Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (100) éleslövészet (23) f 16 (20) gripen (76) Gripen (72) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (49) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) kecskemét (45) Kecskemét (65) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (17) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

Alone, armed, unafraid

2009.07.07. 10:25 | zord | 181 komment

Az amerikai hardcore felderítők (RF-4, U-2, stb.) jelmondatának csekély módosításával (az eredetiben unarmed szerepel) alkottam ezt a címet, mely alatt külön megemlékezem arról az örvendetes tényről, mely jópár kommentben már megjelent itt a LégierőBlogon: a Magyar Honvédség NATINADS Fegyveres Légtérvédelmi Készültségi Szolgálata (FLKSz) egy + egy tartalék gépre zsugorodott. Miközben gratulálunk mindenkinek, aki segített elérni a "kisebb, mobilabb, olcsóbb (?), hatékonyabb, stb." jelszó szellemében ezt a nagyszerű eredményt, engedtessék meg, hogy aljas, károgó módján a LégierőNaplózó ellenpontozza mindezt egy apró táblázattal, melyet kedvenc, már-már közhelyszámba menő, mégis kifogyhatatlan "példatárából", a közeli Bohémiából merített.

090630. A 38-as jön be leszállni a 12-es pályára egy Tango után a szokásos egy pótos, két AIM-9L/I-1 és ágyú konfigurációban. Azt hiszem itt fölösleges ecsetelni, mi a különbség egygépes és géppár készültség között. Kultúrából vett példát hoznék fel: mint az opera és az operett között (köszönet a fotóért Devil 505 barátomnak).

090614. Ez a dia Jiri Verner ezredes, a Cseh "Légierő" parancsnokának előadásából való, a Svéd Légierő Baráti Klubja (SAFF) rendezvényén fotóztam Párizsban, az idei Le Bourget-i szalon előestéjén. Csak néhány mondat emlékeztetőül: a 211-es század jelenleg a litávniai Siauliaiban és odahaza Caslavban szimultán ad géppár keszit. Igen, az előrehaladó kiképzés május, június, július és augusztus folyamán szünetel. De 2005 áprilistól kezdve eljutottak ide, megcsinálták. Nemcsak pénzt fogyasztottak, hengerbucskáztak, díszelegtek, hanem biztonságot adtak odahaza és települve, szövetségesi légtérben. Mert bármi hihetetlen, EZÉRT fizetik ezt az egészet az adófizetők.

Zord

Ui: Majd ha kapok publikálásra egy ilyen táblázatot idehaza, beszélhetünk transzparenciáról és civil kontrollról. Addig "csak úgy" beszélgetünk.

Címkék: magyar hungary kecskemét gripen qra caslav czech 211 natinads

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr871231414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GSF 2009.07.07. 11:28:46

És még én károgok...

Szóval hová is tart ez az egész? És még egy: mi a fészkes fenét keres az AIM-9 még mindig a törővégen? B..meg! Hát ki dönt erről?!

Hadd rohadjon aminek rohadnia kell. Mondom, sztem mi nem teljesítünk olyan követelményeket, amelyek miatt veszélybe sodródik az egész üzem. Abszurdisztán.

Üdv!

Bobby Baccala 2009.07.07. 20:53:24

azt miért nem lehet, hogy a bázisparancsnok, vagy a századparancsnok vagy akárki tényező ember ott kiállna a sajtó nyilvánosság elé és közölné, hogy ennyi volt, gyakorlatilag nincs egy pilóta se akinek lenne jártassága, nincs ember aki karbantartsa a gépeket, és biztonsági okokból több gép addig nem száll fel amíg nincsenek rendezve a sorok.
vagy nincs olyan aki felelős az emberekért és az általuk vezetett gépekért?
vagy legalább 29,alba, alca leállít és nyomni azt a kurva griffet? nem igaz hogy nincs rá pénz.

vagy ez teljességgel elképzelhetetlen? hát mi folyik itt?
komolyan az ideg basz szét! elnézést a vulgaritásért!

toth.tomi 2009.07.07. 21:34:24

Nem áll ki senki a sajtó elé, mert akiket felsoroltál, azoknak is vannak felettesei, és nyilván azok nem szeretnék.

Bobby Baccala 2009.07.07. 23:51:20

@toth.tomi:

értem én hogy gőzgép...de mi hajtsa? :)

persze, de ha tragédia van, nem a felettest fogják elővenni..vagy igen?

vagy ez hungari, és nem vesznek elő senkit..csak a holtakat.klassz!

block50 2009.07.08. 08:28:38

A tavaszi parancsnokváltást követően reméltem volna pozitív elmozdulást...!! Ennyire reménytelen? Nincs ilyen irányú törekvés az új pk-ban sem, vagy ennyire alacsony vezetői szintet képvisel még ő is?

GSF 2009.07.08. 08:38:41

@Bobby Baccala:

Úgy látom egy rugóra jár az agyunk. Engem is szétb. az ideg. Egyszerűen, mint adófizető állampolgárt, mint vadászgép-fanatikust, mint lelkes amatőrt végtelenül elkeserít és idegbe hoz az állami vagyon ilyetén formában történő "elkúrása"!

Tomi, tudom, hogy vannak felettesek és adott a hierarchia (egyszerűbb formáját nap mint nap a bőrömön érzem és még nagyon sokan, gondolom azok között is akik ide írnak), de vannak erkölcsi kötelességek, amiknek eleget kell tennie, egy katonának is.

Ezért kötelessége a parancsot megtagadni, ha az pl. emberiesség elleni büncselekmény elkövetésére irányul, és ezért kötelessége, akár saját karrierjét is feláldozva vagy feladva (kinek hogy tetszik) , ha kell a nyilvánosság elé állni (demokrácia) és elmondani miért és mi veszélyezteti az üzembiztos és céljának megfelelő légierő működését. Máskülönben csak egy oszló csavarja marad a szakmailag korrupt társaságnak. Mert itt erről van szó.

Dehát tudom, hogy a morál a mai világban luxus, kár, hogy tényleg így van.

Visszatérve magára a tényre: 1+1 gép a kesziben. Nincs min csodálkozni. Az ellenzéknek, ha jól végezné a dolgát, most kéne "kiherélni" a honvédelmi vezetést. Micsoda dolog, hogy a beleinvesztált milliárdok ellenére, a felhasznált Nato pénzek dacára, a Magyar Köztársaság alapvető kötelezettségeinek sem tud eleget tenni: sem a vállalt kötelezettségeinek sem pedig a jól felfogott saját érdekeinek megfelelően saját magával szemben támasztott követelményeinek sem. Apropó: olyan nincs is.

Ezért kell minket kizárni a Natoból. És mi abból sem értünk majd. Pedig ez kéne. Végre egy nyílt pofánvágás. Hogy legyen nyilvánvaló, azért.

Egyébként ökölbe szorul a kezem, amikor látom a fügesztett Liteninget, meg hallok a Maverick-ről, meg AIM-120-ról, hogy van nekünk. És tudom, hogy maszatolás és belátható időn belül úgyse leszünk képesek arra használni, amire valók.

Hátha ki van fizetve, akkor mi a gond? Hol lett ez is elcseszve? Ki a felelős, hogy nincs műszaki vagy épp pilóta egy ilyen költséges programot hogyan lehet így elbaltázni? Hol vannak a felelősök, mert vannak. Ki kéne borítani a szart!

Gábor, írj már egy cikket, mondjál akár nagyobbat, mint ami indokolt, csak végre történjen már valami, kavarja már fel valami ezt a bűzlő állott vizet! Kapja már fel a fejét az "egyszerű ember" is, most fogékonyak az eltüntetett pénzekre!

Annyira sajnálom a katonákat, hogy ilyen vezetést kell "kiszolgálni", hogy ehhez kell a nevüket adni és arcukat adni, esetleg ezeknek a parancsára kell meghalni. Hát nem elképesztő dologokra sarkall a hazaszeretet és fanatizmus? Kár hogy odafenn nem ismerik ezt az érzést, akkor ecsón is kiröppnetenék az évi 2200 órát a Gripenekből.

Én úgy emlékszem, hogy a 29-es érában, amikor még úgy 10 gép is üzemképes volt és repültek az Albák is, 3-4 állandó jelleggel, akkor 1500 repórát kapott a reptér egy évre. De örülnének most ennyinek! Szép új világ -rendszerben a Gripen!

Nagyon szépek a Gripenek "szájjanak jó szééllel" (A tintás alakulat. Üzbég akciófilm)! Hát ez vagyunk mi.

Üdv!

Bobby Baccala 2009.07.08. 08:58:27

én megvátoztatnám a címet is:

Alone, Unarmed, Afraid :(

Ákyka 2009.07.08. 09:13:19

@GSF: Teljes mértékben egyetértek veled!!!
Főleg abban,hogy tényleg ki kellene borítani a bilit mostmár.Ez így tényleg nem mehet már tovább.
A kevés jártasság a típuson meg fogja bosszulni magát.Mind emberéletben,mind pedig technikában.Nincs szükség arra,hogy fiatal hősi halottaink legyenek,holmi szemét és pénzsóvár emberek miatt.Nem is beszélve arról a pénzről,amit a kiképzésükre fordítottunk.
GÁBOR! Tényleg kellene valami ütőset írnod ami végre felfedné az igazi valóságot!ÉS NEM CSAK ITT!!!Neked nagyon jó kapcsolataid vannak és rád jobban odafigyelnek,mint ránk(holmi egyszerű robotokra).Nagyon jó és érdekes cikkeket szoktál írni.Most a nagy nyílvánosság előtt is tedd ezt meg.Ez nem mehet így tovább!Védtelen az ország teljesen!!!

Beat it! 2009.07.08. 09:48:47

Gondolkozzatok kicsit az okfejtésemen (lehet összeesküvés elméletnek nevezni, de a tények igazolják):
Miért döglődik a légierőnk, és összességében a honvédség?
A jelenlegi kormány temérdek pénzt kapott az Uniótól és a Világbanktól. Ők ezt szeretnék viszontlátni, és mellette lefölözni a hasznot. Ehhez a térségben és hazánkban stabilitásra van szükség. A kormány ezért garanciát lát arra (és kap is), hogy nem lesz fegyveres konfliktus, se kint, se bent. Következésképp nem kell a honvédelem kérdését komolyan venni. Másrészt ha olyan kormány kerülne hatalomra, mely tényleg a magyar érdekeket szolgálja, esetleg veszélyezteti a tőke és javaink kiáramlását, azt mondva csinált okokkal gyorsan lerendezheti a Nato, mert nincs reális védelmi képessége.
Tehát a jelenlegi vezetésnek nincs szüksége honvédelemre, de arra törekszik, hogy kurzusváltás esetén se legyen ütőkártya magyar kézben.
Ezért a honvédelemre invesztált pénzt alaposan lenyúlják, kézen-közön eltüntetik saját zsebre. (A honvédséget fejőstehénnek használják, ezt nem kell különösebben ecsetelni.) A többi nem érdekli őket, az sem, hogy hány gép és pilóta vész el egységnyi idő alatt.
És mi a bizonyíték arra, hogy külföldi érdekek állnak e mögött?
Megjelent alig egy éve az újságban, hogy a Nato egyik magas rangú tisztségviselője kifejtette (én hülye, nem tettem el a lapszámot, és nem írtam fel a nevét, de ott volt, így ahogy írom), hogy Magyarországnak kár volt annyi pénzt a Gripenekbe ölni, egyáltalán vadászgépekre sincs szüksége, mert a Nato európai parancsnoksága alatt több száz vadászgép áll, mely garantálja a szövetség biztonságát. (Ehhez vegyük hozzá, hogy 14 Gripen tényleg nem sok vizet zavar, fegyverzetük is jelképes. Azt is el tudom képzelni, hogy éles Amraam-ok nem is érkeztek Kecskemétre, hanem valahol külföldön tárolják őket - kivárják ki veszi át a hatalmat, ha nem megbízható, nem kapja meg).
Ezek után én már nem csodálkozok semmin, még az 1+1 keszin sem. Ez van, a jelenlegi felállásban nem is lesz jobb a helyzet. Sajnos.

GSF 2009.07.08. 10:46:41

Nem gondolom, hogy igazad volna, egy kissé összetett elmélet, de nem rossz gondolat.

Inkább abból kéne kiindulni, hogy bár 14 gép nem sok, de a csehek példáját látva egyértelmű, hogy bizonyos nem épp jelképes feladatok ellátására, egyszerre határon belül és azon túl elegendő erőt jelenthet, ha jó kezekben, talpraesett és hazáját szerető, nemzeti és szövetségi érdekeket egyszerre, de nem szervilisen kiszolgáló irányítás kezei között működik.

Szóval nem kell messzire menni. Nekünk elsősorban magunkat kell tudni megvédeni, aztán külföldön helyt állni. De ami itt történik az mindennek az ellenkezője.

Az a gond, hogy itt nincs alku, itt nincs józan ész: itt a HÜLYESÉG van! Azért tartunk itt, mert csak a pénz számít és a haszon, és mivel már nem húz hasznot senki a Gripenekből ,ezért nem is foglalkozik velük senki.

Óriási esélyt puskázott el az ország! Nem csak azért, mert akárhogyan is nézzük, világszínvonalú technikához jutottunk, geopolitikailag és stratégialilag kivételezett helyzetbe kerülhettünk volna, lehetőség lett volna olyan technológia és szakember-gárda megszerzésére és fenntartására, ami további, akár hazai fejlesztések táptalaját jelenthette volna. Lehetett volna egy jó üzletet kötni, társulni a Gripen további fejlesztéseibe, fenntartani javító és üzemeltetési kapcitást jelentő üzemet, és kiképezni világszínvonalon helyt álló katonákat, nem csak pilótákat.

Én úgy látom, hogy a Gripen, ahogy az F-16-os esetében is ez lett volna a Lockheed miatt - ugródeszka lehett volna. Nem kell grandiózus tervekre gondolni, hanem olyanokra, amik hazánk számára bírtak volna óriási jelentőséggel. És nem csak a túlélést biztosította volna ez a lehetőség számos üzem, de leginkább ugye tudjuk melyik számára, hanem a fejlődést is.

Végtelen rövidlátás és a hazai szakmai elit elárulása, és nem utolsó sorban, amit közvetlenül látunk, az ország védelmi képességének végzetes felmorzsolása lett a vége, ennek a jó üzletnek.

És épp azért, mert csak az üzletet látta mindenki ebben a beszerzésben, nem a légtérvédelmet.

Tulajdonképpen borítékolható volt, hogy ez lesz. Károgtam is mindig, de sokan csitítottak, másképp lesz, meglásd. De hát nem kell ehhez vátesznek lenni, hogy lássuk, a mai magyar valóság egyszerűen képtelen kitermelni magából valóban nemzeti érzelmű "hadvezetőket" (igen akár közt-i elnök) és emiatt nem is várhatunk semmi jót.

Kérdem én: hány szakember vándorolt el a Malévhez, vagy esetleg morzsolódott fel a leépítések közepette, hány pilóta hagyta ott hivatását a perspektívátlanság miatt? Hányat hagytak elveszni? És ez most mind fáj. Sokba fáj ez még nekünk, ez a legnagyobb problémája sztem a Gripen program mind jobban körvonalazódó csődjének.

Uis ez a program a pontos leképeződése annak, ami itt évtizedek óta zajlik. És ezt lehetett látni előre. És ez nem is fog változni...

Gábor, csapj oda és írj egy cikket, vállald fel, te vagy az egyetlen szócső! Mi mögötted állunk, sajnos nem mi vagyunk a csendes többség, csak a hangos "csőcselék"... A hangoskodók, hőzöngők.

Üdv!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.08. 11:50:48

Tényleg jó lenne egy hosszú és egész oldalas cikk a címlapon ahol csak lehet, mert ami zajlik most, az a ELKÚRÁS tipikus esete. Cirka 300 milliárdot szórtak el eddig gyakorlatilag a nagy semmire.

(OFF, de az összeget összeadva a 4-es metró költségeivel már 1000 (!!) milliárd közeli az összeg. Félelmetes...)

Ákyka 2009.07.08. 15:46:13

@molnibalage: és ez hány politikus és seggnyaló zsebébe vádorolthatott...:( Rémálom ami itt megy már.

GSF 2009.07.10. 09:41:24

Ugye nem is sejtitek, mi történt az imént? A Gripen repült... demót, gyerekek, demót! Hát van itt repülés júliusban is, méghozzá demó! Csodálatosb nincs is e világon, mint demóra tartani vadászerőt...

Klassz volt, csak erre maradhattak volna a 29-esek is. Sőt, csak erre a célra sokkal jobbak is, ahogy manőverező légiharcra is.

Üdv!

Beat it! 2009.07.10. 10:00:07

Hol a két Mig?

Miután Topi pár éve kattintott, és kiderült, hogy garanciális hiba történt, a gyártó cég vállalta, hogy cserébe a lezuhant gépért, 2 már üzemképtelen Mig-29-esünk nagyjavítását vállalja. Ez után maga Pető parancsnok számolt be róla a tv-ben, hogy egy harci, és egy UB nagyjavítása kezdődik meg hamarosan.
Mi lett ezen gépek sorsa? Elkészült a nagyjavítás? Vagy elsumákolták? Esetleg ezzel a hírrel van összefüggése a dolognak? :
"Az egyik izraeli tévécsatorna beszámolója szerint az ország légiereje a két vadászrepülőgépet egy meg nem nevezett országtól vette bérbe kifejezetten kiképzési célokra, és azokat most az Izraeli Légierő Kísérleti Központjában üzemeltetik. A Jerusalem Post értesülései szerint elsősorban az F-16C/D Barak és az F-16I Soufa gépek ellen próbálták ki légi harcban az orosz típust." - Jetfly, 21. hét.
Én simán kinézem a jelenlegi vezetésből, hogy a két nagyjavított gépünket (már ha történt nagyjavítás) adta oda Izraelnek (persze ingyen, vagy ha nem ingyen, az államkasszába úgysem kerül semmi). Mondván: év végén úgyis kivonnánk, használják addig ők, aztán ott is maradhat mert nekünk már nem kell. Érdemes lenne jobban utána járni a dolognak.

Beat it! 2009.07.10. 10:05:08

AIM-9 a törővégen:
tudnánk egyáltalán máshová függeszteni? Úgy értem, van egyáltalán a raktárban indítósín a többi pilonra? Vagy esetleg hiányzik, úgy mint az AIM-120? Látott valaki akár csak fényképen is a gyakorló Maverick-en kívül mást függesztve a szárny alatti tartókon?

toth.tomi 2009.07.10. 10:21:11

@GSF: Mennek fairfordba meg mittomén még hova, valszeg arra gyakoroltak.

toth.tomi 2009.07.10. 10:26:35

@Beat it!: Háááát , a magyar légierő kötelékeibe soha nem tért vissza két újabb gép. Az UB közül már vagy 6 éve csak a 27-es és a 26-os volt üzemképes. A harcik is csak egyre fogytak, egyedüli kivétel, hogy tavaly a 11-est újra megcsinálták, (de az talán a 15-ös helyett volt).

Viszont június végén, mikor kint voltam tengelyben, akkor a reptér végi "jurassic parkban" nem igazán láttam annyi 29-est, mint amennyi elvileg üzemképtelen nálunk ( vagyis a megmaradt 25ből elvileg 4 üzemel tehát 21 helyett olyan 17 körül számoltuk azt hiszem). Tényleg jó kérdés lenne hogy ezek a gépek, ha tényleg nincsenek itt, hova kerültek. Ez az izraeli dolog akkor is felmerült....

GSF 2009.07.10. 10:29:16

@toth.tomi:

Gondoltam, hogy amiat. a Másodikon is túl vannak. Érdekes a demó vége, egy kis sebességű 360-as forduló után vánszorgós ugrás, majd tengelyben orsó után billegetős elköszönés. Sajnos innen meszriől nem látm, mikor dolgozik a forszázs, mindenesetre szépen mozogtak vele.

A zeltwegi felvételeken is látszik, hogy van a programnak egy durvábban pörgős része. El kell ismerni, hogy fantáziánk a virtuskodáshoz.

@Beat it!:

Hát nagyon remélem, hogy nem ez az oka az esztelen szárnyvégi függesztésnek. Elvileg van információ áramlás a svédek és a csehek viszonylatában is. Nem pusztán bátorság, inkább botorság abban bízni, hogy a "megerősített" szerkezetű gépeink - amikről ucsak nincsnek pontos infók - majd bírják azt, amit se a svéd, se a cseh gépek nem bírtak.

De hát itt minden az abszurditásról szól, drukkoljunk mi is, hátha akkor nem csavarodik a szárny.

Üdv!

GSF 2009.07.10. 10:33:48

@toth.tomi:

Nem kizárt, de ez durva dolog volna. Nagyon durva, már nem VSZ-ben vagyunk, ahol elüntethetőek a dolgok, vagyis persze most is, csak ez állami vagyon, ha tetszik köztulajdon, közpénz, tehát nyilvános hova tűnik el a repülő.

Persze tudom, hogy ez csak papíron van így.

Mindenesetre, ha ez elsíbolt dolog lenne, azért börtön jár egy igazi demokráciában. De hát nálunk kifizettek már 3 milliárdot egy olyan kormányzati negyedért, ami meg se épült, szóval mi ahhoz képest 2 repülő roncs.

Üdv!

zord 2009.07.10. 13:40:56

Kedves olvasók! A kéréseteknek eleget téve, és más események miatt hamarosan írok egy kis tényfeltáró cikket a Nemzetben a légvédelem helyzetéről, különös tekintettel az elmúlt időszakban bekövetkezett leépülésekre. S igyekszem most már úgy ütni, hogy fájjon is, mert különben nem figyelnek oda ezek.

Zord

GSF 2009.07.10. 14:07:41

@zord:

Az erő veled van! :)

Én nagyon örülök, és remélem, hogy sikerül kiverni a biztosítékot!

Egyébként, ha ember is kell, tudod, hogy tudsz mozgósítani minket :)

Üdv!

BLADE.Hu 2009.07.10. 14:49:20

@toth.tomi:

Állítólag a felajánlott 2 felújítást is feléltük már más alkatrészek formájában, különben eddig sem húzták volna a Mig-ek.

A több mint 14 év alatt összesen nem költöttek a Mig-re annyit, amennyit a Gripen-re 1 évben. Ez megmagyarázza a hadrafoghatóságukat.

Holnap Varasd-on lesz airshow, és nem a szokásos programmal és emberrel, talán azért is a különbség a manőverekben.

GSF 2009.07.10. 14:59:45

@BLADE.Hu:

Én ezt akkor sem értem, minden nyamvadt hétre jut egy airshow, de minek ezt erőltetni? Ez irtózatos pénz, elcseszett idő.

Nem kell jövőre repnap, legyen egy nyílt nap, 1-2 szomszédos országgal. Legyen 3-4 hadgyakorlat és gyakorlás és gyakorlás. De ez, ez elképesztő pazarlás, nem erre vettük ezeket a gépeket, nem kirakatba.

Kiváncsi vagyok, ez milyen hangulatot teremt a bázison? Valóban ennyi? Mit szólnak azok a fiatalok, akiket szemkápráztató ígéretekkel, karrierrel és a repülés csábító mítoszával csaltak a légierőhöz? És mit szóljunk mi adófizetők, akiknek a pénzéből végsősoron ez az értelmetlen show évről évre esztelenül folytatódik?

No mindegy, ez van. El lehet innen menni :)

Üdv!

toth.tomi 2009.07.10. 15:49:19

Képek valami fehéroroszországi repülőnapról:forums.airforce.ru/showthread.php?t=2628

Ebből is látszik, hogy már arrafelé is jóval több üzemképes géppel nyomják, mint mi.

Ákyka 2009.07.10. 21:42:28

@zord: Ez az Gábor,ez a beszéd!!!!
Csak keményen és ne fukarkodj a szavakkal.
Én és a többiek is veled vagyunk,csak történjen már valami előrelépés.
KÖSZÖNÖM!!!!

jack o'neill 2009.07.11. 01:53:34

Sziasztok!
Sokszor látogatom meg a blogot. Hozzászólást nem írok, nem szeretek marhaságot írogatni. De, az elmúlt időszak posztjait látva csak annyit, hogy:
Szörnyű látni azt, ami kis hazánkban a légierővel, a fegyveres erőkkel all-in történik honvédelem címén.
Rossz nézni, hogy a Magyar Légierő lassan "celebreptetésre", airshow szereplésre és egyes öltönyös gazemberek (miniszterek és fajtájuk) hobbi szórakozására értékelődik le. Miközben olvasom (itt, Jetfly-on, Aranysasban, stb), hogy a csehek hol tartanak. Elkeseredem. Én egyszerű, a katonai repülést kedvelő, de abban részt nem vehető ember csak remélni tudom, hogy azok az emberek, akik nap mint nap úgy kelnek fel, hogy ők a Magyar Légierő kötelékébe tartoznak, nem keserednek el látván mi is történik. Úgyhogy hajrá, lesz itt még kiút!
Zord, írj olyat hogy fájjon nekik. Reméljük mind többen figyelnek fel erre a tarthatatlan, hazánkhoz, a légierőnk történetéhez, vagy a NATO tagságunkhoz méltatlan helyzetre. Muszáj, hogy ez változzon!
Ahogy az egyik kedvenc pólómon is van, "Vezérünk a bátorság, Kísérőnk a szerencse."! Hajrá!

BLADE.Hu 2009.07.11. 11:31:03

@zord:

A sokszor emlegetett "transzparencia" nagyon hiányzik.

Látott valaki tájékoztatót arról, hogy mire mennyit költenek a MH költségvetéséből?

Azért nem, mert van mit takargatni.

Csak egy kispályás társaságot említsünk: klíma-vill rt.

(A legtöbb MH ingatlant Ők tartják karban, üzemeltetik. Egy sima MH alkalmazott egy képet sem rakhat fel nélkülük a falra. 2500 Ft-ért fúrnak 1 lyukat.)

Ügyvezető igazgatója egy volt "noname" logisztikus ezredes. Olyan jól fejik (túlszámlázzák) a Honvédséget,hogy ma már Bentley-vel jár. A magánvagyona is annak megfelelő.
A háttérben jó káderek és még több nyugdíjas tábornok...

Egy másik példa a biztonsági cégek. Évente kb. 8-9 milliárd Ft. amivel vastagabban számolják az ingatlanok őrzés védelmét mint ahogy azt ki lehetne hozni.

És az pont annyi, hogy minden aktív katona dupla fizetést kaphatna.

Szóval van itt lé bőven.

Szegény HOSZ is demonstrálna rendszeresen, de hát csak megetetik azzal, hogy nincs több pénz..., meg elmegy a fenntartásra, meg a bérekre.

És a majdnem a legnagyobb cápa: HM EI ZRT.

Valahogy minden repülőnapot legjobb esetben is papíron nullásra hoznak ki, miközben a tetemes haszon eltűnik.

BLADE.Hu 2009.07.11. 11:47:59

És egy kis "spotter" logikás számolás a hazai repülésekről:

Átlagban 3 Gripen repül, napi 3-szor, egy héten 3 napon. 1 órás feladattal számolva az heti 27 óra a típusnak.

A januárt és a júliust lehúzhatjuk, amint azt hallottuk, és általában a decemberből 2 hét alatt nincs mozgolódás. Marad 42 hét.

Összeszorozva az a 1100 óra környékén van.

Ha nem repülnek ehhez + túl sokat külföldön akkor leosztva 15 emberrel az kb. 75 óra fejenként.

A csehek 2200 óráját leosztva 18 Griff pilótával az kb. 120 óra fejenként.

Itt csodát nem lehet művelni, ez látszik, ezen nincs mit takargatni.

toth.tomi 2009.07.11. 14:25:45

@BLADE.Hu: Nagyjából talán helytálló lehet az a 75 óra fejenként átlagban.

De azért mostanában már hétfőtől péntekig általában mindig van zajongás a reptér fölött és az általában szokásos 10-16 óráig tartó váltásban inkább 4 sor megy el. Amennyiszer én az idén kint voltam tengelyben, szerintem egyszer se nagyon voltak fent a Griffek 1 órát, legfeljebb olyan 45 perc körül. A januárt sem húznám ki teljesen a sorból, inkább csak az első 1 vagy 2 hetet. A második felében azért már szoktak repülni.

De az én számításaimmal így 1600 óra jön ki egy évre, az fejenként 100 óra lenne, annyit meg szerintem nem repülnek :)

GSF 2009.07.11. 15:01:25

@toth.tomi:

Nem tudok annyit kijárni, de a tapasztalataim szerint nem megy 4 sor. Teszem azt kihúznak 3-4 gépet, de csak 3 megy fel, az uccsóra meg az egyik már nem, így minden gép nem, csak 3 megy 4 kört. Gondolom így próbálják meg széthúzni az üzemidőt, hogy mindig legyen "elég" gép, ami persze relatív, hogy mennyi az elég. Ennyire ez elég.

Egyébként sztem is kevesebbet repülnek, bőven kevesebbet, mint 1 óra egy körből, max 40-45 perc. Érdekes, ahogy haladunk előre az időben egyre inkább csökken a repidő, ez így volt a 29-esekkel is (eleinte ők is 40-45 perccel kezdtek, aztán ez lecsökkent 30 esetleg 20-25(!) minre). Talán így próbálnak minél több hajózót rephez juttatni. Ez persze elaprózódáshoz vezet. Magyarán ésszerűtlen hosszútávon.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy tényleges repülés kedd-szerda-csüt, eseti emelés hétfő és péntek, de akkor ahogy látom sosincs "korrekt" üzem, afféle hézagpótlás, semmi több, egy sor max. Ennyi. Ja, meg demó, az olyan mint az oxigén... :)

Sztem sokkal rosszab a helyzet, mint mi tudjuk, vagy gondoljuk.

Üdv!

toth.tomi 2009.07.12. 01:42:44

Igaz, kicsit tényleg elnagyoltam a dolgokat, de sajnos siettem és most értem haza. :)

Hétfőn ill. pénteken nem is járok ki sose, nehogy lesre fussak :) De szoktam hallani zajongást idehaza, azért említettem meg.

A 4 sort nem úgy értettem hogy 4X elmegy az összes gép. De mostanában nagyjából fel lehet osztani, hogy szerintem olyan 4 huzamban mennek el a gépek egy 10-16 órás váltásban.

De igazából teljesen mindegy a lényegen ez egyeltalán nem változtat hogy most 4 vagy 3, ahhoz a változást teljesen máshol kéne elkezdeni....

GSF 2009.07.12. 11:10:28

@toth.tomi:

Szó mi szó, egyre jár az agyunk, és a változást tényleg nem mi indítjuk el :)

BLADE.Hu 2009.07.12. 12:17:55

Ha jól hallottam holnap lesz Németh Gábor temetése.

toth.tomi 2009.07.12. 13:02:20

Igen délben a fiumei úton.

zord 2009.07.12. 13:23:44

@BLADE.Hu:

Isten nyugosztalja! Úgy tudom, lesz vegyes tisztelgés is, talán párhuzamosan a Fiumei úttal.

Zord

BLADE.Hu 2009.07.12. 17:57:37

Nem akarja valaki megrendelni a Strike Eagle könyvet?

2 példányt már érdemesebb elhozni.

Na nem azért akarom, hogy lefordítva cikkeket jelentsek meg belőle az AS- ban és még oda se írjam, hogy honnan van...

Reap79 2009.07.12. 19:28:15

@zord: Igen, egy Nagyvas+Gripen géppár fogja tiszteletét tenni a ceremónia alatt...

Reap79 2009.07.12. 19:56:38

Friss infóként pedig: benne lesz az "Alcánk" is a kötelékben.

Jó leszállást fiúk!

Gabi, neked is, immáron az égi leszállópályán!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.13. 08:00:02

Szégyen és gyalázat, de én nem tudom, hogy kit temetnek. Ki volt ő?

M.Tailor 2009.07.13. 08:04:45

Azt lehet tudni milyen útvonalon jön be Pestre a kötelék?

GSF 2009.07.13. 08:23:15

Isten nyugosztalja!

Reap79 2009.07.13. 08:47:55

@molnibalage: A Dongó század volt parancsnoka.

Devil 505 · http://airbase.blog.hu 2009.07.13. 08:55:05

Továbbá ő volt itthon az első MiG-29-es bemutató pilóta, a 01-essel ő mutatta meg a típust a negyközönségnek az 1994-es Budaörsi Repülőnapon.

Reap79 2009.07.13. 09:07:10

Alca sajnos törölve a kötelékből...:(

GSF 2009.07.13. 09:57:36

Kései már ez a tisztelgés, életükben kellene megbecsülni a hajózókat...

zord 2009.07.13. 10:32:40

Németh 'Papa' Gábor temetése felett a díszelgő áthúzás délben lesz, 10 fokos irányon.

Zord

Reap79 2009.07.13. 15:07:00

@molnibalage: Az a 4 Gripen egy 29+Gripen vegyes géppár volt, csak 2x húztak el a fiumei úti temető felett. A cikk is no comment, de a kommentektől fog el igazán a hányinger. Ez is olyan magyaros...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.13. 15:33:23

@Reap79: Amen. Az indexen bármi repülő cikk előkerül olyan kommentek jönnek, hogy az ember haja égnekáll.

A MiG-23 belgimui lezuhanásával kapcsolatban olyan konteókat hoztak össze szupertitkos Star Wars szovjet elektronikát álmodva, hogy a fejemet vertem a falba...

mig23 2009.07.13. 15:48:24

Sziasztok! Tudom, hogy nem ide tartozik, de érdekes hír:
Súlyos gondok vannak a világ legfejlettebb vadászrepülőjének tartott F22 Raptor körül – derítette ki a Washington Post a Pentagonból származó jelentésekre, és a hadsereg névtelenül nyilatkozó szakértőire hivatkozva.

A páratlan manőverező képességekkel, és ötödik generációs lopakodó technológiával felvértezett gépnek nem elég, hogy nem igazán találnak bevetési lehetőséget (Irak és Afganisztán fölött sem repült a gép), hogy a kifejlesztése és a gyártása is sokkal drágább, mint előzetesen tervezték, most kiderült, hogy a fenntartása is problémás. Elképzelhető, hogy emiatt az egész, lopakodó vadászokból álló flotta feltöltését leállítják, derítette ki [1] a lap.
f-22-1

A legfőbb probléma a géppel a lopakodó technológia egyik fontos összetevője, a radarhullámokat elnyelő speciális, fémalapú festés. A festék különösen érzékeny a fizikai hatásokra, az esőre, és a légellenállás súrlódásának koptató hatására. Ez okozza a legtöbb karbantartási munkát és költséget a gép körül; az egy óra repülési időre jutó 34 óra karbantartás és 44 ezer dolláros költség több mint felét. Összehasonlításképpen az F15-ös vadászgépnek nagyjából feleennyibe kerül a fenntartása.

Amikor 2001-ben elkezdődött a gépek sorozatgyártása, 800 repült óra után terveztek teljes felújítást a mérnökök, erről kiderült, hogy már 330 óra után szükség van rá. Az állandó karbantartások miatt a teljes, jelenleg 141 gépből álló F22-flottának kevesebb mint a kétharmada van azonnal bevethető állapotban. Egy neve elhallgatását kérő szakértő a Pentagonból azt nyilatkozta, a védelmi minisztérium statisztikái szerint átlagosan 102 perc repülés után kezdi a repülőgép fedélzeti számítógépe hibaüzenetekkel idegesíteni a pilótát és a földi irányítást.

A gyakorlatban persze ez nem jelent gondot, mert a lopakodó vadászokat egyszerűen nincsen hol bevetni. Ezeket a gépeket még a hidegháborús időkben kezdték el tervezni, hogy biztosítsák az amerikai légifölényt a szovjet haderővel szemben. A kisebb helyi háborúk, és a terrorizmus elleni küzdelem idején azonban nincsen számottevő ellenséges légvédelem, ami elől el kéne tűnni, nincsenek vadászgépek, amiket légicsatákban kellene legyőzni. A gép kifejlesztése 65 milliárd dollárba került, egy darab legyártása 350 millió – és most tulajdonképpen nem csinálnak velük semmit. A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok szerint a gép a mai napig nem felel meg a légierő 22 pontban megfogalmazott követelményrendszerének, bár közelít hozzá: 2004-ben még csak két pontot teljesített tökéletesen, 2008-ban már hetet.

Elemzők szerint az egész F22-es flotta jövője kérdésessé vált. Az eredeti tervek 381 gépről szóltak, de elképzelhető, hogy az Obama-adminisztráció 2010-ben, 187 gépnél leállítja a továbbiak gyártását. Mindenesetre Robert Gates védelmi miniszter idén tavasszal 785 millió dolláros megrendelést adott le a Lockheed Martin repülőgépgyárnak újabb darabokra, és megújította a futó, 8 milliárd dolláros szerződést is a sorozatgyártásra, és a gép folyamatos fejlesztésére. Erre szükség is lenne, a Raptor ugyanis bármennyire fejlett, néhány területen még erős fejlesztésekre szorul, például ez az egyetlen gép az amerikai haderőben, aminek a pilótája nem tud kommunikálni a többi vadászgéppel, csak az F22-esekkel.

Trau 2009.07.13. 15:55:30

Napsugarast!

@mig23:
[cikk] Hat voltak benne veretes marhasagok is, pedig csak egy angol nyelvu cikk forditasa, semmi tobb.


Udv!

Trau

zord 2009.07.13. 17:47:41

@Trau:

Az eredetijét 10-én linkeltem be.

Zord

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.13. 18:42:58

A cikk gyakorlatilag fele hülyeség.

Az, hogy nincs hol bevetni az a világ összes egyfeladatos vadászára igaz. Maga az USAF és a többi légierő bénító technikai és mennyiségi fölénye eredményezi ezt, tehát maga a gépek megléte teljesíti a célt. Inkább nem pattog velük szemben senki egy ideje.

De a Szu-27 és MiG-29 sem repült sehol vadászbevetést vagy 10 éve és azok is csak csetepaték voltak. A Rafale, M-2k-5 F-15C is mikor repült élesben ellenfél ellen?

A kommunikáció alatt meg efelejti, hogy az csak data link és mostanában lesz e téren valami, mert maga a link 16 is fejlődik.

zord 2009.07.13. 18:59:29

@molnibalage:

Megy a lobbi oda-vissza. Azt Párizsban mondta egy amerikai ismerősöm, hogy nagyon ki akarják nyírni a programot, és szinte mindenki a JSF-re koncentrálna. Az LM okos volt, amikor szétterítette a programot szinte az egész országba, így politikailag nehéz megölni, mert szinte minden állam szenátorai, képviselői érintve vannak az alvállalkozók révén.

Amiről viszont nem ír a cikk azok bizonyos problémák az EP (electronic protection) terén. A gép rendszereinek specifikációi nem a mai elektromágneses környezetre lettek írva, rossz nyelvek szerint a gép Irakban, ahol valami hihetetlen denzitás van, könnyen „electronic fratricide” áldozata lehet.

Zord

GSF 2009.07.14. 17:37:08

www.youtube.com/watch?v=HixM9wn9e18

Azért ez csodás. Ez bázis-szagú, lehet, hogy ismeritek, de akkor is érdemes megnézni. :)

Halljátok a 10-es sípolását tengelyben? Csodás az a beköszönés...!!!!

Üdv!

GSF 2009.07.14. 17:38:27

Ez nagyon fog hiányozni...

zord 2009.07.14. 17:41:36

Abban a sípolásban benne volt az üres rakétablokkok furulyázása is!

GSF 2009.07.14. 17:43:06

www.youtube.com/watch?v=XNhPTqZdNuo

Még egy kis adalék...

Ha jól látom ismerős készítette :)

Üdv!

GSF 2009.07.14. 17:44:01

Igen arra gondoltam én is, tök egyedi ez a hang, kerítés mellől hallottam már én is, még tavaly :)

szoltam 2009.07.14. 18:54:16

Azért ez teljesen korrekt, hogy a tudtom és beleegyezésem, illetve forrásmegjelőlés nélkül felrakják a flightlevel350-es videóimat a jutyúbra... :S

szoltam 2009.07.14. 18:58:00

A 10-es gépet Vega vezette, a rádiózás szerint 300m-en...

Liverbird 2009.07.14. 21:27:41

A második videó mikor készült? Csak a forszázs miatt...

Kedvem lenne ilyenkor kimenni tüntetni, hogy életet a MiG-29-esekbe!!

szoltam 2009.07.14. 21:45:27

Az a felvétel azt hiszem két éve készült, és a bázis pk. ddtbk. úr "csak nektek, csak most, csak itt" morgolódással hajtotta végre. Sajna, az állvány kint maradt az autóban, így kicsit remegős lett.

Liverbird 2009.07.14. 22:19:45

Hm irígykedem, de nagyon. Állvány ide vagy oda :)

GSF 2009.07.15. 08:26:54

@szoltam:

azt hiszem én láttam azt a felszállást, a 44-nél. AAz volt az utolsó 29-es forszázsos start, azóta nem volt részem ilyenben.

Abban az időben volt egy max 2 hét, hogy az első már homályban végrehajtott startot így hajtották végre. Egyébként nem teljes forszázzsal, ahogy látom, és akkor is úgy tűnt: enyhén kormolnak a 33-asok, tehát nem max fáklya üzemben tolta, legalábbis végig nem.

Dehát annyira szép, annyira kraftos, annyira elegáns.

Sajnálom, hogy a tudtod nélkül mókoltak a felvételeiddel, egyben persze örülök, hogy láthattam ezeket, én az ilyen nyers dolgokat szeretem: jó minőség és géphang :) Grat! Ja és irígykedem, hogy ott lehettél, lehet sose lesz több ilyen alkalom!

Üdv!

szoltam 2009.07.15. 21:38:44

Köszönöm.:)
A láng mérete és színe alapján én arra tippelek, hogy erősen le volt szabályozva a hajtómű. Évekkel korábban sokszor láttam fáklyázni őket, a láng világosabb színű és hosszabb volt. De persze ez csak találgatás...

zord 2009.07.15. 23:09:29

2002-ben csináltam egy riportot még az Aranysasba az üzemidőhosszabbított gépek berepjéről. Ádám Joe volt a berepülőpilóta, és a 06-ost repülte be egy speciális program szerint. Esős, sötét idő volt. iszonyat jól nézett ki a forszázs. Ami még jobban megdöbbentett, és azóta se volt hasonló látványban részem, az a repülőgép gyorsulása a levegőben: az egyik feladat pont feletti általános légialkalmassági vizsgálat volt, és többször a beton fölött úgy kapcsolt forszázst a pilóta, hogy a zónából nézve jól érzékelhető volt a gyorsítási szakasz, legyen az vízszintes, vagy emelkedés közben. Hát azzal nehéz vizáni, hogy egy nem leszabályzott, visszafogott 9-12-es a dogfight királya.
Nagy kár, hogy a Gripenek érkezése óta lényegében nem volt lehetőség a teljes körű összehasonlításra a 29-essel, ami a közös üzem éveinek egy kiemelkedő feladata lehetett volna. (értsd: a Gripen "kontra MiG-29 dogfight taktikájának" kidolgozása)

Zord

GSF 2009.07.16. 08:19:14

@zord:

Nem is volt ez érdeke a svédnek, asszem...

És ezt komolyan gondolom, annak ellenére, hogy a Gripenek ellen sem mindig voltuk sikeresek, közelről sem.

Abban viszont biztos vagyok, ha a 2000 körüli 29-es gárdával (nem magyar gárda) összekerülnének (kiképzettség, akkori állomány) kő kövön nem maradna.

Sőt, az is fix, hogy a lengyelek nem hagyták ki ezt. És ez nem lehetőség: elemi kötelessége lett volna a légierő vezetésének. Nem arra kellettek volna a 29-esek párhuzamosan, hogy őrt álljanak a kezdő Gripenesek helyett, hanem hogy reális versenyt teremtve, kisegítve az új típust tényleges haszna legyen a létüknek. Arról nem is bszélve, h. meg lehetett volna tartani őket...

Nem,nem nálunk nem így van.

Pedig most kellett volna megpumpálni a dongókat, 6-7 folyamatosan üzemkész géppel, keszit is lehet adni és gyakorlatozni is lehetett volna.

És nem a spotterek kedvéért.

Régen amikor tolták rendesen a forszázst, és minden körben min. egy start fáklyás volt, 2 féle változatot alkalmaztak. Elemelés után küszöbig kitolták, majd felrántás és kiforgatás. Brutalisic terror :) Apocalypto és minden ami beremegteti a tüdőt!!! Amikor megáll a vérkeringés és kilépsz időből és térből, és szétreccsen az éter!


A másik az elemelés pillanatától égbe szúrás. Ott is érződött és szemmel látható volt a gyorsulás! (A Vári-féle programban a nagy állásszögből is így jött a tower, biza volt ott kraft, Gripen leesne.)

Ohh és a hang :)

No mindegy ez elmúlt.


Üdv!

zord 2009.07.17. 08:56:46

Ígéretem szerint a Nemzet mai számában megírtam a parádézás és az egygépes keszi ellentmondásait. Címlap.
Folytatás következik.

Zord

Bobby Baccala 2009.07.17. 09:09:12

@zord:

épp akartam kérdezni hogy melyik számban lesz :) megyek is az újságoshoz.

zulu74 2009.07.17. 09:36:37

Jól megmondtad nekik Zord koma!
Most legalább minden környező ország tudja, hogy mi a helyzet. Évekig ment a sírás, hogy ne írjunk bevethető gépszámot a fórumon, mert az ellenség keze beteheti a lábát.
Most megvolt a nagy "coming-out".
6 gép (jó, ha)
A svédek nyilván jót röhögnek a markukba, hogy a kötelezettségeik "felét" nagyvonalúan elengedi a kormányzat.
A HM ezek után kénytelen lesz valamit kitalálni, mert ez a cikk ez "odavág" rendesen a renomének.
Ez "fájni fog", ahogy a miniszterelnök mondotta egyszer (csak másra, de az is fájt.)
Remélem sokan elolvassák, és lesz valami foganatja. Abban is bízom (de csak egy kicsit), hogy a kormányváltás után legalább ebben lesz előrelépés, mert deklaráltan "szeretik" a nemzeti hadsereget (már ami megmaradt belőle) a jobbosok.
Hajrá Zord!!!

P.S.
Remélem, hogy nem arra ébredek holnap, hogy felbátorodott szerb kollégák dübörögnek Pécs felé, mind az egy keszi gépünk begyalázása után.

Rommel28 2009.07.17. 09:54:38

Grat!

A hírtv is lehozta csak rövidebben.

Rommel28 2009.07.17. 10:01:52

Zord!
www.hm.gov.hu/hirek/kozlemenyek/reagalasok_magyar_nemzet_09

Ezeket a "lejárató" cikkeket ki írta? már, ha publikus.
A mai még nincs benne, de gondolom kitágult a pupillájuk, mikor olvasták HEHE

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.17. 10:53:25

@Rommel28: A HM-nek én már azt se nagyon hinném el, ha azt mondják, hogy kék az ég, a fű zöld a víz meg nedves...

GSF 2009.07.17. 10:56:03

Jó cikket írtál Gábor, könnyen fogyasztható, de ezeknek sajnos azbesztből van a pofájuk, lepereg róluk. Csak akkor üt, ha külső nyomást tudsz rájuk tenni. Ha a svédek odacsapnak, mert nekik lesz kellemetlen ez a semmi hozzáállás, akkor lesz következmény.

Úgy látom, hogy az, ami átmehet egy országos napilapba, az nem fogja meglegyinteni őket. Az egyetlen esély, hogy közbeszéd témájává tehető az ügy, ami átgyűrűzik szakmai berekeken keresztül a svédig.

Félre ne érts, nem csalódott vagyok, csak rá kellett jönnöm, hogy ahhoz, hogy ez azonnal üssön, valami olyan nemzetbiztonsági titkot kellett volna kitenni a kirakatba, ami azonnal közfelháborodást okoz és vádaskodást, majd sürgös megoldásért kiált.

Amiatt senki ne aggódjon, hogy a szerbek idepöccennek, jobban tisztában vannak ők a képességeinkkel, mint mi lelkes amatőrök, vagy azok akik a HM-nek nevezett kuplerájban maszatolnak.

Remélem a folytatás is eljő és a Változás, mert nagyon sürgető.

Üdv!

zord 2009.07.17. 11:03:32

@Rommel28:

A linkelt HM-reagálás "lejárató cikkeit" NEM én írtam, hanem egy kollégám.

A mai az én írásom, ezért teljesen vállalom a felelősséget.

Zord

zord 2009.07.17. 17:06:52

A HM így reagál:

A Magyar Köztársaság légterének védelmét ellátja és garantálja a Magyar Honvédség Gripen és MiG-29-es repülőgépeinek flottája. A nemzetközi repülőnapokon való magyar részvétel költsége pedig töredéke, 5.5 millió Ft, a Magyar Nemzet által állított százmilliós nagyságrendnek. - tudatta közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A Magyar Nemzet mai lapszámában megjelent, "Egy vadászgép a légvédelem" című cikkel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium az alábbiakban kíván reagálni:

A légtérvédelmet biztosító készenléti szolgálatot ellátó eszközök számára, a kiszolgálásukra vonatkozó adatok államtitoknak minősülnek. Az ezekkel kapcsolatos információk közzététele veszélyezteti a Magyar Köztársaság biztonságát. Ezt tette a Magyar Nemzet a mai számában. A feltételezett államtitoksértést a Honvédelmi Minisztérium jogi szakértői vizsgálják.

Annyi azonban elmondható, hogy a Magyar Nemzet állítása valótlan. A pilóták kiképzésre biztosított repülési ideje lehetővé teszi a megfelelő felkészülést a feladatok végrehajtására. A repülőgépek karbantartása biztosított, a légieszközök üzemeltetéséért felelős parancsnoki és beosztott állomány kiemelt figyelmet fordít a repülésbiztonsági szabályok maradéktalan betartására.

A nemzetközi légibemutatókon és repülőnapokon való magyar részvétel nem kötelező - a HM nem írja elő a katonai szervezetnek, mint ahogyan azt a lap állítja -, de több előnnyel jár. Egyrészt, bemutatkozási és gyakorlási lehetőség a magyar légierő számára. Éppen ezért, az ilyen külföldi repülések a kiképzési keret terhére történnek, azoknak külön többletköltsége nincs. A fogadó fél fedezi a szállás- és üzemanyag költségeket, valamint étkezést biztosít a magyar állomány számára. A Magyar Honvédséget gyakorlatilag csak a kiutazó állomány napidíja ötven százalékának a fedezése terheli.

Ilyen jellegű bemutatókra az idei évre összesen 5,5 millió forintot tervezett be a tárca, nem igaz tehát a lap százmilliós nagyságrendű költségről szóló állítása sem. Másrészt, a nemzetközi repülőnapok kölcsönösségi alapon működnek, vagyis annak érdekében veszünk részt külföldi rendezvényeken, hogy a kétévente megrendezendő, a honvédséget, de az egész országot népszerűsítő, nagy látogatottságú kecskeméti repülőnapon minél színvonalasabb műsort lehessen összeállítani, széles nemzetközi résztvevőgárdával.

Zord

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.17. 17:14:11

@zord: Blablabla. A jó édesanyjukat azt... Ehhez kell aztán a pofára vastag bőr...

Bobby Baccala 2009.07.17. 18:21:46

@zord:

"A légtérvédelmet biztosító készenléti szolgálatot ellátó eszközök számára, a kiszolgálásukra vonatkozó adatok államtitoknak minősülnek. Az ezekkel kapcsolatos információk közzététele veszélyezteti a Magyar Köztársaság biztonságát. Ezt tette a Magyar Nemzet a mai számában. A feltételezett államtitoksértést a Honvédelmi Minisztérium jogi szakértői vizsgálják."

tehát burkoltan beismerik.

"Egyrészt, bemutatkozási és gyakorlási lehetőség a magyar légierő számára. Éppen ezért, az ilyen külföldi repülések a kiképzési keret terhére történnek, azoknak külön többletköltsége nincs."

ezek tényleg ennyire dilettánsok???

ezek azt gondolják hogy ez a légierősdi olyan mint egy forma-1 es cirkusz...pofám leszakad!

zord 2009.07.17. 18:47:24

Semmi baj. Ez a dolguk. Szolgálnak. Csak nem a hazát, hanem a főnöküket. Azért jó sokáig eltartott, reggel óta...ha jól láttam, 1546-kor jött ki!
Ha megkérdeztek volna, én azt tanácsoltam volna, hogy hallgassanak. A hallgatás mindig a legerősebb fal. Az ideges, kapkodó reakció – mint a fenti is – a „titok” mögé bújás abszolúte igazolást nyújt. (Nem mintha szükségem lenne rá).

Zord

Bobby Baccala 2009.07.17. 18:57:05

@zord:

tudom hogy off, de tanulhatnának a tescotól. kijött az a tesco titkok c. könyv, ami elég meredek dolgokat állít a cégről..gyakorlatilag semmit nem reagáltak rá. (ha az ő érdeküket nézem akkor nagyon helyesen)
minden csoda három napig tart :)

zord 2009.07.17. 19:09:30

De a legnagyobb "cáfolat" egy teljes üzemképes gépállománnyal, függesztett Maverick/pod/AMRAAM-al történő áthúzás lenne hétfőn Budapest felett...

Zord

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.17. 21:18:40

@zord: Én még célpontot is tudnék neki kijelölni! :)

Ákyka 2009.07.17. 21:26:24

@zord: Gratulálok Gábor!!!
Ez nagyon szép volt.Csak így tovább.
Várom a további cikkeket.
Méghogy MiG-29 flotta....(Uram Isten),2 vagy 3 harci meg egy UB.Ez nekik flotta?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.17. 21:46:55

@Ákyka: Ja. Vicc az egész. Akkor a szigetszentmiklósi csónakház kajakjai, kenui és evezősei már egy egész armadát jelentenek! :)

BEARCAT 2009.07.18. 11:55:32

Le a kalappal előtted Zord!

Te aztán tökös gyerek vagy!
Csak így tovább!

Beat it! 2009.07.18. 12:34:00

A cikk hiánypótló (csakúgy, mint a mai napi, az Iglákról), de magam részéről kissé csalódtam. Zord, azt mondtad, olyan cikket írsz, ami "tényleg fájni fog", szerintem ez a cikk annyira nem volt fájdalmas, mint amit sokan reméltek, a HM meg feltette a régi lemezt a lejáratásról. Mindig ezt csinálják, ha jogos kritikát kapnak. Talán a terjedelem miatt, de szerintem sok adut kihagytál. Főleg olyan dolgokat, amik miatt itt sokan dohogtak: a fegyverzet kérdése például: Amraamot nem látott még senki, de AIM-9-et függesztve szárny alá sem. No meg a két garanciálisan nagyjavított fantom 29-es. A sajtó kihagyása a HM részéről a nyilvánosságból valószínűleg nem nemzetbiztonsági okokkal magyarázható, hanem a hiányosságok elleplezésével.
A cikk pozitívuma, hogy a szakmára koncentrál, politikai vetület nem olvasható ki belőle, így legalább nem tudják ráfogni, hogy a Fidesz áll a háttérben.
Pár szó a fegyverzetről:
A Gripen szerződést a szoci kormány módosította, helyesen, mert a gép olyan képességekkel gyarapodott, ami az alapváltozatban nem volt. Akkor még örültem, azt hittem, erősödik a légierőnk. De mit ér a képességnövelés, ha nincs hozzá fegyver, amivel ki tudná használni? A hozzáállás a VSZ időkre emlékeztet: legyen meg a technika (Scud), tudjuk kezelni, a szükséges kiegészítőt meg konfliktus esetén majd megadja hozzá a Szovjetunió (atomtöltet). Adna a Nato a bevetésekhez lézerbombát, meg AIM-120-asokat? Említhetnék más felesleges képességet a múltból: Il-28-as fenntartása bombák nélkül, felderítésre és célvontatásra. Sok értelme volt... 40 Amraam mire elég, már ha tényleg van? A második bevetési hullámra már csak IR rakétával és gépágyúval mehetnek a méregdrága gépek - a biztos halálba. Földi légvédelem ellen meg igazán hatékonyan nem is tudnak tevékenykedni lokátorgyilkos eszközök hiányában.
Egyre inkább az az érzésem, megint átverték a magyarokat. Sok pénzt vettek ki a zsebünkből, miközben a védelmi képességek egyáltalán nem javultak. Volt egy amcsi film, a Brewster milliói (alias Szórd a pénzt és fuss), ahol a szereplőnek 30 millió dollárt kellett egy hónap alatt elkölteni úgy, hogy a végén semmi saját tulajdona nem marad (különben nem kapja meg a nagybácsi 300 milliós örökségét). A Gripen program pont erről szól (csak nem kapunk örökséget a végén...). Kiadtuk a rakás pénzt, és nincs semmink cserébe (ez sarkított persze, de azt hiszem értitek), még a gépek sincsenek magyar tulajdonban.
Remélem egyszer a bíróságon kell felelniük a bűnösöknek a nemzeti vagyon elherdálásáért. Már ha lesz még magyar államiság...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.18. 13:36:31

"A Gripen szerződést a szoci kormány módosította, helyesen, mert a gép olyan képességekkel gyarapodott, ami az alapváltozatban nem volt."

De feleslegesen, mert eredetileg mi NEM ezért vettük őket. Az orosz függés megszüntetése volt a cél és air policy. Arra a 120 óra / év viszonylag jó lett volna és az alapjai megteremtődtek volna egy nyugati gép üzemeltetésének. Forrás is lett volna rá.

A mostani géppel semmit nem csinálnak, amit az A verzióval nem lehetett volna...

"40 Amraam mire elég, már ha tényleg van?"

Lásd módosítás. A mennyiséget lehetett volna növelni kisebb pénzmennyiség növeléssel és nem C EBS Hu öszvér gépet építeni...

"Földi légvédelem ellen meg igazán hatékonyan nem is tudnak tevékenykedni lokátorgyilkos eszközök hiányában."

Mert nem missziós célokra tervezék őket. Hahó! Az Air Policy feladatkörre nem is kell és a svéd igényehez nem nagyon kell ez.

"Egyre inkább az az érzésem, megint átverték a magyarokat. Sok pénzt vettek ki a zsebünkből, miközben a védelmi képességek egyáltalán nem javultak."

Na ez igaz, de a felelsősséget túl sokan kenik arra, akire nem kéne...

Bobby Baccala 2009.07.18. 20:23:24

nol.hu/belfold/a_honvedseg_garantalja_a_magyar_legter_vedelmet


csak annak örülök hogy ennek a bandának meg vannak számlálva a napjaik

Allesmor Obranna 2009.07.18. 23:53:34

Különleges ideológiai űrt vélek felfedezni azon tény nyomán, hogy egy kicsit "Berlin1945 május eleje" hangulatú (konkrétan: teljesen értelmetlen, életidegen és hamis) HM-ellennyilatkozatot leközlő cikk hozzászólásai közt egyetlen egy se akad már, aki megpróbálná védelmébe venni, vagy csak elfogadni.

Ez a történet ennyi volt...

BLADE.Hu 2009.07.19. 12:49:31

@Allesmor Obranna:

Valahogy úgy. De nem tudom mit vártál. Azt mégsem lehet leírni és beismerni hogy mennyire hadilábon állunk légtérvédelem szempontjából.

Hogy hiányos a radarlefedettség, a KUB hatósugara nevetségesen kicsi, még ha éppen a jó helyen lennének is és a Mistral meg alapállásban már a kukába való.

Ettől függetlenül mindig vetíteni kell, hogy erősek vagyunk.

BLADE.Hu 2009.07.19. 13:17:29

@molnibalage:

A fentiektől függetlenül nem minden annyira átgondolatlan volt mint ahogy írod.

A Gripen A/B és a C/D között óriási a különbség. Szakmai szempontból tényleg nem felelt meg az A/B verzió, sima air policing-ra sem: azon pl. sosem lett volna link-16 mivel a svéd lezárta az A/B fejlesztését és a további eszközök integrációját.

Talán pod-ot sem lehet függeszteni az A/B-re?!

Ami pedig nem árt a távolabbi (azonosítás) fenyegetés felméréshez mielőtt belemegy valaki a közeli vizuális távolságokon belülre.

Abban sem vagyok biztos hogy az A/B tud-e kérdezni IFF Mode4-et, ami az egyetlen biztos NATO azonosítási funkció olyan helyzetekben amikor nincs link-16 adat.

Az alábbi sajnos tényleg nagy hiányosság:

"Földi légvédelem ellen meg igazán hatékonyan nem is tudnak tevékenykedni lokátorgyilkos eszközök hiányában."

Ugyanis a légtérvédelem magába foglalja a légtér szabad használhatóságának biztosítását, azaz meg kellene tudnunk azt is akadályozni, hogy szükség esetén, más ország SAM fenyegetéssel le tudja fogni a Magyar légtér bármelyik részét.

Ez most egyáltalán nem valósul meg.

Sőt tovább is mehetnénk a gondolatmenetben, egy igazi nemzeti érdekű repülőgépes készültségnek klasszikus A-G képességgel is rendelkeznie kellene amellett, hogy a gyors felderítésbe is komolyan be lehetne integrálni.

GSF 2009.07.19. 13:34:51

Az államtitoksértésről annyit, hogy amennyiben megtörtént, akkor a büntetendő cselekmény nem kizárólag az mno cikke volt kizárólagosan, hanem minden olyan fórum - többek között ez a blog is - ahol már nem hogy hetek, hanem évek óta téma a légierő állapota. Az IP címek megvannak, nosza tessék intézkedni!

Magánvéleményem az, hogy a HM folytatólagos alkotmánysértést követ el azzal, hogy nem biztosítja az ország szuverenitásának védeleme érdekében szükséges alapvető feltételeket.

Ez is büntetőjogi kategória.

Azzal az alapvető különbséggel, hogy a légierő állapotának szintjéről bárki tudomást szerezhet, ha veszi azt a minimális fáradtságot, hogy kisétál a 44-es mellé. Ne gondolja senki, hogy potenciális ellenfeleink ezt adott esetben ne tennék meg, mint ahogy épp ettől tartva üldöztek el mindenkit messzire 99-ben a kerítés mellől. Akkor még rendőrök is járőröztek az út melett.

Ennyit erről.

Ja, és mindennek nem lesz semmi következménye sem. Ahogyan soha nem fogja senki leültetni azokat a döntéshozó-pénzelosztó szakbarbár hazaáruló lelketlen kongó agyhelyű réteget, akinek köszönhetően annyit ér az ország védelmi képessége, mint egy közepesen szervezett védelmi pénzt szedő brigát ereje.

Sajnálom a katonákat, hogy ilyen körülmények között kellene esetleg feláldozni az életüket.

Az egészben az a legszomorúbb, hogy a társadalomnak semmi, de SEMMI igénye nincs ütöképes seregre. Ebben az országban SEMMI büszkeség sincs. A kisebbség pedig csak hőzöng itt magában, mint mi itt.

Üdv!

GSF 2009.07.19. 13:42:55

Ja és még annyit, hogyha államtitoksértésre hivatkozva itt elkezdenek szarakodni, eljárásosdit kezdeni, bíróság elé citálni embereket, akkor elmondhatjuk, hogy mi egy modern kori demokratikus diktatúrában élünk, ahol az igazság, ami szolgálja az ország biztonságát - mert bár államtitok, de attól a tény tény: döglődik a légierő és csak így lehet felhívni a figyelmet az ország biztonságát fenyegető veszélyre - csak így juttaható érvényre.

Az az igazi demokrácia, ahol lehet beszélni az állam biztonságát alapvetően érintő kérdésekről.

Micsoda képmutatás, ami mi itt folyik, undorító.

Nagyon szorítok, hogy legyen esetleg valami pozitív hozadéka a cikksorozatnak, hátha észbe kapnak, és mentik ami menthető. De nincsnek illúzióim.

Üdv!

BLADE.Hu 2009.07.19. 15:55:41

@GSF:

Az IP cím és hasonlók technikailag és talán jogilag sem egyértelműen köthetők személyekhez hacsak ultra tutti hivatalos személyi titkosítást nem használsz.

Ha tudom hol laksz, bármikor rálépek a gépedre és a te e-mail fiókoddal, IP címeddel és számítógépeddel küldetek körbe vicces leveleket, vagy akár a banki belépőket is loggoltathatom. Ez csak pénz és szándék kérdése.


Mindennek tudatában, ha mégis van olyan bíró vagy ügyész, aki ez alapján akarna elítélni megvádolni akkor, másnapra vele is megtörténhet ugyanez.

BLADE.Hu 2009.07.19. 16:20:50

@GSF:

"Az egészben az a legszomorúbb, hogy a társadalomnak semmi, de SEMMI igénye nincs ütöképes seregre. Ebben az országban SEMMI büszkeség sincs. A kisebbség pedig csak hőzöng itt magában, mint mi itt."

A nagy békehelyzet hozta biztonságérzet addig nem is hozza elő annak igényét, amíg minden csendes és nincs rá tényleg szükség.

De amikor kellene, akkor már késő és lehetetlen - a mai harcászatban - felturbózni a képességeket.

Talán ezért is fontosak jelenleg a külföldi missziók, ugyanis az áldozatok száma egy kicsit a realitás közelébe fogja hozni az ilyen helyzetekre való felkészültségről való szakmai és civil "elképzeléseket" is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.19. 16:30:36

Szintr az egész magyar állam és HM egy vicc. El kéne hajtani őket a búsba.

zord 2009.07.22. 17:40:57

Ezt olvassátok:

A Magyar Honvédség légvédelmi rendszere - a Magyar Nemzet feltételezései és találgatásai ellenére - maradéktalanul ellátja a Magyar Köztársaság légterének védelmét a jelenben és a jövőben is. A Magyar Nemzet ebben a cikkében újból államtitkot sért, ráadásul pánikkeltésre használja információit. Ahogyan azt a Honvédelmi Minisztérium a 2009. július 18-i közleményében is leírta, a Magyar Honvédség légvédelmi rendszerében a KUB légvédelmi-rakéta rendszer jelenleg is üzemel, rendszerben tartását 2016-ig tervezzük. Alapvető rendeltetéséből adódóan biztosítja a stratégiailag meghatározó objektumok, így többek között a paksi atomerőmű lefedését és védelmét is. A rendszer kiváltásáról szakmai szempontok alapján dönt a jövőben a Magyar Honvédség vezetése, természetesen a Magyar Köztársaság légtérvédelmének és a stratégiai objektumok védelmének maradéktalan garantálása mellett. A KUB rendszer nem állandó jelleggel települ a stratégiailag fontos objektumok mellé, alaprendeltetése nem is erre szól, hanem a fenyegetettség mértékének és típusának megfelelően adott időszakokban, adott helyszínekre csoportosítják át. A KUB rendszert a 2001. szeptember 11-i események után, az ország védelme érdekében - a Magyar Nemzet állításával ellentétben - kizárólag Paks mellé telepítették, azonban 2001. végén a rendszer visszatelepült állandó állomáshelyére. A lap pánikkeltésre használt információi és feltételezései - miszerint a stratégiailag fontos objektumok védelme a rendszer kivonásával veszélybe kerülhet - megalapozatlanok. A Magyar Köztársaság légterének védelmét - hangsúlyozzuk - a jelenben és a jövőben is maradéktalanul ellátja a Magyar Honvédség. Visszautasítjuk a Magyar Nemzet állítását, miszerint a KUB rendszer kivonása mögött honvédségi lőszer-megsemmisítési üzlet állhat. A lap által említett 3M9 típusú légvédelmi rakéták megsemmisítése mindenképpen szükséges, ugyanis üzemidejüket már többször meghosszabbították és a rakéták élettartama lejárt, alkalmatlanok a további használatra, javításuk sem lehetséges, tárolásuk veszélyes. A rakéták megsemmisítését csak olyan cégek végezhetik, amelyek rendelkeznek a haditechnikai eszközök megsemmisítéshez szükséges, jóváhagyott technológiával és engedélyekkel. A HM Arzenál Zrt. rendelkezik ilyen engedélyekkel és alaprendeltetésébe tartozik a rakétarendszerek vizsgálata és ellenőrzése. A lap mai cikkében újra államtitkot sértett a készültségi szolgálat létszámával kapcsolatos információk közreadásával. A Honvédelmi Minisztérium vezetése államtitok-sértés miatt feljelentést tett.

MagyarországKatonái · http://www.civilekahonvedelemert.hu/ 2009.07.22. 18:19:15

Beszélgettem hétfőn egy országos közéletben viszonylag aktívan részt vevő valakivel, aki azt mondta, hogy az embereket nem az érdekli hány gép védi a légteret, hanem, hogy mennyibe kerül 1 liter tej a boltban. Ezt általánoságban elfogadhatjuk igazságként, de azért biztos érdekelné a társadalmat, hogy milyen felesleges és hülyeségekre költi el az adófizetők pénzét pl. a HM. Már ha csinál ilyet :)

Minden csak tálalás kérdése.

Közben látom a HM ellencsapást intézett. Egyébként szerintem a HM nem tekinti ellenfélnek a Magyar Nemzetet (újságot), jól elvannak már egy ideje egymással.

Egy olyan honvédelemért aggódó és tenni akaró CIVIL (pl. nem nyugdíjas katonákból álló) közösség viszont akinek nem lételeme a HM-től kapott támogatások, tehát nem abból él így mondhatni független, az talán érne valamit.
Meglátjuk.

A jobboldali kormányt már én is várom, de kérdés, hogy üres kasszából tud-e majd tenni valamit azon kívül, hogy szidalmazza az elődeit és cselekvés helyett csak rájuk keni a felelősséget. Remélem a szájkaratén kívül másra is képes lesz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.22. 18:33:59

@zord: Blablabla. A jó édesanyjukat azt hazudozzanak. Kub helyett meg gondolom nem lesz semmi jó magyar szokás szerint. Ha anélkül is megleszünk szerintük, akkor az ő nevetséges érverendszerüket használva ma is ki lehetne vágni őket....

zord 2009.07.22. 19:05:48

Én csak azt tudom, hogy fogalmuk sincs, miről beszélnek. Itt is leírtam: maradjanak csöndben, azzal járnak jól. A hallgatás fala a kemény, a tagadás olyan, mint az olvadt vaj.

A lényeg: a HM-nek fingja nincs, hol járnak a légvédelmi rakétásai és mit csinálnak. A haderőtervezésnek nincs fingja arról, hogy mi lesz vagy nem a Kub helyett, most a közlemény kedvéért kiadtak egy 2016-os dátumot. De a lényeg, hogy nincs felvátás szó, hanem kiváltás szó van. Azaz rálőcsölnék a Kub-ok dolgát a vadászokra...hihihihahahaha. A kör bezárult.

És mindezt egy volt lérakos tiszt parolázása mellett...csak ennyi jött le air power-ből Kalinyinban és Montgomeryben?

A keszit meg tavaly decemberben ők mutatták meg. Akkor minden média államtitkot sértett (persze a HM sajtó is), mert bemutatta, hogy (akkor még) géppár van QRA-n? A kettő nem titkos szám, az egy már igen?

A kérdés csak az, hogy kérnek-e még? Ha igen, jöhetnek a keményebb részek is, pl. nevek. Én nem olyan vagyok, mint ők, hogy 40 db AMRAAM-ot vesznek 14 Gripenhez. Itt bizony több javadalmazás van. Van zsákomban minden jó, piros alma, tábornok.

(azért ha rosszul sül el a dolog, gyertek majd beszélőre...)

Zord

samoth 2009.07.22. 20:14:41

Most már minden világos!
Valójában nem 14 gripenünk van, hanem sokkal több, csak az titok, ugyebár!:)

Mellesleg némi ellentmondást vélek felfedezni itt:
"A légtérvédelmet biztosító készenléti szolgálatot ellátó eszközök számára, a kiszolgálásukra vonatkozó adatok államtitoknak minősülnek. Az ezekkel kapcsolatos információk közzététele veszélyezteti a Magyar Köztársaság biztonságát"
"Annyi azonban elmondható, hogy a Magyar Nemzet állítása valótlan"

Szóval ha valótlan információt közöltél, nem valósíthattál meg államtitoksértést. Viszont ha valósat állítottál (és ezzel államtitkot sértettél), akkor (nyilván) nem lehet valótlan az állításod.

Nem tudom egyébként ezek után, hogy ha látok egy Gripent elröppenni a fejem fölött, fogjam be a szemem, mert lehet, hogy épp készültségi gépeket fogok látni, és még meglátom hogy egy-vagy 2 darab fog jönni?

Mégis mondja meg nekem valaki, hogyan lehetne államtitok a nyilvánvaló?

Ne izgulj Gábor, azok az idők már rég elmúltak, hogy ilyenért bárkit felelősségre vonjanak. Itt nem a Magyar Köztársaság biztonság van veszélyben, csakis a saját #@&*#-ukat védik.

Itt például az oldal alján naponta közlik a terrorizmus elleni harcban teljesített bevetéseket:

www.airforce-magazine.com/Pages/default.aspx

Hát nem tudom kinek van félnivalója inkább bárkitől is. Nekünk-e, vagy az USA-nak. Mellesleg Magyarországnak ugye nincs is hagyományos ellenségképe. Szóval...

Más:
Sokszor korholjuk itt a politikusokat, HM, MH felsővezetést a jelenlegi állapotok miatt, de ha nem vagyunk vakok, azt is észre lehet venni, hogy bizony a honvédség alsóbb szintjein is nagyon sok javítani való van, amit pénzzel nem lehet megoldani. Sok katonánál (tisztnél) láttam már olyan hozzáállást, amire nem lehet hadsereget építeni. Hiányzik a hivatástudat, a hazafiasság. Sokaknak csak egy munka,vagy épp itt élik ki perverz hatalommániás kisebbségi komplexusukat (ha már más nem jött össze nekik) lehet, hogy csak én találkoztam rossz arányban ilyen tisztekkel, de, azt hiszem ez se egy elhanyagolható szempont, ha már tenni akarunk. Egyáltalán nem mondom, hogy ez a többség, de nagyon demoralizálólag hat a valóban elhivatottakra.

Beat it! 2009.07.23. 16:04:48

Eldobom az agyam! Ha megsemmisítik a 3M9 rakétákat, mi a tökömet töltenek az indítóállványokra? (Nincs róla tudomásom, hogy beszereztek volna 9M9-es rakétákat, ha igen, világosítsatok fel!) Majd ráül 3 katona csúzlival. Elérkeztünk a viccbeli állapotokhoz: "Milyen a jereváni légvédelem? A katonák az öklüket rázva kiabálnak a támadó gépek felé..." Ilyen lesz a magyar légvédelem is. Vagy már ilyen?
Jogi oldalról is meg lehetne közelíteni a kérdést: kit terhel a felelősség az államvagyon elherdálásáért? Elég ha csak a Budapest-Dunaújváros feletti összefüggő légvédelmi zóna anno erődített rakétabázisaira költött forintösszeget nézzük annak fényében, hogy a 90-es években ezek lényegében a beton kivételével szét lettek hordva. Az akkori értéküket be kellene számolni a szegény megélhetési színesfémbontó rétegekre költött segélyösszeg mellé, máris kiderülne, hogy jóval többet költött az állam a felzárkóztatásukra, mint ami a statisztikákban van. A hülye átlagembereknek meg meg kellene végre érteni, hogy a honvédség is az ő pénzükből van fenntartva, akkor is, ha képtelen ellátni feladatát, pláne, ha sokat költenek rá és úgy sem ér semmit - beszámolhatja a tej árába nyugodtan. Ha meg elvesztjük majd a függetlenségünket (úgy értem nem csak gazdaságilag mint most, hanem teljesen, akkor meg tej sem lesz. No milk today...)
A Kubot is olyan kurva drága fenntartani, hogy csak 4 ütegre futja? (Mellesleg maguk a rakétások is sértenek néha államtitkot, mert az egyik elmondta, hogy még 4 üteg rozsdásodik Győrben a raktárban - mivel az beázik. Azokat miért nem lehetett modernizálni, fenntartani? ) Az egyik Haditechnikában volt pár éve, hogy a fő gond, a karbantartó személyzet alacsony létszáma (persze az állománytábla és a létszámstop miatt). E mellett ott van az ún. csökkentett állományú üteg. Az utóbbi években már sok lövészetet így hajtottak végre: egy üteg teljes létszámmal, egy csökkentettel (Mistral esetében is).
Én mondom: a leépítésnek nincs alsó határa. Pláne, ha sem a kormánynak, sem a szomszédoknak, sem Európának nem érdeke, hogy Magyarország erős legyen.

zulu74 2009.07.23. 19:06:52

@zord:
Mar csak az a kerdes: miert csinalod? Hogy lejarasd "ezeket", vagy azert, mert tenyleg szeretned, ha valami valodi valtozas lenne az altalad "feszegetett" dolgokban.

Allesmor Obranna 2009.07.23. 19:48:27

Magyarországon nincs normális nemzetvédelmi tudat.
Lehet, hogy furcsán hangzik, de jóformán Világos óta nem csinálunk mást, minthogy különféle nemzetközi szövetségekbe lépkedünk be, hogy katonáinkat idegen célokért küldhessük külföldre. Magyar ember magyar bakát magyar földön magyar földet védeni már emberemlékezet óta nem látott.
Csak annyit látott, hogy eddig minden alkalommal elvesztettük az összes háborút. Még a hidegháborút is.
Ráadásul a VSz-ben egyedül nekünk (és az itt állomásozó DHDSCS-nak) volt eleve értelmetlen feladat kiszabva. A lengyelek, a csehek, a keletgermánok mind futhattak neki az óceánnnak, lényegében sík terepen, ami még ha erkölcsileg aggályos is volt, technikailag már nem olyan lehetetlen.
Mi meg egyedül a blokkból mehettünk neki az Alpok túloldalának egy semleges országon keresztül, mindenféle hegyvidéki tapasztalat nélkül. Negyven éven keresztül senki sem mondta meg, hogy mégis miért, miért csak addig és ha netán el is jutunk odáig, akkor utána mi lesz?
Nekünk lett volna ellenségünk egyedül egy semleges ország, (a forgatókönyv szerint a komplett VSz megelőző csapásnak - ami a hagyományos porosz-orosz dinamikus hadviselésből ered - kényszerből kell érintenie Ausztriát, mivel ott "nyilvánvalóan" az ominózus órákban egy NATO-barát kormány kerül hatalomra) melynek lerohanása már önmagában is végzetes lett volna - ránk nézve.

Idehaza a VSz után természetes, hogy senki sem találta a Honvédelem helyét. Érdemes megnézni, hogy a cseheknél, ahol nem is olyan rég még egyszerre üzemelt a front légierő és a honi légvédelem, természetesen a miénkhez képest sokkal komolyabb géplétszámmal, a szétválás után is megmaradt a koncepcionalitás. Nekik a horribilis létszámcsökkenés után sem volt nehéz a nemzetvédelmet és a szövetségesi feladatokat elsajátítaniuk. A szlovákoknál ugyanez a helyzet. Nem csoda, hogy jóval profibban álltak neki az új kihívásoknak.

Nálunk nem volt front légierő, csak honi légvédelmi repülőcsapatok, de egy eléggé ködös expedíciós feladatkörrel. A Magyar Néphadseregből létrejött Magyar Honvédségnek 1990 óta nincs gazdája. Se történelmi, se ideológiai, se gazdasági, se erkölcsi, se mentális, se semmilyen.

A magyarok lakta terület (nevezzük így) "védelme" immáron ezeregyszáz esztendeje a megszálló idegen erők korrumpálása, a különféle kollaboráns érdekek kuszasága és a "koppányi" örökség, vagyis az örök lázongás. Az "osszd meg és uralkodj!" elv itt azért nem működik, mert maga az uralkodni vágyó fog megosztódni az eleve megosztott megosztandók egymáson uralkodi vágyódása által...

zord 2009.07.26. 18:35:41

@zulu74:

Ha végignézed a blogot, meg az eddigi melóimat 1995 óta, akkor erre nyilvánvaló a válasz. Azt akarom, hogy Magyarországnak egy jól működő légiereje legyen, ahol rend van, katonai szempontok uralkodnak, nem allűrök.

Zord

zulu74 2009.07.27. 12:37:53

Teljes mértékben egyetértek veled. Csak azért tettem fel ezt a kérdést, mert egy dologban bizonyos vagyok:
ugyanazok a katonák fogják irányítani a légierőnket, akik most ott ülnek, ugyanazok vezetik, szerelik a gépeinket akik most ott ülnek és ugyanannyira nem lesz rá pénz, mint ahogyan most sincsen.
A várható (bizonyos) kormányváltást követően a főtisztek kivételével szinte mindenki a helyén fog maradni. A gondolkodás mód már évtizedek óta változatlan... az is marad.
Olyan mélyreható változásokat ne várjunk szerintem a jövőben sem, mint amilyet a te ébresztőnek szánt ciksorozatodban sürgetsz.
Az a baj, hogy megint nem azt a választ kaptad, kaptuk, ami egyenesen következik abból amit leírsz, megint beindult a fenyegetőzés titkolózás, ködösítés a katonai vezetés részéről.

Azt írtad:
"A kérdés csak az, hogy kérnek-e még? Ha igen, jöhetnek a keményebb részek is, pl. nevek. Én nem olyan vagyok, mint ők, hogy 40 db AMRAAM-ot vesznek 14 Gripenhez. Itt bizony több javadalmazás van. Van zsákomban minden jó, piros alma, tábornok."

Ezért kérdeztem, "meccselni" akarsz a HM vezérkarával, vagy valódi változásokat akarsz.
Ha az utóbbi, akkor szerintem te megtetted a kötelességedet azzal, hogy ráirányítottad a figyelmet a dolgokra, most kell megállni, mert a többi csak kicsinyes bosszúkat szül odafent, amivel csak feleslegesen kockáztatod az egzisztenciádat.

Allesmornak igaza van:
A haza védelme itt nem érdekli az átlagpolgárt, a sorkatonaság tapasztalata sikeresen elidegenítette az embereket attól, hogy felnézzenek a honi véderőre, támogassák, szeressék, áldozzanak rá. Mindenki rálátott arra, amig kopasz volt, hogy milyen felelőtlen, pazarló, bürokrata az egész...arról nem is beszélve, milyen alacsony presztizsű a Honvédség.
Nincsenek nemes hagyományok, nincsenek büszkeségre okot adó tradíciók, nincsenek "emblematikus" sikerek, amikkel azonosulni lehet.
1919 óta csak romlás, vereség, megalázottság, siralom.
Éppen a fentiek miatt a következő kormány is csak annyival fog többet költeni (ha egyáltalán) a honvédségre, amennyivel jobban vonzódik a romantikus NEMZETI hadsereg eszményéhez, mint a "ballib." kormány. Megfejelve azzal, hogy még többet fognak díszelegni, köteléket repülni Bp. felett, Koronát hurcolászni stb stb.....

GSF 2009.07.27. 17:43:43

@zulu74:

off

Tépelődtem, hogy reagáljak-e az uccsó bekezdésedre. Végül úgy döntöttem, hogy igen, elvégre a kommunikáció itt a lényeg.

A jobboldal nem fog többet költeni a seregre, eddig se tette, eztán se fog, ezt itt mindenki tudja. A jobboldal támadhatósága legalábbis populista liberátorok részéről a nemzetieskedésben csúcsosodik ki. Unom már, hogy mással nem tudnak jönni. Szánalmas...

A koronát, ha nem tűnt volna fel, nem hurcolászták. Egyszer mozgatták. Nem kell, hogy mindenkinek tetszen, de a koronát minden magyar állampolgárnak tisztelnie kell. Nem egy múzeumban van a helye, uis évezredig a magyar államiság jelképe volt. Az állami szuverenitás és hagyomány folytonosságának jelképe. Aki ezt tagadja, vagy vitatja, nagyon el van tévedve. Javaslom általános 1-től kezdje újra.

Ja és a jobbos kormányok alatt, ha nem tűnt volna fel ez sem, nos jelzem, nem voltak díszelgések, sőt! Nem is értem, hogy prejudikálható, hogy ezután lesznek, sőt, több is lesz? Vagy lemaradtam valamiről?

Az emlegetett 1919 egy kissé közeli dátum, emlékeim szerint történelmi megpróbáltatásaink minimum 1526-ig visszanyúlnak. Az is tény, hogy az Árpád-házi királyok 1301-es kihalása óta mindig idegen befolyások között kellett lavírozni, megannyi idegen uralkodó alatt. De ennyire ne menjünk bele.

Ezzel csak azt akarnám szemléltetni, hogy mennyire értelmetlen ilyen elrugaszkodott példákat, ferdítéseket, még csak fél igazságnak sem nevezhető valamiket idepingálni zárszónak. Idegesítő öngólok.

Zord tett egy első lépést. Mire elég ez? Mindenki tudja: semmire. Megtette amit egy újságíró megtehet. Messzebbre nem érdemes menni. Megütheti a bokáját.

Üdv: GSF

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.27. 20:00:14

@GSF: Ja. Tipikus, hogy a hurcolásásokról úgy beszéltek, mintha több lett volna. Egyesz volt.

Melyik kormány is akart 3 év alatt három repnapot, mikor a Gripen program sehol nincs és a MH lassan szétesik?

MagyarországKatonái · http://www.civilekahonvedelemert.hu/ 2009.07.27. 20:25:00

"Zord tett egy első lépést. Mire elég ez? Mindenki tudja: semmire. Megtette amit egy újságíró megtehet. Messzebbre nem érdemes menni. Megütheti a bokáját."

Én nem vagyok ennyire pesszimista, nézzétek el nekem. Egy kis hópihe is semmi amikor rádszáll, de nézd meg őket amikor összekapaszkodnak.

Ezt pedig csak általánosságban mondom, de akinek küldetése van, az nem a bokáját fogja figyelgetni, hogy mi történik vele.

zord 2009.08.01. 12:30:36

Hétfőtől (aug. 3.) kezdődik a repülés "ezerrel"?

Zord

Ákyka 2009.08.01. 20:10:36

@zord: Bárcsak úgy lenne...:)
Abból mi igaz,hogy 07.16-án éjszakai repülés volt?Nem úgy volt,hogy nincs semmi egész hónapban csak Alca repülés?
Személy szerint szívesen megnéznék egy ilyen éjszakai repülést mert bisztosan megvan a maga szépsége(feeling)-je.Ha lesz információd róla,hogy mikor várható éjszakai,akkor légyszíves oszd már meg velünk!
Még egy kérdés!Mikor lesz(ha lesz) az a nemzetközi gyakorlat Kecskeméten?

Reap79 2009.08.03. 08:46:03

@Ákyka: Az az éjszakai repülés 3 felszállásból állt. Ebből kettőt az UB-val, egyet pedig Albával nyomtak.

Reap79 2009.08.03. 08:48:00

@Reap79: Ja és az első felszállás (UB+Alba) nappal volt (18:30), egyedül a második UB felszállás volt éjszaka.

GSF 2009.08.07. 11:49:01

A héten eddig minden nap volt repülés. Naponta 4 forduló, elég sovány. Összesen 4 Griff tolta: 35; 38; 40; 42 oldalszámmal, amit én láttam. Ehhez társult egy Ancsa (407) és két Alba (136 és 119). Tegnap vad hajtóművezés is volt, nem tom kit erőltettek.

A 4 gépből 2 hordta a Liteninget, 3 Griff mindig együtt volt, úgy is csoszogtak be tengelybe. A reptér melett forgolódtak a hangok alapján.

Volt forszázs is, és nem volt demó, szóval igazi kiképzés folyt. Bár szívesen látné végre egy Maverick-et vagy valamit... :(

Persze törővégen imitátor alap. És minden törzspótos.

Volt szép 15 méteren besikló Alba - lemaradtam róla:( - szárnyai alatt NDK-kamuflázsos pótosokkal.

29-est nem láttam.

Üdv!

zord 2009.08.07. 15:03:10

Svéd típustestvéreink megzúztak egy Csárlit tegnap:

www.thelocal.se/21152/20090806/

Úgy hallottam egy baráttól, hogy nem volt kinn a futó, nem rakta ki, vagy nem tudta nyitni, nem tudni...

Zord

Liverbird 2009.09.01. 22:40:39

Azt kérdezném, van-e valami infó róla, hogy mostanság mit csinálnak Gripenjeink? Csak mert 22:23-kor megjelent egy Eger fölött, aztán 22:34-kor visszajött, elég komoly hangerőt produkálva. Na az egy dolog, hogy én ennek örülök, de elég ritka azért, hogy ilyen későn látogassanak erre. Esetleg télen.

JohnTerry 2009.09.02. 09:19:50

Szolnok fölött is áthúzott egy 21.15 körül és ment Kecsónak. Szóval nyomják ezerrel :-))

Reap79 2009.09.02. 09:24:00

A héten éjszakai repülés van, szal normális dolog... A nyomják ezzerrel dologra inkább nem reagálnék!:)

Liverbird 2009.09.02. 13:49:57

Ok, köszi az infót! Ilyenre gondoltam egyébként, hogy éjszakai repülés lehet egy ideig... De akkor bejött a tipp.

BLADE.Hu 2009.09.02. 23:11:47

@Liverbird:

Nem kell tippelned:

www.hungarocontrol.hu/hu/legter

Az idők UTC-ben vannak, tehát a 20.00 az este 10 helyi időben. És a TRA 23A légtér az Eger felett van.

Reap79 2009.09.03. 08:31:01

Akit érdekel, ma is 16:00-tól éjszakai repülés. Tegnap szép számmal voltak kint népek a 12-es küszöbnél. Elviekben ma is lesz demo-gyakorlás is (hétvégi caslav-i repülőnap végett).

quaker 2009.09.03. 13:00:29

@Allesmor Obranna:

Szerintem példaértékű és jól jellemzi a mai beteg állapotokat, hogy néhány környezetvédő és Sólyom László a sétabotjával el tudnak zavarni a Tubes hegy környékéről bárkit, aki veszélyezteti az őshonos növényzetet...

No°3 Szeti 2009.09.03. 14:09:41

Hétfő délelőtt Mátészalka fölött húzott át egy Griff elég nagy magasságban (távcső), de vissza már nem jött! Csodálkoztam is, mert errefelé nagyon ritka a vadász.

zord 2009.09.03. 14:35:15

@quaker:

Azt nem tudja elzavarani. Sólyom és a többi zöld még egyszer sem szedett szemetet gyönyörű tájainkon. Egyébként az elnök úr, ha emlékeztek, a pákozdi kaszinó ügyben (ami kőkemény környezetvédelmi ügy!!!!!!!!!!!!!) egy mukkot se szólt.
Az, hogy egy hegytetőre építenek egy ritkán használt utat, meg egy radart, szerintem nem nagy ügy; ha a természetből kihasítanak egy több négyzetkilométernyi területet, és urbanizálják, az viszont igen! Na ennyit a konzekvens fellépésről.

Zord

No°3 Szeti 2009.09.03. 16:16:04

@BLADE.Hu: A TRA 33A, B az melyik légteret jelöli?

zord 2009.09.03. 17:59:59

@No°3 Szeti:

LH-TRA 33A TOP EAST ALPHA

475756N 0210710E
471911N 0214017E
471210N 0213301E
465050N 0211821E
471548N 0203051E
472943N 0201605E
474125N 0200756E
475756N 0210710E
FL420 (12800 m STD)
FL365 (11100 m STD)
Az LH-TRA 32A és LH-TRA 33A
légterekben történő egyidejű
működés nem engedélyezett.
Simultaneous operation in
LH-TRA 32A and LH-TRA 33A
areas is not approved.


LH-TRA 33B TOP EAST BRAVO

480810N 0214510E
475243N 0221532E
471911N 0214017E
475756N 0210710E
480810N 0214510E
FL420 (12800 m STD)
FL365 (11100 m STD)
Az LH-TRA 32B és LH-TRA 33B
légterekben történő egyidejű
működés nem engedélyezett.
Simultaneous operation in
LH-TRA 32B and LH-TRA 33B
areas is not approved.

GSF 2009.09.03. 20:58:01

este 5:30 körül láttam egy 29-est ami égbeszúrta magát, küszöbről, majd kormolással el keleti irányba. Hangos volt, szokatlan: valaki nem látta? Esetleg forszázs volt a kitolás?

Monnyuk én nem szarom össze magam a kiképzés intenzitásától. Láttam mikor Radomba dobbantottak. Aznap 1 gép vitte a prímet (30). Abból állt, hogy vagy 5x kis magasságú műrepet nyomott, de nem demót. A 38 és 42 gépek forszázzsal géppárban pótossal mentek, gondoltam épp Radomba. Aztán láttam itt, hogy tényleg ők lehettek.

Viszont 29 nuku volt, és körözött 3 Alba meg az Alca meg Ancsa.

Egy szó mint száz, akikre már nagyon ráférne még mindig nem jutnak "elég" rephez.

Most is alig lézengenek, és szemlátomást ez amolyan emlékeztető esti hetecske, mivel alig van rá példa hogy sötétedés után legyen valami. Szépek és jók.

Már unalmas látni, hogy semmi se változik. Enervált küszködés. Sebaj, jön Caslav. Ma volt műrep, szakad a sárkány és dagadunk a büszkeségtől. Majd megyünk eccer hadgyakorlatra is, ugye?

Üdv!

toth.tomi 2009.09.03. 21:23:28

Pedig most kifejezetten aktívak a héten. Tegnap is meg ma is kint voltam. Az a nagyvas fáklyával tolta, csakúgy mint a következő műrepet. Jó volt látni. A rádióban meg hallottuk, hogy utasokat repültettek. Nyilván sokáig emlékezni fognak még erre...Sötétedés után is nyomják ma is 4 Gripen volt fent kb 1 óráig meg hallom hogy még most is nyomják. Egész héten ez ment, úgyhogy most megérte kimenni.

zord 2009.09.03. 21:59:19

Hradec Kralovében lesz a repülőnap, nem Caslavban.

Zord

Reap79 2009.09.03. 22:14:01

@zord: Jogos, tényleg ott.

JohnTerry 2009.09.03. 22:14:42

@zord: Nekem ez a TRA-33A és B ami érdekes, vajon mit gyakorolhatnak 2-3 órán át olyan magasan? elfogást? navigációt? Tényleg az most, hogy van, szuperszónikusra mennyi fölött lehet gyorsítani? nekem 11500m ugrik be, de nem tuti.

Gepida 2009.09.04. 10:10:00

2009 novemberére tervezett C + D show elcsúszik:

Ezúton tájékoztatjuk kiállítóinkat és látogatóinkat arról, hogy a 2009. novemberére tervezett C+D kiállítás időpontját - a Honvédelmi Minisztériummal történt egyeztetés eredményeként - eltoljuk.
Már megkezdtük a tárgyalásokat a Minisztériummal a következő C+D kiállítás pontos időpontjáról.

No°3 Szeti 2009.09.04. 11:41:37

Sziasztok!
Tegnap 17:05 körül, Debrecen nyugati része felett egy az egy ellen ment, hang felett! 2x szemberepülés és ráfordulás, utána gyorsítás szup. fölé, majd elhúztak D-NY felé!
(Az egyik kondenz mintha kisebb lett volna, lehetséges, hogy Alba repült célt?)
Szeti

su-30mk 2009.09.05. 19:47:27

Nem tudom ez-e a megfelelő topic, de ha nem gond ide tenném be kérdésemet:
Kérem, hogy aki volt már közületek a batajnica-i repnapon ossza meg pár mondatban a múltbeli tapasztalatait. (közlekedés kb. Kecskemétről - reptérmegközelítés, mennyien szoktak lenni, a határátlépés időtartama, mennyire szervezett a dolog stb.)
Szóval összességében érdemes-e...

Nagyon köszönöm.

zulu74 2009.09.06. 08:33:44

Kikaptunk a svédektől! Bolykottáljuk a Gripenjeiket!
Ne repüljünk vele. Pfujj:)

Liverbird 2009.09.08. 21:25:00

Köszönöm a kecskeméti srácoknak a mai műsort, szinte egész nap hallani és látni lehetett Eger felett a Gripeneket. No egyszerre persze nem sokat... Külön köszi az este fél nyolc környéki, fáklyát gyakran használós műrep. bemutatóért a város felett :)

Amúgy egy gép még mindig itt van, csak most a várostól kicsit távolabb karikázik. Pár perce még közelebb jött...

zord 2009.09.08. 21:36:47

Csak egyedül műrep, vagy harc is? Telével nem tudnál pár képet csinálni átmeneti időben, amikor még van fény? Nem baj ha 800 ISO és szemcsés, úgyis csak az impresszió számít, főleg a fáklyás történet! Szívesen hoznék egy bejegyzést a "nemzet szárnyai Eger felett", vagy "Egykor Dobó, ma Kilián" címmel...:-))))

(Azért érdekel, ha távoliak is a képek, mert a sötétedés+fáklya igen hálás téma, az egyik kedvencem. Aviánóból van egy jó emlékem, 2003-ból, amikor egy Dolomit-túráról "ellógtam" busszal és vonattal Cortina di Ampezzóból. Avianóban az Oliva hotelben szálltam meg - jó kis 99-es mementóik vannak a falakon - , vettem egy biciklit egy napra, mivel bérelni nem lehetett, és spottingoltam a bázis körül, persze főként a 05-ös küszöbnél, meg különböző szőlőskertekből és kukoricásokból. Este, amikor már visszatértem a szállásra, elment egy nyolc gépes sor. Iszonyú szép egy látvány volt!)

Zord

Liverbird 2009.09.09. 11:43:13

Bár nagyon jó volna, de sajnos nem tudok fotózni, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy nem rendelkezem fotóapparáttal. Sajnálatos, de ez van...

Amúgy általában szóló gépek jöttek, délután azonban úgy látszott, mintha egy géppár bóklászna erre, méghozzá igen szoros kötelékben. Harcot viszont sajna nem láttam, lehet korábban volt...

Úgy egy fél órája megint itt hangoskodott egy, de megpillantani nem sikerült. Jó lenne tudni azért, hogy hány gép repül, mert az eddigiekhez képest tényleg elég intenzívnek tűnik az üzem.

Liverbird 2009.09.09. 18:13:38

Pff... Ebben a keszi is benne van egyébként, vagy az nem repült (esetleg repültek, ha esetleg azóta megint géppár adna készültséget)?

GSF 2009.09.09. 18:38:49

@Liverbird:

4 gép, ahogy eddig is. El lehet képzelni, milyen lenne, ha 7 tolná...

Örök emlék, amikor egyszerre 8 29-est láttam sötétedéskor, keringő volt a javából, csak az esti bejöveteleket ismételgették :)

Ez, meg az ami évek óta tart, nos az lópikula. Milyen lehetett az, amikor még az antivilágban nappali és esti váltás is volt?

Üdv!

Bobby Baccala 2009.09.10. 08:57:28

@Liverbird:

tegnap pont eger környékén voltam...hallottam hogy van vmi :) fel is mentem a siroki várhoz hogy majd jól megnézem...persze addigra elmentek gondolom ebédelni. :)

Reap79 2009.09.10. 09:35:07

@GSF: Csak szólok, hogy a héten nappali és éjszakai váltás is van:) A nem régen svédből hazaérkezettek elkezdték az itthoni kiképzést. Ők tolják nappal.

GSF 2009.09.10. 18:22:30

@Reap79:
Sajnos nappal nem vagyok itthon, ezt nem tudtam. MIndig csak azt tudtam konstatálni, hogy na leszállok a vonatról, s aztán morog az Ancsa... Aha, ma is sötétbe mozdulnak :)Ámbár kétlem, hogy ez az állapot sokáig kitart, akármennyire is üdvözítő. Pl. ma már nem hallom őket.

Szívesen venném, ha valaki megírná, hogy mely gépek röppenősek oldalszám szerint nappal és "éjjel". 29-es műkszik-e? Hány Alba és a többi...

Köszi

Üdv!

Reap79 2009.09.10. 18:43:58

@GSF: Ma csak nappal volt 4-ig...

Liverbird 2009.09.10. 19:05:12

Ja, ma nem nagyon lehetett hallani a zúgolódást... Ritka azért az olyan mozgalmas nap, mint a keddi, utoljára akkor volt ilyen, mikor itt voltak az ANG Sasok.

Reap79 2009.09.11. 10:27:28

Azt csiripelik a verebek, hogy az elmúlt két hét szokatlan "intenzítása" annak tudható be, hogy jövő héten megy a Tiger meet-re 4 Gripenünk...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.11. 11:20:44

@Reap79: Nofene! A Tiger Meet az mennyire nagyszabású hadgyakorlat? Mégiscsak mennek ki ilyenre?

Liverbird 2009.09.11. 14:23:47

Pár hete akartam kérdezni, hogy miért nem megyünk mi is Tiger Meetre mint a csehek? Aztán gondoltam, ténylegesen csak tigrises századok mennek.... Ezek szerint csak az a lényeg, hogy nagymacska legyen?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.11. 16:43:28

Kapnak harcias festést a magyar gépek?

Liverbird 2009.09.11. 18:19:06

El tudnék képzelni egy felnagyított Puma logót a svancon :)

szoltam 2009.09.11. 18:23:47

@Liverbird: Igen, az is egy cica... :D

No°3 Szeti 2009.09.13. 16:23:35

Ezért nem voltak hiábavalók Zord cikkei! Ez szerintem annak is betudható pozitív változás, hogy szélesebb körök is felfigyeltek mi megy a Honvédségben! Változtatni való persze ezután is akad (pl.: üzemeltetés), de már ez is egy lépés előre...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.14. 09:33:55

@Liverbird: Minden egyes ilyen hírnél ledöbbent, hogy tényleg ennyire buta, tudatlan, tapló és hülye ember van? Elképesztő.

block50 2009.09.14. 10:30:06

@molnibalage: Bakker! Miskolcon lakom, de még nem is hallottam gépeket a város felett az elmúlt időszakban, nemhogy zavartak volna. Ez az ország erről szól. Tiltakozásokkal minél nagyobb zavart és feltünést kelteni. A legröhejesebb, akik a pálya vonálában lakók tiltakozása. Könyörgöm évtizedek óta ott folynak a leszállások. Amikor olcsóbban megvette a házát akkor nem zavarta...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.14. 10:34:58

@block50: Erről van szó. A ferihegyi forgalom decens része a fejünk velett zúg el Szigetszentmiklóson. 30 másodpercig hallani ezt-azt. Ha hideg van és zárva van minden ajót, akkor még annyit ideig sem...

zulu74 2009.09.14. 15:38:55

Elég furán viseltetünk, mi magyarok a honvédelem iránt.

Először is: lehetőleg minden honvédelmi objektumot, laktanyát, radarállomást, depót szeretnénk kivinni a pusztába, ezer kilométerre minden lakott településtől.
Sőt ha még csak tervezik, akkor meg se építsék, ha már kész van, bontsák le azonnal.,

Ne legyen senki sem katona, de ha már volt olyan "hülye", hogy vállalta, akkor legalább vigyázzunk rá: ne vigyék oda ahol lőnek, sőt... legjobb ha sehová sem viszik, ha netán megsebesül, vagy meghal, (ami sajnálatos persze), akkor kórusban követeljük, hogy "hozzák haza honvédeinket. Ha viszont sokat itthon vannak, akkor felvetődik a kérdés, hogy mi a fenének katona a katona, ha nem megy háborúzni... akkor le kell építeni.

Fikázzuk az ócska repülőgépeinket, melyeket a ruszkik "sóztak ránk" drágáért, de pénzkidobásnak tartjuk a vadiúj Gripenjeinket... vettek volna inkább használt amerikai gépeket olcsón... azt lehetne utálni, mert más "levetett vackait" sózta ránk az "Új Testvér".

Aztán itt vannak még a harckocsik, amikből sírunk ha kevés van, mert abban mérjük a "csapásmérő képességet", (bármi is legyen az), viszont felháborodunk ha sok van, mert tönkre teszik az utakat, forgalmi akadályt képeznek, ha épp' gyakorolni támad kedvük.

Legyenek díszszemlék, mert olyankor dagad a "népnemzeti" honfikebel, de lehetőleg ne jöjjenek ide gyakorolni a város fölé, mert még frászt kapnak az idősek, a gyerekek, a kutyák... stb.
A város felett tisztelgő gépek "veszélyesek, tiltsák ki őket", a városban a tömegben forgolódó vén marha a T-34-essel az nem veszélyes, az kérem "ungarische virtusch", azt egy ejnyével elengedték.

Amikor "kovács józsef" megvette "kittyaládja" részére a telket Kecskemét határában, még úgy gondolta, hogy "sebaj, legalább olcsó és fedél van a feje felett."
Azóta néhány megélhetési vándorjogász 5%-ért felhomályosította, hogy lehet ám kártérítési pert indítani, majd peren kívül megegyezni egy "halom suskában" a HM-el. Mert ugye kevéssé valószínű, hogy Szekeres miniszter úr szépen összehajtogatja a négy sarkát a reptérnek és elviszi innen messze... a 67-es út mellé, dideregve.

Hát így megy ez kérem. Egész addig, míg nem lesz egy tökös bíróság, aki kimondja, hogy a köztársaság területi integritásának a védelme csak akkor biztosítható, ha ez az alapjog felül írja a polgárnak az egészséges környezethez, nyugalomhoz való jogát.
Amíg ez a jog előrébb való a közösségi érdeknél, addig itt minden évben népszavazni és fizetni fogunk, a közösből, a miénkből .. nekik.

Allesmor Obranna 2009.09.15. 19:51:39

@Liverbird:

Jó kis kommentek észlényektől a videó alatt.
Na mindegy. Ha a másik videót is megnézzük hallhatjuk a jövő évi költségvetés számadatait, ami elég bizarrnak tűnik.
Ha jól figyeltem, azt mondják, hogy az idén fejlesztésre a 320 mrd-os költségvetésből 64 jutott. Jövőre pedig kb ennyi lesz a Honvédség össz-költségvetése(?)

Ilyen nominálérték utoljára vagy 20 éve volt.

stonefort 2009.09.15. 20:41:00

@Allesmor Obranna:
Ha jól látom, a modernizált gépen nyoma sincs az R-77-esnek, pedig ez lett volna az egyik fő képesség növekedés. Eddig is több jel utalt arra, hogy még mindig gond van az integrációjával, vagy magával a rakétával. Ki mit tud?

Allesmor Obranna 2009.09.15. 20:56:24

Nekem úgy fest, ez a Szu-27SzM projekt amolyan látszatmegoldás, egy nagyívű modernizáció kurtán-furcsán félbehagyott maradéka.
Arról nincs adat, hogy a sárkány élettartamát növelték-e? Továbbmegyek, az MMPP Szaljut 13,5 tonnás fékpadi tolóerejű Al-31FM-1-es hajtóműveire sincs utaló nyom, mitöbb arról se, hogy ez a verzió üzemelne a széria Szu-34-esekben.
Nincs légiutántölthetőségi képesség, gyanítom, hogy itt is kiegyezett a költségvetés a napi realitásokkal, azaz a 27-es bőséges kapacitása nem igényli egyelőre a légiutántölthetőséget, de az utólagos beépíthetőség megvan.
Az R-77-es rakéta egy furcsa ügy. Évek óta exportálják, az aktyubinszki lőtereken már több mint húsz éve végzik a különféle lőkisérleteket és az integrációs teszteket. Ebbe beleértendő a Szu-27SzM protogépének kijelölt példány is. Ez a rakéta elvben a MiG-29SzMT-hez is megvan, de ez ha lehet, mégfurcsább ügy. Ez a típus ugyanis nincs rendszerben az oroszoknál, utólag jelent meg a kudracba fulladt algériai ügylet után. Holott előtte kellett volna. Szempont volt, hogy ez a típus már rendelkezni fog az R-77-essel, de ennek nyomát nem látni. Tény, hogy a rakétát gyártják, ennek a volumene azonban ismeretlen, erről talán az indiaiaknak lehet fogalmuk. Az orosz légvédelem egyelőre R-77-es nélkül operál, azonos kategóriájú más típus pedig még csak tervben sincs. Ez azért baj, mert az oroszoktól mind nyugatra, mind keletre ezen a téren már rég egy következő (vagy az utáni) generációba léptek. Az orosz légiharcrakétafejlesztési prioritások egyelőre leszűkülnek az R-33/R-37 stb vonalra, azaz a nagy hatótávolságú, egy összetettebb légiharc szempontjából stratégiai fontosságú célok leküzdésre alkalmas rendszer kifejlesztésre.

Azonban ezen a téren sincs egységes koncepció.

BLADE.Hu 2009.09.17. 20:25:24

htka.hu/2009/09/17/nincs-eleg-gep-az-ausztral-pilotaknak/

Ez itthon is így van/lesz, legkésőbb a jövő év elejétől.

Alba,Mig bye - bye.

A nem olcsón képződő, nem fiatal friss kanadai-magyar pilóták itthon majd csak az eget nézhetik lentről.

zord 2009.09.17. 21:35:58

@BLADE.Hu:

Nekem mostanában azt sugódozták, hogy a MiG további egy évig történő megtartásáról íródik valami felterjesztésféle a napokban...nem mintha ez az új pilótákon segítene, vagy bárkin is...

Zord

mig-29 2010.10.11. 21:02:27

@zord: Azért én örülnék neki ha még egy évig láthatnám őket repülni. És gondolom nem vagyok egyedül,még ha csak 3-4 gépről van szó is. Bár egy századnyi 29-esünk ma is igen aktív lehetne ha megvalósult volna az agresszor század ötlete. A NATO szívesen fogadta volna, de ami a lényeg fizetett volna érte.
Kíváncsi leszek lesz-e üzemidő hosszabbítás?

Fridi
süti beállítások módosítása