Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (100) éleslövészet (23) f 16 (20) Gripen (72) gripen (76) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (49) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) kecskemét (45) Kecskemét (65) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (17) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

"Ha a hazát ma el is árulják, a jövőben is meg kell védeni"

2009.05.08. 14:08 | zord | 67 komment

Vasárnap új polgármestert választ Pécs. Az eseménnyel magával nem kíván foglalkozni itt a LégierőBlogger (kicsit nagypofájúan: aquila non captat muscas), ám a kísérőjelenségekkel annál inkább, mivel hazánk biztonságát teszik kockára, és úgynevezett „elitünk” hazaárulásának bizonyítékai. Arról a folyamatról van szó, amely miatt évek óta nem lehet kielégítően korszerűsíteni a magyar légtérellenőrzést, a magyar állami szuverenitás biztosításának egyik sarokpontját. Az én értékrendszerem szerint mindenki, aki akadályt gördít az optimális megoldás útjába, hazaárulást követ el. Ebbe olvasatomban beletartoznak azok is, akik rossz politikával és döntésekkel hagyták a dolgokat idáig fajulni, és engedtessék meg nekem, hogy ebben a legnagyobb felelősséget a 2002 óta regnáló erőkre (szoclib) hárítsam. Mivel a politikai felelősségvállalással kapcsolatban konzervatív nézeteket vallok, ez a kudarc önmagában nyilvánvalóvá tette Juhász Ferenc volt, és Szekeres Imre jelenlegi hadügyér alkalmatlanságát. Felelősségüket fokozza, hogy valós alternatívák kidolgozását, és ezekhez erőforrások allokálását (lásd lejjebb) nem foganatosítottak. Retrospekítve meg kell hogy jegyezzem, hogy az ügynek enyhén szólva nem tett jót a nyugatos lóra szállt Szekeres, és a moszkovita tradíciók hű folytatója, Gyurcsány Ferenc lappangó, nyilvánosságot ritkán kapó konfliktusa sem: míg az előbbinek a NATO-beli (legalábbis látszat-) sikerek prioritást képeztek, addig az utóbbinak nem, sőt.

Lehet, hogy idehaza is látunk RAT-ot csupaszon?

Mindez persze nem csökkenti az ellenzék felelősségét sem, mely helyi szinten a lokátortelepítés ellen menetel, országos szintű nyilatkozatot pedig mind a mai napig nem kaptunk a kérdésben tőlük. Az én olvasatomban márpedig ez egy olyan kérdés, amelyben a legnagyobb ellenzéki (és 2010-től valószínűleg kormány-) pártnak konszolidált, és felelősségteljes állásponttal KELL rendelkeznie, akár a helyiek rendreutasítása árán is.

Ahhoz, hogy déli-délkeleti irányban optimális felderítési lehetőséggel bírjon, a magyar légtérellenőrzésnek rendelkeznie kell egy permanens nagy hatótávolságú felderítő lokátorral a (keleti) Mecsek legmagasabb pontján, a Zengőn. Ez a lokátor létezik, kifizettük mi illetve a NATO, "csak" el kellene helyezni oda, ahová eredetileg tervezték, és ahonnan a legtöbbet látná. Az, hogy a helyszín a Tubesre váltott, Sólyom László köztársasági elnök felelőssége (emlékezetes túra), ami számomra alkalmatlanságának bizonyítéka, hiszen a legfőbb közjogi méltóság egyik ismérve a józan mérlegelés kellene hogy legyen (értsd: ő nem lehet zöld. Neki itt piros-fehér-zöldnek KELL lennie, és ebbe beletartozik a nemzeti biztonság is, nemcsak a környezetvédelem)

Borítékolható volt, hogy ha a Zengő esetében jelentős volt a civil ellenállás, akkor egy nagyváros, a politikailag kiemelkedő fontosságú Pécs tőszomszédságában pláne az lesz, és az ügy végleg az aktuálpolitika túszává válik. Úgy is lett.

De nem kell elmenni eddig. A tubesi telepítés rendkívüli mértékben rontja a lokátor felderítési lehetőségeit abba az irányba, ami miatt a mecseki radartelepítésre egyáltalán szükség van. A LégierőBlogger ezért megkockáztatja azt a kijelentést, hogy a harmadik RAT31-est a Mecsekben csak a Zengőre érdemes rakni, más helyszín egyszerűen nem éri meg a békétlenséget, főként a helyzet elfajulására tekintettel. Ha ez nem megy, le kell rakni Medinára, és esetleg meg kell változtatni konfigurációját permanensről telepíthetőre. Ha nincs más hátra, vállalni kell a garanciális feltételek kedvezőtlen változását is a radom nélküli üzemeltetés esetére.

Na ez nem lesz a Mecsekben. A békéscsabai RAT, radomban.

Mivel a lavina úgymond "elindult a hegyoldalon", a LégierőBlogger sajnos nem tud hinni abban, hogy a mecseki radartelepítést bármilyen kormány komoly szándékkal megkísérli keresztülvinni a jövőben.

Személy szerint támogatnám az MSZP-t, hogy minden mindegy alapon a hártalevő egy évben rendőri erőszak mellett is építse fel a radart (persze a Zengőn!!!), és teremtsen kész helyzetet, de Bajnai Gordontól nem várható el ilyen határozottság. Egy új Orbán-kormány (én remélem, de?), mely 2010-ben hatalomra kerülve kényszerű intézkedései miatt valószínűleg amúgy is gyors népszerűségvesztéssel számolhat, nem fogja ezt a folyamatot felgyorsítani és muníciót szolgáltatni a munícióban úgyis mindíg és mindenkor dúskáló szoclibnek egy kierőszakolt zengői telepítéssel. Namármost PONT EZÉRT lenne számomra ez a húzás részükről a hitelesség bizonyítéka. De hát kit érdekel hogy mi tetszene a LégierőBloggernek, hiszen egy szűk csoportérdek szószólója, se pénzt, se szavazatot hozni nem tud, csak visz! Azért annyit engedjetek meg, hogy amikor az Orbántól én az "Erős Magyarországról" hallok, akkor én a zengői radarra is gondolok. Már hallom is, hogy kedves olvasóim figyelmeztetnek: Ezzel az illúzióval jobb lenne, ha gyorsan leszámolnál! Nyugi, fejben már megtettem, csak a jobbos szívem remél még.

A jelenlegi centis réskitöltő radarunk az SzT-68, itt együtt  vontatójával.

Hogy ne csak károgjon, mint szokott, a LégierőBlogger javaslatot is tesz. MEG KELL ERŐSÍTENI ÉS KORSZERŰSÍTENI A RÉSKITÖLTŐ RADAR ERŐKET, és ezeket rendszeresen, fenyegetettségi helyzettől (is) függően telepíteni kell olyan HM tulajdonú/megszerezhető objektumokba/ingatlanokba, melyeknél nem, vagy kevés civil "interferenciára" lehet számítani. Mindehhez:

Jelenlegi méteres réskitöltőnk, a modernizált P-18-as.

- (nagyon) rövid távon (azonnal) növelni kell a jelenlegi SzT/P-18 üzemeltetési-javítási finanszírozást és ezzel a harcértéket. 

- ESETLEG rövid távon (egy-két év) és ideiglenes jelleggel, a bürokratikus akadályok ellenére keresztül lehetne verni a deciméteres tárolt technika (Kaszta 2) rendszerbe történő visszaállítását, korszerűsítését és illeszthetőségének biztosítását a felderítési lehetőségek csorbulása nélkül (okulva az SzT-k példájából!)   

Magyar radar (Sagax) a P-18-as kabinjában.

- közép távon (3-5 év) fel kell pörgetni a hazai/kooperatív réskitöltő korszerűsítési/fejlesztési projekteket a lehetőségeinknek megfelelően elsősorban a méteres tartományban (túllépni a vevőn, új adó(k), új antenna is)

Osztrák RAC3.

- Hosszú távon (5-15 év) végre kell hajtani egy teljesen új, magas automatizáltságú, korszerű réskitöltő technika beszerzését/rendszeresítését. Gondolok itt 8-10 kisebb hatótávolságú, mobil, többfunkciós, azaz direkt SAM-acqra is alkalmas (nagy információsebességű), centis tartományú FAR 3D "zsiráfra" (nyugati forrásból), 4 közepes/nagy hatótávolságú centis/decis hagyományos vagy FAR 3D telepíthető radarra (akár nyugati, akár keleti forrásból), illetve a hazai fejlesztési programra is tekintettel 4 közepes/nagy hatótávolságú 2/2,5/3D méteres radarra (kizárásos alapon keleti, orosz, belorusz, kínai forrásból).

Orosz Gamma-Sz1 64L6

ALAPVETŐ FONTOSSÁGÚ A BESZERZÉSRE KERÜLŐ ÚJ TECHNIKA révén a még meglévő hazai ipari képességek/kultúra fejlesztése, bevonása, megőrzése, természetesen nem a technika lehetőségeinek rovására (lásd a már említett példát, vagy lérakból a Mistral/UNIMOG integrációt). Mivel szinte kizárólag honvédelmi rendszerekről van szó, prioritást kell kapnia az önálló nemzeti alkalmazással összefüggő követelményrendszernek, a meglévő-leendő légvédelmi vezetési és megsemmisítő eszközökhöz való illeszthetőségnek, az azok optimális kiszolgálását lehetővé tevő követelményeknek.

Egyetlen Oboronánk (5N84AE) Medinán üzemel. A 3D RAT-ok mellé a gerincradar-hálózat méteres komponensét alkothatnák ilyenek új adó-vevő technológiával. De megvannak-e még a P-14-es antennakészletek, vagy turkálni kellene értük "posztszovjetben"?

A gerincradar-hálózattal kapcsolatban a LégierőBlogger megjegyzi: a két(három) darab fix telepítésű, decis tartományú FAR 3D radar mellett, a frekvencia-diverzitás jegyében érdemes lenne a jelenlegihez (Medina) hozzátenni az Alföldön és a Kisalföldön egy-egy nagy hatótávolságú méteres lokátort. Ehhez pl. meg kell nézni, hogy minden P-14-es antennakészletet feldaraboltak-e ideheza, és ha igen, akkor "vasárban" venni bárkitől, akitől lehet. Nem véletlenül mondtam csak antennakészletet, ugyanis ezek tökéletesen alkalmas alanyai lennének a P-18-asokkal együtt a hazai - teljesen félvezetős alapú - kutatás-fejlesztésnek, melyek szerintem igenis kecsegtetnek sikerrel, ha nem is holnapra és nem is egy-két millió forintból. 

Csak összegzésképpen, a LégierőBlogger által vizionált radar hadrend 2024-ben:

GERINC (béke): 3x 3D decis, fix, FAR (adott: RAT 31DL); 3x 2-2,5D méteres, fix, hagyományos antenna, félvezetős bél*

Orosz Protivnyik-GE 59N6 "Thin Card"

RÉSKITÖLTŐ (béke/minősített/háborús): 8-10x centis, mobil, FAR "zsiráf", 4x decis/centis, telepíthető 3D hagyományos vagy FAR; 4x méteres, telepíthető 2-2,5-3D*

Összesen 19-24 darab radar, 4 vagy 5 típus (ma is öt van).

*Optimális esetben a két méteres technika-kategória típusban és mennyiségben is összevonható, azaz gerincben is pöröghet az, ami telepíthető is egyben. 

Meddig pörögnek a P-37-esek? Van, aki soha nem adná ezeket a "hotty" olasz "csodafegyverekért"!

A LégierőBlogger nem győzi hangsúlyozni, hogy a jelenleg üzemelő gerincradar (század) helyszíneket nem szabad feladnia/eladnia/átadnia a HM-nek senki számára a P-37/PRV-17 rendszer kivonásával sem. Más lehetőségek megőrzésével/felkutatásával együtt meg kell azokat őrizni réskitöltő helyszínnek, még ha az állagmegóvásra nincs is forrás. 

Ez magyarán szólva azt jelenti, hogy a légteret ellenőrizni kell tudni akkor is, ha az istenadta nép és az őt hülyítő "elit" mindent megtesz ennek megakadályozására.

Zord

(Ps: nem sok infó van arról, hogy hogyan állunk a passzív rendszerekkel, de említésre sem érdemes, hogy ezzel is foglalkozni kell)

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr941109879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Baccala 2009.05.09. 04:28:57

@zord:

zuluval a kérésünk elég hamar teljesült :)

korrekt írás!

zulu74 2009.05.09. 11:28:55

Köszi a gyors és pontos elemzést. Remélem minél többen járnak erre és elolvassák, hogy mivel játszanak a nagyjaink.

A baj csak az persze, hogy mind a két oldal egyetért abban, hogy "nemköll". Éppen ezért értelmetlennek tartom az írásodban előforduló pol. kiszólásokat, ettől meg egyenesen hányok:

"Retrospekítve meg kell hogy jegyezzem, hogy az ügynek enyhén szólva nem tett jót a nyugatos lóra szállt Szekeres, és a moszkovita tradíciók hű folytatója, Gyurcsány Ferenc lappangó, nyilvánosságot ritkán kapó konfliktusa sem: míg az előbbinek a NATO-beli (legalábbis látszat-) sikerek prioritást képeztek, addig az utóbbinak nem, sőt."

Nincs értelme mutogatni, mert mindenki tudja, hogy kis hazánkban pontosan azért szorult háttérbe a valódi vita, ésszerű javaslatokkal, előremutató megoldásokkal, mert mindent lerántanak az aktuálpolitika szennyébe.

Sajnos ezt a radart nekünk meg kell építeni, ha tetszik a pécsieknek, ha nem. Egerág évekig szolgált a mainál jóval nagyobb "dózissal" és senki sem emelte/emelhette fel a szavát ellene.

Az első vér ebben a boxmeccsben igenis a jobbos/szélsőjobbos csapat ütése volt, amikor kiütötték a Zengőt a lehetséges helyszínek közül.
A baj csak az, hogy a feledés homálya lassan teljesen elfedi ezt a tényt, mert már te sem emléxel rá.
A lényeg akkor sem az ország érdeke volt, hanem hogy "alátegyenek" a Pécsi "ballib bástyának".
Ezek után elég kínos húzás lenne, ha pont az Orbi építené fel, akár karhatalom alkalmazása árán is.

Bajnaitól azért nem várható el ugyanez, mert igaz, hogy minden mindegy neki, de Pécs az egyetlen MSZP fellegvár, ami még tartja magát (úgy ahogy), ha itt is népszerűségvesztés következne be, az az MSZP végét jelentené országos szinten is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.09. 12:43:52

A gond az lenne, mint amikor a baleset után index címlapra került a blog. Jött a sok troll és csak trollkodott.

zord 2009.05.09. 23:54:53

Nem hajtok a túlzott olvasottságra, az lezárt kommenteléshez vezet elég gyorsan...

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én egy adott kormányzati ciklusban elmulasztott, elhanyagolt kormányzati teendőkért hajlamos vagyok (elsősorban) az aktuális kormányzatot hibáztatni, nem az ellenzéket. A Zengő-nek adott kegyelemdöfést a Sólyom sarának látom, akkor vált országossá és nagy volumenűvé a projekt jobbos elutasítottsága, és ezután kullogott a (helyi) Fidesz. Az egy más kérdés, hogy én személy szerint (de erről már írtam) a magyar jobboldal egyik legnagyobb tévedésének tartom, hogy azt hiszi, Sólyom az ő emberük...és ha valamit csinál az jó, és utánozni kell...

Az pedig, hogy Szekeres és Gyurcsány milyen eltérő pályát követ(ett), szerintem elég jól kiderült, nincs abban semmi különös. Én sosem tudom megbocsátani a tavalyi három (öt) halottat és a kommunikációs politizálást Szekeresnek, de ha nem tévedek, és tényleg nyugatos irányban mozgott, akkor jól tette ebben a kritikus időszakban, amikor a belülről segített orosz infiltráció (Gyurcsány) érvényesült. Washingtonban dőlt el, hogy Pápára kerül a HAW, de legalább Szekeres támogatta (nem állt az útjába), s így ismét lesz amerikai katona az országban, ami ha jelképes létszám is, NAGYON NEM MINDEGY MANAPSÁG!!!!!!!! Nem lepődnék meg, ha a magyar pályázást bizonyos körök szaboltálták volna, még ha ezt magas szinten vállalni nem is lehetett nyilvános fellépéssel.

Zord

2009.05.10. 19:08:36

Zordikám, hajrá, jó ez a cikk is.

A szocilisták esetleges páécsi térvesztésvel kapcsolatban jelzem (még nem tudom hogy Szili wini vagy nem), hogy tévedés azt hinni, hogy nekik bármi is általánosságban fontos.Esetleg Budapest, de az sem igazán, az sem elvileg, hanem mindenkor aktuálpoltikailag alkalmilag.
Üdv:
SzL

stonefort 2009.05.11. 21:19:48

Kérdés. Ez véletlenül nem egy paki F-7-es?

toth.tomi 2009.05.11. 23:13:00

Mindenestre semmiképpen nem 86ban készült mint azt a videó feltöltője állítja a kommentjében.

Liverbird 2009.05.11. 23:43:33

A videó készítője pedig tutira berosált...

Kicsit más. Nem nézte senki ma este a Dunán a Fedőszáma: MN-1480 c. dokufilmet? Érdekes volt...

stonefort 2009.05.12. 09:03:00

Tuti, hogy F-7-es volt, mert látszik, hogy Martin Baker az ülés. A KM-1-es fúvókái alig 15 centire vannak egymástól, ennél pedig a két szélénél látszik a tűzcsóva.

zord 2009.05.12. 10:29:41

@stonefort:

Tavaly vagy mikor ugyanezt a videót láttam valahol, és akkor még paki volt. Bár a videós szegény megijedt (tökéletesen érthető egy ilyen helyzetben) azt azér ki lehet venni az ülés kilövésekor, hogy ez egy kisbeömlőjű 21-es. A videó minőségéből és a különböző járművekből én kizárnám a 80-as éveket, és azt mondom, hogy egy néhány (max 5) éven belüli eseményről van szó...

Zord

Allesmor Obranna 2009.05.12. 18:07:31

Vigyázzat! Én csak rávágtam, hogy India, itt is, meg az indexfórumban.
Most, hogy így mondjátok, ez lehet a másik vonós banda, már elnézést mindenkitől, meg minden.

Szóval pakisztáni a gép, viszont lehet, hogy nem felszállás, hanem átstart, kényszerhelyzetből.
Ami végül nem sikerült. Az átstartot magyarázná a majomfogó és a kisérőgép.
13-an meghaltak?

Bobby Baccala 2009.05.12. 18:46:22

@Allesmor Obranna:

én is néztemhogy eléggé lakott terültre csapódott a gép...utána az egyik kommentben 13 halottról írtak.

az nem lehet hogy 1996os a felvétel?

Allesmor Obranna 2009.05.12. 18:49:05

@Bobby Baccala: Szerintem nemhogy 1986 nem, de még a 96-se stimmel. Nagyon digitális-szagú a videó, akkoriban csak VHS-SVHS videók voltak, vagy valami Beta kategóriás akármi. Ez nem analóg, ez eléggé digitálisnak hat. Inkább 2006...

Bobby Baccala 2009.05.12. 19:56:58

@Allesmor Obranna:

csak abból gondoltam hogy a kommentben leírja a települést is ahol történt, szal csak nem téved már 20 évet..viszont a 8as nincs messze a 9től :)

stonefort 2009.05.12. 20:37:22

Szerény véleményem szerint (nem 100%) ez a 2007. febr. 15-i eset a Masroor légi bázison. A géppár felszállás közben az első F-7P madarat evett, a hajtómű leállt, és Haseeb százados kattintott. Megúszta kisebb sérülésekkel, köszönhetően az MB PK10LZ ülésnek.
Kissé eltértünk az eredeti témától, de talán nem nagy baj, érdekesek ezek a közbenső linkek. A magam részéről szívesen látom az Allesmor kolléga által felkínált videókat.

zord 2009.05.12. 21:02:39

Én is én is! Még, még!

Zord

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.12. 22:11:34

Szerintem is ez új videó. Nagyon jó a képminőség még youtub-on is. Valaki rakott be egyszer valahol egy iráni filmről egy linket. Na, az ótvar volt minőségileg...

toth.tomi 2009.05.12. 23:07:08

Biztos hogy hajtómű probléma volt ez? Tolta tovább a gépet és hangja is volt neki...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.12. 23:51:19

@toth.tomi: Attól, hogy hangos nem feltétlen van tolóerő is.. :)

toth.tomi 2009.05.13. 00:01:21

Nem feltétlenül viszont a videón nagyon úgy tűnt hogy eltolta a hajtómű még oda a házak felé :)

Bobby Baccala 2009.05.13. 10:21:39

@stonefort:

hát legyen 2007 :D

én csak hülye vagyok és okoskodtam :DDD

de jöhetnek még ilyen linkek :)

Bobby Baccala 2009.05.13. 11:02:54

ezt láttátok már?

www.youtube.com/watch?v=vFoSjld6qmc&feature=related

eddig csak olyat láttam hogy füstöl vmi a képen..de ez elég komoly

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.13. 12:59:39

@Bobby Baccala: Igen. Már a baleset után nem sokkal nyilvános volt.

Leadfoot 2009.05.13. 14:21:05

Bár kicsit elmentünk más irányba, de csak most olvastam, szóval Pécsiként néhány gondolat a témához: az oké, hogy neked nem a szíved csücskei a szocialisták. Ez nem ide való téma, hagyjuk is.
De azt is leírod, hogy mégiscsak a Zengőn lenne a legjobb helyen a radar (egyetértek). Márpedig a mostani kormányzatnak ez volt az első "ötlete". Csak jött néhány sötétzöld, és érvényesítették a jó magyar "amibe bele lehet kötni ,abba muszáj is" demokrácia-felfogást (megjegyzem nem ez az első eset, hogy komoly beruházásokat késleltettek vagy hiúsítottak meg). Ezt szépen megtámogatta Sólyom, őt pedig követte az ellenzék, és ezen a ponton már el volt b... az egész, mert ebben a pillanatban politikai ügy lett a dologból.

Aztán érdekes módon mikor felvetődött a Tubes, akkor Sólyom már nem ugrált annyira. Mert a bánáti bazsarózsa (jól emlékszem a növény nevére?) nagyon fontos volt, egy 160ezres város viszont már nem annyira érdekli.

Az egyértelműen látszott, hogy ezen a ponton a szocialisták is leblokkoltak. Balfék módon hagyták magukat egy ilyen helyzetbe belekényszeríteni, pedig előre látni kellett volna, hogy ebből jól már nem jöhetnek ki sem ők, sem (ami fontosabb) maga a radar ügye... Szóval nem mondom, hogy az, hogy a helyzet idáig fajult, nem az ő saruk.
De azt sem mondanám, hogy az ellenzéknek nincs a dologban része. Mikor a Zengőnél elkezdődött a hiszti, akkor rögtön lecsaptak a lehetőségre, hogy belerúgjanak egyet a kormányba.
Arra persze nem gondoltak (vagy nem érdekelte őket), hogy az üggyel mi lesz utána.

Aztán mikor a Tubes felvetődött helyszínként, ment a "paráztatás". Sikerült meggyőzni az átlag embereket (akik ugye azt sem tudják, mi fán terem egy ilyen szerkezet), hogy a radar az valami sátáni szerkezet, ami csak úgy szórja a mindenféle sugárzást, mint Csernobil. Még olyan baromságok is felvetődtek, hogy ettől a város katonai célponttá válik. Nyilvánvalóan egy esetleges (elég valószínűtlen) háború során a helytetőn, a várostól messze lévő radar miatt szőnyegbombáznák pécset. Miközben van a város közepén a vasútállomás, gépgyár, dohánygyár, stb-stb...

Egyetértek abban, hogy már az elején nem lett volna szabad engedni néhány undorító, kötekedő alak zsarolásának. Csak jelen pillanatban úgy állnak a dolgok, hogy ha így áll a helyzet, mint most, akkor "miért nem épül a radar?", ha elviszik a francba a rendőrök az ostoba tiltakozókat, akkor meg mindenki rendőrállamot kiabál.

zulu74 2009.05.13. 15:43:19

Végre megszólalt valaki a helyszínről is. (Bár én sem lakom messze.
Hát igen: Egyetemleges a felelősség, mint mondottam.
Zord is azt kérdezte csendben, hogy nem lehetett volna az egészet szépen elintézni "karhatalom" bevonásával, ahogy ez kultúrált nyugati államokban is szokás, ha a"zöld" odafexik a sínekre, meg ilyesmi.
Sajnos az igazság a Leadfoot hozzászólás végén van:
Akkor mindenki itt picsogott volna az ellenzék részéről, hogy szegény "hazafiakat" bántják a gonosz rendőrök.
Az baj, hogy ez egymásnak keresztbetevés lázában égő kétpólusú pol. rendszerben már rég átléptük a Rubikont. Nincs visszaút.
Ha az HM azt mondja valamire, hogy kell, akkor az ellenzék élből felkarolja az "ellenállókat", a "szabadságukat féltő polgárokat" és már kész is a balhé. Ha a szocik netán támogatnak valamit, akkor az ellenzék bárhol bármikor bevethető "rohamtiltakozói" megjelennek a helyszínen, legyen az szemétégető, vízlépcső, balatoni repülőtér Szentkirályszabadján, bármi.
Nincs kétségem affelöl sem, hogy a választások után a szocik fogják keresztül-kasul benyargalni az országot, tiltakozásokat szítani, mindegy miért, mindegy mikor, a lényeg, hogy ki ellen.
Itt gyerekek valódi, érdemi munka nem lesz.
A tubesi radar ötlete eléggé halott ötlet volt már az elején. A zengőre tervezett beruházás elmaradásának az okát nem is értem igazából. A bazsarózsa ürügy volt, akár a pogányi "ürgecsaládok" sanyarú sorsa.
Nem mondom, hogy P.várad kevésbé értékes emberekkel van tele mint a nála jóval nagyobb Pécs, de mivel egyáltalán nem veszélyes az emberekre ez a radar, ezért szinte mindegy, hogy ott van-e, vagy sem.
Az emberek fejében kellett volna rendet tenni. Legalább minimális szinten megegyezni a két erőnek abban, hogy ez az ügy előrébb való, mint 80 ezer szavazat.

Gepida 2009.05.13. 18:21:11

A Zengő körüli környezetvédős dologban az az érdekes, hogy több súlyos környezetkárosító dolog is történt az országban, és legfeljebb 1-2 tag emelte fel a szavát, de semmi komolyabb szervezet vagy média nem szállt rá a problémákra (pl. védett erdőket vágnak ki a fatolvajok)

Másik érdekesség, hogy az autópálya építéseknél (amik ugyebár legalább 100 méteres sávot vágnak az erdőkben) külön konferenciák vannak a károk enyhítéséről, ahol a környezetvédők és tudósok adnak útmutatást a természeti értékek megóvására. 2001-ben mikor a HM 12 000 tő védettnövényt átültett a Zengőn, és ennek a 90 % elpusztult, pont ez a tudósok által adott iránymutatás hiányzott.
(bazsarózsa hiresen érzékeny a mikroklimára, 1-2 komolyabb botanikus nem ártott volna, hogy kijelöljék az ültetési helyeket, akár talajmintavétel stb. segitségével)

Bobby Baccala 2009.05.14. 08:06:14

hát mondjuk egy estleges konflikt esetén gondolom a paksi erőmű elsődleges célpont lenne...mivel én pécs és paks között vok félúton engem ez jobban foglalkoztat mint a bazsarózsa :)

és ugye egy lebombázott erőmű elronthatja az egész napodat :D

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.05.15. 11:22:02

Sajnos tipikusan magyar ez a történet, mindenki a legrosszabbat hozta ki magából, a (döntésképtelen) kormány is, az (opportunista) ellenzék is, Sólyom is, sötétzöldek is.

Arra, hogy baromira nem jobb-baloldali ellentétek vannak a dolog mögött, ide gombolnám a hiperliberális Tóta W ezzel kapcsolatos cikkét. Hja, neki könnyű, ő nincsen döntéskényszerben.

http://w.blog.hu/2006/11/17/a_radarbaratok_egyesuletenek_felhivasa

A szocialisták meg jól megérdemelték, a saját nyakukba borították a lokátorral kapcsolatos sz*rt. Csak sajna mindenki velük szopik.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.05.15. 11:30:08

Még kettő:
1. Ha már videó, nekem új az Opera-hadműveletből HUD-felvétel, hanggal. Kb. egy éve kerestem rá, akkor még nem volt, ez viszont elég hihető, kettesével becsapódó bombákkal, stb.
http://www.youtube.com/watch?v=LbMeaKTjGjE

2. Ezt a blogot ismeritek?

geimint.blogspot.com/2008/10/hungarian-strategic-air-defense-cold.html

Nem régen találtam rá.

zord 2009.05.15. 19:05:42

@KGyST:

Ismerem a videót, de most, hogy néhány napja csináltam a szimulátoron ilyesmit, lenne két megjegyzésem: hihetetlenül intenzív a felvétel az első pop-upnál, ha jól látom 7,2 g, és talán a háttérben figyelmeztető jelzés is megy. Most már nem emlékszem, hogy még odafelé ledobták-e az extra 600 gallonos pótosokat ami kellett erre a kirándulásra, de mindegy is, mert 2x2000 fontos Mk84-essel sem szabadna 5,5-nél többet rántani papír szerint. A másik, hogy nagyon meredek az emelkedési szög, 55 fok, és magas is a teteje, 9200 láb, 290 csomó.
A második ürge jóval óvatosabban adja elő: a legmagasabb érték ~3 g, 30 foknál magasabbra nem megy az orra, 420 csomó alá nem megy a sebesség, és a pop-up teteje 8200 láb körül van. A lehúzás közben sincs benne több, mint 5 g, és csak a bombák oldása után meg fel 6-ig.

Namármost a zsidók profizmusáról alkotott kép alapján el tudom képzelni, hogy ez így is volt tervezve (különböző profilok a légvédelem megtévesztése érdekében), bár a "bíííperbe" futás az elsőnél lehet, hogy nem volt szándékos...

Zord

Allesmor Obranna 2009.05.15. 19:34:56

Ínyenceknek Tunguzka bemutató:

http://www.youtube.com/watch?v=KUc8iJ0QvEs&feature=related

Ez meg itt egy elég komoly probléma:

www.youtube.com/watch?v=9qYqvkE4RKA

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.05.15. 23:01:04

Tényleg, én sem vettem észre elsőre, a balra kiforduló F-16 megvan? Aminek a bombái becsapódnak, 1:01 környékén van az ARM felirat takarásában.

A póttartályokat még odafelé ledobták tudtommal.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.05.15. 23:18:46

Egyébként most nézem, el lehet menni 9g- ig pont a 907 kg-mal, a 3-as és 7-es csomópont 5,5g-ig 1587 kg-ot bír. A "nagy" csomópontok (4,6) még ennél is többet tudnak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.16. 11:10:38

@zord: Na nekem is pont ezek az észrevételeim. Az FF csapat tagjaival ment erről a vita rendesen. A következő dolgokat tudtam meg.

1. CAT III állásban állásszög korlátozás van ami bizonyos sebesség felett egyben G korlátozás is, mert adott G-t produkáló fordulóhoz kell állsszög.

2. 5.5 G túlléphető, de hogy meddig az kérdéses. A játékban ahol fejlesztjük sajnos szinte korlátlan ideig...

3. A különböző magasságra emelkedés szerintem is a légvédelem ellen van, mert ha már közel vannak akkor a megassági elkülönítés miatt a szűk radarnyaláb nem lát rá az összesre (ez csak tipp).

4. Viszont aki a legmagasabbra ment ő szív a legnagyobbat. A lassú gép szinte álló cél... Még nézni is rossz volt. A Falconban ilyen manőverel közben lövik le az embert. Sebesség = védelem szinte minden szempontból.

Allesmor Obranna 2009.05.16. 21:39:44

http://www.youtube.com/watch?v=0zhUwaq2L88

NVA film, a zene ismerős lehet az Ég Katonáiból.

Amíg nálunk Edelényi VHS-re tudott csak forgatni, az eminens keletgermánok, vagy a bázison belüli fotózást nem a sátántól valónak tartó csehek és lengyelek elég komoly, a hadsereget, légierőt népszerűsítő filmecskéket tudtak csinálni.
A legvidámabb barakkban volt a hadsereg a legjobban befeketítve és a legjobban elszeparálva a társadalomtól. Ne is csodálkozzunk, hogy ide jutottunk...

A vonatkozó videókat is tessék megszemlélni!

Allesmor Obranna 2009.05.16. 21:53:25

http://www.youtube.com/watch?v=G_QbYZKvHfs&feature=related

Ezt a startrakétázást imádták az endékások!

Láttam egyszer egy fotósorozatot ahol egy nagy nemzeti ünnepükön a sportrepülőterükről ronygyolt el az egyik, a nézők előtt.
Oda is lett az a szép zöld gyep...

Allesmor Obranna 2009.05.20. 09:15:16

http://pilot.strizhi.info/2009/05/20/6664

Videó a Krug konstruktőréről. Kevés mozgókép található erről a rendszerről.

zulu74 2009.06.11. 14:15:55

Lesül a pofámról a bőr, de komolyan. Eddig akasztották amilyen fórumon csak lehetett a lokátor felépülését. Nekimentek a helyi MSZP-nek, kihívták a köztársasági elnöküket, telesírták az összes médiát.
Most az MSZP akarja megfúrni az ügyet, rögtön oldalt váltanak, és most nagyon akarják, merthogy megígértük, meg ugye védelmi szempontból... és különben is fontos, hogy mindig szembe menjünk a komcsikkal.
Azt gondolom, hogy az MSZP-nek is lehetne annyi esze, hogy ezt úgy kell kezdeni legközelebb, hogy nem akarja, és akkor a Fidesz akarni fogja a radart, csak elég gyorsan és titokban kell megondolni magukat az elvtársaknak és akkor a Fidesz már nem tud olyan gyorsan átállni.. és nini... lesz radarunk!

Mindegy, hogy miről van szó... ellenzem!

GSF 2009.06.11. 15:30:09

Azt eleddig senki sem vonta kétségbe, hogy kell a lokátor, a vita abban állt, hogy hol legyen. Én biztos rég felpakoltam volna a Zengőre, de sajnos nem én döntök.

A lassan önmaga paródiájává váló magyar politikai elit abszolút inkompetenciájának ékes bizonyítéka ez a lokátor ügy, ami annyira kéne legyen politikai kérdés, mint hogy én mikor megyek a boltba kenyeret venni.

Egy demokrácia nem azt jelenti, hogy minden szart nekiállunk adig habosítani, míg kimossuk vele magunkat a biliből, és csak a szart hagyjuk magunk mögött.

Ez nemzetbiztonsági kérdés, ilyenkor nincs más érdek. Ki kell menni, megmutatni a választóknak mik a sugárzási határértétekek, ehhez képest mit produkál a lokátor, meg kell nézni mik a védett növények, el kell keríteni, és azt is meg kell védeni. Lehet hogy több marad meg így, mintha az egyébként továbbra is lelkesen autózó és buszozó zöldek túráik során a maradékot is kitapossák az ösvény mentén.

Szóval azt a szart már rég fel kellett volna húzni...

Az hogy valaki "zöld", az valahol egész máshol kezdődik. Hol is voltak ezek a lelkes természetvédők 20 éve? Meg úgy általában, mit csináltak... Tenni kell, nem vértyogni... A lokátor meg más műfaj, egész más.

Liverbird 2009.11.28. 19:51:25

No igen, én is olvastam tegnap. Szerintem ez a nap idézete volt. És ez polgármester...:

"Pécs fölé nem épülhet katonai radar" - közölte Páva Zsolt, Pécs polgármestere. "Levélben fordulok a NATO főparancsnokságához, illetve Magyarország miniszterelnökéhez, hogy valóban szükségesnek és kikerülhetetlennek tartják-e ennek a lokátornak a felállítását, különösen annak fényében, hogy az elmúlt csaknem 10 évben nem épült meg ez a katonai objektum."

zord 2009.11.29. 12:04:04

Tudjátok mit gondolok a kérdésben. Zengő. Pont. A Tubes már súlyos kompromisszum.

Ami a polgármestert illeti, az a tipikus példája annak, hogy a helyi részérdek számára nem létezik az ország érdeke. (Az ő helyzetéből persze nagyon is érthető: Eu kult főváros a nyakadon, MSZP-örökség, stb.) Mindazonáltal a nyilatkozatában van utalás, mely rávilágít az egész rendszerünk romlottságára: tényleg olyan fontos, ha nem tudtuk csaknem tíz év alatt felépíteni?

Miről is van szó? Arról, hogy ha adott időszakban nem cselekszel, a lehetőség egyre szűkül, míg végül bezárul teljesen. Szerintem a Medgyessy illetve az 1. Gyurcsány kormányok idején volt a kritikus időszak, amikor ha kell, karhatalom bevetésével a Zengőre fel kellett volna nyomni a radart. Onnantól kezdve minden nap szűkítette azt a lehetőséget, hogy radar kerüljön a Mecsekbe.

Én most is azt mondom - a fővárosi bírósági döntés ellenére is - hogy nem lesz radar a Tubesen. Gordonka ugyan még cselekedhetne, de ő a távoli jövőben még akar politizálni. Amit eddig csinált, még nem lehetetlenítette el, főleg nem a külföld szemében, ami ugyebár fontos egy gyarmaton. Orbánék, ha jönnek pedig úgyis azzal lesznek elfoglalva, hogy ne zuhanjon össze a népszerűségük az első évben MSZP szintre. Kizártnak tartom, hogy bevállalják még ezt a konfliktust is, ami ugyan a lényeget illetve egy lófing, ám kommunikációs szempontból az utóbbi időszak egyik legsúlyosabb csapdája bármilyen radar-párti politika számára (egyszerűen látványos a tévében, ha láncfűrésszel lekapdossák a levelibékákat a fákról, és rabomobillal elviszik őket rezervátumba - ott kuruttyoljál kis takonyszínű hazaáruló!)

Zord

zulu74 2009.11.29. 14:12:51

Én nem lennék annyira elnéző a polgival a helyedben, még akkor sem ha egy csapatban fociztok:
- Pont az MSZP örökségével való nyílt szakítás lenne a radar megépítése, mert ez össznemzeti érdek, amit a Fidesz nyíltan vállalni szokott (ha érdeke úgy kívánja.)
- A kultúrális fővárosban maximum turisítának jönnek az emberek (bár baranyaiként azt mondom,hogy az egészből nem lesz semmi: pár koncert, amir ráfogják, hogy "ez az", meg néhány éves fesztivál átnevezve, valamint nevenincs föstők repró hangulatú bemutatója), magasról tesznek a radarra. Ráadásul olyan országokból fognak jönni, ahol naponta hajigálnak le zöldeket a vonatok elejéről, vagy az utakról, hajókról stb. Ettől senki sem fog sírva hazamenni közülük.
"tényleg olyan fontos, ha nem tudtuk csaknem tíz év alatt felépíteni?"
Na ez az arcpirító gerinctelenség netovábbja:
Legfőképpen azért nem épült meg, mert a drágalátos ellenzék (vagyis a Pávát delegáló párt: FIDESZ MPP-KPSZN, vagy mi) Minden eszközzel akadályozta, lázított ellene, sőt felheccelte a zöldeket, élén az által bábként kinevezett köztársasági elnök urat.
A karhatalom bevetése nekem is eszembe jutott, de ezt nem lehet elvárni egy európai értelemben vett liberális-demokrata kormánytól, főleg, ha folyton azt hányják a szemére, hogy "brutális rendőri erőszakot" alkalmazott, amikor felszámolt egy be nem jelentett, vagyis törvénytelen tüntetést. Arról nem is beszélve, hogy az általa felállított kordont pontosan a Fidesz önkéntes akciójával távolították el. Így valószínűleg az sem lett volna megoldás, ha körül kerítik és megkezdik az építkezést. Ez csak jogállamban működik.
Beszéltél a Gordonnal? :) Mert olvasni csak azt lehet hogy befejezi, és kész. Nincs tovább.
De ő meg gazdasági rendcsinálónak jött ide, nem fogja magát ilyen konfliktusokban koptatni, ezt jól látod.
Ha valóban komolyan gondolná a "nemzeti oldal", ami ennek a posztnak a címe, akkor már most szólhatna a polgármester úrnak, hogy hátrébb az agarakkal. Nem egy vízcsapszerelővel kell keménykedni, elvenni a fizetését, hanem itt van egy konkrét ügy, melyben az ország hitele a tét.
A Suez esetében nem félt verőembereket alkalmazni, törvénytelen, szerződésszegő magatartást tanusítani, most meg a jogkövető magatartást kellene kierőszakolni , oszt' berottyantunk a gatyába?
Kíváncsian várom a fejleményeket... főleg, hogy itt a "légvédelmi lyuk" alatt lakom.
Lécci ne töröld ki, ez szabad vélemény nyilvánítás volt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.11.29. 15:10:54

@zulu74:

"Mert olvasni csak azt lehet hogy befejezi, és kész. Nincs tovább."

Én már azt sem hiszem el nekik, ha azt mondják, hogy az ég kék, a fű zöld a víz meg nedves.

zord 2009.11.29. 17:35:58

@zulu74:

Dehogy törlöm ki. És nem vagyok elnéző a "polgival" szemben. Egyszerűen arról van szó, hogy a helyeiktől váható a legkevesebb támogatás, és ez érthető is, főleg most már. Szerinted hány szavazatot kapott volna egy olyan polgármesterjelölt, aki "radart a Tubesre" feliratú polóban kampányol?
Stratégia és taktika. A kormány elbaszta a hadszíntér berendezését, aztán a helyi sutyerákok úgy harcoltak rajta, ahogy tudtak. Az elbaszás abban van, hogy helyi ügyként engedték kezelni mindezt, amikor országos. Ez kormányfelelősség.

Az ellenzéket okolni most ugyanolyan, mint az ország általánosan szar helyzetét 8 év szoclib kormányzás után a Fidesz és a Zorbán nyakába varrni. Meg van a részük benne, de minimális.

Zord

Liverbird 2009.11.29. 17:50:19

Karhatalomról jut eszembe. Fülek közelében egy hegytetőn vagy egy radar, szép fehér golflabda. Úgy rémlik azt is így építették annak idején, az egyenruhások szépen távol tartották a sötétzöldeket.

Zord, valahol van róla nem túl jó minőségű, távoli képem, ha gondolod... :)

zord 2009.11.29. 18:31:20

@Liverbird:

Ide vele! Köszönöm!

Szerintem nem katonai. Vagy ATC vagy meteor (d=11 méter).

Gábor

fluffyboy 2009.11.29. 20:25:53

Félreértettelek, Mea culpa.
Ha te azt értetted ezalatt, hogy a kormány hagyta,hogy a helyiek kénye-kedve szerint alakuljon az ügy, akkor teljesen egy platformon vagyok veled.
Egyszerűen nem értem, hogy miért is kellett egyáltalán figyelni arra, ami ott történik. Ha a "zembereket" kérdezem, akkor sosem, sehol nem lesz radar, viszont ha a seggükbe kapnak egy szerb repülőt, akkor az egekig csap a jajveszékelés azonnal, hogy radart ide, nem százat de ezeret...
Sajnos ami itt történik az a demokráciával való visszaélés tipikus esete.
Én sem szeretek sok mindent, hogy például itt a Duna és kiönt, meg ilyenek, de nem vihetem odébb, hogy másokat öntsön ki... ezt is így kellett volna elintézni.
Sajnos az ellenzék is minden alkalmat megragadott, hogy borsot törjön a kormány orra alá (ez eddig így helyes, minden ellenzék ezt teszi.) csak nem válogattak abban, hogy melyik ügybe folynak bele és melyikbe nem. Kellet volna hogy legyen egy "nemzeti minimum", amit mind a két fél elismer, és tiszteletben tart, amolyan "senki földje", ahová nem süllyedünk a szavazatok szerzéséért.

Innen már nehéz felállni, de akkor is azt mondom, hogy akár holnap el kell kezdeni az alapozást, és aki odajön hőbölögni, azt le kell hajítani a francba. Ezt mondjuk akár melyik kormány is kezdi el, az ellenzéknek kötelessége csendben elfordítani a tekintetét.
Ha viszont megint csak népszerű döntéseket hozunk, akkor ott vagyunk ahol a Medgyesi-Gyurcsány kormány... kerül amibe kerül.

zulu74 2009.11.30. 08:07:53

Bocs, az előző hozzászólás én voltam, csak a feleségem volt bejelentkezve...:)

Bobby Baccala 2009.11.30. 10:40:11

érdekes, hogy állítólag megint lesz uránbányászat arrafelé. nem hallottam még vinnyogni egy zöldet sem.

hungaryhonvéd 2009.11.30. 11:04:54

@Bobby Baccala:

Az a sugárzás külön hiányzik nekik! Sőt! Vággyák, a régi szép emlékek miatt...

De lehet, inkább attól tartanak, hogy a radarsugárzástól kiesnek a ritmusból...

Érdekes némely aktivista, helyi pógár hozzáállása: ha bedobod nekik, hogy országos közügy, nemzetbiztonsági kérdés, katonapolitikai-szakmai döntés, és talán ilyen alapon van beleszólni valóm, nem ottani lakosként, elhajtanak a vérbe. Mondván hogy pár ... (a szokásos mantrák) alak érdeke volt a radar helyét ott kijelölni. Szóval érdekes lesz, mert akkor is akadályozni tervezik a beruházást!

(A Tubesre és a Zengőre is megvan most az engedély? Vagy rosszul tudom?)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.11.30. 12:05:35

@hungaryhonvéd: Az urán természetes sugárzása a bomlás miatt az a légyfing kategória. Az urán bányászatban a nehézfém belélegzése por formájában a komoly kockázati tényező tudtommal

Bobby Baccala 2009.11.30. 12:30:51

@molnibalage:

naja.csak arra próbáltam rávilágítani, hogy valszeg sokkal jobban terheli a környezetet, mint az a nyomorult radar.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.11.30. 13:35:16

@Bobby Baccala: A sok mobil adó és wi-fi az bezzeg nem aggasztja őket mi? Sok droid...

zord 2009.11.30. 14:11:20

Egyszer volt a kezemben egy "szakember" cikke, aki arra hivatkozott, hogy a kódolt impulzusokkal van a baj, mert azok összekavarják az élőlények sejtjeiben zajló folyamatokat. :-)))))))

Ezeket kellene összeszedni, azt "barátom fel a hegyre, ásó, csákány, építsd az alapot!"

Zord

zulu74 2009.11.30. 14:52:34

szerintem a különbség ott érhető tetten, hogy az uránbányában dolgozóknak lesz pénze belőle, hogy sugárzás éri őket, a radar alatt élők meg megb@szhatják a telkeiket, tehát buknak rajta... nem kicsit.
Viszont ha a HM jótékonysági rohamában egy rahedli pénzt ölne valamelyik pécsi közintézménybe, akkor egy kicsit elhallgatnának, aztán kezdenék előröl.
Persze a HM is hibázott amikor az első lakossági fórumot meghirdette, "jófejségből", fel kellett volna építeni, és mire az első leláncoltak megkezdik a demonstrációt, már kész is van.
Ezek a harcos ellenállók meg lennének lepődve, hogy milyen járulékos sugárszennyezés éri őket egy normál napon, egy olyan közintézményben, amelyet az uránbánya meddőjéből készítettek. Van jónéhány épület ami hevesen "kattogna", akkor még nem is beszéltem a Horvát légi irányítás radarjairól, GSM tornyokról, a tv-toronyról, a rádió átjátszókról, ami a hegyen van. A HM helyében nem azon lettem volna, hogy elbagatelizáljam a dolgot, hanem azon, hogy bemutassam, ahol, és ahogy most élnek, itt is ezernyi sugárzás éri őket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.11.30. 15:08:18

@zulu74: És miért baszhatják meg a telkeiket? Nincs semmiféle káros hatása. Évtizedekig máködött kicsit combosabb és durább technika az országba és kis is halt bele?

Persze a mobil az kell, mi? Én lekapcsolnám Pécsen a mobil tornyokat. Pusztán "egészségvédelmi szempontból", amíg tiltakoznak a radar ellen. Hány nap múlva jönne az bólogatás a radarra?

Sajnos a tornyokkal ezt nem lehet megtenni, mert civil cégek tulajdonai.

Eh

Bobby Baccala 2009.11.30. 15:22:58

@molnibalage:

szerintem csak a radar aggasztja őket :) komolyan azt kéne mondani, hogy egy csillagvizsgáló van a kupola mögött, ami durvább mint a hubble, világon egyedülálló. :)

Liverbird 2009.11.30. 15:23:42

Az lehet, hogy nincs tényleges káros hatása a radarnak, de szerintem az árakat már a radar hírhedtsége is leviszi. Mert a birka nép sok marhaságot elhisz....

Zord, lelki szemeimmel látom: kaptál egy e-mailt.

Zbond 2009.11.30. 17:00:53

Csak, hogy egy kicsit kézzelfoghatóbb legyen. Az előbb gyorsan utánnaszámoltam a RAT31 84KW kimenőteljesítménye 2 km távolságból közel ugyanakkora teljesítmény sűrűséget produkál ( 3.343949045 W/m2) mint egy 2W-os mobil 5 centire a fejünktől ( 3.184713376 W/m2). Persze tudom, hogy nem az itt lévőket kell meggyőzni...
Egyébként meg radart a Zengőre, atomot a sötétzöldeknek!!

zb.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.11.30. 19:28:17

@Zbond: Atomot azért ne, de egy gömbfelszín számítás és teljesítmény számítás ne haladja már mega sötétzöldeg és droidok képességeit, vagy ez esetben ne akarjanak ők dönteni.

Vicc, hogy az a demokrácia, hogy 1000 hülye vadbarom leszavaz 10 értelmes embert...

Zbond 2009.12.01. 10:28:46

@molnibalage:

Még, ha csak az lenne, hogy "hogy 1000 hülye vadbarom leszavaz 10 értelmes embert..." de 10 vadbarom akadályoz meg olyan dolgokat ami milliók érdeke...
Nagyon sok dologban egyetértek a zöldekkel, tényleg van sok terület ahol szükséges a ténykedésük, ott van a baj aho valakik politikai tőkét akarnak kovácsoni egy-egy ügyből, és azt a butaság határáig hajtják...az lásd, Bős-Nagymaros, tározós vízerőművek és természetesen a mecseki radar ügye..persze nem védeni akarom őket mert a sötétség mérhetetlen arrafelé...és a sötétség politikai hátszállel megerősítve az a vég...
Kedvencem a atomerőműellenes aktivista aki lenyilatkozta a tv-ben, hogy nincs szükség erőművekre, hoszen az áram a konnektorból jön....
ilyenekkel érvekkel nem lehet vitatkozni..

Ződgyík 2009.12.04. 14:22:10

A zöldek leszarják, ha bevásárlóközpont épül valahová, mert kapnak pénzt, hogy befogják.
Itt nem kaptak.
Pont.
süti beállítások módosítása