Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (100) éleslövészet (23) f 16 (20) Gripen (72) gripen (76) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (49) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) Kecskemét (65) kecskemét (45) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (17) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

AAT PTC: Szimulátoron Ostravában

2013.04.24. 23:59 | zord | 6 komment

A horvát-cseh-magyar AAT PTC-ről, az afgán szállítópilótákat oktató állomány felkészítését célzó, nemzetközi finanszírozású programról már többször volt szó itt. Ma az éppen folyamatban lévő kurzus szimulátoros fázisát tekinthette meg Csehországban, az Ostrava Mosnov repülőtéren a LégierőBlogger a Helicopter Training Point (HTP) Ostrava CZ a.s. cég létesítményében - hála a Balla Tibor őrnagy úr vezette magyar csoport egész napos türelmének, és a HM beleegyezésének. A szimulátor echte orosz repülési- és rendszermodellel dolgozik, így a virtuális repülés a Mi-171-es típussal rendkívüli mértékben megközelíti az igazit.

130424_Ostrava_AAT-PTC-szim_1.jpg

Látvány a szimulátor kabinja mellől. A mozgás vizuális érzete annyira élethű, hogy könnyen meg lehet szédülni, főként huzamosabb idejű szimulátorban tartózkodást követően.

130424_Ostrava_AAT-PTC-szim_2.jpg

Látvány a kabinból. A fülke világítása NVG-kompatibilis, azaz lehetséges igazi éjjellátó szemüveggel is a „repülés”, bár ez nem tartozik a AAT PTC tematikájába, mivel az AAT feladata az afgán helikopterhajózók alapfokú képzése.

130424_Ostrava_AAT-PTC-szim_9.jpg

Szimulátor-operátori konzol a teherkabin elülső jobb oldalán a pilótafülke ajtaja mellett. Innen is figyelemmel lehet követni az eseményeket, illetve inputokat beadni.

130424_Ostrava_AAT-PTC-szim_10.jpg

Az AAT PTC kurzus tipikusnak nevezhető jelenete a szimulátor fő vezérlőpultjának helységében, mely közvetlenül a szimulátorkabin terme mellett található (ha az ablakon lévő roló fel lenne húzva, látni lehetne a Minyó-kabint, a panoráma-kivetőtőrendszert és a csonka gömbfelület „mozivásznát”). Vegyesen horvát, cseh, magyar hajózók a HTP Ostvara CZ munkatársaival figyelik a szomszédban izzadó ekvipázs munkáját. Az AAT PTC fontos eleme, hogy a személyzetek is vegyesek, melyekkel igyekeznek azokra a kommunikációs és „crew resource management” kihívásokra felkészülni, melyek Sindandban érhetik őket.

130424_Ostrava_AAT-PTC-szim_7.jpg

A szimulátorkabin egy igazi Minyóé (valószínűleg egy leállított géptest újrahasznosítása). Felül az állványzaton a nyolc vetítőberendezés, a kabin előtt a 210 fok széles és 65-70 fok magas szférikus ernyő, amire a vetítés történik.

130424_Ostrava_AAT-PTC-szim_6.jpg

A HTP Ostrava CZ a.s. egyik munkatársa (tapasztalt helikopterhajózó maga is) éppen a számítógépes oktatókabinetben mutatja be az elméleti felkészülés során használt programot a Légierőbloggernek. 

130424_Ostrava_AAT-PTC-szim_8.jpg
Leszállás poros körülmények között egy hegytetőn. A „brownout” jelenségére történő felkészülés lehetősége a szimulátor egyik erőssége, különösen az afgán körülményekre tekintettel. Érdekes, hogy a helikoptert vezető pilóta ilyenkor befelé néz, legfőbb műszere a műhorizont, azzal próbálja meg tartani azt a helyzetet, amiben a gép nem indul el nem kívánt irányba, ami egy szűk helyen (confined LZ) súlyos következményekkel járhat. A külvilágról az LZ irányítójától és a személyzet többi tagjától kap információt. Ennek logikája a negatív visszacsatolás, azaz ha a gép elindul hátra a porban, akkor a „stop back!” utasítást kapja.

130424_Ostrava_AAT-PTC-szim_3.jpg
Poros leszállás a szimulátor irányító- és ellenőrzőpultjáról szemlélve, ahol a három felső kijelző a külső nézet megjelenítésére szolgál. Lent balra egy fekete-fehér kamera a szimulátor kabinjának élő képét mutatja, itt nyomon követhető a személyzet tevékenysége, mozdulatai, reakciói. Középen a különböző műszer- és kezelőpanelek hívhatóak fel, mellyel ellenőrizni lehet, hogy milyen értékeket látnak a kabinban, illetve a kezelőszervek, kapcsolók milyen állásban vannak, kezelésük helyes-e. Végül lent jobbra a szimulátor-operátor kezelőfelülete, ahonnan konfigurálni lehet a rendszert, például változtatni a körülményeken (napszak, időjárás, porfelverés intenzitása), hibákat beadni, stb. A pult munkahelyein ülők (itt balra Balla Tibor őrnagy úr, jobbra a cég egyik munkatársa) funkciója azonban itt nem ér véget, nekik kell például megteremteniük a jellemző kommunikációs környezetet (pl. irányítás). Ez triviális dolognak tűnik, de nagyon is hangsúlyos eleme a kiképzésnek és az afganisztáni feladatvégrehajtásnak is, és a stressz egy fő alkotóeleme. Ki beszél kihez? Mit mondott? Nekem szólt? Egy nemzetközi környezetben, sűrű forgalom mellett, ezernyi kiejtéssel, az angol nyelv különböző változataival szembesülni nagy kihívás. A szimulátor esetében a AAT PTC vezetésében helyet foglaló horvát alezredes, és egy veterán amerikai tanácsadó igencsak autentikus módon gondoskodik erről a szerepről. 

130424_Ostrava_AAT-PTC-szim_4.jpg
Az idei második AAT PTC kurzus szolnoki tagjai a TV-171-es szimulátor kabinja előtt. Nem hagytak kétséget afelől, hogy a berendezés életük egyik legintenzívebb kiképzési feladatával szembesíti őket, benne olyan vészhelyzeti és taktikai elemekkel, melyeket valós kiképzési repülésen túl kockázatos lenne gyakorolni.

Zord

Ps1: A LégierőBlogger ezúton szeretne köszönetet mondani a Balla Tibor őrnagy úr vezette magyar csapatnak, Martin Lubojacky úrnak, a HTP Ostrava CZ műveleti és üzleti igazgatójának, Igazság Arnold úrnak a HM Sajtóosztály vezetőjének, illetve még mindenki másnak, akiket illet.

130424_Ostrava_AAT-PTC-szim_5.jpg

Ps2: A HTP Ostrava CZ a.s. vészhelyzeti szimulátorversenyeket is rendez a NATO-napok idején. Mint a 2011-es és 2012-es verseny eredményeiből is kitűnik, a cég partnereinek köre meglehetősen széles: a típus hazai üzemeltetői (haderő, pardubicei kiképzőközpont) mellett a lengyelek különböző haderő- és fegyvernemei is rendszeres látogatók (Army, Air Force, SOF, Navy). A szimulátorbajnokságon már magyar személyzetek is részt vettek.

Címkék: helikopter szimulátor Afganisztán Ostrava AAT PTC Mi 171 HTP Ostrava CZ a.s.

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr855245703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord 2013.04.28. 17:28:12

Bár a helikoptereknek legfeljebb a lapátvége közel szuperszónikus, ennél talán több figyelmet igényel, bár ezen nem lepődöm meg. No offense, csak mint lapgazda én is rengeteget tanulok a közösség reakcióiból.

(Főként azért, mert ebben a nehéz helyzetben azért tény, hogy ilyen szintű forgószárnyas szimulátoros kiképzési lehetősége még soha nem volt az MH pilótáinak. Szóval ez olyan "öröm az ürömben".)

Zord

Open Skies 2013.04.28. 19:05:14

@zord:

???

Csak a te hozzászólásodat látom. Mire válaszoltál?

Liverbird 2013.04.28. 19:19:48

@Open Skies: Hát ez az. Pont a nem létező kommentekre reagált :)

Hiryu2,01 2013.04.29. 21:37:09

Amihez nem értek, azt megkérdem:
és mennyibe kerül egy ilyen szimulátor.

Van ugyanis néhány(?) történetem a Minyók repidejének fogyasztásáról, ami nálam leginkább a pazarlás szóval jellemezhető, amire volt egy olyan hivatalos válasz: "MERT a pilótáknak gyakorolni kell, szimulátorunk meg nincs."

zord 2013.04.29. 22:35:57

@Hiryu2,01:

Nem tudom, de szerintem néhány milliárd forintos beruházás lehet.

Bazira megéri, az biztos. Na ezért nincs nálunk! :-(

Az is biztos, hogy az új gép beszerzésének része kell, hogy legyen, ahogy a Gripennél is. Onnantól kezdve a kiképzés, szintentartás, vészhelyzeti képzés, stb. teljesen más dimenzióba kerül.

Zord

zord 2013.09.29. 09:54:20

Gratulálunk! Az egyik magyar csapat összetett második lett a HTP Ostrava szimulátoros bajnokságán.

www.honvedelem.hu/cikk/40223_siker_a_szimulator_bajnoksagon

Hogy a szolnokiak manapság a valóságban alig repülnek a mulasztásos veszélyeztetést előidéző aktuális bűnszövetkezet tevékenysége nyomán, arról hallgat a hivatalos propagandagépezet!

Zord
süti beállítások módosítása