Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (99) éleslövészet (23) f 16 (20) gripen (76) Gripen (71) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (48) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) kecskemét (45) Kecskemét (64) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (16) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

Lérakos hiánypótlás (mea culpa) + Igla kesergő

2008.12.31. 00:28 | zord | 21 komment

Több tényező szerencsétlen összejátszása miatt idén nem tudtam foglalkozni a magyar lérakos közösséggel. Az ELITE-em sajnos elúszott, Krétára (Rapid Arrow) pedig nem utazhatott magyar újságíró, márpedig ez a két esemény volt a fegyvernem egyetlen alakulata, az MH12 Arrabona számára a legfontosabb esemény, ha az éles oltalmazási feladatokat -melyek nyilvánvalóan voltak idehaza az idén - nem számítjuk. Hogy a blogon is legyen nyoma ennek a lérak szempontból is mozgalmas évnek, engedéllyel másodközlöm a honlapjukon megjelent egyik cikket, néhány fotóval megspékelve. Noha az itt megszokottól eltérően kissé drámai a hangvétel, igazán szép, életszagú írás, Székely Tamás hadnagy munkája.

"Hosszú felkészülés, fáradtságos kiképzés áll a háta mögött annak az ötvenhét fős kontingensnek, amely múlt hét csütörtökön midössze tíz óra alatt bőrén érezte a pokol szelét és a mennyország pörkölő napsütését.

Harcászati gyakorlaton tettek tanúbizonyságot a győriek a NATO ellenőri csoport előtt, hogy képesek harci helyzetben, izgalmak közepette ellenséges repülőeszközök megsemmisítésére. Kevesen mondhatják el büszkén magukról, hogy légvédelmi rakétát indítottak, de a Mistral osztály katonái joggal tehetik.
Leírhatatlan stressz uralta a légvédelmi rakétaüteg rádióvonalait, a célanyag szinte láthatatlan a tenger feletti párával telített levegőben, az elhalasztott tüzelés egy lehetséges kémhajó megjelenése kapcsán, a tápegység első indításnál bekövetkezett hibája csak fokozta az indulatokat.
Borzongó emberek üvöltése búcsúztatta valamennyi elindított rakétát, még azt az egyet is, amely az indítás után néhány másodperccel találat nélkül semmisült meg.Öt cél és hat rakéta, a fent említett hibás rakéta tükrében viszont sokkal eredményesebb a kalkuláció, öt-öt, valamint mesés egybeesés, hogy valamennyi cél más-más Mistralos légvédelmi lövész keze által semmisülhetett meg. Fényképek, kisfilmek végtelen sora őrzi az év legérzelmesebb és legsikeresebb pillanatait, melyek a múlt légvédelmi rakétás hagyományai előtt tisztelegnek és bizakodásra adnak esélyt a jövő kihívásaival szemben."
 
 

Csapatzászló a nemzeti lobogó mellett a heubergi gyakorlótéren. Háttérben az egyik SZPU, és az SZt.

Dolgozik a korszerűsített SzURN, de hogy az mi ott mellette, azt nem tudom.

Ezen a képen jól látható a SzURN és az indító közötti normatávolság. Ismét lenne egy kérdésem: mi a kép bal oldalán az a háromlábú? Valami referenciapont?

Zord

Ps.: Végezetül engedjetek meg egy képet, mely ugyan 2007 decemberében készült Thomas barátom révén Győrszentivánnál, mégis idevaló.

Ps 2.: Azért én mégsem vagyok boldog, mert ez az év sem telt el vesztség nélkül. Ha igazak a hírek, akkor a magyar légvédelem ismét képességcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. A MANPADS-kategória - mely a mai napig a legjobb költség/túlélőképesség/eredményesség arányt mutat fel minden lérak közül - megszűnt a Magyar Honvédségben. Igla már csak "mutatóban" van. Béke poraira! Alább néhány kép a múltból, vérző szívvel...(2005-ös ENSZ-adatok szerint 61 indítóberendezése és 119 rakétája volt hazánknak).

1999 június 3. Még folynak a légicsapások Jugoszlávia ellen, amikor lövészetet tartanak (az akkor még létező, 2003-ban felszámolt) drégelypalánki lőtéren. A főszereplő ugyan már a Mistral, de az új francia fegyver aktuális "eredményességével" kontrasztban sikert arat az Igla, ráadásul egy hasonló platform-konfigurációban. Ez a GAZ-66-ra telepített Láma, dupla indítóval, melynél a gyorszáraknak köszönhetően fennmaradt az a lehetőség, hogy a lövész kikapja a helyéről az indítócsövet, elhagyja a járművet, és MANPADS-ként folytassa. A GAZ vezetőfülkéjének anyósülése előtt elhelyeztek egy 1L15-1 elektronikus tervtáblát is, mely egy RH adatátviteli rendszeren kapta a céladatokat, pl. a PU-12-es vezetési ponttól.

2002 szeptember 10. Szolnok, 1. Könnyű Vegyes Ezred "kirakodóvásár". Igla-1 (9K310 komplexum) metszetei: felül a 9P322 vetőcső (a 9P519 indítóberendezés-markolat nélkül), lent a 9M313 rakéta. A vetőcsövön jól látható a 9B238 akkumulátor/hűtőgáztartály egység. Sajnos vagy nem volt ezen a metszeten, vagy letört és elveszett az Igla jelen változatának tripodos orrkúpja a érzékelőfej ablaka elől. A fej Cassegrain-tükre jól látszik.

A 10,8 kg-os, 72 mm átmérőjű, kacsa elrendezésű 9M313 rakéta irányítófejének metszete, jól láthatók a vetőcső-elhagyást követően előre kinyíló a penge-vezérsíkok is. Kevéssé ismert, hogy az Igla eme korai (export) változata még nem rendelkezett a széles körben ismert és ajnározott irányítófejjel, hanem a Sztrela 3 (9K34) módosított "szemét" kapta. 

A rakéta vége az oldalra nyíló, a vezérsíkoknál jóval nagyobb húrhosszúságú szárnyakkal. A fúvócső mögül itt hiányzik a starthajtómű.

Ez már 2004 márciusa, NATO (V)SHORAD illetve MANPADS konferencia Győrben az Arrabonánál. Kipakolták amink akkor még volt (pl. P-40-est azóta legfeljebb Zsámbékon látni).

A vetőcső színében is jól elkülönül az 9P519 indítóberendezés-markolattól. A katona a bal kezével a 9B238 akkumulátor/hűtőgáztartály egységnél fogva tartja a rendszert a vállán. 

Címkék: mcp mistral iff kub elite 08 arrabona mh12

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr43831424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rommel28 2008.12.31. 16:45:51

Szegény Iglák. Mi kihajigáljuk a Hamasz meg szerintem a fejét veri a falhoz, hogy mért nem vett ilyeneket... A helikopterek alacsonyan repkednek, néha kiszórva 1-2 csalit, pont ideális célpont lenne...
Üdv

Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!!!

Captain Thomas 2008.12.31. 18:09:03

Hello Zord!

Kérdésedre válaszolva: a háromlábú dolog a kép bal szélén a tripód nevű jelenség. Geodéziai pontok (melyek általában a felszínen találhatók) ideiglenes láthatóvá tételére szolgál, így azokat már messziről is meg lehet irányozni. Szóval a megfejtésed lényegében fedi a valóságot :)

Eredményekben gazdag Boldog Új Esztendőt Kívánok én is mindenkinek!

BLADE.Hu 2008.12.31. 21:07:29

Az F-15 - ös látogatáskor (ami talán a felvonultatott technika értéke alapján az utóbbi 10 év legnagyobb hazai (légierős) gyakorlata volt) sajnos arra nem volt keret, hogy a LÉRAK áttelepüljön Kecsóra vagy Pápára.

A LÉRAK kapacitásunk olyannyira leépült, hogy az egyszerre több stratégiai fontosságú pont reális védelme már vágyálom.

A radarlefedettségünk kis-magasságban jelképes képesség.

Mindezek ellenére a szakértőink nyugodtan alszanak és egymás után írják a remekbe szabott doktrínákat.

Zbond 2009.01.01. 13:08:35

Boldog Új Évet mindenkinek!

Zord, szeintem a SzURN mellett egy egyszerű vontatott áramfejlesztő dolgozik, nyitott oldalborításokkal.

Az Iglákkal kapcsolatban, nem lehet, hogy valami hasonó történt mint a sztrela-val? Lejárt az üzemidő és a Nagy Testvér jobbnak látta beolvasztatni az összeset... bewww.fas.org/asmp/campaigns/MANPADS/2005/HungaryState30sep05.htm
Szövetségesek vagyunk vagyunk, de azért mégsem annyira, hogy megbízzunk a másikban..
BTW ,a Mistral-hoz van nálunk rendszerben hátoncipelős indító, vagy csak az Unimogra csavarozott Atlas?
z.

zord 2009.01.03. 17:39:39

Én is ezt gyanítom...valszeg valami önkéntes felajánlásként jól veszi ki magát, ha lemondunk a MANPADS-ról, ilyen seggnyalások gondolom szépen ellensúlyozzák az elégtelen szövetségesi teljesítményünket! A sok köcsög amerikai pedig a valódi ellenségeken gyakorolja a threat reductiont, ne rajtunk!

Nekünk nincs Mistral MANPADS-indítónk, de amúgy sem tartom igazi MANPADS-nak a Mistral álványos, egycsöves cuccát. Le lehet tenni az ATLAS-t az Unimog hátáról a szent anyaföldre, de hát az ott is marad, ahova leraktad...kis hazánkban egyszerűen nem veszik tudomásul, hogy a légvédelmi harcban a harcképesség megőrzése, a túlélőképesség elsősorban a mobilitásban rejlik. A kisrakéták lényege, hogy egyetlen jól képzett ürge is alkothatja a légvédelem alapegységét és gondoskodhat annak mobilitásáról, gyalog, BÁRMILYEN járműbe szállva, de mindenképpen flexibilisen. Ha már mindenképpen járműhöz kötődsz, a mobilitásodnak a sebessége megnő, de a kiszámíthatósága növekszik (utak, TÁS). Óriási hiba azt a fegyverrendszert járműhöz kötni, amit ember gyalog is elvihet. Sajnos egy jármű felderíthetősége összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint egy ürgének csővel. Tudom, rendszerben kell gondolkodni, de az igazi MANPADS-ban éppen az a lényeg, hogy adott helyzetben abból kiragadva is megállja a helyét...mondjuk elmegy a SpecOps az ellenséges reptér mellé.

Zord

BLADE.Hu 2009.01.09. 18:18:00

Mivel elég sok amcsi ellenes megnyilvánulást olvastam itt is, talán ideje valamit tisztázni.

A katonai oldal formális aspektusa: Szerintem az USA gyakorlatilag ma is a legfontosabb stratégiai szövetségesünk. Nélkülük nem lehetne Gripen-ünk, AMRAAM- ünk,Sidewinder- ünk, se a jövőben link-16, sem IFF Mode 4. Ha mindazt a bizalmat ők nem adják bele akkor az összes kulcs technológia amit jelenleg a NATO-n belül Ők birtokolnak / kontrollálnak akkor nekünk sem lenne.

Az informális aspektus: Szerintem a Németek és a Lengyelek után velük van a leg -közvetlenebb és a leg -segítőkészebb kapcsolatunk. Talán még Olaszok megemlíthetőek, de rajtuk kívül mindenki más elég semleges.

Természetesen ha üzletről van szó bármelyik nemzetből jövő cégek már más szabályok szerint játszanak mint a nemzetüket képviselő "operational" szint és katonai vezetés.

A MANPADS témába belejátszhatott mind az üzlet mind a USA stratégia ami nem akarta megengedni, hogy ilyen eszközök egy idő után más országokban kössenek ki, mint ahogy az a délszláv háború idején történhetett.

samoth 2009.01.09. 21:26:49

Csak azt nem értem, miért pont csak tőlünk kerülhetett volna ki nem kívánt kezekbe.? A lengyeleknek is van, volt sztrelájuk, iglájuk, gromjuk, és másnak is a környéken. Inkább lőttük volna el a hadgyakorlatokon.
Ja bocs. Hogy akkor nincs kinek fizetni a megsemmisítésért?

Mellesleg a lengyel Grom mennyire jó? Ki mit tud?

zord 2009.01.10. 20:49:49

Blade,

Nem azt mondom, hogy az USA nem a legfőbb szövetségesünk, de magasabb érdekei miatt ő arra abszolúte nem figyel, hogy nekünk vannak jól körülhatárolható és speciális nemzeti érdekeink. (Sőt). Szerintem a légvédelem ilyen. Én ezért szorgalmazom a hazai kutatás-fejlesztést-gyártást méteres (perspektivikusan multistatikus) radartechnikában, SIGINT-ben. És ezért gondolom, hogy azért mi még lehetünk jó szövetségesek, ha nem engedünk ilyen nyomásoknak. Gyakorlatilag a térségben senki nem adta fel MANPADS-képességet, sőt, van, aki gyártja is (meg egyebeket, komolyabbakat).

Grom? Szerintem biztosan van olyan jó, mint a kiindulási alap, és azt is el tudom képzelni (tudni séróból nem tudom), hogy új technológiákkal javítottak a zavarvédettségén (Grúzok kaptak/vettek 300-at, az más kérdés hogy mentek-e vele valamire).

Én a románoknak jártam kicsit utána az elmúlt hetekben, és hát vannak ott érdekességek...CA-94, CA-95. Amúgy van Volhovjuk (Nyevájuk alighanem már nincs - érthetetlen), Kubjuk, Oszájuk, és folyik a Hawk rendszerbe állítása.

Zord

Allesmor Obranna 2009.01.11. 20:30:42

Enyhe off, de valamelyest mégse, flotillások lövészete a 20mm-es légvédelmi gépágyúval, földi célpontra:

www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=107633&page=16

zulu74 2009.01.12. 08:36:56

Zord!
Az USA-val kapcsolatos "fenntartásaidra" magam is felfigyeltem.
És nem értem.
A többieket sem, akik itt az USA-t fikázták.
Az USA "csendőri státusát" az I. vh-ban Európa balféksége alapozta meg, majd a II. vh.-ban is ugyanez történ. Ha az USA nincs, akkor most mindenki szépen legeltet az Ural hegység keleti völgyeiben, és örül hogy kiszolgálhatja az Árja fajt.
A konfliktusok igen kis részében vállalt "örömmel" szerepet, önszántóból (Irak 2.0; Afganisztán). Az első iraki offenzíva is ENSZ kérésre indult asszem.
Nem kell az amerikaiakat szeretni, de azt illik tiszteletben tartani, hogy a világban sok helyen avatkoztak be a demokrácia védelmében, sem emberéletet, se anyagiakat nem kímélve. (Szomália; Vietnam Korea;Bosznia;Horvátország;Panama; Fülöp szigetek;Kolumbia)
A fentiek egyike sem kifejezetten "zsíros falat" a biznisz szempontjából.

A képességeinket szerintem nem az amerikai érdekek miatt veszítjük el, hanem saját magunk baromságai miatt. Az USA-nak szerintem tökéletesen mindegy, hogy van e vállról indítható rakétánk, vagy nincs, mert nem vagyunk "műveleti terület". Azok az országok pedig, amelyek most "terrorizmust támogató" országok, groteszk módon pont az USA segítségével jutottak ilyen fegyverekhez.
Azt hiszem, hogy nem kell sorolnom, hogy a tálibokat az amerikai kormány fegyverezte fel Stinger rakétákkal, az Iráni sah rendszerét az USA támogatta a "kommunista" Irakkal szemben.
Az hogy 15 évvel ezelőtt eladtunk egy rakás ex-munkásőr kalasnyikovot a horvátoknak, az le volt zsírozva az amerikai féllel is. Nekik is érdekük volt, hogy a szerb(orosz ország által támogatott) agressziót megállítsák, mielőtt a 2. Horvát köztársaság teljesen összeomlik.
Az más kérdés, hogy az USA nem bízik bennünk feltételek nélkül, hiszen az orosz befolyás megszűnése nem jelenti azt, hogy nálunk már nincsenek "alvó" ügynökök.
Mellesleg nem is nagyon teszünk semmit azért, hogy bizonyítsuk a megbízhatóságunkat, lojalitásunkat feléjük:
Egyrészt nagyon erős a (főleg jobboldali) USA ellenes propaganda.
Másrészt a szövetségesi kötelezettségeinket vonakodva, alacsony színvonalon és csak nagy parlamenti viták árán teljesítjük. Lerí rólunk, hogy mi ezt az egészet nem is akarjuk, "idegen érdekek kiszolgálásának tartjuk" és egyáltalán nem bízunk abban, hogy a szövetség védelmére valaha is számíthatunk egyáltalán.
Te ezek után adnál bármit is a magyar honvéd kezébe trombitán kívül?

zord 2009.01.12. 12:33:29

Allesmor,

Nagyon érdekes fotók, mintha valaki sutyiban készítette volna...Novoszibirszk mellett lehet ez:

maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=55.073339,83.277513&spn=0.008821,0.019226&z=16

illetve ez:

maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=54.863429,82.823979&spn=0.004433,0.009613&z=17

Régebbi S-300PT osztályok, amelyeknek egyrészt az nyerges utánfutós indítói vannak, másrészt pedig a 30N6 tűzvezető lokátort is árbócra helyezték kettős céllal: egyrészt az osztályt övező erdőség lomkoronája fölé emelésre (kevesebb clutter) másrészt a kis magassgú lehetőségek javítása érdekében (a két dolog persze összefügg). A 76N6 mindig árbócon van, de hát az kifejezetten kismagasságú felderítő lokátor. Megjegyzendő, hogy az árbócos lokátorok jelentősen meghosszabbítják az áttelepülési időket. A PS (export PMU, lásd szlovákok) változatnál a mobilitás került előtérbe, de ennek a kis magasságú lehetőségek (nem ismert mértékű) csökkenése az ára.

Zord


Zord

Trau 2009.01.13. 19:08:58

Napsugarast!

Csak halk megjegyzés: nem igaz, hogy Krétán nem volt magyar újságíró. Volt bizony, Szabó Béla kollegám volt kinn, Rácz Tündével, mint fotóssal. Az anyaguk meg is jelent a Magyar Honvédben.


Üdv!

Trau

zord 2009.01.13. 19:24:04

Trau,

Mármint úgy értem nem bennfentes. Ahogy már itt keseregtem többször is: két nagyon fontos lövészete volt a Honvédségnek tavaly, és arra nem volt szándék, hogy néhány nem bennfentes újságírót, aki ugyanakkor benne van a dolgokban régóta, kivigyenek. Lehet, hogy rosszkor csöppentem bele ebbe a szakmába, de a kilencvenes években mindig volt egy Ancsa a firkászoknak Lengyelországba...meg is lettek örökítve azok a lövészetek szépen...elég fellapozni a Top Gunokat!

Zord

Trau 2009.01.13. 19:44:56

Napsugarast!

Hidd el, nem rajtunk múlik...


Üdv!

Trau

zord 2009.01.13. 20:55:34

Tudom...ti talán elvinnétek magatokkal!

Zord

Besem 2010.07.18. 19:04:46

'89-ben volt szerencsém indítani egy Igla-t Újdörögdön.

zord 2010.07.20. 00:03:49

@Besem:

Irigylünk érte! Milyen célanyag volt? Kifüggesztett?

Zord

Besem 2010.07.24. 12:10:32

Helikopter cél. Egy acél oszlopon volt piropatron. Páros indítás volt, telitalálat. Új oszlopot kellett csinálni :). A két rakéta egyszerre csapódott be. Elég nehezen lehetett átfordítani az áramfejlesztő karját, rángattam egy kicsit. Szóval azt határozottan hátra kell húzni, hogy az áramfejlesztőbe behatoló csap össze tudja törni a benne lévő vegyszer üvegcséjét. Merthogy ez kémiai úton állít elő elektromos áramot emlékeim szerint. Nem most volt, 1989-ben. Akkor valami 800.000.-Ft volt egy ilyen rakéta! Csak összevetésül, Én 3.800.- Ft-ot kerestem akkortájt. A jobb keresetűek 5-6.000.- Ft-ot.
Mindent összevetve ez egy jó fegyver volt, előttünk a VPCT-sek (pockok), felgyújtották véletlenül az erdőt, mert elment a Marjutkájuk rakétája a bánatba, úgyhogy volt füst meg minden. Ennek ellenére semmi gond nem volt. Ha egyenletes háttér felől viszed a célra a célzást (kicsit furcsa, de remélem érthető), nem szeretnék a helikopterben ülni.
Elnézést, ha egy kicsit bő lére engedtem, de ha valaki hétvégenként akar lövöldözni ilyennel, gondoltam nem árt ha átadom a tapasztalataimat.
Besem

Liverbird 2010.07.24. 20:05:25

Köszi, jól jöttek a tanácsok, hegyekben áll az Igla nálunk a fészerben :)

Minden esetre szívesen kipróbálnám a dolgot :)
süti beállítások módosítása