Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (100) éleslövészet (23) f 16 (20) gripen (76) Gripen (72) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (49) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) Kecskemét (65) kecskemét (45) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (17) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

Toxic Trip 08

2008.09.10. 19:53 | zord | 20 komment

A riportútról készült videót megtekinthetitek itt:

Toxic Trip 08 (NBC gyakorlat Pápán) 

Nem, ezúttal nem kirándulók és gyilkos galócák kapcsolatáról lesz szó, hanem egy NATO szintű vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris légierő vegyvédelmi gyakorlatról, mely során Pápa Bázisrepülőtéren működtek együtt 15 ország résztvevői és megfigyelői. A szeptember 7-13 között zajló rendezvényen vizsgázott a honi Riasztási és Értesítési Rendszer (MH ABV RIÉR), a scenáriók között pedig volt atomerőművi baleset, kutató-mentés sugárszennyezett területen, vegyi támadás harcanyag-felhőjén átrepült gépek fogadása, a technika és a személyzet ellenőrzése és mentesítése.

Egy szolnoki Mi-24V (712) ismét bizonyítván a típus sokoldalúságát, ezúttal felderítő feladatkörben tündökölt. A bal szárnycsonk belső pilonján magyar fejlesztésű (Egykori HTI, Gamma Rt.) sugárfelderítő konténert hordozott, mellyel raszteres útvonalon egy óra alatt 300 négyzetkilométer felderítését képes megoldani.

A sugárzásmérő adatait számítógép dolgozza fel és küldi tovább digitális rádión (gyaníthatóan a Konsberg cég termékén) a földi kiértékelő központba többek között földrajzi helyzetadatokkal együtt. Az eszközt 2005-ben rendszeresítették, és a platform egyedi tulajdonságával (túlnyomásos, NBV-védett kabin) párosítva különleges képességet biztosít a NATO-n belül is.

A scenárió szerint a felderítés közben kényszerleszálló Mi-24-es személyzetének sérült tagját helikopteres kutató-mentő emeli ki, akit alpin-módszerrel leereszkedő mentőszemélyzet vesz ki a gépből. Ennél a mozzanatnál láthattuk először a Szolnokra néhány hete, hosszúra nyúlt oroszországi nagyjavítást követően visszatért 704-es Mi-17-est (lásd külön bejegyzést).

A kimentett hajózót mentesítés után egy An-26-os szállította tovább. A mentesítésben központi szerepet játszottak az "ufóboncolónak" csúfolt fehér, csuklyás kezeslábasban dolgozó szakemberek.

A szennyezett gépek fogadására, felderítésére és mentesítésére felkészült gumiruhás szakemberek munkához látnak.

VV hajózóruhát viselő Alba-pilóta immár "poncsóba" öltöztetve száll ki gépéből.

Igazolt jelmezbál. A Gripent és az Albát vegyvédelmibe öltözött műszakiak fogadták, és egy specializált német alakulat vette kezelésbe. A Gripen hajózója nem éppen könnyed alapfelszerelésén kívül most már a műanyag alatt is izzad. Nagyon.

Német vegyvédelmis a magyar hajózót szabadítja meg a poncsótól.

Mivel egyelőre nincs a Gripenhez "VV" hajózó, a kiszállást követően két, a mentesítés gyakorlására alkalmas hajózóruhába öltözött úriember játszotta el a szennyezett Gripen-hajózók szerepét. A német szakember vezeti őket a többfázisú eljárásnak helyt adó "dokkok" felé.

Bevallom őszintén, nem értek a témához, de rendkívül érdekes volt látni a légierőnek ezt az aspektusát is, egy olyan képességet, amelyre remélhetőleg sohasem lesz szükség...Bár a történelemben nem hemzsegnek a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris támadások, a váratlan helyzetek igen, melyek közül csak egyszer kell ilyennek előfordulnia, és máris igazolódik a felkészülés jogossága.

Zord  

· 1 trackback

Címkék: pápa gripen toxic trip 08

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr81657701

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hasznos Oldalak Víztisztító Témában 2009.12.07. 00:08:36

Cellulit ellen- idejében - Vitaminok, étrendkiegészítők, víztisztító Kérdések és válaszok az Aquarion víztisztítóról - Vitaminok... Víztisztító vásárlás 2 lépésben - Élet Szegeden Ionizált víz, lúgos víz : ház...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GSF 2008.09.10. 21:40:08

Örülök, hogy azért van 1-2 dolog amiben kicsit felturbózzuk a képességünk, de kérdés, hogy ténylegesen mit ér?
Szükség van-e rá, vagy mi áron? Hány ilyen konténerünk van, vagy csak mutiba készült és annyi?

Lehetnénk mi a zászlóvivői egy ilyen képességcsomagnak, de szkeptikus vagyok. Ez is lehet egy csinos-színes lufi, ami rögvest kippukad.

Mindenesetre példázza, hogy van még hazai háttér, tudás és még legalábbis pislákoló akarat ami reményt ad.

Roppant kíváncsi lennék, mire lenne képes a magyar agy, ha még anyagi támogatást is kapna...

Az fix, hogy látszatra már szétesik a sok gyakorlattól a légy-erőnk, egymást érik a kihívások, és nem is tudom, miért érzem azt, hogy a pr csúcsra van járatva.

De legalább addig is repülnek!

zulu74 2008.09.11. 09:13:52

Én azt látom, hogy a régóta várt gyakorlások "csúsztak össze", persze nem minden hátsó szándék nélkül.
Az én véleményem az, hogy bármilyen képesség, amiben jók vagyunk, előnyére válik a szövetségnek is, meg nekünk is.
Azt már látni kell, hogy sosem leszünk a "kard éle" egy NATO akció során, sosem fogunk korrekt, harcoló alakulatot, sosem tőlünk fogják kuncsorogni a repülő technikánkat. Erre sajnos se pénzünk, se egységes pol. támogató akart nincs jelen állás szerint.
Egyszer írtam már, hogy inkább a kisebb beruházást igénylő, de adott esetben fontos feladatokra kell koncentrálni, ha realisták akarunk maradni.
Sajnos ennek egy jó része "alibizés" a NATO felé, nehogy szó érje a ház elejét, de talán most megindul valami folyamat, aminek a végén valós képességeket is meg tudunk villantani egy éles helyzetben.
Nem akarom becsmérelni a katonáinkat, de azok a vezetők akik "sofőrkődni" küldték őket Irakba, meg víztisztítani Afganisztánba, olyan filléres képességekkel óhajtották kiszúrni a NATO szemét, hogy kiröhögtették vele az egész honvédséget. Még egyszer mondom, tudom, hogy nem a katonákon múlt, a vezetőiken.

Mai napíg nincs valós harceseményekben résztvevő, harcoló alakulatunk (tudomásom szerint, lehet hogy titokban van) Afganisztánban, Irakban, sehol. A gépeinkért nem könyörög a NATO, a készültségi szintet sem sikerült elérni egy év alatt sem.
A gyakorlaton megvillant helikopterek, repülők, eszközök is nagyjából az összes, amit ki tudunk állítani. Kb ez a három Mi-17-es, meg ez a két Mi-24 van.."oszt jónapot". A technikai züllés ütemét tekintve kérdéses meddíg marad fenn, most "demonstrált" képesség.

GSF 2008.09.11. 09:56:46

Én is emiatt "aggódom". Mert lassan nem is érdekel - ha ennyire nem becsüljük amink van (lehetne) nem is érdemeljük meg - még a lehetőséget sem.

Talán van 6 Mi-24 ami repülhet, legalábbis a repapon ennyit számláltam, Mi-8/17 flotta se hiszem, hogy 4-5 gépnél többet jelentene. Már ha ez flotta...

Hogy is mondjam: most - hála égnek - nincs reális alapja egy atom-vegyi támadásnak (bár az ördög nem alszik). Épp ezért furcsállom, hogy ilyen szemléltető gyakorlatainkon mindig "véletlen" beesik minden gépünk, mintha majd szétesnénk a rutintól. Elbohóckodnak itt a pilóták - szegények - akiknek annyi repidejük van, amennyit az átlagember egy hónapban a slozin tölt el kábelfektetés okán... Kifelé csak úgy ontják a dezinformációs hadjárat keretében a fals és megtévesztő híreket, idestova már elvárás sincsen évek óta(!) a magyar légy-erő irányában. Egy szövevényes érdek- és dacszövetség, megkövesedett lassan bomló monolit.

Már az origon is csak úgy írnak erről az új stratégiai tervről, hogy "kiherélték"... Pedig igazán nem vádolhatók jobbra húzással.

Ettől függetlenül biztosan vannak akik látva a pompát és csillogást elhiszik, mennyire fejlett és ütőképes, modern és előretörő "fekete seregünk" van. Jó nekik.

zord 2008.09.11. 11:15:39

Mondjuk a Pápán eltöltött nap nekem egy kicsit jól esett. Látni, hogy amint hagynak valamit működni, és tényleg odateszik hozzá a valóban minimális pénzt, akkor az műkszik is. A bajom nekem azzal van, hogy ezek a specializációk akkora hangsúlyt kapnak az amúgy sem nagy büdzsében, hogy az alapfeladatokra (országvédelem hagyományos értelemben) nem marad. Az NBC-dolog például szerintem szinte kizárólag katasztrófa scenáriában értelmezhető, akár idehaza, akár külföldön. Ha kitör a TÖMPFE háború, egyszerűen nincs olyan felkészültség se itt, se máshol, mellyel a súlyos veszteségeket el lehetne kerülni, illetve hatásait "kisimítani". Gond Pakson, felborul egy kamion valami "cuccal"...és itt szerintem máris elérkeztünk oda, hogy szerintem nem egyértelműen honvédségi feladatról van szó, hanem polgári védelmiről. Nem azt mondom, hogy mindenképpen, csak ha azokat a "modern elveket" nézem, melyekre hivatkozva megfosztották számos releváns képességétől a Honvédséget, akkor ezek alapján akár polgári vonalra lehetne utalni az NBC-t is. Szóval a következetesség is hiányzik a leszervezés-kiszervezés-specializáció kapcsán.

Zord

GSF 2008.09.11. 11:24:04

Hát én is erről beszélek. Meg arról, hogy nálunk mindennek nagyobb a füstje mint a lángja...

Ma mindig megjelenik valahol egy Gripen, azt a látszatot keltve, hogy minden rendben: csaképp lassan 3 éve nem tudják elérni a keszi szintet. Te jó ég!

Szerintem is jó dolog, csak kevés. A sereg ma már nem arra van tartva, amire való. Jó példa erre az objektumok védelmének örző-védő cégeknek való kiszervezése is.

Már nem is tudom, úgy 12000 harcoló katonánk lehet, ez önmagában véve is röhejes. Ha ehhez hozzátesszük, hogy tudtommal van vagy 30000 rendőr, akkor elgondolkodom...

De mindegy.

Szóval nekem is úgy tűnik, ez már nem szabadna hogy elsődlegsen honvédelmi feladat legyen. Bár kétségtelen, hogy büszkeséggel tölt el, hogy, mint ahogy írtam 1-2 dologban azért ott vagyunk a szeren.

zulu74 2008.09.11. 14:00:25

Ha a katonák is olyan hatékonyan szednék a pénzt, mint az útjainkat lassan eltorlaszoló rendőrök, akkor valószínűleg több lenne.
Amúgy az őrzés valóban nem nemzetbiztonsági feladat szerintem. Arra éppen elég valami kopasz, kigyúrt szekus.
Nem tudom mennyi lenne a honvédségi "őrqtya" fizetése, de valószínűleg így olcsóbb.
Elvben a jólképzett katonát kitenni őrbe, az maga a megtestesült pazarlás (nem ez lenne a legnagyobb tétel persze a pazarlások toalettpapírra írt végtelen listáján.).
A katona azért van, hogy gyakoroljon, harcoljon, vagy e kettőt csinálja felváltva. A szerződéses (direkt nem írok prfesszionálist) állomány tehát elsősorban a feladatára kéne hogy koncentráljon.
Amúgy már lassan az az érzésem, elnézve az "emberanyagot", hogy ez a 12 ezer ember nagyjából ennyi lenne a sorozott Honvédségben is, mert egyszerűen nincs elég motívált, megfelelő fizikai/szellemi színvonalon lévő 18+ fiatal.
Azt pedig túlzásnak tartom, hogy minden nyeszlett hülyét itt etessünk az állam pénzét.

Azért aggódni nem kell, minden népességben vannak hazaszerető, elhivatott emberek, akik nem riadnak vissza a feladattól, még akkor sem ha kevés a pénz, lehetetlenek a körülmények stb.

block50 2008.09.11. 16:41:32

Nekem egyébként is mániám, hogy bizonyos feladatokra kellene specializálni magunkat, amelyek nem biztos, hogy az első vonalbeli harcokban teljesednének ki, de azért fontos feladatok lennének.
Szép a 14 db vadi zsír Gripenünk, még szebb lenne ha használhatóak is lennének a feladatokra. Én azonban jobban örülnék, ha pl. a szállítóhelikopter vagy szállítórepülő flottánkat fejlesztenénk. Egyrészt ezek is felajánlhatóak NATO feladatokra és mindkettőből hiány is van a szövetségen belül. A C-17-eseket nem sorolnám ide, azok tőlünk teljesen független döntés eredményei. Viszont ha Mi-8/17-es gépeinket Mi-171-esre vagy hasonló kategóriájú típusra cserélnék és biztosítanák az anyagi feltételeket is a repüléseikhez, az valszeg a hadműveleti területeken is több eredményt hozna, mint ez a néhány vadászgép. Persze az további kockázatot jelent, hogy az ilyen feladatú eszközöknek gyorsabb az elhasználódása.

A szállítógépek melletti másik érvem lehetne, hogy "kvázi békeidőben" a gazdaság egyéb területeire is bérbe lehetne adni őket vagy bizonyos polgárvédelmi feladatoknál lehet használni. Lásd árvíz vagy erdőtüzek, nagyobb terhek szállítása vagy teheremelés. Sokkal jobban megéreznénk ezek hiányát, mint a harci gépekét, mondjuk a jövő tavasszal egy esetleges árvíznél.

Ugyanez igaz lehet a szárazföldi csapatokra. Az látszik, hogy komolyabb páncélos vagy hagyományos értelemben vett gyalogság nálunk már a múlté. Nem tudom a speciális alakulatokkal van-e értelme próbálkozni..?? Az angolok, franciák és a jenkik kenterbe vernek ezen a téren. Több hagyomány, több pénz...
Akkor miért ne fejlesztenénk az egyéb képeskségeket? Miért lennénk nevetségesek ha profi műszakiak, egészségügyiek, logisztikusok, vagy vegyvédelmisek lennének a seregünkben?? Ezek ugyanolyan fontosak lehetnek bizonyos helyzeteben. Kis országnak a kis specializált lehetőségeket kell megragadnia!
Gondoljunk a 91-es Öböl-háborúra. A koalíciós erőknek nagyon jól jöttek a cseh vegyvédelmisek a Scud támadások idején...!! Lehet, hogy nem a nyugati szabvány szerint dolgoztak még akkor, de megbecsülték őket abban a helyzetben.

Persze tudom, hogy ez még így is csak álmodozás. Bárcsak lenne egy-két terület amelyben legalább profinak tekinthetjük magunkat. De nem nagyon van...! :-(

Allesmor Obranna 2008.09.11. 19:47:07

Ez az a gondolkodásmód ami az országunkat és azon belül a Honvédséget ide juttatta. Hogy tundiillik a "kisebb-korszerűbb" majd jobb is lesz.
Na ilyen volt a grúz hadsereg is, meg is lett a vége.
De ne is vizionáljunk orosz invázió ellen eséllyel küzdő szittya erőket, elég csak arra gondolni, hogy a specializált spéci szuperkülönleges csapatokból álló "hadsereg" legnagyobb baja pont az, hogy csak spéci esetekben ér valamit. Ezek az alakulatok mindig egy reguláris hadsereg extra képességeként jöttek létre és maradtak fenn ma is, nem pedig úgy, hogy csak ez van.
Azzal, hogy Juhász ex-honvédelmi miniszter ország-világ előtt deklarálta, hogy hazánknak területvédelemre már soha többé nincs szüksége, mitöbb ezután a szót tett is követte, nos a silány maradványok után nem csoda, hogy mindenki gyorsan magáévá tette ezt a fals nézetet.
Mert mit lehet tenni, ha már oda az egész?
Mit lehet tenni, mit lehet tenni...
Hát például újraépíteni az egészet.
Csak ehez több évtized, tehát egy több évtizedes haderőreform kell.
Egy koncepció.
Mert az, hogy mi lenne, ha holnap épp a víztisztító alakulatokat jelöljük ki a reformunk fő csapásirányának, az épp oly ötletlufi, mint miden kományzati döntés, ami ezt az egész kócerájt harc nélkül a nullával tette egyenlővé, 1990-től napjainkig.
Ahogy nem létezik terror elleni háború reguláris erőkkel, úgy nem létezik honvédelem műszaki meg vegyvédelmi alakulatokkal.
Ha csak extra képességet adunk a közösbe, várva a vállveregetést, csakhamar azon találjuk magunkat, hogy a lengyel vagy német hadsereg tökugyanilyen alakulatai már learatták a babérokat.
Mert attól, hogy mi örrökké a könnyebb ellenállás felé elmozdulva csak takaréklángon tartva, leépítjük a Honvédséget, csak azt érjük el, hogy egy óriási luxussá válik az egész, elvesztve mindazt, ami a célja lenne. Képzeljük el mi lenne, ha a mentők felszerelése csak egyetlen bordaterpesz lenne.
Na az egy elég különleges mütyür, különleges alkalmakra, de valljuk meg, az esetek többségében nem szívtranszplantációhoz vonulnak a Markó utcából.

block50 2008.09.11. 20:06:04

Nem arra gondoltam, hogy a területvédelmet végképp el kell felejteni...
Legyen, de azt használjuk tényleg erre a feladatra, és misszókra hagyjuk meg a "speciális" csapatokat, melyek nemzetközi színvonalra vannak fejlesztve.
Egy 5 000 - 7 000 fős hivatásos területvédelmi erőt el tudnék képzelni, mellette pedig valami Nemzeti Gárda féle vasárnapi hadsereget, akiket könnyen lehetne mozgósítani problémák esetén és rendelkeznének egy alapfokú kiképzettségi szinttel. Ezeket a csapatokat azonban nemzetközi missziókra nem szabadna felhasználni.
Arra ott lennének azok a bizonyos specializált alakulatok, amelyekből a nyugati seregeknél hiány van.

Allesmor Obranna 2008.09.11. 20:42:47

Így persze más a helyzet, ebben igazad van.
De szerintem az 5-7000 fő területvédelemre kevés.
Anno, mikor még 45000 fő volt a hadsereg, már akkor is nehézségekbe ütközött a szolgálatok kiadása.
Persze jó szervezéssel sokat lehet segíteni ezen, de ha azt nézzük, hogy anno nálunk a Petőfiben a Budaörsi úton az ezred létszáma közel 600 embert tett ki és se repülők, se egyéb nehéztechnika, nos azt kell mondjam, hogy 5-6 nehéztechnikával felszerelt ezrednyi állomány jóformán semmire sem elég.
Gondoljunk bele, hogy ebbe az 5-7000 főbe illő beleférnie legalább 100 db harckocsinak, kb ugyanennyi lövészpáncélosnak, legalább egy tüzérezrednek, két légvédelmi rakétás alakulatnak, radarosoknak, műszakiaknak, háttérbiztosítókank és egy feltöltött repülőezrednek.
Ez alsóhangon is a 20000 fős létszám fölött van.
Kiképzőalakulatok, háttérintézmények, egyszóval mindaz ami 2002 előtt még megvolt, az 5-7000 főből bajosan hozható ki.
A nemzeti gárda intézménye egy ilyen kis és sűrűn lakott országban már fölösleges lenne, hiszen nincsenk olyan távolságok, amelyekhez réskitöltő erő kellene.
A jelenlegi 25000 fő csak úgy volt elérhető, hogy jóformán minden olyan csapatot leépítettek, amelynek a területvédelemhez köze volt.
Pontosabban, csak ahoz volt köze.
Velük nem lehetett szerepet vállalni.
Nos így jutottunk ide, de meg kell mondjam, ez, ahol most tartunk egy egészségtelen állapot.

block50 2008.09.12. 08:02:57

Az 5-7000 főbe mondjuk a légvédelmet és azokat a "spec alakulatokat" emelyekről beszéltem nem értettem bele. Ez csak és kizárólag az itthon állomásozó területvédelmi "hadseregünk" harci állománya lenne...!! :-))) Ugyanakkor bizonyos feladatokat bizony nyugodtan ki lehet adni civil cégeknek. Bázisok őrzése, hadtáp bizonyos része vagy a nem harci körülmények között végzett logisztika külső cégekkel sokkal hatékonyabban elvégezhető és nem venné el a pénzt a hagyományos katonai feladatoktól. Ha így felmenne ez a létszám 10 000 fő környékére ám legyen...! :-)) Mielőtt bárki komolyan veszi, természetesen csak ötletelek, de legalább annyi racionalitást érzek benne, mint a jelenlegi döntéshozók ötleteiben...

Van egy álmom... (nyugi nem néger hittérítő vagyok!) amelyben olyan magyar közélet szerepel, amely ugyanebből a pénzből ki tudja gazdálkodni a működést. Értve ezalatt a honvédsétől kezdve az egészsségügyön keresztül az autópálya építésig mindent. Mert nem maga a pénz kevés, hanem a hatékonyság és a becsület. Ez egy pártfüggetlen poszt volt, ugyanis egyik kutya másik eb...

zulu74 2008.09.12. 09:04:20

A létszám meghatározásánal szerintem azt is figyelembe kéne venni, hogy annak a valószínűsége valóban a nullához konvergál, hogy bármelyik szomszédos ország szabályos háborút indít ellenünk.
A területvédelmi képesség valóban alapvető, csakhogy ez több szempontból nehezített:
A legfontosabb tényező, ami ellenünk dolgozik az ország földrajzi elhelyezkedése. Gondosan megszabadítottak minket minden természetes védelmi lehetőségünktől Trianonban. A nyílt terep, ami az ország határának kétharmada csak hatalmas erőkkel oltalmazható, hatékony légvédelemmel, mind lérakkal, mind repülőkkel. A nagyvárosaink is az sík terepen fekszenek, semmilyen természetes védelmi lehetőség nincs. A főváros északról még úgy ahogy megvédhető viszonylag kevés védővel, de keletről terljesen sík, nyitott terep, délről szintén.
A másik fontos tényező, hogy a lakosságnak semilyen honvédelmi alapképzése nincs, hála a liberális felfogásnak, hogy nem szabad az embereke csúnya-rossz dolgokra tanítani. Ez azért baj, mert mint már egyszer írtam, annak kevés a valószínűsége, hogy egy ködös hajnalon az ellenség átkel a határon és meglep minket, minden más esetben több-kevesebb idő rendelkezésre áll a felkészülésre. A kiképzés viszont nem egy hetes feladat, főleg ha csak filmen látott valaki ilyesmit.
A civil "nemzeti gárda" felállítása üdvös lenne, de a jelenlegi helyzetben mégsem:
Egyrészt már van egy Magyar Gárdánk, ami eléggé rossz asszociációkra ad lehetőséget, másrészt ha ez "önkéntes" félkatonai szervezet lenne, akkor ezeknek a kedves Levi's kendős, Árpád-sávos uraknak kénytelenek lennénk kiképzést, fegyvert, magabiztosságot adni arra, hogy még agresszívabban lépjenek fel a magyar lakosság általuk nem kedvelt tagjaival (most még "csak" a cigányok vannak soron, de holnap jöhetnek a zsidók, aztán a magyaroroszági szlovákok, aztán a horvátok stb.)
Szóval nem lehet megtagadni elvben a kiképzést tőlük, akkor viszont a haza belső stabilitását veszélyezteti az a szervezet, ami védeni volna hivatott.

A megoldást abban látom, hogy a mai létszámot úgy kell megtartani, hogy a parancsnoki állományt, adminisztrációt minimalizálva, a "polgári életben" beszerezhető képességeket (menza, orvos stb), kiszervezésével az alakulatokban felszabaduló létszámkeretet harcoló katonákkal kell feltölteni.
A képzések, továbbképzések rendszerét is ahhoz kell igazítani, hogy az előmenetel ne csak a kinyalt seggek számán, vagy a szolgálati évek számán múljon, hanem a képzettségi szint, iskolai végzettség is nagyobb szerepet kapjon, természetesen szakirányban gondolkodva.
A nagy csatákat vizsgálva szembe ötlő azért, hogy egy viszonylag kisszámú, de képzett haderő, megfelelő felszereléssel sokkal hatékonyabb lehet, mint egy nagy létszámú, rosszul felszerelt "gyülevész" had.
A matematika nem feltétlenül érvényesül a háborús helyzetekben, az oroszok sem pusztán a számbeli fölényükkel vívták ki a győzelmet a II. Vh ban...

Még valami:
A NATO csatlakozásunk óta a speciális képességek felértékelődtek, mert most már szövetségi szinten kell tervezni, gondolkodni. Erre alegjobb példa a Holland Királyi Légierő, mely messze több gépet tart fenn, mint amennyire szüksége lenne a fenyegetetség okán. Minden NATO akcióban jelen vannak, mert a szövetséghez ezzel tudnak hozzájárulni, nyilván nem tudnak tartósan kiküldeni 100 ezer katonát, de ezt meg tudják tenni. Cserébe ha valaki mégis rátenyerelne az országukra, a védelmi szövetség megvédené. Szeretjük elfelejteni, hogy a NATO azért minket is megvédene, ha szükség lenne rá, mert ezért szövetség. Más országokat csak akkor véd meg, ha az érdeke úgy kívánja, nekünk viszont ez 99 óta megjár. Ezért minden felajánlás a részünkről erősíti a szövetséghez tartozásunkat, persze csak akkor ha valós értéket képvisel.

Deus Ex 2008.09.12. 10:03:20

Visszatérve a honvédség szerepvállalásához, a Gripeneket pl. nagyon hatékonyan lehetne traffipaxozásra használni, lévén egy-egy gép a fél autópályát belátja, a felderítőkonténerrel pedig megoldható a terhelő bizonyíték elkészítése..

Bobby Baccala 2008.09.12. 11:26:48

Deus Ex

hát ez hatalmas! :))) az a vicc, hogy nálunk semmi sem elképzelhetetlen.. végül is multirole vagy mi a franc :D

zord 2008.09.12. 14:05:50

Sajnos egyre borúlátóbb vagyok a regionális konfliktusok valószínűségével szemben (és különben is: soha ne mondd, hogy soha). Meg is mondom miért: szerintem a nagyhatalami birkózás módszereinek egyike most is a "war by proxi". A befolyás kitűnően biztosítható egy meg nem oldott konfliktusban. Kell egy-két rövid, véres háború, és utána ott van a "békefenntartás", ami sok mindenre jó. Én most úgy látom, hogy az orosz egyes helyeken eléri céljait a baráti fogadtatásnak hála (pl. hazánk, Szlovákia, Bulgária, Ausztria), máshol meg nem (pl. baltiak, lengyelek). Ha tovább akar lépni, meg akarja szilárdítani újrateremtett befolyását, kialakulhat olyan helyzet, ahol a helyi létező, vagy már eltemetett, de feléleszthető ellentétekből lehet kreálni olyan zavarost, melyben jól elhorgászhatnak. Vannak itt nacionalizmusok, maffia, határon átívelő környezeti ártalmak, stb, ami jó alap ehhez. Ne értsetek félre, de az a hangnem, amely Szlovákiából kormányszintről jön, nem tetszik (legfrissebb: "a szlovák oktatási miniszter logikusnak nevezte azt a vélekedést, hogy a magyarok nyilvánosan ne használják anyanyelvüket" MN, 2008.09.12.) Nem azért, mert a szlovákok hülyék, hanem azért, mert ezt megengedik maguknak. Miért? Csak azért, mert jól megy a gazdaságuk? Nem. Nekem az a véleményem, hogy azért, mert ezt kell mondaniuk. És persze itt van a mi gárdánk, mely az égvilágon semmit nem ér, de jól lehet mutogatni a tévében, mint fasisztaveszély. És tudjátok, egy pillanat műve, amig ilyen kreált tényezők egymásnak ugratnak két országot. Honnan tudjuk, hogy ezek mögött a folyamatok mögött nincsenek nagyhatalami titkosszolgálatok? Ne legyünk naívak, még akkor sem, ha nem vehetjük kézbe ezeknek a tevékenységeknek az iratanyagait!
Igenis van megfogható esélye, hogy a Magyar Honvédség a belátható jövőben, honi területen, vagy a régióban részt vesz egy proxi-háborúban.

Zord

Bird 2008.09.12. 14:08:52

Szívesebben látnék egy olyan fotót, melyet egy túl alacsonyan repülő Gripenről készített a trafipax. :)

zord 2008.09.12. 14:18:00

Én nem. Nekem Cakovec bőven elég volt, még videón is...

Zord

Bobby Baccala 2008.09.12. 15:28:41

"Én nem. Nekem Cakovec bőven elég volt, még videón is..."


szerinted repülésbiztonságilag aggályos volt?

Allesmor Obranna 2008.09.12. 16:12:24

"Majd megvéd bennünket a NATO..."

Ez az a mondat ami 1999 óta sokszor és sokféleképpen elhangzott már, holott nem feltétlen igaz.
Soha, sehol nem mondta a NATO részéről senki, hogy a tagság egyenlő az önvédelem feladásával.
Mint szövetségi tag, nekünk kötelező gondoskodni a saját védelmünkről a szövetség integritásának megörzése érdekében.
Nem lehetünk a leggyengébb láncszem.
De a fenti tévhitnek egyszerűen jobb volt a píárja.
Ami a lényeg: ahoz, hogy a NATO segítségben részesítse az egyes tagjait, azt előbb az adott ország parlamentjeinek ratifikálni kell. Össze kell ülni Brüsszelben a tagországoknak, meg kell határozni a veszély mértékét, a segítségnyújtás formáját.
Mivel ilyen még nem volt, így most senki sem tudná megmondani, hogy attól függően, hogy kit, mikor és ki támadott meg, milyen lépésre és ki szánja el magát.
Ez mind idő, de normális esetben erre volna jó a saját területvédelmi potenciál.

block50 2008.09.12. 21:35:55

Szerintem a 2001 szeptember 11.-ei támadás ilyen esemény volt. A NATO át is küldött AWACS gépeket a tengeren túlra, majd később az afganisztáni hadműveletekbe is hamar megjelentek az európai gépek.
Ez persze nem jelenti azt, hogy egy országnak ne kellene tudnia saját magát megvédeni. A NATO csak egy plusz, ráadásul idő kell a reakcióhoz.
Ellenben pl. a balti országok nem tudom most képesek-e bármilyen minimális erőt felmutatni...??
süti beállítások módosítása