Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (100) éleslövészet (23) f 16 (20) Gripen (72) gripen (76) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (49) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) Kecskemét (65) kecskemét (45) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (17) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

Radarnapi gondolatok

2008.02.06. 23:13 | zord | 49 komment

Ma van 62 éve, hogy Bay Zoltán megmérte a Hold-Föld távolságot egy méteres hullámhosszú radarral a szétlőtt Budapestről. 1994 óta ez a nap a magyar rt-sek fegyvernemi napja is egyben, a napjainkban a hagyományt az 54. Veszprém Radarezred viszi tovább.

Míg az eredetileg a Zengőre tervezett háromdimenziós lokátor körüli vitákkal teli van a padlás, kevés szó esik a lokátorokat és a vezetési rendszert üzemeltető (stb.) ezredről, pedig meggyőződésem szerint „az akár hosszú távúnak bizonyuló ideiglenes megoldás” az ő hagyományos képességeikre („települünk, azt radarozunk”) alapulhat.

Azért mondom ezt, mert jogi procedúra ide vagy oda, nagyon kevés esély van arra, hogy a harmadik RAT-31DL elhelyezése belátható időn belül megvalósuljon. A kutyaszorítóban lévő kormányzatnak csak púp lenne a hátán a kierőszakolt építkezés nyomán elkerülhetetlen konfrontáció a lakossággal, vagy akár a helyi szocialistákkal, miközben az ellenzék dörzsöli a tenyerét, vagy inkább mossa a kezét. A mecseki radar ügye kommunikációs szempontból elveszett, aminél a kommunikációs kormányzás korában rosszabb hír nem is lehetne. Mindez erőviszonyokra lefordítva: azok az emberek, akik ellenzik a radart, bizonyítottan a végsőkig elmennek, és ebben az ország közvéleményének túlnyomó többsége támogatja őket, míg a kormánynak azért nem olyan fontos a légtérellenőrzés ügye, tudja, hogy csak veszíthet a megoldás erőltetésével.

Ha október 23-án jobboldali tüntetőt vernek Budapesten a rendőrök, akkor az úgynevezett „másik fél ország” még tapsol is a közegnek. Ha valamikor a jövőben környezetvédőt fűrészelnek le egy fáról a Tubesen, majd rabomobilba dugják a kamerák kereszttüzében, akkor amiatt bal-jobb egyaránt fel lesz háborodva. „Miért hagytuk hogy így legyen?” Jó kérdés, de mint az előbb is írtam, ez már eldőlt, a túlméretezett pöffeteget ma mételynek, rákkeltő sugarakat kibocsátó nátó-szörnyetegnek tartják az emberek. Ez sajnálatos, de akkor, amikor morális normák és stílus tekintetében a népesség nagy részének a valóságsók jelentik a forrást, egyáltalán nem meglepő.

Nem mellékes, hogy a NATO C-17-es (SAC) bázis pápai elhelyezése kapcsán kialakult helyzetben a harmadik 3D radar elhelyezésére vonatkozó szövetségi nyomás is gyengülni fog.

A politikai kitérő után a radarokhoz visszatérve: mivel a fix 3D mérőpontokra alapuló korszerű légtérellenőrzés célkitűzése csorbul, fenn kell tartani, de inkább erősíteni szükséges az ezred speciális réskitöltő képességeit. A meglévő eszközök – a közvélekedéssel szemben – egyáltalán nem rosszak, főleg arra tekintettel, hogy információs csatolásukat a vezetési rendszerhez megoldották. Most az egyik legsürgetőbb feladat, hogy a méteres hullámhossz rádiolokációs célú felhasználását a frekvenciagazdálkodási adminisztrációnál továbbra is biztosítani kell. Vissza kell verni minden olyan – esetleg külső, pl. amerikai – támadást, mely a sáv ezirányú ellehetetlenítését célozza. A P-18-as (1RL131, Spoon Rest-D) egy rendkívül rugalmas eszköz, gyorsan telepíthető, ebben a helyzetben különösen nem engedheti meg magának a Honvédség, hogy elveszítse. Nem lenne szabad kidobni az egyetlen – még a Vega osztálycsoport örökségeként megmaradt – Oborona (5N84AE, Tall King-C) lokátort sem, mely a Tolna megyei Medinán értékes felderítési adatokat szolgáltat. 

Még 2006-2007 fordulóján beszéltem Tömböl László jelenlegi ÖHP parancsnokkal, aki azt mondta, hogy a méteres tartományú radarokra hosszú távon számít a Honvédség. Az Oboronának azonban mennie kell – mondta – mert hosszú telepítési ideje (mintegy 48 óra) „nem illik a mobil koncepcióba” és mert egyedi példányként „logisztikai támogatása nehézkes”. A technika üzemeltetésében és alkatrészügyeiben nyilván jobban képben levő csapattisztek szerint ugyanakkor ez utóbbi nem állja meg a helyét, a 32 méter fesztávú antennával felszerelt lokátor alkatrészigénye és -költsége nem jelent kimagasló tételt a radarezrednél.

Amikor a múlt hétvégén radarspotterkedtem, örömmel láttam, hogy a „haderőreformisták” vagdalkozása még nem érte utol az Oboronát. Úgy szombaton délután a szemerkélő esőben, mint vasánap délután a ragyogó napsütésben rendíthetetlenül húzta napi grafikonját a Medina feletti dombháton.

Az új kutatás-fejlesztési keretek (FLÜ) között (úgy az Arzenál, mint a Sagax, stb. bevonásával) ugyanakkor fejlesztési pénzt kellene juttatni a hazai méteres és kapcsolódó multistatikus kutatásoknak, fejlesztéseknek. Itt a helyzet, most vagy soha! Benfentesek szerint „százmillióból csodát lehetne művelni” ezen a területen.

Ha volna rá egyetlen mód, a kicsi, kivéreztetett közösségen belüli harcoktól most el kellene tekinteni! A nagy tapasztalatú állami cég ne csak fanyalogjon a spin-off vállalkozás kisérletén, hogy „nem lehet elég stabil félvezetős adót összehozni”, hanem szálljon be a megvalósításába! Ha mondják neki fentről, adnak hozzá pénzt, majd beleveti magát...Mert azt nyilván nem kell mondani, hogy milyen potenciált hordoz megában egy szoftverrádió-technológiára épülő méteres radar, ha a kellő teljesítményt sikerül összehozni. 

Csak emlékeztetőül: Eged Bertalan csapata már sikeresen demonstrálta prototípusát úgy a P-18-as, mint az Oborona antennájával.

Kitekintésként érdemes lenne megnézni, hogy a „nagy unióban” mostanság mi a helyzet a méteres technika terén, különös tekintettel az antennákra.

A réskitöltés fokozódó igénye felveti, hogy bő évtizednyi feledés után vessünk egy pillantást a „régi” deciméteres sávra is, melyen belül helyet foglaltak a Honvédség (Néphadsereg) mindenkor leggyorsabb radarjai. A P-15, P-19, Kaszta-2E (Flat Face-A, -B, -E) sorról van szó. Úgy tudni, hogy az a néhány készlet Kaszta, mely a rendszerváltáskor a Rádiótechnikai Főnökség ügyes hozzáállásával (különös tekintettel Farkas Attilára) még bekerült az országba, még megvan valahol. Ahogy a civil alkalmazások mozdulnak felfelé, talán meg lehetne nyitni nekik egy sávot (UHF, azaz C-sávban vagyunk). Csehországban a modernizált P-19 működhet, nem hiszem, hogy idehaza ugyanott elmozdíthatatlaul terpeszkedne valaki.

Zord

 

Címkék: veszprém tubes radar lokátor zengő medina arzenál rat 31dl p 37 prv 17 radarezred bay zoltán p 18 1rl131 spoon rest d oborona 5n84ae tall king c sagax eged p 15 p 19 kaszta 2e flat face

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr7328777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage 2008.02.11. 23:11:45

"Vicces", hogy anno 80% igennel megszavaztuk a NATO tagságot, de a kötelezettségeink ellen meg tüntetnek.
A részvételi arányra már nem emlékszem, de aki nem ment el szavazni az most ne papogjon, ment volna el szavazni nemmel.

Tehát statisztikailag bizonyítható, hogy BITOSAN vannak a gáncsoskodók között olyanok szép számmal akik vagy el sem mentek vagy igennel szavaztak. AZOK tüntenek a radar ellen akiknek nincs rá erkölcsi alapjuk.

TESSÉK már végre tudomásul venni, a NATO az nem szeretotthon! KÖTELEZETTSÉGEINK vannak, ARÁNYOS teherviselést várnak el a védelek terén, de mi még azt is képtelenek vagyunk teljesíteni. Komolyan mondom már-már elcsodálkozom, hogy miért nem vágtak ki még minket a szövetségből eddig.

Gólya IX 2008.02.16. 22:13:38

Ha legközelebb beszél vagy riportot készít Tömböl úrral emlékeztetni kéne, hogy a volt honi légvédelmi rakéta csapatok leépítése ugyan így kezdödött . Először a nagyobb, nehézkesebb (SZ-200), majd következett a többi lérak. komplexum (összevonás után) kivonása a hadrendből (bár mint régi lérakos ő ezt tudja). Helyette azóta sem lett semmi új légvédelmi rakéta rendszer. A mobilitással kapcsolatba pedig csak annyit, hogy a három darab új lokátor állomásnál az "Oborona" még mindig mozgékonyabb. Ha a honvédelmi vezetés mindenáron ki akarja vonni a rendszerből akkor legalább konzerválják és néhány évig tartsák meg hadműveleti tartalékba.

zord 2008.02.17. 21:31:57

Kedves Gólya IX,

Éppen gondolkodtam egy ilyen megközelítésen, Kub-utód kapcsán, de asszem lesz más kérdésem is.
Hát igen, az Oborona telepíthetősége összemérhetetlenül rugalmasabb, mint a RAT-oké, főleg abban a konfigurációban, ahogy hozzánk kerültek.
Ja, csak egy kis megjegyzés: ahogy vadászgépek terén az orosz függőség ellen voltam és vagyok, lokátorban pont ellenkezőleg...

Üdv,

Zord

bonnet 2008.02.26. 16:53:17

Nagyon tetszett a cikk. Kulonosen mert emlitetted a Kasztat, amit egy ideig uzemeltettem. (Majd kivontak) Nem kis szerepe volt a kornyeken fejleszteseket vegzo mobilszolgaltatoknak (bar ok valasztottak meg rosszul a torony helyet, de mi mar csak ilyen elozekenyek vagyunk)
Minden esetre maig is csak jo szivvel tudok gondolni a K-2 re. Volt szerencsem uzemeltetni tovabba P-37, PRV-16, PRV-11, P-13 sot meg P-15 lokatort is. Sajnos a szakmat eleg jol lezullesztettek, es mar csak irigykedve nezem azokat akik meg mindig RT-sek. De hat igy jartak a LERAK-osok is. Koszi a cikket megegyszer.

zord 2008.03.03. 12:14:41

Kedves bonnet,

Örülök, ha rt-sek is olvassák a blogot, és ha sikerül nekik tetsző dolgot is írnom. A jövőben ezt a Kaszta dolgot még jobban körbe akarom járni, mert a réskitöltésél praktikus eszköz lenne (nyilván meg kellene oldani a csatolását az új vezetési rendszerekhez, de ez a P-37, PRV-17, P-18 és SzT után nem jelenthet gondot a még létező !!!! hazai ipari bázisnak). Természetesen akkor, ha a politika ismét szerezne neki frekvenciaengedélyt.
Valahol a hazai radarháborúban engedhetne a civil oldal is. Szerintem technikailag kivitelezhető lenne az összeférhetőség biztosítása, csak szándék kérdése. Ja, ez más területen is hiánycikk...

Zord

molnibalage 2008.03.03. 14:30:45

index.hu/politika/belfold/tubes6621/

Ez már túllépte a tűrhetetlen szintet. Az indoklás is olyan, hogy sírni kell rajta.

"de ezt nem kötötték helyhez és időhöz, vagyis nem szabták meg, a létesítményt hol és mikor kell megépíteni."

Valóban, de szakmai szempontok alapján a Zengőit fizették volna nem? Majd 30 év múlva épül meg mikor már elavult lesz és kihajítottak a NATO-ból?

SZÁNALMAS ez az egész. Most mit mondjak? OSTOBA, TUDATLAN civiliek szórakoznak az ország légterének biztonságával. Üdvözlégy Abszurdisztánban...

zord 2008.03.03. 16:47:12

Abszolúte egyetértek. EZ NEMZETI ÜGY! Az, hogy a NATO-tól kapunk rá pénzt (részben) az szerencse, de elsősorban minket szolgál.

Nem tudom miért, de veszélyes hatalomra tettek szert az úgynevezett zöldek Magyarországon. És a légierővel távolról sem csak a Zengő/Tubes kapcsán ütköznek, hanem a környezetvédelmi légterek miatt is, melyek jócskán megnehezítik egy kismagasságú útvonal megtervezését.
Már érik, hogy írjak erről valami csípős szösszenetet.

És ezt úgy írom, hogy rendkívül szeretem a természetet, ha rákeresel a nevemre, találsz Kinizsi 100-as találatot ésatöbbi (Mecsek 50 is van).

Odanő egy golflabda, felmegy egy keskeny út, nem szép. De fontos NEKÜNK, MAGYAROKNAK. Az erdőirtásos lakóparképítésnél, a Kőrös-hegyi völgyhídnál hol volt ugyanez a vehemencia, környezetvédőim? Vagy a kedvenc gondolatom: hol voltatok, amikor pl. a 24 régi radarszázadot és a számtalan Néphadserereg/JuGV objektumot kihasították a természetből?

Zord

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.03.19. 15:58:00

"Ha október 23-án jobboldali tüntetőt vernek Budapesten a rendőrök, akkor az úgynevezett „másik fél ország” még tapsol is a közegnek. Ha valamikor a jövőben környezetvédőt fűrészelnek le egy fáról a Tubesen, majd rabomobilba dugják a kamerák kereszttüzében, akkor amiatt bal-jobb egyaránt fel lesz háborodva. „Miért hagytuk hogy így legyen?” "

Legteljesebb egyetértésem. A honvédelem a rendszerváltás utáni Magyarország fekete báránya.

zord 2008.03.19. 18:24:45

Sajnos igen.
Míg Bukarestben (a NATO-csúcson) helikopter-nagyjavításért cserébe a miniszter úr afganisztáni forgószárnyas felajánlást tesz majd, addig sebesen ég le tőlünk néhányszáz kilométerre (vagy éppen a határon) némi dinamit kanóca.
Ha átcsapnak a robbanás repeszei (elég, ha a Vajdaságig repülnek), mit kommunikál majd a HM? Vagy a miniszter Dakar-pótló rallyn múlatja idejét kis barátaival?

Zord

Sityu 2008.05.27. 23:04:26

Minden elismerésem a cikkért. Húsz évvel ezelött én is rt-s voltam, Prv-és. Csodálatos helyen Dunaszentmikloson.A közelmultban elvittem a családomat erre a csodálatos hejre de sajnállatal tapasztaltam a változást. Minden romokban...Micsoda pazarlás...

Flankerr 2008.07.10. 05:07:26

Meg tudja nekem valaki mondani, hogy Galgamácsa-Galgagyörk között milyen radar van telepítve? Látszólag épületre van telepítve, nagy ernyők, fixen, 4 irányba.

Bobby Baccala 2008.07.10. 13:18:52

off

ma hajnalban gripennel kapcsolatos játék volt a totalcar belsőség blogján...és találtam még vagy 3-4 olyan elvetemültet aki hajlandó volt 3ig ébren maradni csakhogy megkaparintsa a gripenes polot és pumás sapkát! :)))

szal elkezdtem toborozni a népeket hogy jöjjenek és olvassák ZORD kiváló blogját!

elsőként FLANKERRt üdvözöljük :) látom még hajnali 5kor is itt volt :D

bocs tudom nem témába vágó volt...

on

zord 2008.07.10. 13:27:09

Üdv itt,

Nem radarról van szó, hanem az egykori Varsói Szerződés nyolcvanas években kiépített troposzférikus rádió hírláncának (BARSz) egyik állomásáról, mely a nukleáris háború idején, megbolydult légköri viszonyok közepette biztosított volna összeköttetést. A NATO-nak is megvolt a maga hasonló rendszere az ACE.
Az 501-es állomás helyezkedik el Galgamácsa közelében az Ecskend magaslaton. 502: Hajdúnánás-Tedej, 503: Szentes-Lápistó, és végül, de nem utolsó sorban 504: Középső-Hajag (Bakony). Ez utóbbi volt szovjet üzemeltetésben, háromból két antennatraverzve ma is látható; szerepe a rendszerben kiemelkedő volt, és komoly védett (föld alatti) objektum is tartozott hozzá. Ez utóbbi kivételével egyébként mindet őrzik a mai napig, de inaktívak.

Zord

Flankerr 2008.07.14. 23:12:19

Köszi szépen a választ, egy évtizedes rejtélyt oldottál meg számomra...:) A mácsait tényleg őrzik a mai napig. A poén az, hogy most olvasra rájöttem, 2004-ben jártam a tedeji közvetlen közelében is..:D
U.I. egy olyan repülésbuzinak mint én isntenkirály a blog
U.I 2.: Bobby, nem kell fentmaradni, elég az ébresztést beállítani..:)

cleric 2008.07.18. 17:11:32

Erre a galgamácsai állomásra már én is kíváncsi voltam egy ideje (10+éve :) ) , úgyhogy nekem is jól jött a válasz.
Egyébként tényleg jó ez a blog, kedvenceim közt van.

zord 2008.08.06. 18:08:32

Nemrégiben a titkosságot feszegettük. Most a HM maga szólít olyan dologra, ami nem teljesen vegytiszta:

www.honvedelem.hu/cikk/1/12150/fotopalyazat.html

Arra intenék minden leendő pályázót, hogy nagy elővigyázatossággal járjon el, mert számos országban a légvédelmi infrastruktúra, így a vezetés-irányítás objektumainak fotózása tilos. Különös tekintettel olyan kedvelt turistacélpontokra, mint Görögország, Törökország és Ciprus, de még Ausztriában sem legális az ilyen létesítmények fotózása:

"HINWEIS
Die Standorte der Radarstationen sind militärische Sperrgebiete.
Gemäß Sperrgebietsgesetz 2002 ist das unbefugte betreten oder befahren von Sperrgebieten sowie fotografieren oder filmen oder zeichnerische darstellen von militärische Einrichtungen in Sperrgebieten verboten. Schon der Versuch ist strafbar. Eine entsprechende Verwaltungsübertretung kann EUR 2.200,- Geldstrafe und/oder bis zu sechs Wochen Freiheitsstrafe nach sich ziehen.
Bitte - wie hier - vom BMLV freigegebene Bilder verwenden um eventuell Schwierigkeiten zu vermeiden."

Ha megnézitek az osztrák radaros anyagomat, akkor látjátok, hogy milyen távolságból fotóztam a legfelső képet:

legiero.blog.hu/2008/03/17/radarok_a_szomszedban

Ti se erőltessétek közelebbről, ha nem akartok törvényt sérteni ÉS lebukni.

Szóval ha fotóztok ilyen témát, legyetek óvatosak, és saját örömre, történelmi célra tegyétek, bármit is ígér néhány tudatlan hivatalnok! (Kissé sarkosítva és bizonyos országok törvényeit nézve ez bizony nyilvános felhívás kémkedésre...!)

Üdv,

Zord

Devil 505 2008.08.07. 13:15:41

Mindenesetre érdemes kinyomtatni a pályázati felhívást. Adott esetben megkönnyítheti a magyarázkodást. Nem vicc, főleg a görögök nem lacafacáznak!

Tacsk0 2008.08.08. 00:56:25

Gondolom valami banati bazsarozsa temaju PR-kampanyhoz akarjak begyujteni, hogy kulfoldi kepekkel gyozkodjek a hazai zold-parti kozvelemenyt a radiohullamok fotoszintezist serkento hatasarol.

Ettol meg ketsegtelenul hulye az otlet. Eleg szoros manapsag a magyar-orosz kulkapcsolat ahhoz, hogy pl. a raketavedelemben erdekelt csehek vagy lengyelek szamara aggaszto legyen a fotok vegcelja.

zord 2008.08.08. 13:24:00

Én személy szerint nagyon örülnék, ha a magyar lakosság és annak helyi része megértené, hogy kell a ZENGŐRE a radar (a Tubes nagyon komoly képességcsorbulás!), de ez az akció biztos nem visz közelebb minket ehhez a helyzethez. Egyébként azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy az MH "népszerűségéről" a közelmúltban megvásárolt "felmérések" komolyságát éppen a radarkérdésen lehet lemérni. Érdekes, amikor konkrét dologról van szó, akkor a nép nem lelkesedik annyira a Honvédség dolgai iránt, ráadásul a déli radar kb. sokszorosát éri a magyar biztonság szempontjából, mint a "békefenntartó" missziók (kivéve a balkáni).
Ha a pályázat bizonyít valamit, akkor azt, hogy mekkora dilettánsok, sőt egyenesen barmok vannak abban a kommunikációs/marketing vízfejben, mely immár meghatározza a HM vezetését. Na persze a radar ügyében ugye az volt a non plus ultra, amikor Szekeres egy interjúben felvetette, hogy a radomra rá kellene festeni Wasarely Zebráit...amikor mondták neki, hogy radomra nem szerencsés festegetni, akkor kitalálta valami okostojás, hogy rá kell vetíteni...ha pedig már vetítenek, akkor lehet váltogatni a műalkotást...súlyos tünetek. Erre szoktam felsóhajtani, hogy "Szegény Magyarország!"

Zord

gepida 2008.08.09. 11:03:09

Részlet Szekeres beszédéből ami a Tubesre vonatkozik: „ a késedelem miatt a jelenlegi radarhálózatot fel kellett újítani, ami 32 milliárd forintba került”

Ez természetesen jó is, mert a magyar fejlesztők és gyárak is megrendeléshez jutottak, de a hazai viszonyokat ismerve valószínű, hogy a Holdudvarhoz tartozó köztes cégeket is beiktattak a bizniszbe….

Nem ezért van a Tubes körüli időhúzás, csak ráfogják a „civilekre” ?

zord 2008.08.10. 21:00:36

Ha a "régi radar lobbi" lenne a felelős, akkor nem zárták volna be Vársoföldet sem egy éve. Szerintem szimplán arról van szó, hogy a kormány képtelen megoldani ezt a kérdést.
Egyébként a hazai fejlesztők egy fillért sem kaptak még amiatt, hogy a mecseki radart nem tudták elhelyezni. A félvezetős, impulzuskompressziós "magyar radar" az SRV-18 (melynek tulajdonképpen az antennát kivéve semmi köze a P-18-hoz) azóta áll, hogy egy olaszországi NC3A próbán sikerrel bemutatkozott...Pletykák szólnak arról, hogy az Oborona végüli megmarad, és új vevőt, digitális jelfeldolgozást kap, amivel rá tud majd dolgozni a MASE-rendszerre.
Tekintettel a helyzetre, szerintem már tavaly, vagy két éve neki kellett volna állni: a, még több SzT és 18-as modernizációjához (az előbbit ésszel, nem erővel, ahogy eddig megvalósult...sajnos a modernizációval mint radarok gyengébben lettek), az SRV-továbbfejlesztéshez (egy modell működött, demonstrációs szintű, alacsony teljesítményszinttel). b, megnézni, hogy tudnak-e nyitni deciméteres sávot és modernizálva újra rendszerbe állítani a Kasztákat. c, nézelődni a piacon, hogy mit lehetne réskitöltőként megvenni (én nem zárnám ki ebből az orosz és ukrán, illetve belorusz konstrukciókat sem...).
De ami ésszerű, arra ne számítsunk!

Zord

Tacsk0 2008.08.10. 22:57:30

> nézelődni a piacon, hogy mit lehetne réskitöltőként megvenni (én nem zárnám ki ebből az orosz és ukrán, illetve belorusz konstrukciókat sem...

zulu74 2008.08.11. 08:13:03

Tacsk0
Gyűjtöttem neked még ilyen marhaságokat, hogy legyen mit írnod legközelebb:
A HP nyomtatókban olyan titkos chipet építettek a jenkik, hogy bárhol is van az épületben, odavezeti a a rakétát a megadott sorszámú nyomtató helyére a GPS-en keresztül.
Eddíg ez volt a kedvencem:)

A moszat az egy növény, amire te gondolsz az a Moszad.
Ráadásul mivel nincs pénzünk lecserélni a komplett rendszert, ezért igenis van létjogosultsága az ex-szovjet technika továbbfejlesztett változatainak is.
A rádiótechnikában inkább a jelfeldolgozás mikéntje a kérdés, ebben lehet és van mit javítani, a radarernyő az radarernyő mindenhol.
Megkockáztatom, hogy az orosz eszközök legfőbb hibái sem feltétlenül az antennák tökéletlenségéből, vagy az elégtelen teljesítményből adódtak, hanem sokkal inkább abból, hogy az ipara nem volt képes megfelelő "processzorokat" előállítani ahhoz, hogy a beérkező jeleket megfelelően megjelenítse, értelmezze, zavarszűrje stb.

És most eredj, nézd be a spájzodba, mert lehet hogy már ott vannak az oroszok. :)

Tacsk0 2008.08.11. 12:40:07

> Gyűjtöttem neked még ilyen marhaságokat
A HP nyomtatókban olyan titkos chipet építettek a jenkik

Tacsk0 2008.08.11. 12:47:06

Amúgy a rafináltságnak nincs határa. A CIA pár éve megpróbálta szennyezett dialízis-kazetták eljuttatásával kinyírni a vesebeteg Ladent, de elcserélték a kikötőben a szállítmányt és tucatnyi USA, európai beteg meghalt, a gyártó Baxter cég pedig bezárt. Mit tudunk mi az igazán nagy dolgokról, porszemek vagyunk...

zord 2008.08.11. 14:45:05

A magam porszemségében el tudnék képzelni egy olyan konstrukciót, melyben az orosz Nyebo méteres radar antennáját, mechanikáját felhasználva mögé raknánk a saját cuccunkat. Pl. Egyébként meg tényleg fékezzük a fantáziát, mert akkor előbb vagy utóbb szakszemélyzetre szorulunk...
Számtalan olyan példa van, hogy kívülről-belülrő ismert radar/lérak rendszert nem tudtak hatástalanítani.
Szóval nyugi, nem kap be a medve egyben...szépen elmajszolgat...

Zord

zord 2008.08.20. 21:21:20

Mintha a Kabina-komplexum elődjéről lenne szó itt: www.vko.ru/DesktopModules/Articles/ArticlesView.aspx?tabID=320&ItemID=234&mid=2891&wversion=Staging

P-80-as néven...
Hallottam már 5N87-nek is.
Asszem Kabina 66 akkor lett belőle, amikor a körfeldeírtő lokátorhoz csatolták a négy magasságmérőt (PRV-11,13,17)

Tacsk0 2008.08.20. 23:31:15

> Számtalan olyan példa van, hogy kívülről-belülrő ismert radar/lérak rendszert nem tudtak hatástalanítani.

zord 2008.08.21. 12:52:03

Tacsk0,

Sajnos kissé csúsztatsz.

Szerintem a Luftwaffe ha látta volna jobban a bombázókat, akkor sem tudott volna gátat vetni Drezdának. Nem volt elég vadászuk, üzemanyaguk, ágyújuk st. Sok lúd disznót győz.

Szerintem nem áll fenn, amit mondasz azokra a lokátorokra, amire én gondolok. Egyébként ha jól emlékszem, magyar bélt mondtam orosz antennával, kabinnal, stb. Egy szóval sem említettem, hogy úgy ahogy vannak jók lennének.
Különben ez a gépben elrejtett dolog szerintem javarészt legenda. Nagyon hülyékkel biztos sok mindent meg lehet tenni, de azért messze nem mindent. Nyilván az analóg technikánál szóba sem jön, csak a digitálisnál ennek az esélye, de arra sem tenném a nyakam.
De ne érts félre, tudom, hogy te ezt nagggyon szereted! Tudomásul vettem a véleményed.

Bobby Baccala 2008.09.02. 17:26:15


zord

ezt most olvastam a az mno-n:

www.mno.hu/portal/582541

Te mennyire vagy képbe ezekkel a dolgokkal? ez lehetséges amit itt leírnak?illetve mire képesek akkor az amerikaiak,oroszok,kínaiak??

zord 2008.09.03. 12:25:55

Bizony a németek a publicitást nem erőltetve jönnek fel mint a talajvíz! Persze 1945 óta amennyire csak hagyták nekik, nem hagyták magukat!
(Synthetic Aperture Radar) Lupe: egy nagy felbontású radarfelderítő műhold. Nemsokára jönnek a SIGINT-hangsúlyú Eurohawk-ok. A földi cuccaik pedig nagyon komolyak, ahgy az iparuk is hozzá.
Canaris örülne, ha ezt látná...

Nyilván az amerikaiakkal nem vetekednek, de technológiában biztosan verik a kínaiakat és az oroszt.

Liverbird · http://htka.hu 2008.09.05. 00:55:42

Azt hadd kérdezzem már meg, hogy a lézersugarakat hogyan zavarják a németek?

mapex 2008.09.05. 13:58:56

Engem is elszomorít az emberek hozzá állása a radartelepítéshez. Most leszavazzák, elutasítják, de a konfliktusban persze jól jönne.
Emlékszem, néhány éve egy szegedi napilapban jelent meg egy cikk "Vadászgépek Szeged felett" címmel (azt hiszem), amiben egy magyar gyakorlatról számoltak be, ami érintette a város légterét. A cikk azért született, mert a szegedi lakosok beszartak hogy vadászgépek repkednek a fejük felett, és folyamatosan telefonáltak a szerkesztőségnek, rendőrségnek, stb, azt hitték a szerbek azok. Itt a lap hasábjain keresztül nyugtatták meg a bepánikolt embereket, hogy ez csak egy gyakorlat, és azok ott fent magyar gépek.
Szóval ezt csak azért írtam, mert ebből is látszik, csak akkor érzik szükségét a honvédelemnek, ezen belül pl a radarnak, ha "baj" van. De ha tényleg baj lenne akkor már késő lenne pánikolni! Néhány gyakorlatozó Alba miatt berezelnek az emberek, de a valódi ellenséget észlelő radart meg nem hagyják megépülni!!Itt tartunk.

Szekeres festményes ötletéről eddig még nem is hallottam, hát csak gratulálni tudok hozzá. Idióta!

Tacsk0 2008.09.13. 22:35:27

Erdekes lengyel fejlesztes, SA-6 atnevelve Sparrow-ra:

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=82656589&t=9120320

Rommel28 2008.09.30. 20:29:06

hello!

holnapra kéne gyártanom egy prezentációt, melynek témájául a NATO lokátor problémáját választottam.
és itt jön a kérésem: valaki meg tudná mondani ,hogy a RAT-31DL-ekelőtt(tehát most is) milyan lokátorok látták el a légtérellenőrzés szerepét? légyszi a legtöbbet használtat mondjátok mert csak egy képet rakhatok be a technikai összehasonlításhoz!
SÜRGŐS! köszi

zord 2008.09.30. 23:31:27

Hú, nem tudom, hogy elérlek-e még, de a RAT-ok mellett még most is mennek más radarok idehaza: a fő terhet korábban is és most is a P-37 centiméteres hullámhosszú körfelderítő és a PRV-17 magasságmérő rádiolokátor vitte a hátán. Emellett van a rendszerben méteres hullmáhosszú P-18 és centiméteres SZT-68U lokátorok, melyek a radarszázadok települési helyeiről rutinszerűen (úgynevezett grafikon szerint) üzemelnek, de relatíve egyszerű telepíthetőségük miatt réskitöltőként is funkcionálnak, lefedve azokat a légtérrészeket, melyeket a radaszázadok és mérőpontok nem látnak be. Ez kívül van egy darab Oborona típusú, méteres radarunk is, mely óriási antennaméretei révén speciális felderítési lehetőségekkel bír! A radarok többségének automata rádolgozása a NATO-standard vezetés-irányítási rendszerre megoldott.

Zord

Rommel28 2008.10.03. 18:39:53

Köszi!

Liverbird 2009.12.18. 18:51:00

Molni, nem érdemes disznókkal birkózni... Tudhatnád már. Esély sincs rá, hogy bármilyen érvet meghallgassanak. Csak mondják, mondják, mondják az értelmetlen baromságaikat. Tényleg le kéne kapcsolni a mobiltornyokat, akkor bezzeg hogy fel lennének háborodva... Irritál ez az ország, legjobb lenne tényleg lelépni valami normálisabb helyre.

Avagy:

Felszállott a Páva,
Tubes hátára,
A NATO radarnak
akadályozására.

Ah, hülye fősuli kicsit lehozott agyilag, bocsi. :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.12.19. 12:55:15

@Liverbird: Nem viccelek, ha ezek a bologok reprezentatívak akkor az ország felnőtt lakosságának 1/3-a gyakorlatilag olyan hülye, hogy eg üveg tejet sem bíznék rájuk.

Ennyi hülyével nehéz egy működőképes országot létrehozni...

Liverbird 2009.12.19. 14:34:43

Erre korábban is rájöhettél volna :) Én már nem lepődöm meg semmin. De persze őrülten dűhít.

zord 2009.12.19. 17:16:43

@Liverbird:

Na most látjuk, hogy hogyan viselkedik a nép, amikor különböző karámokon keresztül vezetik. A mecseki radarügy lavinává vált. Politikus nem állhat már elé, pedig a döntést nekik kellene meghozniuk.

Én azt mondom, Zengő o morte, de ettől még nem kerül oda a radar. Sajnos. Alternatív megoldást kell keresni és találni.

Nekem eszembe jut a HM közelmúltbeli felmérése a Honvédség társadalmi támogatottságáról is. Hahahahahahahaha.

Zord

BLADE.Hu 2009.12.20. 12:19:22

Egy dolgot biztos kihagytak a tájékoztatásból.

A 3D radarok letelepítése NATO beruházás.Az üzemeltetés költségét is kifizetik. Kb. 10-15milliárd Forintba fog kerülni ha egy méterrel is a szerződéstől eltérő helyre kerül bármelyik radar.

A zöldek ezt kifizetik?

szoltam 2009.12.20. 15:49:19

Bár lerágott csont, egyszerű tényközlésként leírom.
Az elmúlt 25 évben legalább 10 alkalommal jártam a Zengőn. Az utóbbi 4-5 évben ez kimaradt a nyári programok közül, így idén augusztusban egy baráti társasággal mászattam meg a hegyet Pécsvárad-Zengővárkony irányából.
Fent már a nyergen lévő esőbeálló is olyan elhanyagolt, hogy bemenni sem volt érdemes, főleg, hogy korábban valaki ott bent végezte el a nagydolgát.
A tetőn pedig szemét, gaz, rohadó rönkpadok és asztalok. A kilátó oldalán a sok politikai felírat mellett nagy betűkkel: a kilátó életveszélyes, felmenni tilos és életveszélyes.
Mivel sokszor jártam már ott, volt mihez viszonyítanom: semmivel nem volt rosszabb állapotban a belső idomacél- és lemezszerkezet, mint bármikor korábban. Így a felírat számomra arról tanúskodik, hogy nincs gazdája a helynek, és senki nem akar felelősséget vállalni az ottani dolgokért.
Fentről a kilátás erősen korlátozott: senki nem alakította a fákat, a kilátót, így több irányból teljesen le van zárva a kilátás fentről.
Nem tudom, miért jó ez ÍGY bárkinek is.

zord 2012.07.01. 14:34:35

@Liverbird:

Ezzel csak az a baj, hogy Galgamácsán sose volt radar. Az a BARSz VSZ-tropo rádiórendszer állomása volt.

Zord

Liverbird 2012.07.01. 15:31:29

@zord: Tudom, ezért arra a kommentedre írtam választ, amiben leírtad, mi is volt Galgamácsán. :)
süti beállítások módosítása