ránk.
-----

Egyet lehetne tenni! 1989-ig visszamenőleg az összes- a jelenlegi állapot miatt felelős-katonai vezetőt, de legfőképp politikust fellógatni a Lánchídra!!!

Ez úgy-ahogy egyetértek, csak a felelősség megállapítása az már problémásabb..

Allesmor Obranna 2008.08.27. 23:08:50

A svédekkel elég sok a gond.
Vagy velünk, ez persze nézőpont kérdése, de a legutóbbig 8 Gripen volt üzemképes, (remélem ez a számadat mára már javult) és a svédek ezerrel fúrják az ALCA ügyletet is.

A svéd előírja, hogy a Gripenhez egy kb 200 fős üzemeltetői és karbantartó/javító gárda kell, ehez képest mi kb 30-40 főt tudunk kiállítani.
Volt olyan kétüléses gép ami közel fél évet állt.

GSF 2008.08.28. 08:14:27

Hátul a repnapon 9 39-es állt, gondolom mind üzemképes volt, mert 6 ment nyitóképbe, és mindig áthúztak a zónába 1+1 tartalék gépet demora, gondolom +1 meg a nyitóra volt. A 9 gép persze nem sok, de hát tudjuk, merjünk kicsik lenni!

Robcsi 2008.08.28. 19:27:45

L, vagy JAS? Nem mind1.

Liverbird 2008.08.28. 19:36:03

Kizárásos alapon szerintem JAS. Csak mert nem volt 6 Alba a nyitóképben :) Legalábbis remélem erre gondoltál. :)

GSF 2008.08.29. 08:04:55

Természetesen JAS-39 :) Tényleg félreérthető, bár még sose láttam 9 Albát a soron (1-2 kép kivételével).

Ebből a 9-ből 2 D volt, amivel a demot nyomatták asszem a 34-es, azon pedig csak a kettő belső pilon volt.

Próbáltam számolni, hány gépet látok: 9 hátul, egy a Gripen hangárban (épp kiszúrható volt a függőleges), egy a zöld "NATO" hangároknál, egy a statikuson. Így összesen 2 volt ködbe veszve. Szóval ennyi a magyar légierő, sajnos elég egyszerű volt összeszámolni...:(

Robcsi 2008.08.29. 08:07:43

Ez nem légierő. Max egy repülőklub. Sajnos!

block50 2008.08.29. 09:10:56

Kecskeméti Katonai Repülőklub SE....!! (KKRSE) :-)))

Tragikumikum!! Emlékszem mekkora felfeldezés volt a Top Gun első számain keresztül megismerni a 90-es évekbeli magyar légierőt. Milyen büszke voltam rájuk, mennyire tetszettek a gépek, a pilóták...!! 3 harci ezred meg az "apró"!!!!
Pedig akik akkor benne voltak a sűrűjében már akkor is tudták, hogy volt ez korábban még jobb...

Az a 9 Gripen a C-17 mellett nagyon szép kontrasztott nyújtott a kissé előrébb álló kiselejtezett Mig-ek mellett. Szépen végig is fényképeztem mindent, majd visszasétálva a légibemutatóhoz kb. 10 képpel később memóriakártya hibát kaptam és tönkrement kb. 200 pótolhatatlan képem, köztük ezek is. Nagy pech és valszeg utolsó lehetőség volt..!! :-((

Robcsi 2008.08.29. 14:54:51

Elismerem, hogy anno az átkosban tényleg sok volt a 3 repülőezred. Amikor az oroszok felszálltak, általában a magyar ezredek be is fejezték a kiképzéi repüléseiket. De amikor márcsak egy van, akkor azt az egyet sem tudjuk eltartani?! Tudjátok mi a borzasztó? Amíg a Gripenekre kiadunk évi 35 milliárd forintot, addig a Mig-ekre a 15 év alatt költöttek 17-et!!! Ezért írtam korábban azt, hogy elherdálták a légierőt, ezért számoltatnám el mindazokat, akiknek benne volt a kezük!

mapex 2008.08.30. 13:14:32

Gripen ide vagy oda, egy ilyen gépet kiselejtezni, hagyni tönkre menni mint a MiG-29, egyszerűen felfoghatatlan.
Amúgy a Gripen is csak mutatóba van, hogy lássa a Szövetség hogy van valamink, hogy itt modernizáció folyik, de igazából semmi szüksége nincs rá, mert szállító gépekből van hiány. Ha van eszünk, és tényleg komolyan vesszük a Nato-t akkor szállítógépeket veszünk, a MiG-eket meg szépen felújítjuk, ahogy azt illik.

És ha már a régi szép időknél járunk, itt egy videó a néhai pápai ezredről (talán ismeritek már, de belinkelem):
www.youtube.com/watch?v=vLZ0we1BUug

Robcsi 2008.08.30. 14:23:54

Nagyszerű, nagyszerű!!!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.30. 15:03:35

"Ha van eszünk, és tényleg komolyan vesszük a Nato-t akkor szállítógépeket veszünk, a MiG-eket meg szépen felújítjuk, ahogy azt illik."

Ennek semmiféle realitása nincs. A Gripen itt van és üzemeltetni kell. A MiG-ek gyakorlatilag roncs gépek és reménytelenül elavult is. A '80-as évek elejének SZOVJET technikai szintje. Ma ez már édeskevés.

Robcsi 2008.08.30. 20:03:42

Ez egy marhaság, amit legutóbb írtál!!! 2006-ban az olaszországi közös gyakorlaton a Máté-Molesz géppár többször is lelőtte a vadonatúj Typhoon-t és az F-16-osokat. Csak pilóta és gyakorlás kérdése!!!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.30. 20:20:27

"Ez egy marhaság, amit legutóbb írtál!!! 2006-ban az olaszországi közös gyakorlaton a Máté-Molesz géppár többször is lelőtte a vadonatúj Typhoon-t és az F-16-osokat. Csak pilóta és gyakorlás kérdése!!!"

Tévedés. Tüzelőhelyzetbe kerültek. És innentől fogva jön a krtikus rész ahol az szovjet / orosz technika eddig a gyakorlatban finoman szólva nem hozza azt amit kéne. Ne keverd a szezont a fazonnal. Ezután jön az, hogy mennyire jó is az ami benne van a rakétában. Az elektronikai ellentevékenységet sem lehet szimulálni ilyen helyzetekben.

Szépek és jók ezek a gyakorlatok, de azért nem kell véresen komolyan venni őket, mert a VALÓS harchelyzet nagyságát és összetettségét nem képesek teljesen visszaadni. A Red Flag áll ehhez legközelebb, mert iszonyatos mennyiségű gép van fent egyszerre.

További számításba vehet tény, hogy az ŐSRÉGI R-27R-t és a MiG radarjáról már csak azt nem tud az ellen amit nem akar. Több gépet szimplán megvettek a jenkik (ez igaz, MINDEN szovjet eszközre, az Sz-300-tól a Szu-27-ig) és aztán lehetett tesztelni őket éles indításokkal is, hogy mit tud. Az új európai és jenki gépek elektronikai rendszerei viszont teljesen ismeretlenek és titkosak. Egészen "enyhe" difi...

A régi besugárzásjelző render képességei is finoman szóllva hagynak némi kívánnivalót maguk után. Asszem Szu-27 vagy Szu-33 gépekkel találkoztak össze jenki vadászok és az orosz besugárzás jelző nem jelzett semmit az új LPI képesség miatt. Eh...

Szóval szép és jó (?) volt a MiG-29, de azért ne kergess már illúziókat. Egy félaktív R-27-tel egy MiG-ek teljesen elég esélytelen egy AMRAAM-os ellenféllel szemben még 2:1 arányú túlerő estén is.

Allesmor Obranna 2008.08.30. 20:50:45

Ha már repülőnap és régi gépek.

www.youtube.com/watch?v=Lchl10Osyi8&feature=related

A fairfordi szereplésünkről a videó, ami nincs benne a -as RIAT filmben.
Nagyon jól látszik a bisz sajátossága a CsR-üzemmód.
Érdemes összevetni a bisz-ek forszázs-lángképét a mostani repülőnapon látott román Lancer (MF) R-13-300-asáéval.
Alapvetően teljesen más az R-25-ösök lángstanilizátora és a komplett forszázs rendszer.
Ettől és a növelt levegőátfutás/nyomásviszonytól már eleve eltér az utánégetés lángja is.
Ez utóbbi nagyon jól látszik, mikor a trojka szál fel, mert ők nem használtak CsR-t csak max fáklyát.
Hanem a szólista.
Ha jól emlékszem Pinkóczi volt, aki a szólistát repülte.
A CsR sajátossága, hogy a gázkar pozíciója ellenére nem kapcsol azonnal, hanem csak ha a feltételek adottak ,de ekkor is csak egy percig üzemel.
Az első gépnél látszik, hogy a gép meglódul, fáklya már van, amikor egyszer csak egy nagyot dörrenve (gyöngén hallatszik, de kivehető) bekapcsol a CsR.
A 21-esek fáklyája amúgy is dörrenésszerűen kapcsol a rendszer sajátossága miatt, de a CsR az NR-44-es pótbetápszivattyújával és a saját önálló kollektor/lánstabilizátor rendszerével egy külön üzemet képez.
Később még a videón látszik még egy CsR kapcsolás is a levegőben.
A CsR csak egy bizonyos sebesség felett, 4000 méteres nyomásmagasság alatt és egyszerre csak egy percig üzemelhet.

Robcsi 2008.08.31. 08:32:54

Mapex! Honnan szereuzted a pápai kisfilmet?

Robcsi 2008.08.31. 08:35:36

Balage! Sok igazság van az írásodban. De én azt néztem, hogy Magyarország legnagyobb légtere kb. 80 km. A 29-esek lokátora pedig 90-100 km-en már befog. Vagyis amikor ráfordítja a HÁP, már be is tud fogni. Igaz, hogy a rakéták ennek a távolságnak csak a töredékét tudják.

Robcsi 2008.08.31. 08:42:11

Elég friss hír, most olvastam...


Keveset repülnek a magyar vadászpilóták
2008. augusztus 16. 15:43


Nagymértékben növelni kell a vadászpilóták repülési óraszámát, mert a jelenleg gyakorlásra fordított idő csak a magyar légtér védelmére elegendő - mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője szombaton Kecskeméten, a repülőnap keretében tartott sajtótájékoztatón.

Annak érdekében, hogy a legkiválóbb pilóták megfelelő óraszámot tölthessenek a levegőben és megfelelő képzettséggel rendelkezzenek, illetve el tudják látni a NATO szövetségesi kötelezettséget, a repült óraszámot nagymértékben növelni kell - mondta Bocskai István.

A Honvéd Vezérkar és a Légierő több elképzelésre adott javaslatot, amelyek között szerepel repülési óra vásárlása, repülőgép bérlése és repülőgép vásárlása is.

Bocskai István bejelentette, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszter szombaton átvette a cseh kormány ajánlatát, amelyet tanulmányozni fogunk, a korábban megkapott svéd ajánlattal együtt. Mindkét javaslat tartalmazza repülési óra vásárlását, repülőgép bérlését, valamint újabb repülőgép vásárlásokat is - tette hozzá a szóvivő.

Devil 505 2008.08.31. 09:45:44

Robcsi!

A youtube-on megtalálod, több magyar vonatkozású videóval együtt.

Robcsi 2008.08.31. 09:54:38

Elmondom miért az eredeti kellene. Jövőre szeretném megrendezni a magyar repülőműszakiak nagyszabású találkozóját Balatonkenesén. Különös tekintettel a bezárt ezredek korábbi kollégáival. Börgönd, Taszár, Pápa és Szentkirályszabadja. Projektoros kivetítést tervezek és a Youtube-ról leszedett filmek nem igazán jó minőségűek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.31. 11:11:18

"A 29-esek lokátora pedig 90-100 km-en már befog. Vagyis amikor ráfordítja a HÁP, már be is tud fogni. Igaz, hogy a rakéták ennek a távolságnak csak a töredékét tudják."

1. Mi az a HÁP?

2. 90-100 km? Mire? Esetleg utasszálítóra vagy B-52-re magasan. Vadászra, 100% hogy nem igaz. ez. A Szu-27 lokátora az azonos irányban repülő vadászgép méretű célt földháttérben 10-20 km-ről (!) szúr ki.

Márpedig a Szu-27 lokátora nagyobb, ergo érzékenyebb is. Te komolyan elhiszed azt, hogy a MiG-29 radarja képe versenyre kelni az akkori idők F-15C gépeinek radarjával? Annak voltak ehhez hasonló képességei....
----

". De én azt néztem, hogy Magyarország legnagyobb légtere kb. 80 km."

Lehet, hogy bennem van a hiba, de ennek a mondatnak nincs értelme. Az ország kelet-nyugati irányban cirka 450 km, de a legtávolabbi pontok 550 km-re vannak. Észak-dél irányban is 200 km felett van az ország..

Robcsi 2008.08.31. 11:38:01

A vadászrepülőknek kiadott légterekről beszéltem. Amit a lokátorokról írtam, az már egy Ancsa méretű célról igaz, kb. 4000 méter felett.

Bird 2008.08.31. 15:07:42

HÁP: Harcálláspont

samoth 2008.08.31. 15:34:14

Éppen most repült el felettem egy piros-fehér-zöld ék alakú festéssel ellátott propelleres gép. Hirtelen a távcső felé kaptam, de hátulról már nehezen tudtam megállapítani a típusát. Leginkább talán egy bf-108-ra hasonlított, de valami Jak féle sincs kizárva. Nem messze lakom Pértől, lehet hogy a Legendary Aircraft Kft. egy újabb szerzeménye? Csak egy kört tett, azóta várom, hogy visszajöjjön. Tud róla esetleg valaki valamit?

mapex 2008.08.31. 16:11:31

Robcsi! A videót nem én tettem fel, én csak véletlenül akadtam rá a múltkor. A kommenteket olvasva az derül ki, hogy a Pápai tv illetve az Mtv adásaiból lett összevágva a videó.

zord 2008.08.31. 18:39:44

Molni,

Bocs, hogy így közvetlenül írom le kritikámat, de az, hogy nem tudod, mi a HÁP, mutat rá arra, hogy érdemes még kutatgatnod a keleti haditechnikai/hadszervezeti kultúra terén. Javarészt osztom véleményedet a nyugati fölényről, de vigyázz, mert a mindenhatóság vezet a hibákhoz, a veszteségekhez. Nincs az az ellenség, akit ne kellene respektálni. Tudod, egyetlen szar R-27-es kell, hogy egyetlenegyszer elrontsa egy amerikai hajózó napját. És akkor lehet, hogy „elavult, meg nem lehet, de mégis összejött.
Nekem mindig is kedvenc témáim közé tartozott, hogy kutassam a nyugati veszteségeket, főleg azokat, melyek kéznyújtásnyira történtek (mondjuk '91 DS-től). Ezért alakult bennem ki az a kép, hogy minden fegyver veszélyes, és az ellenség nem fog törődni azzal, hogy te épp elszúrtad a szuper RAW-gear programodat, vagy nem olyat írtál, ami megveri az éppen alkalmazott SA-6 taktikát. Lógsz az ernyő alatt (jó esetben) és kész, akármi is a papírforma. Úgyhogy ha megfogadsz egy tanácsot, kissé több respektet mutatsz a keleti technika és az azt működtető emberek iránt (akikből történetesen van körünkben is néhány). Az utóbbiakra azért is felhívnám a figyelmet, mert az a tapasztalatom, hogy a szar körülmények sokszor furcsán összehozzák az embereket és megsokszorozzák az erőt. De ismételten jelezném: nem vitatom, hogy mik az esélyek, amikor egy MiG-29-es elfogó géppár (4 R-27, 8 R-73) próbálkozik egy sweep/SEAD block 50-es rajjal (16 AMRAAM) szemben...

Bird 2008.08.31. 21:28:08

Engem továbbra is érdekelne az alternatív demofestés...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.31. 22:01:32

Az, hogy a HÁP rövidítés hirtelen nem ugrott be nem jelent semmit...
----

"Tudod, egyetlen szar R-27-es kell, hogy egyetlenegyszer elrontsa egy amerikai hajózó napját."

Igen, csak az áranyokkal van a baj. Mert az AMRAAM már számtalanszor rontotta el a napját más hajózónak. Amíg ilyen arányokat produkál az szovjet / orosz technika amit láttunk addig "csak" elenyésző kisebbség napját rontja el.
----

"Úgyhogy ha megfogadsz egy tanácsot, kissé több respektet mutatsz a keleti technika és az azt működtető emberek iránt"

Mutatok. Igazából csodálom, hogy egyes esetekben ennyit el tudnak / tudtak érni vele. Viszont sajnos a tények azok tények. A háborút nem respekttel nyerték soha. Ezen nincs mit szépíteni. Lehet, hogy az F-15 pilóták nem véletlenül egodriverek, de a USAF finoman szólva szétrúgta mindenki seggét eddig.

Bird 2008.08.31. 22:17:44

Áhh, köszönöm. :)

Allesmor Obranna 2008.08.31. 22:29:15

"A háborút nem respekttel nyerték soha."

És ez a legnagyobb tévedés.

Molni!
Tudnod kell, hogy az amerikaiak háborúban mindig is nagy respekttel tekintettek/tekintenek az ellenfélre, de ugyanez mondható el az izraeli vagy akár a brit katonákról is.
És miért tisztelik az ellenséget? Mert jobb félni, mint megilyedni.
Zord javaslatát tényleg illő megfogadnod, nagyon sokban szélesedne a világképed, már ami a keleti technikát illeti.
De amit meg én javaslok, az az, hogy érdemes lenne olvasgatnod akár a világháborús, de akár a hidegháborús, vagy napjaink jenki katonáinka, vagy hogy a témánál maradjunk, hajózóinak élménybeszámolóit.
Nyoma sincs az egoizmusnak.
Az Eagle pióták szakmai sovinizmusa más jenki pilótatársaknak szól, nem az ellenségnek.
Ennyi megnyert háború ellenére (vagy talán pont ezért?) sem nézik le az ellenfelüket az amerikaiak, itt azt hiszem te értesz félre valamit.

Te persze lenézheted a keleti technikán lovagló bárgyú ruszkikat, de ahogy ők is lenézték a "bandita fasisztát/mudzsahedet/csecsent", úgy szenvedtek is rendesen a sok meglepetéstől.

Van egy mondás: "Nem az a bölcs ember aki tudja, hogy mennyit tud, hanem az, aki tudja, hogy még mennyit nem..."

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.31. 22:42:25

Nem úgy értettem ahogy te írod és értelmezed

Azzal, hogy én nagyon tisztelem a sajátjaim képességét az elmaradottabb technikával ez nem fog segíteni semmit a modern és SZÁMBELI fölényben levő ellefél szemben.
----

"De amit meg én javaslok, az az, hogy érdemes lenne olvasgatnod akár a világháborús, de akár a hidegháborús, vagy napjaink jenki katonáinka, vagy hogy a témánál maradjunk, hajózóinak élménybeszámolóit."

Szoktam.

Robcsi 2008.09.01. 05:42:10

Gyerekek! Igazából egy megnyert légiharc csak pici részben múlik a technikán. Nagyobb részben az számít, hogy mit tud az a személy aki, a pilótafülkében ül! Bizonyította ezt számomra a 2003-as lengyelországi NATO AIR MEET és a 2006-os olaszországi közös gyakorlat. Mert hiába a szuper F-16, hiába a vadonatúj Typhoon, ha a "gyengébb" technikában ülő ember jobban ismeri a saját gépét, fifikásabb!

GSF 2008.09.01. 08:32:11

Mindig úgy gondoltam, hogy a magyar hajózók és műszakiak jobb képességekkel rendelkeznek, mint az átlag. Ezt bizonyította, hogy mindig sikerült az elvárások felett helyt állni a nközi gyakorlatokon, annak ellenére is hogy sohasem voltak ideális feltételek. Vagy gondolhatunk azokra az élelövészetekre, amelyek megrendezését alig-alig sikerült kiizzadni, gyakorolni se solt elég repóra, mégis mindig kiváló vagy jó teljesítménnyel tértek haza.

Szerintem a lélekjelenlét nagyon fontos lehet a légiharcban, bár ez az a kérdés, amiben a világért sem foglalnék állást, hazánkban tényleg már csak egy maroknyi csapat tudhatja mit is jelent ez, mire kell figyelni, hogyan kell megnyerni, esetleg az életet is feláldozni. Az a stressz és összpontosítás, elszántság és győzni akarás a kiképzésen remélhetőleg megszerzett rutinnal karöltve, megspékelve szerencsével valamint a technika hibamentes működésével talán elég lehet a győzelemre. Talán. És mindegy, hogy F-15-ben vagy 29-esben ül a hajózó, sztem könnyen akadhat olyan pillanat, amikor az orosz technika is diadalmaskodhat.

block50 2008.09.01. 09:03:41

Biztos vagyok benne, hogy ezek a gyakorlatok jók arra, hogy a pilóták bemutassák mennyire sajátították el az egyes elfogási eljárásokat, taktikai elemeket, együttműködést más országok hajózóival, műszakiakkal, stb.
DE!
Egy sikeres elfogás - értem ez alatt, hogy elméleti tüzelési pozícióba kerül - még nem győzelem. Ekkor kell még egy iszonyú nagy "mázli faktor" hogy a rakéta működjön rendesen, hozza a paramétereket, stb.!
Ebben a témában pedig egy kicsit tartok a keleti technikától! Lehet, hogy azóta változott a helyzet, de nem hiszem, hogy a nagy testvér gyáraiban magas szintű lett volna a minőségellenőrzés.
Elképzelhetetlennek tartom, hogy mondjuk a libanoni háborúban (1982) egyetlen arab gép sem került ideális tüzelési pozícióban. Ha jól tudom indítottak is rakétát, de azok vagy nem találtak, vagy kevésnek bizonyultak a célpont megsemmisítéséhez.
Úgy érzem ezekben a tapasztalatokban azért a nyugatiak - elsősorban az amik - erősebbek. Náluk kisebb esélye van egy műszaki hibának a kritikus pillanatban, és szélesebb paraméterekkel alkalmazhatják fegyvereiket.

zulu74 2008.09.01. 09:11:06

Sziasztok!
Azt gondolom, hogy nem nagyon volt olyan konfliktus, (Etiopia-Eritrea) kivételével, ahol az orosz technika "tisztán" megynyílvánulhatott volna.
Amikkel itt dobálóznak eredmények, statisztikák stb, az valójában egy olyan helyzetre vonatkozik, amikor bármit is bravúr volt elérni "orosz részről".
A jenkik elég ritkán vállalták be az 1-1 elleni légiharcot. Általában nyomasztó számbeli fölénnyel indultak harcba, amire nagyon vigyáztak mindvégig. Az infrastruktúra előnye is az ő javukra módosult, mihelyst kiiktatták az ellenséges földi radarokat, vezetési pontokat, kommunikációt stb. Innentől kezdvez az "orosz technika", mint akármilyen másik technika üzemeltetése szinte lehetetlen feladat.
A gépek győzelmi esélyének megteremtése nagyrészt infrastruktúrális kérdés. A tervezési szakaszban arra gondolnak, hogy a RENDSZERT úgy alakítsák ki, hogy a gépek hatékony földi támogatásával együtt sikeresen végezzék el a feladataikat. A MiG-29 tipikusan arra készült, hogy megvédje a "háta mögötti" területet, ahol létezik még radar, vezetési pont, leszállópálya földi kiszolgálás stb. Ez egy hagyományos háborúban meg is állj a helyét.
Viszont a Balage által érintett konfliktusok egyike sem volt már klasszikus értelemben vett háború. Az USA egy nap alatt kicsinálta a komplett rendszert radarostól vezetés pontostól, kommunikációstól, aztán szépen kényelmesen átvette a légtér feletti uralmat. Erre semelyik gép sincs felkészítve, hogy magányos hősként tucat szám lőjje le az ellenséges gépeket, miközben a földről semmilyen információt nem kap a pillanatnyi harchelyzetről, nem tudja hogy van-e még hová leszállni, nem tudja, hogy honnan szakad a nyakába még pár ellenséges gép.
Ez egy olyan harcászati hátrány, amit semmilyen mai vadászgép sem tudna hatékonyan kezelni. Erre egyszerűen nem lehet felkészülni. Senki nem gondolta még a '70-es években, amikor a mai gépek koncepciói kialakultak, hogy lesz majd olyan helyzet, hogy távirányított rakétákkal egyszerűen ki lehet iktatni egy ország teljes légvédelmét egyetlen este alatt.
Szóval lehet itt találtai arányokat nézegetni, meg légiharc eredményeket, de nem sok értelme van. A legjobb NATO pilóta sem lenne képes megfelelő infrastruktúra hiányában eredményesen harcolni, bármilyen rakétát aggatnak is rá.
Persze most lehet fanyalogni, hogy mások is megcsinálhatnák ezt, de azért az USA gondosan figyel arra, hogy csak olyan országokat rohanjon le, amelyek képtelenek ezt a "megelőző csapást" hatékonyan kivédeni.
Gondoljatok csak bele, milyen pszichikai állapotban lehet, és milyen fizikai állapotban az a szerb pilóta, aki mondjuk egy F-16 ossal vív manőverező légiharcot, és közben figyeli, hogy mikor érkeznek újabb ellenséges gépek, de a földről már nem kap információkat, folyamatosan zavarják a rádiózását, a lokátorát és sosem tudja, hogy lesz e még hová leszállni és ehhez még hozzá jön az alkalmazott technika korlátai, valamint a nagyságrendekkel kevesebb repült óra. Ezt nem lehet bátorsággal pótolni, ehhez őrültnek kell lenni.

zulu74 2008.09.01. 09:19:20

Lehet hogy megtévesztettek a reklámok, de úgy gondolom, hogy a Gripen koncepciója lehet az egyetlen, amely képes hatékonyan harcolni egy fent vázolt helyzetben. Itt ugyanis a mobil egységek, radarok, kiszolgálás az ország több, esetleg rejtett pontján is megoldható, nem lehet egyetlen gomb megnyomásával felszámolni az egészet.
Ha hihetünk a propagandának (tudom, hogy a svédek sem igazmondó juhászok, ha eladásról van szó), akkor elég bonyolult lenne átvenni a légifölényt egy ilyen rendszer esetében, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az agresszor gépek ugyan berepülnek a légtérbe, de a Gripenek a "hátukba elmelkedve" okoznak kellemetlen perceket.
De lehet hogy ez pusztán egy laikus elme fikciója és a valóság ennél sokkal bonyolultabb..

block50 2008.09.01. 10:12:41

Most látom felkerültek a képek a műszakiak által tervezett festésről....

Valószínűleg látványos lett volna...!! Eredetileg is UB-ra tervezték?
Vajon mikor festjük ki az első Gripent....?? :-))

GSF 2008.09.01. 11:02:01

Nagyon hatásos lett volna egy 17 méter hosszú trikolor ék az égen! Végül már mindegy, a lényeg, hogy minél több 29 legyen az égen...

Szeretném, ha egy Gripent se festenének át, használjuk már végre őket arra amire valók. Rémlenek a kritikus hangok a repnapon, hogy olyan szürke meg semmi színes, miért nincs átfestve... Ez a baj, most inkább kiképzésre fordíjjuk már a pénzt, az uccsó centet is!

GSF 2008.09.01. 11:17:25

Zulu,

egyetértek a fentiek nagyobb részével, de azért az elmúlt konfliktusok során bizony volt lehetőség 1-1-re és rendre alulmaradtak az orosz gépek. Valóban elképesztő komplex rendszer a sikeres légi harcászkodás, aminek csak egyik eleme a gép és a pilóta, de hát ez van. Akinél hiányzik pár szem a láncból vagy gyengébbek a kapcsok annál fokozódik a veszteség bekövetkeztének lehetősége.

Ám tudtommal sem az iraki sem a szerb pilóták nem voltak tapasztalatlanok, akkor is üzemeltették a gépeiket, amikor nálunk és más alkalmazóknál folyamatosak voltak a al.utánpótlási gondok, és a pilóták is megfelelő jártasságra tettek szert.

Egyszerűen arról van szó, hogy hiába a manőverezőképesség, tapasztalat, ha a 29-es infracsapda nem elég hatékony, vagy szétzavarják a lokátort, vagy Napnak megy a rakéta, vagy olyan könnyen zavaradik a fémszecskától, infracsapdától ami tolerálhatatlan, akkor minden mindegy. És ha a szerencse se áll mellé, akkor bizony leszedik - ahogy le is szedték őket.

Tudtommal épp egy nálunk tapasztalatokat szerző holland 16-os pilóta is 1-1 elleniben küldött le egy szerb 29-est 1999-ben.
És bár mi vittük a gyakorlatokon a prímet (ami hatalmas tett, ismerve a lehetőségeinket), mégis érdemes mindig számításba venni, mennyi apróságon múlik a siker, ahogy azt te is írtad.

Cifu 2008.09.01. 11:48:10

GSF: Az iraki és szerb vadászpilótákat és gépeket ne keverd ide. Az egy egyenlőtlen küzdelem volt, egyértelműen esélytelenek voltak. Esélyük akkor lett volna, ha legalább nagyságrendileg egyenlő számban, egyenlő szintű háttérrel (AEW, AW&C, stb.), egyenlő szintű földi támogatással (légvédelem, légvédelmi rendszerek), egyenlő szinten álló hadvezetéssel álltak volna fel.

Fordított helyzetben (mondjuk szerény számú F-16, nincs AE&C, a földi rávezetés szinte semmi, ugyanakkor többszörös túlerejű Szu-27/MiG-29 erők a levegőben, AE&C-vel, stb.) a nyugati technika sem ért volna sokkal többet...

Nem véletlen, hogy mind az Iraki, mind a Szerb légiháború esetén a szövetséges erők jelentős túlerővel, komoly háttérrel indultak csak neki a háborúnak. A hadvezetés egyik alaptétele, hogy ha sikerrel akarsz egy harcot megvívni, akkor legalább háromszoros túlerőben legyél.

A keleti technikát nem kell leszólni, amikor a német egyesítéskor kipróbálták a kelet-német MiG-29G-ket, a nyugati szakemberek a füvet harapdálták a sisakcélzó + R-73 párostól, mivel fordulóharcban egyszerűen egy klasszissal nagyobb esélyt adtak a pilótáknak. A Kontakt-5 reaktív páncélzat egy T-72-esen pedig képes volt megállítani az akkor rendszerben lévő 120mm-es APFSDS-DU páncéltörő lövedéket...

samoth 2008.09.01. 12:00:24

Cifu! Azért az iraki pilótákat nem rangsorolnám annyira hátra, hiszen '91-ben az iraki volt a világ 5. legerősebb légiereje, jelentős harci tapasztalattal a háta mögött.

"Nem véletlen, hogy mind az Iraki, mind a Szerb légiháború esetén a szövetséges erők jelentős túlerővel, komoly háttérrel indultak csak neki a háborúnak."
Igen, háborút kezdeni csak így van értelme. Már Szun Ce is megmondta, hogy a jó hadvezér csak akkor bocsátkozik harcba, ha biztos a győzelemben. Aki felkészületlenül viszi harcba a rendelkezésre álló erőit, az csak egy kalandor.

A németeknek pedig az összehasonlítási alapjuk a jó öreg F-4-es volt. Nem csoda, hogy a "füvet harapdálták" az egy generációval korszerűbb technikától. Ennek ellenére a német Mig-29-eseket azért hagyták meg, hogy kellőképpen begyakorolja a NATO az ellenük való harcot.

GSF 2008.09.01. 12:59:55

Cifu,

félreértettél. Arra utaltam, hogy adott volt a lehetőség többször is, hogy a 29 1-1 -ben diadalt arasson, ha tud. Nem tudott. Ez tény. Mikor szemtől szemben állt a két gép, 16, 15 és 29-es, akkor egyszer sem sikerült lelőni ami gépet, pedig ott már érvényesült az a helyzet, amit a legtöbbet gyakorol a keleti technikán repülő hajózó.

És valóban lenyűgözte a 29-es a németeket, de talán még pezsdítőbben hatott a tudat és a lehetőség, amit az jelentett, hogy Nato ország tarthat hedrendben olyan típust, amit a potenciális ellenség ellenük fordíthat. Tudtommal az üzemeltetés költségeihez hozzá is járult a szövetség. A németek pedig elképesztő magas szinten repülték a 29-est, hozzánk képest, aztán kimentek gyakorolni az USA-ba, azt hiszem a Red Flag-re, az eredmény(telenségről)ről sokat beszéltek.

Ne felejtsük el, hog tovább áll szolgálatban a német Phantom, mint a 29-es: a mór megtette kötelességét...

Tény: a német F-4F APG-65 lokátora jóval többet tud BVR-ben, mint a 29-esé, nem véletlen hogy túlélte a Fulcrumot és repül még évekig. Az R-73 kiváló fegyver, de ma már a (egyszerre tömegesen alkalmazott infracsapdák) zavarvédettsége nagyon gyenge és alacsony az élettartama. Az R-27 pedig inkább árában vetekszik az AIM-120-al, nem a képességeikkel, bár nyilván értelmetlen egy félaktív loktátorost összehasonlítani egy aktívval, de tény, hogy a 29-es ellenfelei már ezt a rakétát lövik el, ha kell, nem az AIM-7-est.

Ui: próbálok a realitások talaján állni. Egyébként a 29 a kedvencem, csak nem érdemes homokba dugni a fejem... :)

Cifu 2008.09.01. 13:00:36

Samoth:

1990-ban volt ~390 támadó/vadászbombázó gépük (főleg MiG-23BM/-27, Mirage F1 és Szu-20/22, de még 30db MiG-19 is!) és 245 vadászgépük, utóbbiból 190db különféle MiG-21/J-7 változat. Valahol a 8. hely környékén lehettek 1990-ben a "nagyok" (USA, Oroszország, Kína, Ukrajna, Németország, Franciaország, Anglia) után létszámban, harcérték szempontjából pedig ennél is jóval hátrább.

A "felkészületlen" itt egy kicsit erős. Mind Irak, mind Szerbia egy koalicióval állt szemben, amelynek tagja volt a legerősebb légierővel rendelkező ország, az USA. Innentől kezdve az esélyek nem túl kiegyenlítettek, főleg, hogy mindkét esetben védekező harcról volt szó, hiszen a saját légterükben harcoltak.

A németeknél nem csak az F-4, de a Tornado IDS és vendég F-15-ösök és F-16-osok is repültek a MiG-29G-k ellen. Fordulóharcban a sisakcélzó előnye egyszerűen olyan nagy volt, hogy nagyon ritkán fordult elő, hogy a gyakorlaton a MiG-29G maradt alul. Az már más kérdés, hogy hogy is kerül a közelébe az ellenfélnek. A németek sem ok nélkül alakítottak ki F-4 ICE és MiG-29G párokat, amikor a MiG-29 még aktív volt a Luftwafféban. Az F-4-esek rendelkeztek komolyabb radarral és közepes-hosszú távú képességgel, fordulóharcban pedig a MiG-29 volt szinte legyőzhetetlen.

Amúgy érdekesség, hogy az első nyugati sisakcélzó rendszer pont egy F-4 változaton, az US NAVY F-4J (később az F-4B és F-4N típusokon is) jelent meg, ez volt a VTAS (Visual Target Acquisition System) rendszer, amit 1971-től használtak, ha jól rémlik...

Cifu 2008.09.01. 13:13:48

GSF:

Melyik esetre gondolsz? A szerb légierő MiG-29-esei úgy tudom egyszer sem kerültek kellő közelségbe, a Holland Légierő F-16AM gépe 33km-ről indítot AIM-120-ast MiG-29 ellen, az F-15-ösök 25-30km-ről 1999-ben.

A MiG-29 német kivonása azért volt időszerű, mert az F-4 ICE fejlettebb, több célra használható gép, a MiG-29G-kre pedig nem akartak költeni. Az Eurofighter rendszerbe lépésével, és a légierő gépállományának csökkentésekor pont azok az egységek kapták meg először az Eurofightert, amelyek korábban MiG-29G-kel repültek...

Ami azt illeti, én sem istenítem a MiG-29-est, de especiel a sisakcélzója nagyon sokat dobott az amúgy is jó fordulóharc képességein. Nem is említettem a BVR képességeit, hiszen ott erősen hendikepes lenne szerencsétlen. ^^

GSF 2008.09.01. 13:40:22

1vs1-re gondoltam, tudtommal ahhoz 2 gép kell.

Személy szerint nagyon sajnálom, de egyszer se tudott győzni. Az iraki háború során találkozott 1x 16-os 29-essel, akkor is a 16-os győzött, ha jól emlékszem az klasszikus "közelharc" volt, a 29 is indított rakétát, sőt AIM-120-at le is rázott, Stonefort írt erről az esetről (is) még Top Gunban.

Egyébként csak arra utaltam, hogy a 29-es nem volt képes kiszorítani az F-4-est, no meg arra hogy azért érdemes belegondolni, hogy bár rendre alkalmazták egyszer sem tudtak vele igazi nagyvadat elejteni.

Egyébként nem csoda. De nem érdemes mindig azzal takarózni, hogy milyen túlerő volt stb. mert ez így működik, a háború nem csak 1-1 típus alkalmazása, a rendszerek csapnak össze, és sokszor bebizonyosodott hogy a 29 köldökzsinóros rávezető rendszere meg a gép elektronikai képességei már 15 éve elavultak és reménytelen a leszakadás. Ettől még jó a 29 közeliben - ha van forszázsra engedély:( - meg a bivalyerő segíthet és a szerencse. No meg a tapasztalat.

(épp a némtek kezdték a 29-est kritizálni, főleg a fegyverrendszert: mert mire jó a sisakcélzó, ha az elindított R-73-asokat könnyen "kizavarják" az infracsapdák? Te jó ég, azért nem 1x indított 29-es élesben rakétát, sőt az etióp-eritreai konfliktusban is potyogtak a 29-esek a 27-esek arattak, bár tudom, hogy zsoldos ukrán-orosz pilóták lőtték egymást halomra.)

A 29-est lelépték, de ez nem a gép hibája. Hiszen 1986-ban biztosan minden téren, BVR-ben is győzött volna a 29-es a 16-os ellen, csakhát a tengerentúlon nem állt meg az élet, sőt eleve a későbbi modernizáció szándékával építenek gépeket.

zulu74 2008.09.01. 15:26:48

"A 29-est lelépték, de ez nem a gép hibája. Hiszen 1986-ban biztosan minden téren, BVR-ben is győzött volna a 29-es a 16-os ellen, csakhát a tengerentúlon nem állt meg az élet, sőt eleve a későbbi modernizáció szándékával építenek gépeket."

Azért legyünk őszinték: A MiG-29 a mai napíg folyamatos fejlesztés alatt áll, akár csak a nyugati hasonló kategóriájú gépek. Létezik minden "csemege" a toloerő vektorált modifikációtól egészen az SMT ig, szóval azért az túlzás lenne hogy megállt az idő az oroszoknál.
Ami lényeges: ritkán jutottak túl a prototípus fázison, de a "know-how" készen áll, adott esetben a gyártás beindítása csak pénz kérdése, és mint látjuk a gázszámlánkon, valamint tankoláskor ebből egyre több lesz Ivánéknál mostanság.

Amiben vitatkoznék néhány hozzászólóval:
A Német légierő gépei "A" modifikációk voltak lényegében csak épp export változat.
A szerb gépek szintén "A" modifikációk voltak. Míg az F-15 F-16 osok MLU gépek voltak és valóban egy-két fejlesztési periódussal előttük jártak.
Ennek fényében az összehasonlítás egy kicsit sántít.
Nem igaz, hogy az oroszok esetében nem lett volna esély egy komolyabb statisztikára, csak épp nem azokat a verziókat repülték, amiket az oroszok akkor korszerűsítettek.
Egy 1980 as Ford Fiesta kissé messz esik egy mai Opel Corsa színvonalától, de ezt senki sem vetné ma a szemére.
Ne feledjétek valamikor a 1500-ös Zsiga az év autója volt, ma megmosolyogni való matuzsálem. (Bocs, minden zsigástól, csak a szemléletesség kedvéért.)

samoth 2008.09.01. 15:37:02

Cifu!
"1990-ban volt ~390 támadó/vadászbombázó gépük (főleg MiG-23BM/-27, Mirage F1 és Szu-20/22, de még 30db MiG-19 is!) és 245 vadászgépük, utóbbiból 190db különféle MiG-21/J-7 változat. Valahol a 8. hely környékén lehettek 1990-ben a "nagyok" (USA, Oroszország, Kína, Ukrajna, Németország, Franciaország, Anglia) után létszámban, harcérték szempontjából pedig ennél is jóval hátrább."
Az hogy egy légierő milyen erős, nem csak a gépek számán múlik. Gondolom számít olyan is, hogy harci tapasztalat, meg egy rakás egyéb tényező, amit megfelelő szakemberek, megfelelően értékelnek. Az 5. helyet nem én találtam ki, ez széleskörűen használt. AS/TG-ben is találkoztam vele, és máshol is. Mellesleg a listádról "(USA, Oroszország, Kína, Ukrajna, Németország, Franciaország, Anglia) Ukrajnát nyugodtan kihúzhatjuk mert akkor még nem létezett független államként. Így a hetedik lesz Irak. A többi én sem igazán értem, de valszeg Németországot is hátrébb sorolták, meg még a britekben sem vagyok biztos. Mindenesetre nem én rangsoroltam, csak felhasználom. Bár lehet, hogy csak az amerikai propaganda tette előrébb, hogy nagyobb legyen a győzelem.:) De ami biztos, hogy tök mindegy, hogy az 5., 6., 7., vagy 8. volt, nem kevés harcirepülővel rendelkezett, harcban edzett pilótákkal.

De tök felesleges vitatkozni ezeken, mert ugy látom
majdnem egyforma a véleményünk, csak éppen most nagyon ráérek, és inkább leírom azt a pici különbséget köztünk, ami van.:)

GSF 2008.09.01. 15:39:33

Ha igazán őszinték vagyunk akkor leszögezhető: egyetlen nagyívű és harci alkalmazás szempontjából jelentős és ami fő: eltejedt - azaz gyakorlati alkalmazásban megvalósult - 29-es modernizáció sincs.

A szlovákoké (még?) nem érintette a fegyverrendszert, ahogy a németeké és szerbeké sem. Az oroszoknál nincs tömeges modernizáció, indiaiaknál tudtommal csak most van folyamatban a dolog. Mi még a helyzetjelzőket se tudtuk kicserélni/kiegészíteni...

Az hogy van talonba meg évről évre elővéve egy-egy "forradalmian" új képességekkel felvértezett proto-modernizált gép, bár fontos és lehet jó alap, önmagában aligha üdvözítő és segíti ki a szabad ég alatt tárolástól szétkorrodálódot 60 órát 9.12A-n repülő hajózót egy strukturálisan megerősített és elektronikailag lassan 4+-t hozó, szimultán célleküzdő képességgel rendelkező 16MLU-val szemben.
Szerintem. Szóval ez nem az az "igazi modernizálás".

Még1x mondom: ezzel nem azt mondom, hogy ne győzhetne a 29 egy 15C ellen, csak az évek múlásával ennek esélye egyre és egyre kisebb.

samoth 2008.09.01. 15:41:48

Te Zulu! Szerinted várnia kellett volna a NATO-nak a támadással,amíg a szerbek elég SMT-t szereznek be? Vagy csak a 16-os block15-ös verziójával kellett volna támadni.:) A háború nem ilyen. Ha csak Mig-29A volt, akkor azzal kellett harcolni. Ez van.

zord 2008.09.01. 16:12:42

Nagyon jó a vita, csupa érdekes infóval.

Egy megjegyzésem lenne: amikor nyugati számbeli fölényről írunk, akkor a nem mindig az aktuálisan harcba vetett erőkről beszélünk, hanem a hadművelet számára rendelkező erőkről.
1999-ben a Szerbia feletti néhány légiharcban, melyek hat 29-es pusztulását hozták, vagy nem volt nyugati látszámfölény, vagy éppen hogy. Március 26 jut hirtelen eszembe: Jeff Hwang géppárja egy 29-es géppárral szemben Bosznia felett.
Még egy megjegyzés: ha a szerbeknek működőképes adatátviteli rendszerük lett volna, szerintem lett volna lelövésük is a 29-es fegyverrendszerrel. Bármilyen furcsán is hangzik, a szerbeknek eléggé sokáig volt tűrhető légihelyzetképükt, mert a felderítő lokátorok támadása a NATO részéről számos akadályba ütközött. Ennek (is) köszönhető a két SAM-lelövésük (F-117, F-16).

Üdv,

Zord

gepida 2008.09.01. 16:39:36

MiG-29-es másik "csodafegyvere" a hőpelengátorból és lézertávolságmérőből álló rendszer, amely segítségével kikapcsolt radarral is deríthettek fel légicélokat. 1999-ben a szerbek kialakítottak egy harcjárás erre alapozva, mikor is a bombázás után a távozó repülők után emeltek egy-egy 29-est.

Kikapcsolt radarral, földközelben osontak utánuk (földi irányítás adta az infókat), majd emelkedni kezdtek...

A gond a szokásos volt: az AWACS kiszúrta őket, aztán a vadászok visszafordultak. egyik MiG-et sikerült is lelőniük (közismert bemutató pilóta vezette)
egy másiknak sikerült egérutat nyernie, úgy hogy állítólag vagy tíz NATO vadász próbálta bekeríteni (földi irányítás menekitette ki a kelepcéből)

zord 2008.09.01. 18:19:30

Ami nekem nagy tanulság volt, hogy AMRAAM ide, AMRAAM oda, a találatok a holland kivételével jócskán WVR-ben következtek be. Úgyhogy akár indíthattak is volna 73-ast a szerbek...

Bobby Baccala 2008.09.01. 18:20:42


a műszakiak által tervezett festés sokkal jobb lett volna.

amúgy jó a vita, kár hogy nem tudok érdemben hozzászolni :) csak nyomjátok, hogy okosodjak :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.01. 19:00:31

"Általában nyomasztó számbeli fölénnyel indultak harcba, amire nagyon vigyáztak mindvégig."

Írtam már, hogy volt olyan amikor az iraki MiG-23-as gépek 8:4 arányban múlták felül az F-15 gépeket. Eredmény? Több MiG csobbant Sas egysem. Pedig Irak 8 éven át viselt hadat...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.01. 19:03:20

"Ha hihetünk a propagandának (tudom, hogy a svédek sem igazmondó juhászok, ha eladásról van szó), akkor elég bonyolult lenne átvenni a légifölényt egy ilyen rendszer esetében, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az agresszor gépek ugyan berepülnek a légtérbe, de a Gripenek a "hátukba elmelkedve" okoznak kellemetlen perceket.
De lehet hogy ez pusztán egy laikus elme fikciója és a valóság ennél sokkal bonyolultabb.. "

Az. Tudtommal csak előre kijelölt pályaszakaszokról képes üzemelni. A legtöbb országban nincs ilyen és azokat is szét lehet kapni. Persze több van belőlük, de a fegyvert és üzemanyagot akkor is tárolni kell valahol és személnyzet is kell hozzá.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.01. 19:04:44

A műszakiak festése nekem nagyon bejön!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.01. 19:08:58

"A keleti technikát nem kell leszólni, amikor a német egyesítéskor kipróbálták a kelet-német MiG-29G-ket, a nyugati szakemberek a füvet harapdálták a sisakcélzó + R-73 párostól, mivel fordulóharcban egyszerűen egy klasszissal nagyobb esélyt adtak a pilótáknak. A Kontakt-5 reaktív páncélzat egy T-72-esen pedig képes volt megállítani az akkor rendszerben lévő 120mm-es APFSDS-DU páncéltörő lövedéket..."

Ez tény. Az R-27R-ről meg közölték, hogy az a vietnám felett Sparrowhoz hasonló. Azok a MiG-21 akkori verziói ellen is alig értek valamit pedig akkor még nem volt se elektronikai zavarás sem chaff... Eh.. Innetől fogva nincs miről beszélni BVR képességek terén. El nem tudom képzelni ezek után, hogy a R-23R és az R-40R mennyire gyenge lehetett, vagy a Szu-15 rakétái..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.01. 19:13:15

"Innentől kezdve az esélyek nem túl kiegyenlítettek, főleg, hogy mindkét esetben védekező harcról volt szó, "

?? Ez votl az előny nem? Támadó fellépés esetén még a saját radarrendszer sem támogathatta volna őket?

Mai napig nem értem, hogy a több száz gépből miért csak olyan kevés szállt fel az első este...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.01. 19:16:37

"Azért legyünk őszinték: A MiG-29 a mai napíg folyamatos fejlesztés alatt áll, akár csak a nyugati hasonló kategóriájú gépek. Létezik minden "csemege" a toloerő vektorált modifikációtól egészen az SMT ig, szóval azért az túlzás lenne hogy megállt az idő az oroszoknál.
Ami lényeges: ritkán jutottak túl a prototípus fázison, de a "know-how" készen áll, adott esetben a gyártás beindítása csak pénz kérdése, és mint látjuk a gázszámlánkon, valamint tankoláskor ebből egyre több lesz Ivánéknál mostanság."

Az, hogy laborban mire volt képes Iván az egy dolog. Majd meglátjuk, hogy nagyobb darabszámnál is marad -e a minőség. India tudni mesélni az oroszok meséiről...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.01. 19:20:24

"Ami nekem nagy tanulság volt, hogy AMRAAM ide, AMRAAM oda, a találatok a holland kivételével jócskán WVR-ben következtek be. Úgyhogy akár indíthattak is volna 73-ast a szerbek..."

?? Hol? Az AF alatt? Hát én nagyon nem így tudom. Mindig bőven 20 km felett indították. Ennyi idő alatt még lazán nem lesz WVR harc főleg ESTE!

Tom 2008.09.01. 20:01:00

Eszméletlen jók a tervek!!!!
Egyszerű, látványos, lényegretörő, gyönyörű és iszonyúan ütős lett volna... :-(

Kár érte... :-(

Robcsi 2008.09.01. 20:21:00

Gyerekek! Leírok több olyan dolgot, amiért lehet, hogy seggbe rúgnak, mivel a Mig-29, 2016-ig szigorúan titkos!!! Első. Már a Mig-21-be is beépítette az orosz a LAZUR-t. Ez egy titkosított csatornán adta volna fel a hajózónak a cél adatait. Mit csinál a hülye magyar? Nem veszi meg a földi rendszert hozzá. Kettő. Volt a gépekben egy idegen-barát felismerő rendszer. Ezt a magyar mérnökök továbbfejlesztették úgy, hogy plusz kódokat váltogatott a beállított csatornán, az AWACS-nak esélye sem lett volna bemérni a frekvenciákat. Mit csinál a hülye magyar? Kiépítetteti a gépekből. És amit kevesen tudtok!!!! A mai napig azt tanítják a nyugati haderők pilótáinak, hogyha harc közben Mig-29, vagy Szu 27-től felfelé harctevékenység várható, szigorúan tilos bármiféle zavarást alkalmazni ellenük!!!!!!!! Ugyanis a lokátornak van egy olyan üzemmódja, hogy először a zavaróeszközt (AWACS) semmisíti meg!

Bobby Baccala 2008.09.01. 20:43:24

"A mai napig azt tanítják a nyugati haderők pilótáinak, hogyha harc közben Mig-29, vagy Szu 27-től felfelé harctevékenység várható, szigorúan tilos bármiféle zavarást alkalmazni ellenük!!!!!!!! Ugyanis a lokátornak van egy olyan üzemmódja, hogy először a zavaróeszközt (AWACS) semmisíti meg!
Szólj hozzá!"


ezt ki tudnád fejteni úgy, hogy ne legyen bajod belőle???

zord 2008.09.01. 20:43:28

Molni,

Tudod, olvastad, vagy sejted, mert így kell lennie?
Én konkrétan minden hajózónak a beszámolóját olvastam. Te is?

Bobby Baccala 2008.09.01. 20:52:00

off

úgy látom zord komolyan veszi, hogy csak a témával kapcsolatos hozzászólások lehetnek...2 komment missing :D

on

ilyen beszámolókat hol lehet olvasni?

zord 2008.09.01. 21:19:13

Csak a spec festéssel kapcsolatos félreértéseket kaptam ki, semmi lényegeset.
Ajánlanám Jeff Hwang elhíresült e-mailjét, interjúkat Rodriguezzel, Showerrel és Geczyvel (őt se szivatták volna agyon, ha ide születik ilyen névvel), stb.

Zord

Robcsi 2008.09.01. 21:25:23

Itt nem! ha írsz mail címet, ott megírom

zord 2008.09.01. 21:59:15

Nem közismert, de a kilencvenes években (NATO előtt) volt egy magyar nemzeti IFF program...aztán föladták...

Eléggé régóta vannak zavaridentifikációs/zavarkövető üzemmódok szinte minden komoly radarban így a mi N019AE lokátorjainkban is. Egy monopulzus rendszert (szumma, delta csatornák) az üzemi frekvanciatartományában különöen vétek lenne nem képessé tenni egy ilyen passzív működésre...
A kérdés mindig csak az, hogy milyen zavart követünk. Abban is biztos vagyok, hogy a mi harmadik világ export (nem is VSZ!) standard lokátoraink ebben sem tudtak annyit, mint mondjuk az egykor itt állomásozott ruszki 9.13-asok radarjai...

Zord

Flankerr 2008.09.01. 22:06:03

Tényleg szép lett a festésterv.. a főszinek nálam döntetlen, de a farokfestésnél egyértelműen a műszakiak viszik a pálmát.

Robcsi 2008.09.01. 22:17:11

Gabi nem írta oda, de a szárnyvég alulról is fekete lett volna. Az arany csak próba volt.

zord 2008.09.01. 22:20:51

Bocs, fennt hibáztam: N019EB az igazság. Orosz jelölésrendszerben kissé eltéved néha az ember..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.01. 22:23:25

A festésre visszatérve, ha sokáig bambulsz rá egy MiG-23 sziluett is előtűnik belőle!

Robcsi 2008.09.01. 22:36:40

Először a 26-os UTI volt betervezve a festés. Aztán a 11-es harci lett belőle. állítólag valami műszaki hibát találtak rajta, nem tudom mit.

Bobby Baccala 2008.09.01. 23:33:16

robcsi

bobbybaccala@freemail.hu

festés: szerintem egyértelműen a műszakiaké a pálma...nem is értem, hogy vihették át a másikat, az nagyon bután néz ki.
most őszintén, a laikusnak mikor jut eszébe hogy ilyen festése volt a 2.vh-s gépekenek?

Liverbird · http://htka.hu 2008.09.02. 00:46:16

Speciel az olaszoknak volt ilyesmi festése, ha jól rémlik.

Liverbird · http://htka.hu 2008.09.02. 00:48:53

Ja, félreolvastam. Rajtunk kívül az olaszoknak is, akartam mondani, csak pöttyet kómás vagyok. Így legalább a laikusok is megtanulják...

Robcsi 2008.09.02. 08:13:21

Elmentem egy hétre nyaralni. Mindenkinek kellemes hetet kívánok!!!!

GSF 2008.09.02. 08:26:28

Gábor,

az régóta foglalkoztat, hogy amikor a gépekeket végül "elfogadtuk", azért mert ezt adták és kapóra is jött az akkori politikai (délszláv háború) környezetben, ténylegesen milyen mozgásterünk volt az oroszokkal szemben. Azaz alapvető védelmi szempontokat nem érvényesíthettünk?

Volt-e szándék arra, hogy ne a 9.12B-t, hanem 9.12A-t szerezzük be? Tettünk ezért valamit? Mi határoztuk meg a gépek összetételét (6 UB aránytalanul sok, bár kétségtelen, hogy eddig a balszerencse folytán csak harcikat vesztettünk)?

Mert látva a mai helyzetet az is megfordul a fejemben, hogy akik kimentek "tárgyalni" azt se tudták, mit kapunk... Azután hallani lehetett, hogy az oroszok ténylegesen ezt adták, mást nem akartak. Ez valóban így volt?

Robcsi,

jó nyaralást és pihenést!

zord 2008.09.02. 14:14:24

Úgy tudom, részünkről azt hoztuk el, amit adtak. Ha volt is valami követelmény, akkor az az volt, hogy „új” gépek legyenek. Tény, hogy a gyári berep óta nem repült gépeket kaptunk. Szerintem az orosznál elég nagy kupleráj volt akkor, kaphattunk volna némi vodkázás után mást is. Sajnos retrospektíve aligha számított volna...most azok rohadnának ponyva nélkül Kecsón...

tothtomi 2008.09.02. 14:29:25

A 6 Ub szerintem nem sok (főleg hogy most egyet alig bírnak kiállítani), századonként 3 akkoriban. Ha azt nézzük, hogy nem csak a kiképzés de 93 után az átképzés is itt Kecskeméten történt, szerintem jó a 6 UB.

A Gripennél a 12 mellé a 2 meg kevés, kéne vagy négy, így ezekután a 22 mellé 6 nekem reálisnak tűnik.

block50 2008.09.02. 15:24:49

Szerintem se volt sok a 6 UB. Ha más nem a kiképzés - átképzés mellett a pilóták légi óráinak a számát is növelhette volna. Nem tudom mennyire voltak kihasználva...?!
Röhej, hogy ma már összesen nincs annyi repképes 29-es, mint amennyi UB-t kaptunk anno...! :-((

tothtomi 2008.09.02. 15:47:36

Használták azért őket rendesen, egy oktatópilóta a repidejének átlag felét töltötte UB-kon, első hátsó kabint beleszámolva. hogy per pillanat mi a helyzet azt nem tudom, hol van UB hol nincs, ha van akkor is max. 1, úgyhogy az utóbbi évek (kb. 2007-2008) arányokat sajnos nem tudom ebben az abnormális helyzetben.

Rommel28 2008.09.02. 15:50:20

"A mai napig azt tanítják a nyugati haderők pilótáinak, hogyha harc közben Mig-29, vagy Szu 27-től felfelé harctevékenység várható, szigorúan tilos bármiféle zavarást alkalmazni ellenük!!!!!!!! Ugyanis a lokátornak van egy olyan üzemmódja, hogy először a zavaróeszközt (AWACS) semmisíti meg!

Ez a zavaróeszközre rávezetés még több orosz/szovjet fegyvernél is felfedezhető, mint pl az SA-6 kub légraknál is, ami elvileg simán rávezeti magát a zavarógépre. ez az infó valahol az index lérakos topicjában található.

zord 2008.09.02. 17:02:10

Csak ismét arra hívnám fel a figyelmet, hogy nem akármilyen zavart lehet követni ezekkel a rendszerekkel. Bizonyos zavarok követése esetén bizony súlyos szöghiba keletkezik, azaz a zavar elérte a célját! Azt meg manapság eléggé nehéz elvárni, hogy egyszerű zajzavart nyomjanak az orrod alá a felkészült versenyzők.
Mivel EW kérdésekbe itt és most annyira nem mennék bele, legyen elég annyi, hogy a félaktív rendszerek jó zajzavar követő képessége egyben az oka a sebezhetőségüknek is intelligens programvezérelt zavarokkal szemben. Csak egy példa: a Kub-ot 99-ben lényegében eliminálták (többek között)ezekkel a módszerekkel, míg a parancsközléses Nyeva fenyegetés maradt (és felelős is a két lelövésért).
Szóval igen, szép és jó, de nehogy azt higgyük, hogy majd Wright Pattersonon a hülyegyerekek a SzURN-ra és a Kub rakétáira (és ez a lényeg, a radar akár követhet is...) primkó ellentevékenységi programot írnak...

Allesmor Obranna 2008.09.02. 20:14:01

www.royfc.com/acft_news.html

Poland Beginning Air Force Upgrade Program

((In addition to procuring U.S. and domestic aircraft, Poland will upgrade its MiG-29 fleet, allowing them to remain in service for the next 20 years. Su-22 are being withdrawn slowly from the fleet and a replacement has not been named. Not further translated.))

Source: 02.09.08, ARMS-TASS

még a lengyelek is...

Bird 2008.09.02. 21:26:55

Köszi Jack, köszi! :) A szárny alsó színét majd javítsd kérlek... :)

GSF 2008.09.03. 08:22:29

Az UB-k száma sztem abban az esetben okozhatott volna gondot, ha tényleg ne adj Isten arra használtuk volna a flottát amira való...

Egyébként mint pilóta-véleményt hallottam, gondolom nekik meg azért okozhatott gondot, mert ha kevés volt az üzemképes harci, akkor a korlátozott kép. UTI csak "félmegoldás" volt.

Az más kérdés, hogy amíg felfutott a hajózóállomány létszáma, addig a hazai képzés miatt szükség volt rá, illetve a pr repültetéseknek is jól jött a fél tucat UB. Amikor végre valahára kezdtük volna kihasználgatni a 29-es harci képességeit, de már kezdett szétrohadni a rendszer, akkor meg már csak gond volt, hogy nincs elég egyszemélyes (pl. mennyi problémát okozott a nközi gyak-okon hogy alig bírtunk kiizzadni elég gépet a légiharcokhoz...).

Most meg öröm az ürömben, ha van UTI, mert legalább 2-en szagolják a "puskaport". Azt nem tudom, hogy ilyenkor, milyen az óraelszámolás, de ma ebben az abnormális géphiányos helyzetben a legapróbb pozitívumoknak is örülni kell.

Végül pedig leszögezhető, hogy semmi nem számít már, az UB-k száma se, a 29-es áldozata és egyben jelképe annak, hogyan lehet elherdálni a nemzeti vagyont, hajózó-műszaki állományt, hogyan lehet először a rendszerváltás után ölünkbe hullott lehetőséget kiengedni a kezünkől úgy, hogy a saját szerencsénk kovácsai lehettünk volna. Amilyen simán ment a lengyeleknek, olyan fantáziátlanul siklott ki a magyar találékonyság útvesztőinek és soha véget nem érő tervezgetéseinek erdejében a mi légierőnk. Szánalmas. Remélem, mint intő példa a Gripen flotta elkerüli a lassú agóniát...

mapex 2008.09.03. 11:32:09

Jack képeit elnézve, én is azt mondom hogy király lett volna ez a festés a MiG-en!

Amúgy ma jelent meg egy cikk a Magyar Nemzetben a Honvédségről. Itt egy összefoglaló az Origo oldalán:

www.origo.hu/itthon/20080903-magyar-nemzet-mukodeskeptelenne-valhat-a-honvedseg.html

zord 2008.09.03. 12:44:34

Kollégám írta, a Gyarmati kat strat-ra felfűzve...

samoth 2008.09.03. 14:23:42

Tudom, hogy kicsit off leszek (bár egy repnapos topicnál annyira talán mégse), de tud valaki valamit a Sky Hussars kötelékről? Pár napja láttam repülni a Jak-18T-jüket, viszont használható infót a neten se találtam, csak egy 10 évvel ezelőtti TG-ben. Vannak még egyáltalán?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.03. 15:49:48

Sky Hussars?? Az 13 éve megszűnt nem? Hazajöttek Fairforból és utána nem sokkal vége is lett az egésznek.

samoth 2008.09.03. 17:52:54

De utána alakult egy formáció, két Jak-52-essel, és egy Jak 18T-vel. A TG 1998/7. számában találtam rá ismét, valamint ahogy fentebb írtam, a Jak-18T-t láttam a napokban. Nem nehéz felismerni, piros-fehér-zöld színre vannak festve, mint a műszakiak által javasolt 29-es festés, csak belül van a piros.

Devil 505 2008.09.03. 19:22:49

Samoth az Orsós féle kötelékre gondol, amelynek előszőr Budaörs volt a bázisa, majd sokfelé települtek és a pilóták is gyakran váltották egymást. Egy időben több katonai hajózónk is repült náluk.

Devil 505 2008.09.03. 19:24:08

Egy An-2-es is tartozott a kötelékhez, azonos mintára festve.

samoth 2008.09.03. 19:45:46

És működik még? Sehol semmi infót nem találok.

Devil 505 2008.09.03. 21:14:31

Szerintem nem.

samoth 2008.09.04. 20:41:46

Hát, egy honlap szerint az általam látott Jak-18-as angliában van...

Liverbird · http://htka.hu 2008.09.05. 00:49:52

Oh, emléxem rájuk. Rémlik, hogy pénzes emberkéket felvittek repülni, és "légiharcolhattak" A gépek hasa alatt volt valami lézeres cucc, és azzal "lövöldöztek", így tudták jelezni a "találatokat". Persze lehet hogy csak hülyeségeket fecsegek, de ez rémlik és kész....

Mihalik Gabor 2008.09.05. 18:50:32

A csehek sem csak elfogovadasz feladatkorben vetik be a Gripeneket..:)

www.youtube.com/watch?v=CL-7gb7hfOc

Liverbird · http://htka.hu 2008.09.05. 19:06:46

És milyen friss a feltöltés :)

Bobby Baccala 2008.09.05. 19:40:03

na ez a naptár meglesz :D

biztos lesz nálunk is ilyen..csak a abban a bochkor fog szerepelni..természetesen a fotóst majd egy közvetítő fogja fizetni, az MH meg majd fizet tízszeres áron:))))

Bird 2008.09.05. 23:46:38

Számomra a legérdekesebb, hogy ott egy civil kézzel érintheti, mit érintheti, beleülhet, ráülhet a Gripenre. És nem megy tönkre... ? Nahát...! :D

zord 2008.09.07. 10:48:17

Egy ilyen fotózást még lehet, hogy én is jó szemmel néznék???:-)
Az igazság kedvéért: a 2005 májusi, "Gripen érkezési" nyíltnap óta minden cseh repnapon beleülhetett a nép a cseh Gripenbe. Sorba álltak szépen, mint minden ilyen lehetségnél, és akinek volt türelme, az beülhetett...
Nálunk ez elképzelhetetlen. Még kinnt Linköpingben, az FMV-nél ültem magyar Gripenben. Fotózni is tilos persze, de azért az indiai vendégek tavalyi fairfordi fotói felkerültek a netre...

Zord

mapex 2008.09.07. 16:14:14

Hmm...jó kis videó. Persze nálunk nem ilyen igényes fotózás volt, hanem pornófilmet forgattak anno:

www.youtube.com/watch?v=jdntEC5gjVE

zulu74 2008.09.09. 14:30:24

14:25 kor Baja térségében szólóban nyomja valami, de mire kiértem már nem láttam semmit. Mi vót ez? Megöl a kíváncsiság...

GSF 2008.09.09. 14:44:20

Nem tudom mit láthattál: ma 29 és Gripen is repül, az is lehet hogy Alba is, de ők a mi kis lopkodóink, van hogy nem is hallani őket... :)

Az biztos hogy 29-es pont felett forgolódott, és többször is zajongtak ma már. Fordított a repirány, szokásos kik. rep. nap van.

zord 2008.09.09. 14:50:50

Ha nem veszitek zokon, kiadom a jelszót: 29-est/Albát fotózz, amíg lehet, mert közel a VÉG!!!! Bárki aki arra jár, meg az is, akinek oda kell utaznia, szakítson időt, fényképezőgépet, mert nem lesz még egy ősz, még egy tél, de lehet, hogy tavasz se!

Zord

GSF 2008.09.09. 15:01:45

Teljesen igazad van! Soha vissza nem térő alkalom ez a negyed év...

Ezen vagyok, ha a fene fenét eszik is jövő hónap elején végre meg lesz az a hőn áhított fényképező hogy rogyasza rá hogy ilyen rohadt drága!!! Pedig a legócsítottabbat néztem ki...
Már alig bírom kivárni!

Liverbird · http://htka.hu 2008.09.09. 15:35:38

Múlt héten is nagyon intenzíven repültek, keddtől csütörtökig minden nap többször is hallottam őket, látni sajnos csak egyszer... Fura volt, mintha lassan és nagy állásszögön repült volna, de csak hátulról láttam és nagyon tűzött a nap :( Így azt sem tudom mi lehetett.

Liverbird · http://htka.hu 2008.09.09. 16:05:29

Ja, és mindezt Egerben.

Tacsk0 2008.09.09. 18:14:48

> könnyen előfordulhat, hogy az agresszor gépek ugyan berepülnek a légtérbe, de a Gripenek a "hátukba elmelkedve" okoznak kellemetlen perceket.

Tacsk0 2008.09.09. 18:22:53

> Elképzelhetetlennek tartom, hogy mondjuk a libanoni háborúban (1982) egyetlen arab gép sem került ideális tüzelési pozícióban. Ha jól tudom indítottak is rakétát, de azok vagy nem találtak, vagy kevésnek bizonyultak a célpont megsemmisítéséhez.

Mihalik Gabor 2008.09.09. 18:44:24

> Egyetlen légigyőzelem volt. A szírek csapdát állítottak egy F-15-ös géppárnak és egy bisz R-60-assal elkapta a leszakadt kísérőt, egy hajtómű kiszakadt, de a gép visszatért és hasraszállás után selejtezni kellett. Az akcióban résztvevő szír MF-ek és biszek közül legalább négy odaveszett, na meg volt vagy 90 további veszteségük a háborúban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.09. 18:53:06

Tacsk0 megint pontatlanságot írt.

Liverbird · http://htka.hu 2008.09.09. 19:34:54

Az F-15-ös sztorit én úgy ismerem, hogy a találat után gyakorlatilag a leszállásig égett a gép hátulja, de egy törzshátsórész-csere után újra szolgálatba állt.

zord 2008.09.09. 21:39:29

Ezt a sztorit Stonefort tudja a legjobban (meg is írta nem is egyszer) meg hát ő még "near real time" hallotta a 15-ös lelövés pletykákat a PG-ben 1982-ben! Arra már nem emlékszem, hogy a szír meg tudott-e pattanni, vagy a géppár leszedte...

Bobby Baccala 2008.09.09. 21:46:05

én úgy emlékszem hogy meg tudott lógni, de már nagyon régen olvastam a sztorit. meg hát megvolt a fotogéppuska képe, és azt lobogtatták.

stonefort 2008.09.09. 22:04:22

Fotógéppuska felvételt én sajnos nem láttam, 82-ben a tököli szovjet ezred pilótáinak oktatták a háborús tapasztalatokat, eszerint egy szír bisz R-60-assal lelőtt egy F-15-öst. Ez később csak "valószínű" légi győzelem minősítést kapott. A szírek és az oroszok mind a mai napig állítják, hogy légi harcban lelőttek egy csomó izraeli gépet, köztük, F-15-ösöket és 16-osokat, csak annyi a bibi, hogy nincs dokumnetum ami ezt bizonyítja, pl. a libanoni területen lezuhant gépek roncsai. 21-es és 23-as roncs fotókból, valamint HUD videokból van viszont jócskán.

Liverbird · http://htka.hu 2008.09.10. 00:41:12

Ja, mint a szerbek a lelőtt B-2-essel, meg a többi "lelőtt" géppel.... Legalábbis emlékszem egy cikkre, melyben arról volt szó, hogy miket állítottak a szerbek 99-ben.

Mihalik Gabor 2008.09.10. 10:08:47

Egy "kis" hibat en is elkovettem:P

McDonald Douglas helyett McDonnell Douglas volt a mar Boeing-ba beolvadt gyarto neve..

Tacsk0 2008.09.11. 20:11:13

Vegulis egy bisz esz nelkul hasznalt CSR-rel eleg ijeszto kepessegekkel rendelkezik, 1:1 feletti toloero arany, F-16-osnal jobb emelkedokepesseg. Valoszinuleg ugyanugy meg lehetett vele trefalni egy F-15-ost, mint anno a MiG-17-essel a Phantomot.

Azon mulhatott csak a dolog, hogy az R-60 harci feje annyira alulmeretezett es nem tudott megsemmisiteni egy boszme nagy ikermotoros gepet, mint az Eagle.

Miert ne legyen mar a szireknek egy kis orome, hogy a 90 sajatert csereben legalabb egy cionistat leszedtek?

molnibalage 2008.09.12. 11:52:47

"Vegulis egy bisz esz nelkul hasznalt CSR-rel eleg ijeszto kepessegekkel rendelkezik, 1:1 feletti toloero arany, F-16-osnal jobb emelkedokepesseg. "

CSR? Ez minek a rövidítése? A rendkívüli üzemmódnak? Azért az F-16 tolóerő tömeg aránya még úgy is jobb. Mellesleg melyik F-16 verzióról beszélsz?

A MiG-21bisz és F-16 aerodniamika kialakítását meg ne akarjuk összehasonlítani, mert még sírva fakadok...
-----

"Valoszinuleg ugyanugy meg lehetett vele trefalni egy F-15-ost, mint anno a MiG-17-essel a Phantomot."

Csak akkor még a rakéták ócskák voltak. Tehát gépágyú nélküli F-4 estén egy fegyvertelen gépet lőttek le aminek az aerodinamikáját még a rakéták is rontották. Az F-15 és F-16 elég keményen visszalő. Az AiM-9L/M-et meg ne akarjuk az R-60-hoz mérni, mert az elég vicces lenne szerinem.
----

"Azon mulhatott csak a dolog, hogy az R-60 harci feje annyira alulmeretezett es nem tudott megsemmisiteni egy boszme nagy ikermotoros gepet, mint az Eagle."

Na ezzel egyetértek. A motor inkább nevezzük hajtóműnek.

Bird 2008.09.12. 14:06:46

Ma szokatlanul nagy forgás volt Kecskeméten.

stonefort 2008.09.12. 14:09:09

TacskO az utóbbi dőben ritkán szólalt meg, most újra téves információkra alapoz. A 21bisz rendkívüli üzemmódja komoly korlátok (magasság, idő) között volt alkalmazható, 8-9 liter/másodperces fogyasztás mellett. Ekkor a gép emelkedő képessége maximálisan 225 m/sec, ami elmarad az F-16-os leggyengébb változata mögött (is). Az egyéb manőver jellemzőkről nem is beszélve. A bisz gyorsulása a hatalmas tolóerő ellenére néhány százalék eltéréssel azonos az F-4E Phantom-éval, konkrétan ezer méter magasságban 600-tól 1100 km/h-ig 20-22 másodperc. Néhány régi, felületes és nem túl szakszerű nyugati kiadványban alaposan túlbecsülték a bisz-t, talán ilyesmit olvashatott az olvtárs.

zord 2008.09.12. 14:16:01

Molni!

Nem, nem vicces az R-60-at a 9L/M-hez mérni. Jobb a Sidewinder, és többet bizonyított, de nem annyira, hogy azt viccesnek nevezzük. Browning .303 a nine lima ellen, az mondjuk vicces, ha már mindenáron alázat nélkül akarjuk megközelíteni a légiharc témakörét.
Az R-60-asnak egyébként is vannak finomságok a számláján, amit nem emlegetünk annyira gyakran. Nekem a kedvencem a 337-es Cessna.
Ja, és azért nem mondanám el ezt a "viccet" annak a zsidó pilótának se, aki megküzdött a 15-öse hazarepülésével.

Zord

molnibalage 2008.09.12. 15:11:07

"Nem, nem vicces az R-60-at a 9L/M-hez mérni. Jobb a Sidewinder, és többet bizonyított, de nem annyira, hogy azt viccesnek nevezzük."

Konkrétan milyen nagy értékű harci gépet sikerült bárhol is leszedni vele? Iraki-Iráni háborúból van valami F-14 trófea esetleg? A Sidewider minden paraméterében jobb (talán csak a manőverező képessége gyengébb egy kicsit a nagyobb tömeg miatt.) A szenzorok érzékenysége ziher, hogy rosszabb a nyugatinál (ne feldjük '70-es évek SZOVJET technikai szintje!), hajtómú égésidje és harci része is kisebb. R-60 szemből indíthatósága finoman szólva korlátozott. Nem is tudom miről is beszélünk egyáltalán...
----


"Az R-60-asnak egyébként is vannak finomságok a számláján, amit nem emlegetünk annyira gyakran. Nekem a kedvencem a 337-es Cessna."

Ezt meg nem értem. Mi a finomság abban, hogy leszedtek vele egy fegyvertelen gépet?
----

Ja, és azért nem mondanám el ezt a "viccet" annak a zsidó pilótának se, aki megküzdött a 15-öse hazarepülésével.

Nos a rakéta egy gyakorlatilag nem manőverező célt sem volt képes megsemmisíteni. Szerintem ez azért gyászos...

stonefort 2008.09.12. 17:00:06

A Cessna azért érdekes, mivel nagyon alacsony infra sugárzású, és az R-60-as probléma nélkül látta. Bár ez talán tényleg nem nagy dicsőség, hiszen a legeslegelső szériájú Sztrela-2-.esekkel is lőttek le Vietnamban Bird Dog-okat, amelyek szintén Cessna-k, alacsony hőkibocsátással. Az R-60-as tényleges légigyőzelmi adatai hiányoznak, néhány konkrét eset ismert, pl. a paki Atlantic-ot is ilyenne szedte le az indiai bisz, bár ez Molni kollégát erősíti, hiszen nem manőverező célról volt szó, viszont a miniatűr harci rész elég volt a nagy gép megsemmisítéséhez. Nyilván ez a szerencsén is múlott úgy, mint a még kisebb harci részű Iglával lelőtt AC-130-as esete, amely gép nagyon-nagyon komoly önvédelemmel rendelkezik. Egy szó mint száz, az R-60-as sem vizsgálható csak "fekete-fehér" szinten, ezt sem szabad lebecsülni. Az a baj, hogy mint annyi más eszköz esetében, ennél sincsenek meg az objektív elemzés feltételei. Annyi bizonyos, hogy a mai orosz szaksajtóban és internetes forrásokban minden saját fegyvert az egekig magasztalnak, táplálandó a hagyományos nemzeti büszkeséget. Ezeket kritikával kell fogadni, de nem ajánlatos átesni a gebe túlsó oldalára sem. Nagyon sok idő és ismeret gyűjtés után alakul ki az a közelebbről nehezen megfogható érzék, hogy valaki jó közelítéssel kiválaszthatja a leginkább hitelesnek látszó információkat a jószándékú vagy tudatos tévedések és félremagyarázások tömegéből, ami ma a netet jellemzi. Úgyhogy olvasni, elemezni minél többet, minél több forrásból!

zord 2008.09.12. 17:18:33

Molni,

Az Irak és Irán közti háború során (melynek elemzése a korábbi semmi infóhoz képest az utóbbi években jelentősen előrehaladt) szinte bizonyossággal állítható, hogy R-60-assal az irakiak ejtettek el "nagyvadat" is. Az általam sokra becsült (természetesen nem tévedhetetlenként tisztelt) Tom Cooper, aki számos infót szerzett be amerikai FOIA-n keresztül, meginterjúvolt számos iraki és iráni hajózót, például igazoltként tartja nyilván, hogy 1984 augusztus 11-én egy MiG-23ML lelőtt egy Tomcat-et R-60-assal.. És még van más hasonló infó is, ami R-60-as valószínűsít.

block50 2008.09.12. 21:51:47

"1984 augusztus 11-én egy MiG-23ML lelőtt egy Tomcat-et R-60-assal."

Úgy tudom ezt a gépet egy SAM szedte le...! Megtalálták a roncsot az öbölben.
(forrás Tom Cooper) :-))

Ez a háború még hordoz nagy titkokat és érdekességeket!

Tacsk0 2008.09.13. 16:19:49

> A 21bisz rendkívüli üzemmódja komoly korlátok (magasság, idő)
8-9 liter/másodperces fogyasztás mellett
Ekkor a gép emelkedő képessége 225 m/sec
Néhány régi, felületes és nem túl szakszerű nyugati kiadványban alaposan túlbecsülték a bisz-t

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.13. 17:09:37

Tudtommal van alsó magassági korlátozás is a rendkívüli üzemmódra.

Allesmor Obranna 2008.09.13. 18:26:49

Igen, a föld.

Tacsk0 2008.09.13. 21:49:18

A muszakiak altal kitalalt unnepi MiG-29 festesnek volt egy komoly hibaja: a piros-zold-fekete-feher kombinaciok az arab nemzeti lobogokban szoktak szerepelni (iraki, palesztin pl.), amit a zsidok bizonyara rossz neven vettek volna - meg egyebkent is felreertesre adhat okot. A Fiat gep odapingalasa pedig a szlovakokat provokalta volna. Szoval egy repnapi festes sajnos nem muszaki, hanem politikai kerdes.

Tacsk0 2008.09.13. 21:53:07

>>Tudtommal van alsó magassági korlátozás is a rendkívüli üzemmódra.Igen, a föld.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.13. 21:59:03

"A muszakiak altal kitalalt unnepi MiG-29 festesnek volt egy komoly hibaja: a piros-zold-fekete-feher kombinaciok az arab nemzeti lobogokban szoktak szerepelni (iraki, palesztin pl.), amit a zsidok bizonyara rossz neven vettek volna"

Már itt is kezdődik a zsidózás? "Marha jó...".

Itt pusztán csak arról lehet szó, hogy ki kinek a csókosa. Nagyjából tojnak a mi fejünkre. Asszed érdekeljük őket egy kicsit is? Asszed érdekelte volna ez a Magyar Légierőt? Vagy az izraelieket, hogy egy magyar gép egyszeri ünnepi festése milyen színű? Szerintem azt sem tudták, hogy van ilyen...

Zavar téged bármilyen vörös színű zászló a világban amiről azt sem tudod, hogy létezik? Pedig a SZU zászlaja is vörös amit speciel rühellek. (Azon akin magyar létére CCCP feliratú pólót látok legszívesebben felrúgnám az elküldeném egy kis Gulagra, hogy ott emlékezzen arra a tetű államra.)

Mellesleg, ha zöld a magyar nemzeti szín és van mellette fekete mi köze hozzá bárkinek is? Atyaisten... Inkább ne írtad volna ez le...

Bird 2008.09.14. 22:33:10

A nagy szél olyan hangokat fújt errefelé, hogy meg kell erősítenem Zord felhívását: fotózni/filmezni a kétfarkúakat...!

block50 2008.09.15. 09:56:57

"A muszakiak altal kitalalt unnepi MiG-29 festesnek volt egy komoly hibaja: a piros-zold-fekete-feher kombinaciok az arab nemzeti lobogokban szoktak szerepelni (iraki, palesztin pl.), amit a zsidok bizonyara rossz neven vettek volna - meg egyebkent is felreertesre adhat okot."

Erről nekem a magyar huszárok jutottak eszembe...! Tudtad, hogy egyik huszárezred sem hordhatott zöld színű nadrágot? Az ok az volt, hogy ha muzulmánokkal harcoltak volna, és fogságba esnek, akkor azonnal kivégezték volna őket, mivel Mohamed szent színét viselték az alfelükön...!!

Na eddig tényleg nem kellene eljutni a XXI században!!

gepida 2008.09.15. 11:22:03

R-60-sal lőtték le a "206-os" számú dél-afrikai Mirage F1CZ-t 1987 szeptember 27. Rakétát egy angolai színelben repülő kubai MiG-23ML-ről lőtték ki.

a Mirage még haza vánszorgott a repülőterére, ott kényszerleszállt, pilótája katapultált (lábai lebénultak). A sérült gép használható darabjait (törzsét) beépítték a korábban balesetett szenvedett "205-ösbe".

Talán nem véletlen, hogy az utolsó F1CZ búcsúrepülést a "205-ös" végezte 1996-ban.

GSF 2008.09.15. 12:44:12

A 23-as típusnak nem ez volt az egyetlen légi győzelme, amit "nagyvas" ellen ért el, egész pályafutása során?

De könnyen lehet, hogy nagyon rosszul tudom. Mintha olyan 120:1 a veszteség/gyözelem arány. A 23-as nem vált az ég urává, nem is véletlen hogy még az előd is messze túléli (21).

block50 2008.09.15. 13:19:00

Az a 120:1-es arány manapság már kicsit javult. Az irak-iráni háború mostani adatai szerint legalább 2-3 győzelmet arattak. Ha jól emlékszem egy F-4-es és egy C-130 van az "áldozatok" között...

zord 2008.09.15. 13:21:45

Én továbbra is az Irak és Irán közti balhét tartom a 23-as eredményeit valszeg feljavító konfliktusnak. Az említett szerző kutatásai nem álltak meg. Publikációi az éppen meglévő eredményeit tükrözik, melyek később egy-egy újabb irat, interjú után más megvilágításba kerülnek. Sajnos hihetetlenül nehéz meló, amit csinál, így sokszor hibázik, illetve kényszerül korrekcióra. De az vesse rá az első követ, aki a töredékét kikutatta már, ELSŐDLEGES FORRÁSBÓL!

A hülyeségeket és az agyrémeket lehetőleg mellőzzük itt. Olyan szinten szarják le külföldön, hogy mire festjük le a gépeinket (nyilván szvastika, nyilaskereszt és árpádsáv kivételével, vörös csillag csak idehaza szúrná jónéhány ember szemét, pl. az enyémet, amennyiben nem történelmi festés).

Zord

GSF 2008.09.15. 13:52:15

Sajnos az se sokat javít a gép megítélésén...

Érdekes lenne megtudni, a 29-es milyen győzelmekkel rendelkezik (nekem homályosan egy afg. felett lelőtt Szu-22, és az említett kubai gépek jutnak eszembe). Ezt valaki tudja? Az elpusztult gépek száma (földön-levegőben) szépen-lassan kezdi megközelíteni a 23-asok gyatra statisztikáját...

zord 2008.09.15. 14:35:44

Hát igen...sajnos a gépek nem tehetnek a mögöttük álló rendszerekről...Úgy a 23-as, mint a 29-es esetében a súlyos statisztikákban közrejátszanak a háttér hiányosságai és sebezhetőségei, amit minden valamire való ellenfél kihasznált...

gepida 2008.09.15. 15:59:58

1988 augusztus 6-án feltehetően angolai (kubai) vadászgép lőtt R-60-ast a botswanai kormány BAE 125-ös elnöki gépére. A gép sikeresen kényszerleszállt, a támadó vadászgép valószínűleg MiG-23-as volt. (persze senki se vállalta magára...)

MiG-29 légigyőzelmek voltak az Eritreai-Etióp haborúban, amit ukrán pilóták arattak eritreai színekben, és ott voltak a grúz UAV-ok amiket az orosz MiG-ek lőttek le...

Liverbird 2008.09.15. 19:46:56

Az nem úgy történt, hogy az etióp Szuhojok leradírozták az eritreai 29-eseket?

GSF 2008.09.16. 08:17:16

Én is úgy tudom, hogy az etióo 27-esek csúnyány lezavarták a 29-esek többségét az égről.

azt hiszem stonefort erről is írt. A cikk egyik érdekes infója volt, hogy az ukránok mellett oroszok is repülték zsoldosként a gépeket, akár ismerősök is küzdhettek egymás ellen.

Szóval az se 29-esek háborúja...

Ha jól gondolom a gép relatíve kis hatótávolsága egy repterekkel nem rendelkező országban nem épp előnyös a 27-esek ellen.

zord 2008.09.16. 10:53:48

Sajnos ez nagyon igaz: a 9-12/13/51 kopoltyúrendszere helyett szerintem saccperkábé beleférne úgy másfél tonna plusz keró. Ez egy átépítős upgrade szempontja is lehetett volna, bár valszeg súlypontkérdéseket vetett volna fel.

Zord

GSF 2008.09.16. 13:55:02

Úgy emlékszem, hogy a románok kísérleti 'sniper' megjelölésű modernizált 29-ese esetében is fennállt ez a probléma... Csak ott nem a kopoltyú elhagyása, hanem a fejlettebb, de tömegében könnyebb elektronika okozta a súlypont eltolódását. Az is lehet, hogy már keverem... :)

Az érdekes, hogy a felfedezett phd dolgozatból kiderül, hogy a kopoltyú, bár szinte forradalmian kezelték, nem töltötte be azt a funkciót amire szánták. A szennyeződések és felverődések hajtóműbe jutását sem küszöbölte ki teljes mértékben, mindemellett gyakorlatilag forrása volt ama - végtére is - konstrukciós hibának, ami miatt ha jól emlékszem 190-nél is több esetben tört el, vagy sérült a zsaluzatban lévő szegecsek valamelyike. Nem kell jóstehetség ahhoz, hogy belássuk, milyen következményei lehettek volna ezeknek az eseményeknek, ha nem áll mellettünk a szerencse...

És ez pedig nem is tűnik megoldhatatlan feladatnak...

Szóval, az a zsaluzat teljesen felesleges, csak a helyet veszi el az elektronikától és a kerozintól.

Az 'M' verziónál mintha nem lenne kopoltyú. Ott emlékeim szerint közel tonnányi plusz kerótárolásra szolgáló tartály került beépítésre, csaképp a gép nem került sorozatban megépítésre... Lehet, hogy a 'K'-ban sincs?...

GSF 2008.09.16. 14:53:56

Köszi,

a repfedélzetre nem is kell, hacsak a Nagy durranásból ismert avarseprés miatt utóbb nem lesz rá szükség...:) Sose lehet tudni.

zord 2008.09.16. 16:06:56

Temészetesen az oroszok is rájöttek, hogy a kopoltyúrendszer teljes kudarc, ezért az 9.15 (M) illetve 9.31 (K) esetében már elhagyták, helyette a szívócsatornába raktak guruláskor, le-felszálláskor leengedhető rácsozatot.
Márpedig azt azért jó tudni, hogy a 9.15-ös gyártmány lett volna a 16. Légi Hadsereg alaptípusa, mely többfeladatú lévén váltotta volna az első generációs 29-esek mellett a Szu-22/MiG-27 bombázókat is. Hogy analógiát vonjak: a 21-es mondjuk az M(F)-re forrta ki magát sárkányilag, így lett volna ez a 29-es esetében az M-el, ha Gorbi nem húzza ki a dugót a prolatár haza kádjából.

Üdv,

Zord

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.16. 18:22:57

"Temészetesen az oroszok is rájöttek, hogy a kopoltyúrendszer teljes kudarc"

Végre leírta valaki. Ahol eddig ezt megemlítettem simán lehülyéztek és EZT nevezték a gép legnagyobb előnyének. Röhej. Egy ilyen nevetséges dologgal gyakorlatilag kiherélték a gépet véleményem szerint. Talán a pályát kéne tisztán tartani.

Allesmor Obranna 2008.09.16. 19:47:59

Mielőtt nagyon lenéznénk szegény kopoltyút, ne feledjük, hogy az a szívóhatás jelentősen csökkenti a LERX feletti nyomást, kvázi növelve a felhajtóerőt.
Nem csak a leengedhető rácsozat bűne, hogy a 9.15-klónok (ha úgy tetszik 9.31 klónok, mert a K előbb kész volt mint az M) felszállási úthossza nagyobb, mint az alaptípusé. A kopoltyúk is belesegítenek a korábbi verzió tényleg rövid starthosszába. Ezene felül még a leengedett beömlőfedeleken ferdén lefelé/hátra ébredő erő, illetve az enyhén lefele fordított fúvócsövek.
Ilyen megoldás van a Szu-27-esen, de hasonló van az F-4-es Phantomokon is, itt a tolóerő vektora átmegy a tömegközépponton, ezáltal a vízszintes komponens mellé függőleges is párosul.
Minden esetre tény, hogy rengeteg helyet foglal el a rendszer, elsősorban a tüzelőanyag elöl, de lássuk be, nagy állásszögön, mikor a kopoltyúk is nyitva vannak, javul a LERX hatásfoka.
A 9.15-ösöknél a nagymértékű javulást az áttervezett szárny (nagyobb felületű lehajtható belépőél/fékszárny/csűrő) és a pengeéles LERX adja.

stonefort 2008.09.16. 21:27:52

Ezért csináltak a 16-oson és a 18-ason már az elején pengeéles LERX-et.

Allesmor Obranna 2008.09.16. 21:55:12

És a Szu-27-esen is ezért igyekeztek valami hasonlót kieszközölni. Nekem úgy fest, mintha a 29-es tervezésénél a másik utat, az íves LERX-et (F-14/F-15/B-1B) választották, ami nem volt nyerő még akkor sem, ha a világ legsikeresebb harcigépe lett az F-15-ös. De ez egy másik történet.

stonefort 2008.09.16. 22:07:00

Az F-14/15-nél a LERX részben maga a szívócsatorna belépőél felső része, amelyek ugyancsak "élesek".

Allesmor Obranna 2008.09.16. 22:24:52

Igen.

Allesmor Obranna 2008.09.16. 22:28:21

Igazad van.

GSF 2008.09.17. 08:22:27

Elnézést, mert ez nem ide tartozik, de a LERX kapcsán elkalandoztam az áramlások erdejében és eszembe jutott a Super Hornet, ami talán ma a legszebb példa a laikusok számára, hogy miről is beszélünk. A gép kapcsán újra és újra elgondolkodom azon, hogy az átalakított törzs miatt - a szívó hatás következtében - ferdén álló fegyverfelfüggesztők milyen hatással vannak a gép élettartamára. Ha jól tudom az alap 18 hordozófedélzeti élettartama 6000 óra, ami szárazon sokkal többet jelent. Vajon a az E/F verzió esetében nem okoz gondot, hogy a nagyobb tömegű fegyverzet éppen "ferdén" áll? Nem értek hozzá, de úgy első ránézésre iszonyú csavarások meg erőhatások lehetnek, meg gondolom lerongyolódik a hatótáv is és biztosan a radarkeresztmetszetnek se tesz jót, bár talán ez az utolsó szempont. Elképzelni sem tudok robosztusabb és keményebb gépet a Super Hornetnél (szubjektív) szóval valahogy biztos megoldották, figyelembe véve, hogy a program költség meg miegymás szempontból még ideálisnak is mondható, a gép képességeiről nem is beszélve. Vagy csak én látok rémeket, és épp a ferde függesztők egyenlítik ki a szívócsatorna keltette örvénylést?

Bvik 2008.09.17. 11:41:55

Üdv,

Én ugy tudom, hogy a felfüggesztők a szívócsatornával párhuzamosak. Szóval csak a gép hossztengelyével nem azok. Asszem 7 fok az eltérés...De van erről egy cikk valamelyik Aranysasban, talán még 2002-ből!

Liverbird 2008.09.17. 13:36:56

Én is így tudom, de az én információim szerint 4 fokról van szó.

GSF 2008.09.17. 14:02:33

Mindenesetre látványos.

Mivel a gép hatótávolsága jelentősen csökkent emiatt a megoldás miatt (tudtommal), ezért gondoltam, hogy a sárkányszerkezetet is megerőltetheti ez módszer. Nyilván nem a szárnyban idejekorán jelentkező fáradásos repedésekre asszociáltam, de az eszembe jutott, hogy ismerve a NAVY gépeinek leterheltségét az is lehet, hogy nagyságrenddel nem lesz nagyobb az "új" gépek élettartama.
Pl. a gépek rendszeresen repülnek 5 pótos konfigurációban, és azok bizony nem a karcsú 800 literes orosz bádogdobozok...
Bár itt jön be a következő bizonytalansági tényező: a 18-asok pilonjai köztudottan termetesek, az is lehet hogy a szárny-függesztmény között nem kavarog úgy az áramlás, mint mondjuk a 29-es, vagy 27-es esetében.
Na ez az amit nem tudok kiötölni. Mindenesetre abból kiindulva, hogy lerontja a hatótávot ez a megoldás, nem kizárt a srukturális többletterhelés, nem? A 18-asok esetében pedig az élettartam központi kérdés.

zord 2008.09.17. 14:09:31

Összefoglalóan szerintem a kopoltyú egy szovjet rendszercsőd, ami egy jobb sorsra érdemes konstrukciót lehetőségeit jelentősen korlátozta. Gyászos állapotú infrastruktúra - hajtóművédőrendszer igény - megoldás, de milyen áron?
A LERX feletti szívóhatás, mely egy pótós nélküli maxforszázsos felszállásnál rendkívül szembetűnő (ilyenkor a 29-es fékoldás után olyan, mint egy ágaskokó paripa), egy teljesítményszegmensben jótékony hatású, de ez egy HARCI repülőgép, ahol sok kompromisszumot kell megkötni, optimális eredménnyel. A történelem bebizonyította, hogy a harci hatósugár, az őrjáratozási illetve „harci” időtartam, mely elsősorban üzemanyagmennyiség függvénye, DÖNTŐ tényező.

Zord

Allesmor Obranna 2008.09.17. 18:41:38

Az ágaskodásban szerepet játszik az összenyomott orrfutó-rugóstag kiugrása a főfutók fékoldását követően, de a kopoltyúk valóban többet nyomnak a latba.
És ha már Super Hornet, nos ott nincs kopoltyú, mégis rövid a starthossz.

De ha igazán rövid felszállást akarunk látni, érdemes megnézni ezt a kis filmecskét az orosz repülőkről, ahol a P-42-est is mutatják, úgy a közepe felé.
Ezt a filmet már sokfelé lehetett látni, de most először mutatja az előkészületeket is, vagyis a nagy kotrólapos katonai földmunkagépet és civil társát, amihez hozzárögzítették a gépet.
Sajnos az amerikai Streak Eagle hasonló felszállásait nem mutatja a videó, ahoz egy másik youtube-filmet kell megnézni, de ott is csak felgyorsítva, klipszerűen látni a hihetetlenül rövid startot.
Maradva az orosz röpcsinél a Szadovnyikov-Frolov-Coj-Pugacsov alkotta csapat gépe úgy lódul neki a levegőégnek, mintha fenéken billentette volna egy láthatatlan óriás:

www.youtube.com/watch?v=mk3G5aJR_Wg

zord 2008.09.17. 19:13:06

Az az érdekes, hogy fékoldás (toporzékolás, előre dőlés, orrfutó rugóstag összenyomva, aztán hirtelen elszabadulnak az indulatok...) után a 29-es "felkapja a fejét", de már nem nagyon tér vissza a földi állásszögre, amiben benne van a kopoltyúk hatása éppúgy, mint a tolóerő támadáspontja (súlypont alatt).

Allesmor Obranna 2008.09.17. 19:43:41

A tolóerővektor támadáspontja a súlypont alatt van, de a hatásvonala átmegy a súlyponton magán.
Behúzott fékeknél a rendszer szabadságfoka lényegében az orrfutó rugóstagja, ezért nyomja a gép az orrát a "földbe". Miután oldja a fékeket a repülőgépvezető, a gép megindul és itt már az enyhe függőleges komponens is közrejátszik a gép ágaskodásában.
De hasonló hatása van a kitérített mechanizációnak is (belépőél és fékszárny).
Az F-16-osnál is ki van térítve a belépőél, csak negatívba, amitől a gép a földön jobban gyorsul, ha jól tudom egészen az orrfutó kirugózásáig ez így is marad.
Logikus lépésnek legalábbis ezt tartom.

stonefort 2008.09.17. 20:11:42

A 16-osnál a főfutó ki- illetve berugózása után működik a belépőél. Elemelkedéskor kitér és megnöveli a felhajtóerőt, leszállásnál fordítva, amint a kerekek terhelés alá kerülnek, visszahúzódik és lecsökkenti a felhajtóerőt, redukálva a bakugrás esélyét

Deus Ex 2008.09.18. 09:09:44

A Super Hornet csálé pilonjai tudtommal a fejlesztés késői fázisában feltárt tervezési hiba javításának eredménye, lévén az egyenesen állókról leoldott függesztmény egyes esetekben nekiütközött volna a gépnek. Sajnos ezt olyan későn vették észre, amikor a pilonok bekötési csomópontjainak áthelyezésével járó csúszás és költségnövekedés már nem volt elfogadható, így maradt a keresztbe fordítás, ami által keltett plusz légellenállás sajnos megeszi a Super Hornet alapváltozathoz viszonyított teljesítményjavulásának jó részét. Ezt követően nevezték el a gépet Super Slow Hornetnek.

GSF 2008.09.18. 11:19:12

Az még mindig nem világos előttem, hogy mindez negatív hatást gyakorol-e a gép élettartamára, strukturális szempontból károsan befolyásolja-e a gépet?

Egyáltalán mennyi a S. Hornet tervezett élettartama, hány repóra?

Bobby Baccala 2008.09.18. 14:27:17


azért meglepő lenne ha egy továbbfejlesztés gyengébb lenne mint az alapja.

GSF 2008.09.18. 14:34:34

Szerintem is. Nem is gondolom, hogy gyengébb volna, de azt igen, hogy a tervezettnél igen. Hátha valaki tudja...

Bobby Baccala 2008.09.18. 15:24:33

lehet hogy hülyeség, de a growler fejlesztésénél nem küszöbölhették ki a korábbi konstrukciós hibákat?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.09.18. 18:22:50

Számomra hihetetlen, hogy hogyan maradhatott benne ilyen sőlyos konstrukciós hiba. A gép elsődleges feladata amire tervezték a légiharc és csapásmérés. Csapásmérés igen nagy részt bombaoldást feltételez. Ez olyan súlyos hiba, mintha egy autóból kimaradna a legutolsó sebességfokozat....

stonefort 2008.09.18. 21:29:09

Nagyon egyszerűen. Megkérdezték a megrendelőt, és az inkább azt mondta, hogy így is kell a gép. Cserébe a Super Hornet fehér holló abból a szempontból, hogy határidőre és költség kalkuláción BELÜL állt rendszerbe. Ez az egyedüli (nyugati) 4+ gen gép, amely "kopaszon" olcsóbb (ha nem is sokkal) 50 millió dollárnál, vagyis még a Gripen-nél is!!!!! Az ausztrál üzlet ára azért magas, mert logisztikai csomag is van benne egy csomó extrával. Egyébként ritka az a gép, a melynek a légáramlathoz képest nem állnak ferdén a fegyverzet felfüggesztői. A törzs mindenképpen kifelé tereli a levegőt, így a pilonok megfúvása ferde. A Mirage F1-esnél a belső tartón lévő póttartályok ezért állnak ferdén befelé, és emiatt voltak "csálék" az SR-71-es Mach-kúpjai is. Ezzel egy bizonyos sebesség tartományban nulla szögű a megfúvás, vagyis a legkisebb légellenállást eredményezi. Az SH esetében azonban tényleg túlzott a dolog, de csak így sikerült megoldani, hogy a szabadon eső függesztmények ne csapódjanak a törzshöz. A Hornet és Super Hornet fegyverzet felfüggesztő pilonjainak egyedi tulajdonsága, hogy gyors-zárasak, így másodpercek alatt lekaphatók. Elfogási feladatnál két AMRAAM a szívócsatornán, két 9X a szárnyvégen, egy pótos a törzs alatt, és máris megoldva a légellenállás problémája. Ha viszont telerakják, akkor komoly ára van a dolognak, nem csak a légellenállásban, hanem a fel nem használt függesztmények élettartama terén is, ugyanis a ferde megfúvás miatt a rakéták igénybevétele nagyobb. Bár ekkor az élettartamuk még mindig több, mint az orosz fegyvereké alap esetben, de ez más kérdés. A gép élettartama ha jól emlékszem 6000 óra, amit biztosan hosszabbítani fognak, az "alap" Hornet-é is ennyi volt, ez most 8000, de ezt is hosszabbítják, de csak a törzsközéprész csere után.

Allesmor Obranna 2008.09.18. 22:05:59

A Super Hornet-nél számomra az az érdekes, hogy a számadatok alapján nem egy kiemelkedő tolóerő/tömeg arányú a típus, mégis képes olyan módon repülni, mintha komoly teljesítményfelesleggel rendelkezne.
A kormányvezérlőrendszere, a mechanizációja, az egyébként tényleg erős hajtóművei együttesen teszik képessé a komoly manőverezőképességre.
Mindettől függetlenül elkészült az F-414EDE verzió, amely hajtómű mégerősebb és mindezen felül megvannak a tervek a harmadik upgrade-hez is, ez már tolóerőben kb. ott van ahol a jóval nagyobb F110GE129-es, de, hogy ezek mikor kerülnek beépítésre, egyátalán szükség van-e rájuk, én nem tudom.
Ez ügyben eddig úgy találtam, elég szűkszavú a net.

Allesmor Obranna 2008.09.18. 22:51:33

Elnézést, amiért ebbe a topicba linkelem, de egy igazi gyöngyszemre bukkantam, iráni akciófilm(!) az irakiak elleni támadásról!

www.youtube.com/watch?v=CqWZ01cj9R4

F-5-ösök, F-4-esek, F-14-esek írtják Szaddam seregét.

mapex 2008.09.18. 23:26:43

Jó videó, bár "sajnáltam" azokat a szuhojokat meg migeket. Amúgy én korábban iraki filmet találtam a háborúról.

Bird 2008.09.19. 09:50:42

Figyelemre méltó, hogy hetek óta péntekenként is van repülés, Alcával és nem készültésgből. Lehet, hogy mégis lesz valami pozitív változás?

Bobby Baccala 2008.09.19. 12:13:45

ez a videó valóban egy gyöngyszem. érdekes az a cikk a tomcatről ami a htka-n van fent.meglepő számok vannak a légigyőzelmekről.

tehát az hülyeség hogy growlernél megoldhatták a konstrukciós gondokat??? :)

Deus Ex 2008.09.19. 13:15:48

A pilonkérdést továbbgondolva: a Tornado, F-111 és egyéb dinamikus pilonnal rendelkező típusokon csak a szárny állításakor mozgatják azokat, vagy végeznek ezen kívül is szögoptimalizációt?

block50 2008.09.19. 14:45:11

"érdekes az a cikk a tomcatről ami a htka-n van fent.meglepő számok vannak a légigyőzelmekről."

Bobby Baccala!

Megdobogtattad a szívem!!! Végre egy visszajelzés kb. 3 havi munkámról!!! :-))) Biztos vannak benne hülyeségek meg hibák, de ha már érdekesnek találtad megérte "magyarítani"! :-))

Egyébként a munka alapja - mint az irodalomjegyzékében is látszik - a már korábban emlegetett Tom Cooper egyik munkája. Megdöbbentő légigyőzelmi számok és ezeket még csak a Tomcatek érték el. Ha igaz...!? Remélem az! Hamarosan biztos lesznek még infók a konfliktusról!!

Bobby Baccala 2008.09.19. 15:55:50

block50

azért is örültem a cikkednek, mert abszolút tomcat fan vagyok :) igazából a navynél nem sok dolga akadt, de a cikk alapján azt gondolom bebizonyította, hogy egy egészen kivételes képességű típus volt. azon is meglepődtem hogy az irániak milyen jól üzemeltették a típust,illetve előszeretettel eregették a phoenixeket :)
szal ha lesz még infó akkor frissíts :D

block50 2008.09.19. 17:12:50

Akkor már legalább ketten vagyunk...!! :-))
Szép gép, vitathatóan talán jó is volt, de egészen ezeknek az adatoknak a napvilágra kerüléséig kicsit szürke életutat járt be. Na ez most jelentősen megváltozott!! :-))

Allesmor Obranna 2008.09.19. 20:19:52


Nagyon jó kis cikk! De találtam egy félreértést:

"A nagyobb teljesítmény
miatt a hajtómű utánégető terét meghosszabbították."

Nem emiatt hosszabították meg a fúvócsövet, hanem azért kapott toldatot az F-110-es hajtómű, mert eredendően az F-16-osokhoz tervezett és az F-101DFE koncepcióhajtóműből készült verzó nem volt elég hosszú a Tomcat-be való beépítéshez.

Mindegy.
Találtam a multkor a neten egy képet, ami egy F-14-est ábrázolt, amit tolóerővektoros kisérletekhez használtak.
A két hajtómű közé építettek egy deflektorlapot, ami a gázáramot hivatott oldalkormányként vízszintesen terelgetni.

Allesmor Obranna 2008.09.19. 20:34:18

Most nézegetem ezt a htka.hu-t és látom, hogy egy lelkes társaság áll a dolgok mögött.
De pl. az YF-22-es cikkben még találni ilyeneket, hogy "fúvókák" meg "fordulatszámszabályzós 2 fokozatú hajtómű".
Helyesen fúvócső és két forgórész lenne, mert a fokozat az más.
Találtam még "MIG" és "Yak" megnevezéseket is, gyakori az angol helyesírás szerinti írásmód.
Az algériai Szu-30MKA cikkhez pedig egy Szu-27UBM képe került be.

Na, de ez volt a kötözködés, azért írtam ide, mert ha itt olvassa és akarja, majd kijavítja aki írta.

block50 2008.09.19. 21:03:04

Húha..!!! Az YF-22 cikk már nagyon régi, még talán az előző szerkesztőcsapatból írta valaki...! Kb. egy éve felállítottuk a különböző szabályainkat, így a "magyarosabb" helyesírás elvét is. Azóta - elvileg - nem lehetnek Yakok a cikkekben...! :-)

Szívesen látunk, ha később is betévedsz hozzánk, cikkeink végén kommentelni is lehet. Ha hasonló észrevételeid vannak szívesen vesszük, segíti a munkánkat és "jobbá teszi" cikkeinket! :-))

Bird 2008.09.21. 07:50:40

No, itt egy link, nosztalgiázni. :) Háromszor vittem be a gépre az anyagot, mindig valami miatt sietnem kellett és kapkodtam, a hang teljesen elcsúszott (nem tudom, miért; hét éve csinálok ilyet, nem találkoztam még vele), én pedig meguntam a sz...kodást. Így vágás és zene nélkül, elcsúszott hanggal, íme a C-17-es pénteken:

www.cougar.hu/+downloads/bigmac.wmv

Tacsk0 2008.09.23. 20:08:44

A magam részéről nem hinném, hogy az irakiakból olyan sokat irtottak volna a Tomcat-ek, mivel úgy hallottam, hogy az iszlám forradalom után komoly sztálini stílusú tisztogatás folyt a haderőnél, és különösen a légierőnél, akiket a sah "legreakciósabb" támogatóinak tekintettek az ajatollah hívei.

Az F-14-eseik közül egy tucat esett le légiharc közbeni hajtóműleállás miatt, ami egyértelműen pilótahiba, gyorsított vagy gyenge kiképzés jele, nem tudtak harc közben figyelni az üzemmódra kényes turbinára. Ezek után hogy boldogultak volna a bonyolult és kényes radarral, rakétákkal?

block50 2008.09.24. 08:29:59

"A magam részéről nem hinném, hogy az irakiakból olyan sokat irtottak volna a Tomcat-ek, mivel úgy hallottam, hogy az iszlám forradalom után komoly sztálini stílusú tisztogatás folyt a haderőnél, és különösen a légierőnél, akiket a sah "legreakciósabb" támogatóinak tekintettek az ajatollah hívei."

Részben igaz. Tényleg voltak bebörtönzések, külföldre menekülések. A kényszer azonban nagy úr. A háború kitörésekor sok pilótát kiengedtek a börtönből és újra felgyorsult a kiképzés is.
A háború alatt nagyon magas volt a kiképzési szint, mindössze 2 gépet vesztettek a háború kezdetéig balesetben. A háború ideje alatt a legvalószínűbb a 12-16 gépes veszteség, amelynek a fele harci (légiharc, légvédelem) a másik fele balesetben semmisült meg. Ekkor a NAVY gépei sem repültek jobb statisztikákkal...
Persze amennyi forrás annyi adat.

"Ezek után hogy boldogultak volna a bonyolult és kényes radarral, rakétákkal?"

Az tény, hogy a háború vége felé mélypontra süllyedt a bevethetőség. A működőképes 15-25 gép közül a felének volt működőképes radarja. Ennek ellenére mind az üzemeltetésben, mind a fejlesztésben voltak sikerek. Pl. megoldották - állítólag izraeli közreműködéssel - a Tomcat és a HAWK légvédelmi rakéta integrációját. Ez a fegyver lett volna az AIM-54 utódja, de végül csak 1-2 tesztindításra került sor. Ennél tovább valószínűleg egy fejletebb állam sem jutott volna a fejlesztésben. A gépek üzemeltetése szempontjából sokkal fontosabb, hogy kidolgozták helyileg a gépek majd később a radarok nagyjavítását is.

Tacsk0 2008.09.25. 10:27:01

Ha már Tomcat, legyen kövér!

Anya ha jó:
wikileaks.org/leak/us-navy-cv-natops-2004.pdf

"Naval Air Training and Operating Procedures Standardization"

Kicsit össze vannak kavarodva belul a lapok, a tartalomjegyzek valahol a negyedenel van, talan hianyos is a konyv, de attol meg erdekes lehet.

GSF 2008.10.05. 12:18:37

Hát akkor újra itt az alkalom, mert olvasom, hogy 2009-ben is lesz repülőnap, a Nato tagság 10. és a Nato születésének 60. évfordulója alkalmából. Továbbá javaslom, hogy a 3. elemként kerüljön be a felsorolásba az a mindent elsöprő és felülíró valamint a magyar katonai repülés jövőjét leíró nemzetközi díj, amit hivatalosan is elnyert a HUAF: "repóra redukció a pr jegyében, mind több politika a légierőben, antihatékonyság egyesített kategória, abszolut győztese". A fődíj: a lassú erózió. Éljen a tudatlanság!

Hihetetlen és elfogadhatatlan, hogy a repóra stagnálása mellett újra kirakat-rendezvényt tartunk. Immáron éves szinten Amivel egyetértenék, akkor, ha a minimum 120-130 órát lerepülnék a pilóták, és nem agonizálna a magyar katonai repülős közösség Gripenen túli többsége. Így nem. No comment - éljen a PR! Éljen a Látványország!

Így lesz a kerecsensólyomból döglődő veréb... Tanulságos dokumentumfilm. Addig remélem kilővünk még 3 db. infracsapdát Gripenből, hogy azért megmaradjon a harcedzettség. Nem szabad feladni a szintet!!!

Rommel28 2008.10.05. 16:53:22

Pedig mikor most kint voltam hallottam hálálkodni a katonákat, hogy hálistennek jövőre nem lesz. Úgy tűnik rosszul hitték.

Amúgy infracsapda kilövésen mit kell gyakorolni? Ha jön a rakéta és van autómata az majd elvégzia dolgát, ha meg nincs, akkor a pilótának van kb 2-5 másodperce hogy megnyomja a gombot és reménykedik, hogy a rakéta eltérül.

zord 2008.10.05. 17:19:52

Az infracsapda alkalmazása gyakorlaton, megelőző jelleggel megzavarhatja az indítás előtt álló rakéta infrafejének/más infraszenzornak a működését, illetve alkalmas arra, hogy az ilyenkor szükséges ellentevékenység elleni eljárást foganatosítsák.
Ezen kvül pedig? Marha jól néz ki!!!!!!!!!!!! – különben minek dobálnának ki sokezer dollárnyit egy-egy szólóbemutató alatt? Egyre kevesebb olyan demó van, amelyben nincs infracsapda, ha belegondoltok. Ez valszeg amolyan tüzijáték pszichózis, tudjátok, az is marhára tetszik a népnek!
Stoneforttal a múlt heti utunkon agyalogtunk azon, hogy valszeg most svéd kölcsönpatronokat lődöznek a Pumáék, mivel a pályázatot csak nemrég tették fel a FLÜ honlapjára:
hir.hmflu.gov.hu/_layouts/hirdetmeny/RVFELH46002_08-74_52.pdf

Zord

Allesmor Obranna 2008.10.06. 18:22:12

infracsapda van itt is, igaz, hogy totál off a videó, de nagyon érdekes:

ru.youtube.com/watch?v=GKI2CanLsKQ

ru.youtube.com/watch?v=HDADJu8-F-E&feature=related

Szu-25-ösök éles bevetésen.

Akinek ez kevés, annak itt a Grúziában bevetett Szu-25SzM HUD videója (állásszög és túlterhelés magas, legalábbis "Natasa" szerint):

ru.youtube.com/watch?v=CbtD2_NlzsY&feature=related

Fegyverzik a Szu-25-ösöket:

ru.youtube.com/watch?v=O3JgRZURKGc&feature=related

Túl magasan kilebegtetett Szu-24-es:

ru.youtube.com/watch?v=ZLQEdcjal9w&feature=related

Végül pedig spotterkedés Zsukovszijban:

ru.youtube.com/watch?v=S8ci9E3PoqI

photo.strizhi.info/v/airwolf/airwolf/airwolf/

zord 2008.10.06. 20:29:34

Naggyon jó a Szu-25-ös videó! Mindig is tetszett az a gép!

Zord

zord 2008.10.06. 20:30:29

Menjetek át az Oszét topicra, ott linkelek mást is!!!

Zord

Tacsk0 2008.10.07. 13:31:12

Repül a tengeralattjáró, mindenki álljon vigyázba!

www.fbo.gov/download/5bc/5bc436ac4a4724b165cf6b49f58cae12/baa_09_06_submersible_aircraft_baa_pct_final.pdf

Szóval a DARPA megint agymenést kapott, hogyan lehetne csodafegyverre költeni a hadibüdzsét - ámbátor már az ötvenes években kisérleteztek hasonlóval:

en.wikipedia.org/wiki/F2Y_Sea_Dart
süti beállítások módosítása