Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (100) éleslövészet (23) f 16 (20) Gripen (72) gripen (76) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (49) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) Kecskemét (65) kecskemét (45) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (17) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

"Képességfejlesztésről" üléseznek: üzenj a HM/HRB-nek!

2012.04.04. 22:59 | zord | 8 komment

Az lehet, hogy 2010 óta történt pár pozitív szervezeti változás a védelem területén, de fegyverzeti vonalon (némi kommunikációtól eltekintve) egyelőre ugyanaz a koncepciótlan sodródás, döntéshiány jellemző, mint korábban. Mindezt súlyosbítja, hogy a HM még soha nem gazdálkodhatott a nemzeti jövedelemnek olyan kicsi hányadából mint most, azaz a védelmi közösség láthatóan el sem tudja magyarázni a legfelsőbb döntéshozatalnak (most: Orbán), hogy miért is fontos, miért is érdemes, miért is muszáj rá költeni. Az Országgyűlés HRB-je (ez már önmagában gyászos: honvédelem egy bizottságban a rendvédelemmel...) ma Kecskeméten tart kihelyezett ülést, melynek témája az MH "műszaki, technikai, fegyverzeti és egyéb 'képességfejlesztései'" lesznek. Kérek minden kerítésen belülit és kívülit, hogy ha kedve, mersze, elhivatottsága van, akár innen üzenjen a döntéshozóknak a témában! Mert a néma gyereknek az anyja sem érti a szavát...

...egy Sz-8-as szalvó hangján pedig mégsem üzenhetünk...

...koncentráljunk továbbá a hatásra, ne az eszközökre! 

Zord 

Címkék: orbán bizottság kecskemét hm országgyűlés honvédelmi hende hrb

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr774364429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beat it! 2012.04.05. 10:05:06

Tisztelt Honvédelmi Minisztérium, Honvédelmi Rendészeti Bizottság!

Én, mint a hazáért és a honvédelmi képességekért elkötelezett állampolgár tisztelettel kérem Önöktől a következőket:

Vegyék komolyan a mai témájukat, mely az MH "műszaki, technikai, fegyverzeti és egyéb 'képességfejlesztései'".
Tanácskozásuk ne merüljön ki az üres szólamok hangoztatásában, hanem valós képességnövelés, technikai fejlesztés útján indítsák el a Honvédséget. Ha a rendszerváltás utáni összes magyar kormány ígéretei, nagyívű tervei megvalósultak volna, talán ma a Honvédség Közép-Európa legütőképesebb hadserege lenne. A fejlesztés lépéseihez valóban alapos tervezés kell, de a létszámbeli és technikai csökkentés, netán fegyvernemek megszüntetése (pl. harci helikopterek, légvédelmi rakéták) nem képezheti az alapot.
Minden PR-ra költött forintnál százszor többet ér, ha a katonák úgy érzik és a polgárok úgy látják, hogy a Honvédség valóban működőképes, a feladatait a megfelelő eszközök birtokában maradéktalanul ellátni képes szervezet. Ehhez racionális működés, technikai fejlesztés szükséges. Ha a katonák otthon használhatatlan eszközökről kénytelenek mesélni (amivel válsághelyzetben az egyenlőtlen küzdelem esélyével indulhatnának harcba), azt semmilyen propaganda nem képes ellensúlyozni!
Önök, mint HM/HRB a legilletékesebbek, hogy a mindenkori magyar kormány felé képviseljék a honvédelem ügyeinek fontosságát. Kérem, álljanak ki keményen álláspontjaik mellett, és teremtsenek megfelelő társadalmi hátteret hozzá!
A honvédelemre igenis költenie kell az országnak, mert csak így várható el, hogy a megfelelő helyzetben teljesítse kötelességét. Ellenkező esetben minden forint kidobott pénz. Az elvesztegetett időt és a megszűnő fegyvernemeket válsághelyzetben már a pénz sem hozhatja vissza, kiszolgáltatottá válhatunk.

Vonjanak mérleget az elmúlt 22 év tapasztalataiból, a sikeres tevékenységeket tekintsék követendő példának (pl. gépjárműprogram), a kudarcokból okuljanak (pl. a helikopterek, Mig-29-esek leamortizálódása), és a zsákutcákat kerüljék el (pl. a fegyvernemi kultúrák molekuláris szintre zsugorítása). Ne essenek abba a hibába, hogy a régi, de jól bevált és még MODERNIZÁLHATÓ, netán újra gyártásba került eszközöket alkalmatlannak titulálják. Ezek ugyanis (gyártó országtól függetlenül!) még akár évtizedekig hasznos, pótolhatatlan szolgálatot tehetnek. Idevágó és fájdalmasan aktuális téma a Mi-24-esek kérdése. Sokoldalúságuk pótolhatatlan, de modernizáció és megfelelő üzemeltetési ráfordítás nélkül nem tölthetik be feladatukat.

Általánosságban véve ne csak a jelenlegi biztonsági, geopolitikai helyzetet tekintsék mérvadónak. Hazánk elmúlt évezredében számtalan példa volt rá, hogy baráti szomszédból ellenség lett, vagy feltörekvő világhatalmakkal kellett szembenéznünk. A lehetőségekhez képest minden eshetőségre fel kell készülni.
Figyeljenek a jövő üzenetére is, és próbálják minden lehetséges fenyegetésre felkészíteni a Honvédséget (pl. kiber-hadviselés, robot fegyverek, stb.).
Munkájukhoz kitartást, sok sikert és eredményességet kívánok!

zord 2012.04.05. 14:26:39

@Beat it!:

Nagyon szépen köszönöm! Szerintem nagyon sokak szívéből szóltál, és ami szintén fontos (én néha kudarcot vallok ebben) tisztes stílusban.

Zord

zord 2012.04.05. 14:45:37

Mellesleg a mai MN-ben van egy cikkem Mi-24 és Gripen, HRB-ülés témában. Egy kicsit kritikus, de akinek nem inge, az ne vegye magára!

Zord

Batkaa 2012.04.05. 15:00:28

Csatlakozom az előttem szólóhoz, egy kicsit talán nyersebben fogalmazva...

Az ülésezők történelmi felelősségére hívnám föl a figyelmet.
Napjainkban soha nem látott méreteket ölt a felelősség áthárítása és szétterítése divatja.
Ezáltal a közvélemény vagy az utókor előtt fel lehet mutatni az önigazolást "nem én voltam".
De igen, Önök!
Az Önök elődei züllesztették ebbe a borzasztó helyzetbe a Magyar Honvédséget és ebből következően az ország védelmi képességét.
Egyaránt (és nevesíthetően!) felelősek ezért magas beosztású katonák és politikusok, sőt olyan katonáink is vannak, nem is kevesen, akik politikusként is visszatértek és se így-se úgy nem tettek semmit a tönkremenetel ellen.
Önök tegyenek!
Manapság hadseregfejlesztés szempontjából olyan ritka kort élünk, amilyen a történelmünk utolsó jó pár száz évében még nem adódott: az ország bármilyen komolyabb korlátozás nélkül megvásárolhat mindenféle fegyverzetet, ez kizárólag szándék, tervezés (és pénz) kérdése.
Használják ki, adjanak lehetőséget a Magyar Honvédség kiegyensúlyozott fejlesztésére.

A világpolitika gyorsan és egyre gyorsuló ütemben változik. A honvédelmi fejlesztések sajátja, hogy az elérendő eredményeket meg kell alapozni, ami több év kemény munkáját igényli. Az európai térségben is bármikor lehetnek hirtelen változások, amelyek - ha szétvert állapotban érik a Honvédséget - olyan katasztrofális következményekkel járhatnak, mint az első világháborút követő országvesztő háborús konfliktusok. Ebben az esetben az Önök nevét Linder Bélával fogják egy sorban átkozni és ez ellen még csak nem is apellálhatnak!

Érezzék át történelmi felelősségüket!
Ne hagyják magukat elámítani a szép új világ ígéretétől!
Papírszemétre firkált aláírások nem biztosítják egy ország biztonságát, ha nincs mögötte haderő. A hadseregre költött pénz olyan, mint a biztosítás: az a jó eset, ha nem látjuk viszont, de ha mégis szükség lesz rá, akkor bizony mindjárt látni a hasznát - de későn van akkor elkezdeni kapkodni.
Az Önök feladata, hogy mindannyiunk közös kasszájából a Honvédségre költött összeg értelmesen és jól hasznosuljon. Ennek első eleme, hogy a ráfordítás elérje azt az alsó határt, amiből már lehetséges hatékony hadigépezetet működtetni.
Érezzék át a feladat súlyát és nőjenek föl hozzá!
Ehhez kívánok sok sikert, erőt, egészséget!

Beat it! 2012.04.05. 15:08:15

@zord:
Bárcsak eljutna az illetékesekhez is!
Egyetlen fontos dolgot kihagytam:
mindenkinek szem előtt kellene tartani, hogy a honvédelem nemzeti ügy. Ha valami program, stratégia, folyamat jó, ne legyen a kerékkötője, hogy kormányokon ível át. Ugyanakkor az sem szerencsés, ha az új kormánynak azzal kell kezdeni, hogy az előző hibáit javítja.
A 4 éves ciklusokra való tervezést nem lehet stratégiainak nevezni. Konszenzusra lenne szükség, szigorúan szakmai alapokon, a nemzeti érdekek mentén. Ha szükséges, akkor ezt valahogy rögzíteni kell az alaptörvényben is.

Ma már nem lesz időm MN-t venni, ha valaki beszkennelné, feltöltené, annak örülnék.

GSF 2012.04.05. 20:36:18

Hát lenne mit mondani, sokszor próbálkozunk itt is, kevés sikerrel.

Én csak azt javasolnám utólag, ha egyáltalán számítana a véleményem, hogy legalább azt őrizzük meg amink van. Egyértelmű, hogy nincs pénz. Ha nem is azonnal, de fel kéne hozni a Nato vállalás szintjére a GDP arányos ráfordítást. Ez is óriási siker lenne, úgy 2-3 éven belül nagy eredmény volna, figyelembe véve az ország helyzetét.

Amit pedig rá tudunk áldozni, fontoljuk meg, mire költjük. Állagmegóvásra és az elvárható szintű kiképzésre. Nem szabad hagyni, hogy tovább erodálódjon az, amink van.

Sztem most ez a reális cél, nem kell nagyot álmodni.

Viszont minden döntéshozó vegye figyelembe, hogy bármikor kerülhet olyan helyzetbe amikor már nem lesz idő korrigálni a ma és tegnap hanyagságát, ráérős nemtörődömségét. Nem lehet kizárni felelősséggel (akár hosszú évek múlva) háborút vagy olyan természeti katasztrófát, amikor szükség lesz olyan képességekre, amikkel ma még rendelkezünk, vagy minimális odafigyeléssel rendelkezhetnénk.

Aztán persze mit sem számít mit írok ide.
Csak egy választópolgár vagyok, aki főszabály szerint négyévente mondhat szubjektív ítéletet a regnálókról.

Üdv!

Kelepisti · https://military-technology.blog.hu/ 2012.04.05. 21:56:13

Szerbusztok!

Akinek inge ne vegye magára. Különösen Hende Csaba miniszter úr, aki szvsz elég sokat tett és tesz a honvédségért, (pedig én nem vagyok FIDESZ-es). Megnéztük a tisztelt HRB összetételét. Nos, szerintem, ha az itteni blogon lévő emberek lennének ott, előbbre lenne a honvédség ügye. Gondolkodunk, vajon a pártok milyen rejtélyes módon válasszák ki, hogy kiket delegálnak... Szóval miniszter úr fogadása előtt, elmondták, hogy az emelvénytől a HRB bal oldalon foglaljon helyett, (arra gondoltunk, hogy a jobb oldalon meg a kivégőosztag és adnának némely tagnak egy M69 mintájú tábori erődítési eszközt, hogy ássanak maguknak egy 2m hosszú és 1 méter széles 2 méter mély lövészgödröt.. az, hogy utána mi következne azt rátok bízom.... ) A decumálás után garantáltan magukévá éreznék a honvédelem ügyét..

Mindenesetre a statikus és dinamikus bemutatóról néhány kép..

jetbirds.gportal.hu/gindex.php?pg=34995479&gid=2848383

Open Skies 2012.04.05. 23:36:22

@Kelepisti: Jó képek! A zöld létrát (29. kép) a svédek hagyták itt? :)
süti beállítások módosítása