Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (99) éleslövészet (23) f 16 (20) gripen (76) Gripen (71) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (48) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) kecskemét (45) Kecskemét (64) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (16) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

Alone, armed, unafraid

2009.07.07. 10:25 | zord | 181 komment

Az amerikai hardcore felderítők (RF-4, U-2, stb.) jelmondatának csekély módosításával (az eredetiben unarmed szerepel) alkottam ezt a címet, mely alatt külön megemlékezem arról az örvendetes tényről, mely jópár kommentben már megjelent itt a LégierőBlogon: a Magyar Honvédség NATINADS Fegyveres Légtérvédelmi Készültségi Szolgálata (FLKSz) egy + egy tartalék gépre zsugorodott. Miközben gratulálunk mindenkinek, aki segített elérni a "kisebb, mobilabb, olcsóbb (?), hatékonyabb, stb." jelszó szellemében ezt a nagyszerű eredményt, engedtessék meg, hogy aljas, károgó módján a LégierőNaplózó ellenpontozza mindezt egy apró táblázattal, melyet kedvenc, már-már közhelyszámba menő, mégis kifogyhatatlan "példatárából", a közeli Bohémiából merített.

090630. A 38-as jön be leszállni a 12-es pályára egy Tango után a szokásos egy pótos, két AIM-9L/I-1 és ágyú konfigurációban. Azt hiszem itt fölösleges ecsetelni, mi a különbség egygépes és géppár készültség között. Kultúrából vett példát hoznék fel: mint az opera és az operett között (köszönet a fotóért Devil 505 barátomnak).

090614. Ez a dia Jiri Verner ezredes, a Cseh "Légierő" parancsnokának előadásából való, a Svéd Légierő Baráti Klubja (SAFF) rendezvényén fotóztam Párizsban, az idei Le Bourget-i szalon előestéjén. Csak néhány mondat emlékeztetőül: a 211-es század jelenleg a litávniai Siauliaiban és odahaza Caslavban szimultán ad géppár keszit. Igen, az előrehaladó kiképzés május, június, július és augusztus folyamán szünetel. De 2005 áprilistól kezdve eljutottak ide, megcsinálták. Nemcsak pénzt fogyasztottak, hengerbucskáztak, díszelegtek, hanem biztonságot adtak odahaza és települve, szövetségesi légtérben. Mert bármi hihetetlen, EZÉRT fizetik ezt az egészet az adófizetők.

Zord

Ui: Majd ha kapok publikálásra egy ilyen táblázatot idehaza, beszélhetünk transzparenciáról és civil kontrollról. Addig "csak úgy" beszélgetünk.

Címkék: magyar hungary kecskemét gripen qra caslav czech 211 natinads

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr751231414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GSF 2009.07.17. 10:56:03

Jó cikket írtál Gábor, könnyen fogyasztható, de ezeknek sajnos azbesztből van a pofájuk, lepereg róluk. Csak akkor üt, ha külső nyomást tudsz rájuk tenni. Ha a svédek odacsapnak, mert nekik lesz kellemetlen ez a semmi hozzáállás, akkor lesz következmény.

Úgy látom, hogy az, ami átmehet egy országos napilapba, az nem fogja meglegyinteni őket. Az egyetlen esély, hogy közbeszéd témájává tehető az ügy, ami átgyűrűzik szakmai berekeken keresztül a svédig.

Félre ne érts, nem csalódott vagyok, csak rá kellett jönnöm, hogy ahhoz, hogy ez azonnal üssön, valami olyan nemzetbiztonsági titkot kellett volna kitenni a kirakatba, ami azonnal közfelháborodást okoz és vádaskodást, majd sürgös megoldásért kiált.

Amiatt senki ne aggódjon, hogy a szerbek idepöccennek, jobban tisztában vannak ők a képességeinkkel, mint mi lelkes amatőrök, vagy azok akik a HM-nek nevezett kuplerájban maszatolnak.

Remélem a folytatás is eljő és a Változás, mert nagyon sürgető.

Üdv!

zord 2009.07.17. 11:03:32

@Rommel28:

A linkelt HM-reagálás "lejárató cikkeit" NEM én írtam, hanem egy kollégám.

A mai az én írásom, ezért teljesen vállalom a felelősséget.

Zord

zord 2009.07.17. 17:06:52

A HM így reagál:

A Magyar Köztársaság légterének védelmét ellátja és garantálja a Magyar Honvédség Gripen és MiG-29-es repülőgépeinek flottája. A nemzetközi repülőnapokon való magyar részvétel költsége pedig töredéke, 5.5 millió Ft, a Magyar Nemzet által állított százmilliós nagyságrendnek. - tudatta közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A Magyar Nemzet mai lapszámában megjelent, "Egy vadászgép a légvédelem" című cikkel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium az alábbiakban kíván reagálni:

A légtérvédelmet biztosító készenléti szolgálatot ellátó eszközök számára, a kiszolgálásukra vonatkozó adatok államtitoknak minősülnek. Az ezekkel kapcsolatos információk közzététele veszélyezteti a Magyar Köztársaság biztonságát. Ezt tette a Magyar Nemzet a mai számában. A feltételezett államtitoksértést a Honvédelmi Minisztérium jogi szakértői vizsgálják.

Annyi azonban elmondható, hogy a Magyar Nemzet állítása valótlan. A pilóták kiképzésre biztosított repülési ideje lehetővé teszi a megfelelő felkészülést a feladatok végrehajtására. A repülőgépek karbantartása biztosított, a légieszközök üzemeltetéséért felelős parancsnoki és beosztott állomány kiemelt figyelmet fordít a repülésbiztonsági szabályok maradéktalan betartására.

A nemzetközi légibemutatókon és repülőnapokon való magyar részvétel nem kötelező - a HM nem írja elő a katonai szervezetnek, mint ahogyan azt a lap állítja -, de több előnnyel jár. Egyrészt, bemutatkozási és gyakorlási lehetőség a magyar légierő számára. Éppen ezért, az ilyen külföldi repülések a kiképzési keret terhére történnek, azoknak külön többletköltsége nincs. A fogadó fél fedezi a szállás- és üzemanyag költségeket, valamint étkezést biztosít a magyar állomány számára. A Magyar Honvédséget gyakorlatilag csak a kiutazó állomány napidíja ötven százalékának a fedezése terheli.

Ilyen jellegű bemutatókra az idei évre összesen 5,5 millió forintot tervezett be a tárca, nem igaz tehát a lap százmilliós nagyságrendű költségről szóló állítása sem. Másrészt, a nemzetközi repülőnapok kölcsönösségi alapon működnek, vagyis annak érdekében veszünk részt külföldi rendezvényeken, hogy a kétévente megrendezendő, a honvédséget, de az egész országot népszerűsítő, nagy látogatottságú kecskeméti repülőnapon minél színvonalasabb műsort lehessen összeállítani, széles nemzetközi résztvevőgárdával.

Zord

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.17. 17:14:11

@zord: Blablabla. A jó édesanyjukat azt... Ehhez kell aztán a pofára vastag bőr...

Bobby Baccala 2009.07.17. 18:21:46

@zord:

"A légtérvédelmet biztosító készenléti szolgálatot ellátó eszközök számára, a kiszolgálásukra vonatkozó adatok államtitoknak minősülnek. Az ezekkel kapcsolatos információk közzététele veszélyezteti a Magyar Köztársaság biztonságát. Ezt tette a Magyar Nemzet a mai számában. A feltételezett államtitoksértést a Honvédelmi Minisztérium jogi szakértői vizsgálják."

tehát burkoltan beismerik.

"Egyrészt, bemutatkozási és gyakorlási lehetőség a magyar légierő számára. Éppen ezért, az ilyen külföldi repülések a kiképzési keret terhére történnek, azoknak külön többletköltsége nincs."

ezek tényleg ennyire dilettánsok???

ezek azt gondolják hogy ez a légierősdi olyan mint egy forma-1 es cirkusz...pofám leszakad!

zord 2009.07.17. 18:47:24

Semmi baj. Ez a dolguk. Szolgálnak. Csak nem a hazát, hanem a főnöküket. Azért jó sokáig eltartott, reggel óta...ha jól láttam, 1546-kor jött ki!
Ha megkérdeztek volna, én azt tanácsoltam volna, hogy hallgassanak. A hallgatás mindig a legerősebb fal. Az ideges, kapkodó reakció – mint a fenti is – a „titok” mögé bújás abszolúte igazolást nyújt. (Nem mintha szükségem lenne rá).

Zord

Bobby Baccala 2009.07.17. 18:57:05

@zord:

tudom hogy off, de tanulhatnának a tescotól. kijött az a tesco titkok c. könyv, ami elég meredek dolgokat állít a cégről..gyakorlatilag semmit nem reagáltak rá. (ha az ő érdeküket nézem akkor nagyon helyesen)
minden csoda három napig tart :)

zord 2009.07.17. 19:09:30

De a legnagyobb "cáfolat" egy teljes üzemképes gépállománnyal, függesztett Maverick/pod/AMRAAM-al történő áthúzás lenne hétfőn Budapest felett...

Zord

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.17. 21:18:40

@zord: Én még célpontot is tudnék neki kijelölni! :)

Ákyka 2009.07.17. 21:26:24

@zord: Gratulálok Gábor!!!
Ez nagyon szép volt.Csak így tovább.
Várom a további cikkeket.
Méghogy MiG-29 flotta....(Uram Isten),2 vagy 3 harci meg egy UB.Ez nekik flotta?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.17. 21:46:55

@Ákyka: Ja. Vicc az egész. Akkor a szigetszentmiklósi csónakház kajakjai, kenui és evezősei már egy egész armadát jelentenek! :)

BEARCAT 2009.07.18. 11:55:32

Le a kalappal előtted Zord!

Te aztán tökös gyerek vagy!
Csak így tovább!

Beat it! 2009.07.18. 12:34:00

A cikk hiánypótló (csakúgy, mint a mai napi, az Iglákról), de magam részéről kissé csalódtam. Zord, azt mondtad, olyan cikket írsz, ami "tényleg fájni fog", szerintem ez a cikk annyira nem volt fájdalmas, mint amit sokan reméltek, a HM meg feltette a régi lemezt a lejáratásról. Mindig ezt csinálják, ha jogos kritikát kapnak. Talán a terjedelem miatt, de szerintem sok adut kihagytál. Főleg olyan dolgokat, amik miatt itt sokan dohogtak: a fegyverzet kérdése például: Amraamot nem látott még senki, de AIM-9-et függesztve szárny alá sem. No meg a két garanciálisan nagyjavított fantom 29-es. A sajtó kihagyása a HM részéről a nyilvánosságból valószínűleg nem nemzetbiztonsági okokkal magyarázható, hanem a hiányosságok elleplezésével.
A cikk pozitívuma, hogy a szakmára koncentrál, politikai vetület nem olvasható ki belőle, így legalább nem tudják ráfogni, hogy a Fidesz áll a háttérben.
Pár szó a fegyverzetről:
A Gripen szerződést a szoci kormány módosította, helyesen, mert a gép olyan képességekkel gyarapodott, ami az alapváltozatban nem volt. Akkor még örültem, azt hittem, erősödik a légierőnk. De mit ér a képességnövelés, ha nincs hozzá fegyver, amivel ki tudná használni? A hozzáállás a VSZ időkre emlékeztet: legyen meg a technika (Scud), tudjuk kezelni, a szükséges kiegészítőt meg konfliktus esetén majd megadja hozzá a Szovjetunió (atomtöltet). Adna a Nato a bevetésekhez lézerbombát, meg AIM-120-asokat? Említhetnék más felesleges képességet a múltból: Il-28-as fenntartása bombák nélkül, felderítésre és célvontatásra. Sok értelme volt... 40 Amraam mire elég, már ha tényleg van? A második bevetési hullámra már csak IR rakétával és gépágyúval mehetnek a méregdrága gépek - a biztos halálba. Földi légvédelem ellen meg igazán hatékonyan nem is tudnak tevékenykedni lokátorgyilkos eszközök hiányában.
Egyre inkább az az érzésem, megint átverték a magyarokat. Sok pénzt vettek ki a zsebünkből, miközben a védelmi képességek egyáltalán nem javultak. Volt egy amcsi film, a Brewster milliói (alias Szórd a pénzt és fuss), ahol a szereplőnek 30 millió dollárt kellett egy hónap alatt elkölteni úgy, hogy a végén semmi saját tulajdona nem marad (különben nem kapja meg a nagybácsi 300 milliós örökségét). A Gripen program pont erről szól (csak nem kapunk örökséget a végén...). Kiadtuk a rakás pénzt, és nincs semmink cserébe (ez sarkított persze, de azt hiszem értitek), még a gépek sincsenek magyar tulajdonban.
Remélem egyszer a bíróságon kell felelniük a bűnösöknek a nemzeti vagyon elherdálásáért. Már ha lesz még magyar államiság...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.18. 13:36:31

"A Gripen szerződést a szoci kormány módosította, helyesen, mert a gép olyan képességekkel gyarapodott, ami az alapváltozatban nem volt."

De feleslegesen, mert eredetileg mi NEM ezért vettük őket. Az orosz függés megszüntetése volt a cél és air policy. Arra a 120 óra / év viszonylag jó lett volna és az alapjai megteremtődtek volna egy nyugati gép üzemeltetésének. Forrás is lett volna rá.

A mostani géppel semmit nem csinálnak, amit az A verzióval nem lehetett volna...

"40 Amraam mire elég, már ha tényleg van?"

Lásd módosítás. A mennyiséget lehetett volna növelni kisebb pénzmennyiség növeléssel és nem C EBS Hu öszvér gépet építeni...

"Földi légvédelem ellen meg igazán hatékonyan nem is tudnak tevékenykedni lokátorgyilkos eszközök hiányában."

Mert nem missziós célokra tervezék őket. Hahó! Az Air Policy feladatkörre nem is kell és a svéd igényehez nem nagyon kell ez.

"Egyre inkább az az érzésem, megint átverték a magyarokat. Sok pénzt vettek ki a zsebünkből, miközben a védelmi képességek egyáltalán nem javultak."

Na ez igaz, de a felelsősséget túl sokan kenik arra, akire nem kéne...

Bobby Baccala 2009.07.18. 20:23:24

nol.hu/belfold/a_honvedseg_garantalja_a_magyar_legter_vedelmet


csak annak örülök hogy ennek a bandának meg vannak számlálva a napjaik

Allesmor Obranna 2009.07.18. 23:53:34

Különleges ideológiai űrt vélek felfedezni azon tény nyomán, hogy egy kicsit "Berlin1945 május eleje" hangulatú (konkrétan: teljesen értelmetlen, életidegen és hamis) HM-ellennyilatkozatot leközlő cikk hozzászólásai közt egyetlen egy se akad már, aki megpróbálná védelmébe venni, vagy csak elfogadni.

Ez a történet ennyi volt...

BLADE.Hu 2009.07.19. 12:49:31

@Allesmor Obranna:

Valahogy úgy. De nem tudom mit vártál. Azt mégsem lehet leírni és beismerni hogy mennyire hadilábon állunk légtérvédelem szempontjából.

Hogy hiányos a radarlefedettség, a KUB hatósugara nevetségesen kicsi, még ha éppen a jó helyen lennének is és a Mistral meg alapállásban már a kukába való.

Ettől függetlenül mindig vetíteni kell, hogy erősek vagyunk.

BLADE.Hu 2009.07.19. 13:17:29

@molnibalage:

A fentiektől függetlenül nem minden annyira átgondolatlan volt mint ahogy írod.

A Gripen A/B és a C/D között óriási a különbség. Szakmai szempontból tényleg nem felelt meg az A/B verzió, sima air policing-ra sem: azon pl. sosem lett volna link-16 mivel a svéd lezárta az A/B fejlesztését és a további eszközök integrációját.

Talán pod-ot sem lehet függeszteni az A/B-re?!

Ami pedig nem árt a távolabbi (azonosítás) fenyegetés felméréshez mielőtt belemegy valaki a közeli vizuális távolságokon belülre.

Abban sem vagyok biztos hogy az A/B tud-e kérdezni IFF Mode4-et, ami az egyetlen biztos NATO azonosítási funkció olyan helyzetekben amikor nincs link-16 adat.

Az alábbi sajnos tényleg nagy hiányosság:

"Földi légvédelem ellen meg igazán hatékonyan nem is tudnak tevékenykedni lokátorgyilkos eszközök hiányában."

Ugyanis a légtérvédelem magába foglalja a légtér szabad használhatóságának biztosítását, azaz meg kellene tudnunk azt is akadályozni, hogy szükség esetén, más ország SAM fenyegetéssel le tudja fogni a Magyar légtér bármelyik részét.

Ez most egyáltalán nem valósul meg.

Sőt tovább is mehetnénk a gondolatmenetben, egy igazi nemzeti érdekű repülőgépes készültségnek klasszikus A-G képességgel is rendelkeznie kellene amellett, hogy a gyors felderítésbe is komolyan be lehetne integrálni.

GSF 2009.07.19. 13:34:51

Az államtitoksértésről annyit, hogy amennyiben megtörtént, akkor a büntetendő cselekmény nem kizárólag az mno cikke volt kizárólagosan, hanem minden olyan fórum - többek között ez a blog is - ahol már nem hogy hetek, hanem évek óta téma a légierő állapota. Az IP címek megvannak, nosza tessék intézkedni!

Magánvéleményem az, hogy a HM folytatólagos alkotmánysértést követ el azzal, hogy nem biztosítja az ország szuverenitásának védeleme érdekében szükséges alapvető feltételeket.

Ez is büntetőjogi kategória.

Azzal az alapvető különbséggel, hogy a légierő állapotának szintjéről bárki tudomást szerezhet, ha veszi azt a minimális fáradtságot, hogy kisétál a 44-es mellé. Ne gondolja senki, hogy potenciális ellenfeleink ezt adott esetben ne tennék meg, mint ahogy épp ettől tartva üldöztek el mindenkit messzire 99-ben a kerítés mellől. Akkor még rendőrök is járőröztek az út melett.

Ennyit erről.

Ja, és mindennek nem lesz semmi következménye sem. Ahogyan soha nem fogja senki leültetni azokat a döntéshozó-pénzelosztó szakbarbár hazaáruló lelketlen kongó agyhelyű réteget, akinek köszönhetően annyit ér az ország védelmi képessége, mint egy közepesen szervezett védelmi pénzt szedő brigát ereje.

Sajnálom a katonákat, hogy ilyen körülmények között kellene esetleg feláldozni az életüket.

Az egészben az a legszomorúbb, hogy a társadalomnak semmi, de SEMMI igénye nincs ütöképes seregre. Ebben az országban SEMMI büszkeség sincs. A kisebbség pedig csak hőzöng itt magában, mint mi itt.

Üdv!

GSF 2009.07.19. 13:42:55

Ja és még annyit, hogyha államtitoksértésre hivatkozva itt elkezdenek szarakodni, eljárásosdit kezdeni, bíróság elé citálni embereket, akkor elmondhatjuk, hogy mi egy modern kori demokratikus diktatúrában élünk, ahol az igazság, ami szolgálja az ország biztonságát - mert bár államtitok, de attól a tény tény: döglődik a légierő és csak így lehet felhívni a figyelmet az ország biztonságát fenyegető veszélyre - csak így juttaható érvényre.

Az az igazi demokrácia, ahol lehet beszélni az állam biztonságát alapvetően érintő kérdésekről.

Micsoda képmutatás, ami mi itt folyik, undorító.

Nagyon szorítok, hogy legyen esetleg valami pozitív hozadéka a cikksorozatnak, hátha észbe kapnak, és mentik ami menthető. De nincsnek illúzióim.

Üdv!

BLADE.Hu 2009.07.19. 15:55:41

@GSF:

Az IP cím és hasonlók technikailag és talán jogilag sem egyértelműen köthetők személyekhez hacsak ultra tutti hivatalos személyi titkosítást nem használsz.

Ha tudom hol laksz, bármikor rálépek a gépedre és a te e-mail fiókoddal, IP címeddel és számítógépeddel küldetek körbe vicces leveleket, vagy akár a banki belépőket is loggoltathatom. Ez csak pénz és szándék kérdése.


Mindennek tudatában, ha mégis van olyan bíró vagy ügyész, aki ez alapján akarna elítélni megvádolni akkor, másnapra vele is megtörténhet ugyanez.

BLADE.Hu 2009.07.19. 16:20:50

@GSF:

"Az egészben az a legszomorúbb, hogy a társadalomnak semmi, de SEMMI igénye nincs ütöképes seregre. Ebben az országban SEMMI büszkeség sincs. A kisebbség pedig csak hőzöng itt magában, mint mi itt."

A nagy békehelyzet hozta biztonságérzet addig nem is hozza elő annak igényét, amíg minden csendes és nincs rá tényleg szükség.

De amikor kellene, akkor már késő és lehetetlen - a mai harcászatban - felturbózni a képességeket.

Talán ezért is fontosak jelenleg a külföldi missziók, ugyanis az áldozatok száma egy kicsit a realitás közelébe fogja hozni az ilyen helyzetekre való felkészültségről való szakmai és civil "elképzeléseket" is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.19. 16:30:36

Szintr az egész magyar állam és HM egy vicc. El kéne hajtani őket a búsba.

zord 2009.07.22. 17:40:57

Ezt olvassátok:

A Magyar Honvédség légvédelmi rendszere - a Magyar Nemzet feltételezései és találgatásai ellenére - maradéktalanul ellátja a Magyar Köztársaság légterének védelmét a jelenben és a jövőben is. A Magyar Nemzet ebben a cikkében újból államtitkot sért, ráadásul pánikkeltésre használja információit. Ahogyan azt a Honvédelmi Minisztérium a 2009. július 18-i közleményében is leírta, a Magyar Honvédség légvédelmi rendszerében a KUB légvédelmi-rakéta rendszer jelenleg is üzemel, rendszerben tartását 2016-ig tervezzük. Alapvető rendeltetéséből adódóan biztosítja a stratégiailag meghatározó objektumok, így többek között a paksi atomerőmű lefedését és védelmét is. A rendszer kiváltásáról szakmai szempontok alapján dönt a jövőben a Magyar Honvédség vezetése, természetesen a Magyar Köztársaság légtérvédelmének és a stratégiai objektumok védelmének maradéktalan garantálása mellett. A KUB rendszer nem állandó jelleggel települ a stratégiailag fontos objektumok mellé, alaprendeltetése nem is erre szól, hanem a fenyegetettség mértékének és típusának megfelelően adott időszakokban, adott helyszínekre csoportosítják át. A KUB rendszert a 2001. szeptember 11-i események után, az ország védelme érdekében - a Magyar Nemzet állításával ellentétben - kizárólag Paks mellé telepítették, azonban 2001. végén a rendszer visszatelepült állandó állomáshelyére. A lap pánikkeltésre használt információi és feltételezései - miszerint a stratégiailag fontos objektumok védelme a rendszer kivonásával veszélybe kerülhet - megalapozatlanok. A Magyar Köztársaság légterének védelmét - hangsúlyozzuk - a jelenben és a jövőben is maradéktalanul ellátja a Magyar Honvédség. Visszautasítjuk a Magyar Nemzet állítását, miszerint a KUB rendszer kivonása mögött honvédségi lőszer-megsemmisítési üzlet állhat. A lap által említett 3M9 típusú légvédelmi rakéták megsemmisítése mindenképpen szükséges, ugyanis üzemidejüket már többször meghosszabbították és a rakéták élettartama lejárt, alkalmatlanok a további használatra, javításuk sem lehetséges, tárolásuk veszélyes. A rakéták megsemmisítését csak olyan cégek végezhetik, amelyek rendelkeznek a haditechnikai eszközök megsemmisítéshez szükséges, jóváhagyott technológiával és engedélyekkel. A HM Arzenál Zrt. rendelkezik ilyen engedélyekkel és alaprendeltetésébe tartozik a rakétarendszerek vizsgálata és ellenőrzése. A lap mai cikkében újra államtitkot sértett a készültségi szolgálat létszámával kapcsolatos információk közreadásával. A Honvédelmi Minisztérium vezetése államtitok-sértés miatt feljelentést tett.

MagyarországKatonái · http://www.civilekahonvedelemert.hu/ 2009.07.22. 18:19:15

Beszélgettem hétfőn egy országos közéletben viszonylag aktívan részt vevő valakivel, aki azt mondta, hogy az embereket nem az érdekli hány gép védi a légteret, hanem, hogy mennyibe kerül 1 liter tej a boltban. Ezt általánoságban elfogadhatjuk igazságként, de azért biztos érdekelné a társadalmat, hogy milyen felesleges és hülyeségekre költi el az adófizetők pénzét pl. a HM. Már ha csinál ilyet :)

Minden csak tálalás kérdése.

Közben látom a HM ellencsapást intézett. Egyébként szerintem a HM nem tekinti ellenfélnek a Magyar Nemzetet (újságot), jól elvannak már egy ideje egymással.

Egy olyan honvédelemért aggódó és tenni akaró CIVIL (pl. nem nyugdíjas katonákból álló) közösség viszont akinek nem lételeme a HM-től kapott támogatások, tehát nem abból él így mondhatni független, az talán érne valamit.
Meglátjuk.

A jobboldali kormányt már én is várom, de kérdés, hogy üres kasszából tud-e majd tenni valamit azon kívül, hogy szidalmazza az elődeit és cselekvés helyett csak rájuk keni a felelősséget. Remélem a szájkaratén kívül másra is képes lesz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.22. 18:33:59

@zord: Blablabla. A jó édesanyjukat azt hazudozzanak. Kub helyett meg gondolom nem lesz semmi jó magyar szokás szerint. Ha anélkül is megleszünk szerintük, akkor az ő nevetséges érverendszerüket használva ma is ki lehetne vágni őket....

zord 2009.07.22. 19:05:48

Én csak azt tudom, hogy fogalmuk sincs, miről beszélnek. Itt is leírtam: maradjanak csöndben, azzal járnak jól. A hallgatás fala a kemény, a tagadás olyan, mint az olvadt vaj.

A lényeg: a HM-nek fingja nincs, hol járnak a légvédelmi rakétásai és mit csinálnak. A haderőtervezésnek nincs fingja arról, hogy mi lesz vagy nem a Kub helyett, most a közlemény kedvéért kiadtak egy 2016-os dátumot. De a lényeg, hogy nincs felvátás szó, hanem kiváltás szó van. Azaz rálőcsölnék a Kub-ok dolgát a vadászokra...hihihihahahaha. A kör bezárult.

És mindezt egy volt lérakos tiszt parolázása mellett...csak ennyi jött le air power-ből Kalinyinban és Montgomeryben?

A keszit meg tavaly decemberben ők mutatták meg. Akkor minden média államtitkot sértett (persze a HM sajtó is), mert bemutatta, hogy (akkor még) géppár van QRA-n? A kettő nem titkos szám, az egy már igen?

A kérdés csak az, hogy kérnek-e még? Ha igen, jöhetnek a keményebb részek is, pl. nevek. Én nem olyan vagyok, mint ők, hogy 40 db AMRAAM-ot vesznek 14 Gripenhez. Itt bizony több javadalmazás van. Van zsákomban minden jó, piros alma, tábornok.

(azért ha rosszul sül el a dolog, gyertek majd beszélőre...)

Zord

samoth 2009.07.22. 20:14:41

Most már minden világos!
Valójában nem 14 gripenünk van, hanem sokkal több, csak az titok, ugyebár!:)

Mellesleg némi ellentmondást vélek felfedezni itt:
"A légtérvédelmet biztosító készenléti szolgálatot ellátó eszközök számára, a kiszolgálásukra vonatkozó adatok államtitoknak minősülnek. Az ezekkel kapcsolatos információk közzététele veszélyezteti a Magyar Köztársaság biztonságát"
"Annyi azonban elmondható, hogy a Magyar Nemzet állítása valótlan"

Szóval ha valótlan információt közöltél, nem valósíthattál meg államtitoksértést. Viszont ha valósat állítottál (és ezzel államtitkot sértettél), akkor (nyilván) nem lehet valótlan az állításod.

Nem tudom egyébként ezek után, hogy ha látok egy Gripent elröppenni a fejem fölött, fogjam be a szemem, mert lehet, hogy épp készültségi gépeket fogok látni, és még meglátom hogy egy-vagy 2 darab fog jönni?

Mégis mondja meg nekem valaki, hogyan lehetne államtitok a nyilvánvaló?

Ne izgulj Gábor, azok az idők már rég elmúltak, hogy ilyenért bárkit felelősségre vonjanak. Itt nem a Magyar Köztársaság biztonság van veszélyben, csakis a saját #@&*#-ukat védik.

Itt például az oldal alján naponta közlik a terrorizmus elleni harcban teljesített bevetéseket:

www.airforce-magazine.com/Pages/default.aspx

Hát nem tudom kinek van félnivalója inkább bárkitől is. Nekünk-e, vagy az USA-nak. Mellesleg Magyarországnak ugye nincs is hagyományos ellenségképe. Szóval...

Más:
Sokszor korholjuk itt a politikusokat, HM, MH felsővezetést a jelenlegi állapotok miatt, de ha nem vagyunk vakok, azt is észre lehet venni, hogy bizony a honvédség alsóbb szintjein is nagyon sok javítani való van, amit pénzzel nem lehet megoldani. Sok katonánál (tisztnél) láttam már olyan hozzáállást, amire nem lehet hadsereget építeni. Hiányzik a hivatástudat, a hazafiasság. Sokaknak csak egy munka,vagy épp itt élik ki perverz hatalommániás kisebbségi komplexusukat (ha már más nem jött össze nekik) lehet, hogy csak én találkoztam rossz arányban ilyen tisztekkel, de, azt hiszem ez se egy elhanyagolható szempont, ha már tenni akarunk. Egyáltalán nem mondom, hogy ez a többség, de nagyon demoralizálólag hat a valóban elhivatottakra.

Beat it! 2009.07.23. 16:04:48

Eldobom az agyam! Ha megsemmisítik a 3M9 rakétákat, mi a tökömet töltenek az indítóállványokra? (Nincs róla tudomásom, hogy beszereztek volna 9M9-es rakétákat, ha igen, világosítsatok fel!) Majd ráül 3 katona csúzlival. Elérkeztünk a viccbeli állapotokhoz: "Milyen a jereváni légvédelem? A katonák az öklüket rázva kiabálnak a támadó gépek felé..." Ilyen lesz a magyar légvédelem is. Vagy már ilyen?
Jogi oldalról is meg lehetne közelíteni a kérdést: kit terhel a felelősség az államvagyon elherdálásáért? Elég ha csak a Budapest-Dunaújváros feletti összefüggő légvédelmi zóna anno erődített rakétabázisaira költött forintösszeget nézzük annak fényében, hogy a 90-es években ezek lényegében a beton kivételével szét lettek hordva. Az akkori értéküket be kellene számolni a szegény megélhetési színesfémbontó rétegekre költött segélyösszeg mellé, máris kiderülne, hogy jóval többet költött az állam a felzárkóztatásukra, mint ami a statisztikákban van. A hülye átlagembereknek meg meg kellene végre érteni, hogy a honvédség is az ő pénzükből van fenntartva, akkor is, ha képtelen ellátni feladatát, pláne, ha sokat költenek rá és úgy sem ér semmit - beszámolhatja a tej árába nyugodtan. Ha meg elvesztjük majd a függetlenségünket (úgy értem nem csak gazdaságilag mint most, hanem teljesen, akkor meg tej sem lesz. No milk today...)
A Kubot is olyan kurva drága fenntartani, hogy csak 4 ütegre futja? (Mellesleg maguk a rakétások is sértenek néha államtitkot, mert az egyik elmondta, hogy még 4 üteg rozsdásodik Győrben a raktárban - mivel az beázik. Azokat miért nem lehetett modernizálni, fenntartani? ) Az egyik Haditechnikában volt pár éve, hogy a fő gond, a karbantartó személyzet alacsony létszáma (persze az állománytábla és a létszámstop miatt). E mellett ott van az ún. csökkentett állományú üteg. Az utóbbi években már sok lövészetet így hajtottak végre: egy üteg teljes létszámmal, egy csökkentettel (Mistral esetében is).
Én mondom: a leépítésnek nincs alsó határa. Pláne, ha sem a kormánynak, sem a szomszédoknak, sem Európának nem érdeke, hogy Magyarország erős legyen.

zulu74 2009.07.23. 19:06:52

@zord:
Mar csak az a kerdes: miert csinalod? Hogy lejarasd "ezeket", vagy azert, mert tenyleg szeretned, ha valami valodi valtozas lenne az altalad "feszegetett" dolgokban.

Allesmor Obranna 2009.07.23. 19:48:27

Magyarországon nincs normális nemzetvédelmi tudat.
Lehet, hogy furcsán hangzik, de jóformán Világos óta nem csinálunk mást, minthogy különféle nemzetközi szövetségekbe lépkedünk be, hogy katonáinkat idegen célokért küldhessük külföldre. Magyar ember magyar bakát magyar földön magyar földet védeni már emberemlékezet óta nem látott.
Csak annyit látott, hogy eddig minden alkalommal elvesztettük az összes háborút. Még a hidegháborút is.
Ráadásul a VSz-ben egyedül nekünk (és az itt állomásozó DHDSCS-nak) volt eleve értelmetlen feladat kiszabva. A lengyelek, a csehek, a keletgermánok mind futhattak neki az óceánnnak, lényegében sík terepen, ami még ha erkölcsileg aggályos is volt, technikailag már nem olyan lehetetlen.
Mi meg egyedül a blokkból mehettünk neki az Alpok túloldalának egy semleges országon keresztül, mindenféle hegyvidéki tapasztalat nélkül. Negyven éven keresztül senki sem mondta meg, hogy mégis miért, miért csak addig és ha netán el is jutunk odáig, akkor utána mi lesz?
Nekünk lett volna ellenségünk egyedül egy semleges ország, (a forgatókönyv szerint a komplett VSz megelőző csapásnak - ami a hagyományos porosz-orosz dinamikus hadviselésből ered - kényszerből kell érintenie Ausztriát, mivel ott "nyilvánvalóan" az ominózus órákban egy NATO-barát kormány kerül hatalomra) melynek lerohanása már önmagában is végzetes lett volna - ránk nézve.

Idehaza a VSz után természetes, hogy senki sem találta a Honvédelem helyét. Érdemes megnézni, hogy a cseheknél, ahol nem is olyan rég még egyszerre üzemelt a front légierő és a honi légvédelem, természetesen a miénkhez képest sokkal komolyabb géplétszámmal, a szétválás után is megmaradt a koncepcionalitás. Nekik a horribilis létszámcsökkenés után sem volt nehéz a nemzetvédelmet és a szövetségesi feladatokat elsajátítaniuk. A szlovákoknál ugyanez a helyzet. Nem csoda, hogy jóval profibban álltak neki az új kihívásoknak.

Nálunk nem volt front légierő, csak honi légvédelmi repülőcsapatok, de egy eléggé ködös expedíciós feladatkörrel. A Magyar Néphadseregből létrejött Magyar Honvédségnek 1990 óta nincs gazdája. Se történelmi, se ideológiai, se gazdasági, se erkölcsi, se mentális, se semmilyen.

A magyarok lakta terület (nevezzük így) "védelme" immáron ezeregyszáz esztendeje a megszálló idegen erők korrumpálása, a különféle kollaboráns érdekek kuszasága és a "koppányi" örökség, vagyis az örök lázongás. Az "osszd meg és uralkodj!" elv itt azért nem működik, mert maga az uralkodni vágyó fog megosztódni az eleve megosztott megosztandók egymáson uralkodi vágyódása által...

zord 2009.07.26. 18:35:41

@zulu74:

Ha végignézed a blogot, meg az eddigi melóimat 1995 óta, akkor erre nyilvánvaló a válasz. Azt akarom, hogy Magyarországnak egy jól működő légiereje legyen, ahol rend van, katonai szempontok uralkodnak, nem allűrök.

Zord

zulu74 2009.07.27. 12:37:53

Teljes mértékben egyetértek veled. Csak azért tettem fel ezt a kérdést, mert egy dologban bizonyos vagyok:
ugyanazok a katonák fogják irányítani a légierőnket, akik most ott ülnek, ugyanazok vezetik, szerelik a gépeinket akik most ott ülnek és ugyanannyira nem lesz rá pénz, mint ahogyan most sincsen.
A várható (bizonyos) kormányváltást követően a főtisztek kivételével szinte mindenki a helyén fog maradni. A gondolkodás mód már évtizedek óta változatlan... az is marad.
Olyan mélyreható változásokat ne várjunk szerintem a jövőben sem, mint amilyet a te ébresztőnek szánt ciksorozatodban sürgetsz.
Az a baj, hogy megint nem azt a választ kaptad, kaptuk, ami egyenesen következik abból amit leírsz, megint beindult a fenyegetőzés titkolózás, ködösítés a katonai vezetés részéről.

Azt írtad:
"A kérdés csak az, hogy kérnek-e még? Ha igen, jöhetnek a keményebb részek is, pl. nevek. Én nem olyan vagyok, mint ők, hogy 40 db AMRAAM-ot vesznek 14 Gripenhez. Itt bizony több javadalmazás van. Van zsákomban minden jó, piros alma, tábornok."

Ezért kérdeztem, "meccselni" akarsz a HM vezérkarával, vagy valódi változásokat akarsz.
Ha az utóbbi, akkor szerintem te megtetted a kötelességedet azzal, hogy ráirányítottad a figyelmet a dolgokra, most kell megállni, mert a többi csak kicsinyes bosszúkat szül odafent, amivel csak feleslegesen kockáztatod az egzisztenciádat.

Allesmornak igaza van:
A haza védelme itt nem érdekli az átlagpolgárt, a sorkatonaság tapasztalata sikeresen elidegenítette az embereket attól, hogy felnézzenek a honi véderőre, támogassák, szeressék, áldozzanak rá. Mindenki rálátott arra, amig kopasz volt, hogy milyen felelőtlen, pazarló, bürokrata az egész...arról nem is beszélve, milyen alacsony presztizsű a Honvédség.
Nincsenek nemes hagyományok, nincsenek büszkeségre okot adó tradíciók, nincsenek "emblematikus" sikerek, amikkel azonosulni lehet.
1919 óta csak romlás, vereség, megalázottság, siralom.
Éppen a fentiek miatt a következő kormány is csak annyival fog többet költeni (ha egyáltalán) a honvédségre, amennyivel jobban vonzódik a romantikus NEMZETI hadsereg eszményéhez, mint a "ballib." kormány. Megfejelve azzal, hogy még többet fognak díszelegni, köteléket repülni Bp. felett, Koronát hurcolászni stb stb.....

GSF 2009.07.27. 17:43:43

@zulu74:

off

Tépelődtem, hogy reagáljak-e az uccsó bekezdésedre. Végül úgy döntöttem, hogy igen, elvégre a kommunikáció itt a lényeg.

A jobboldal nem fog többet költeni a seregre, eddig se tette, eztán se fog, ezt itt mindenki tudja. A jobboldal támadhatósága legalábbis populista liberátorok részéről a nemzetieskedésben csúcsosodik ki. Unom már, hogy mással nem tudnak jönni. Szánalmas...

A koronát, ha nem tűnt volna fel, nem hurcolászták. Egyszer mozgatták. Nem kell, hogy mindenkinek tetszen, de a koronát minden magyar állampolgárnak tisztelnie kell. Nem egy múzeumban van a helye, uis évezredig a magyar államiság jelképe volt. Az állami szuverenitás és hagyomány folytonosságának jelképe. Aki ezt tagadja, vagy vitatja, nagyon el van tévedve. Javaslom általános 1-től kezdje újra.

Ja és a jobbos kormányok alatt, ha nem tűnt volna fel ez sem, nos jelzem, nem voltak díszelgések, sőt! Nem is értem, hogy prejudikálható, hogy ezután lesznek, sőt, több is lesz? Vagy lemaradtam valamiről?

Az emlegetett 1919 egy kissé közeli dátum, emlékeim szerint történelmi megpróbáltatásaink minimum 1526-ig visszanyúlnak. Az is tény, hogy az Árpád-házi királyok 1301-es kihalása óta mindig idegen befolyások között kellett lavírozni, megannyi idegen uralkodó alatt. De ennyire ne menjünk bele.

Ezzel csak azt akarnám szemléltetni, hogy mennyire értelmetlen ilyen elrugaszkodott példákat, ferdítéseket, még csak fél igazságnak sem nevezhető valamiket idepingálni zárszónak. Idegesítő öngólok.

Zord tett egy első lépést. Mire elég ez? Mindenki tudja: semmire. Megtette amit egy újságíró megtehet. Messzebbre nem érdemes menni. Megütheti a bokáját.

Üdv: GSF

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.07.27. 20:00:14

@GSF: Ja. Tipikus, hogy a hurcolásásokról úgy beszéltek, mintha több lett volna. Egyesz volt.

Melyik kormány is akart 3 év alatt három repnapot, mikor a Gripen program sehol nincs és a MH lassan szétesik?

MagyarországKatonái · http://www.civilekahonvedelemert.hu/ 2009.07.27. 20:25:00

"Zord tett egy első lépést. Mire elég ez? Mindenki tudja: semmire. Megtette amit egy újságíró megtehet. Messzebbre nem érdemes menni. Megütheti a bokáját."

Én nem vagyok ennyire pesszimista, nézzétek el nekem. Egy kis hópihe is semmi amikor rádszáll, de nézd meg őket amikor összekapaszkodnak.

Ezt pedig csak általánosságban mondom, de akinek küldetése van, az nem a bokáját fogja figyelgetni, hogy mi történik vele.

zord 2009.08.01. 12:30:36

Hétfőtől (aug. 3.) kezdődik a repülés "ezerrel"?

Zord

Ákyka 2009.08.01. 20:10:36

@zord: Bárcsak úgy lenne...:)
Abból mi igaz,hogy 07.16-án éjszakai repülés volt?Nem úgy volt,hogy nincs semmi egész hónapban csak Alca repülés?
Személy szerint szívesen megnéznék egy ilyen éjszakai repülést mert bisztosan megvan a maga szépsége(feeling)-je.Ha lesz információd róla,hogy mikor várható éjszakai,akkor légyszíves oszd már meg velünk!
Még egy kérdés!Mikor lesz(ha lesz) az a nemzetközi gyakorlat Kecskeméten?

Reap79 2009.08.03. 08:46:03

@Ákyka: Az az éjszakai repülés 3 felszállásból állt. Ebből kettőt az UB-val, egyet pedig Albával nyomtak.

Reap79 2009.08.03. 08:48:00

@Reap79: Ja és az első felszállás (UB+Alba) nappal volt (18:30), egyedül a második UB felszállás volt éjszaka.

GSF 2009.08.07. 11:49:01

A héten eddig minden nap volt repülés. Naponta 4 forduló, elég sovány. Összesen 4 Griff tolta: 35; 38; 40; 42 oldalszámmal, amit én láttam. Ehhez társult egy Ancsa (407) és két Alba (136 és 119). Tegnap vad hajtóművezés is volt, nem tom kit erőltettek.

A 4 gépből 2 hordta a Liteninget, 3 Griff mindig együtt volt, úgy is csoszogtak be tengelybe. A reptér melett forgolódtak a hangok alapján.

Volt forszázs is, és nem volt demó, szóval igazi kiképzés folyt. Bár szívesen látné végre egy Maverick-et vagy valamit... :(

Persze törővégen imitátor alap. És minden törzspótos.

Volt szép 15 méteren besikló Alba - lemaradtam róla:( - szárnyai alatt NDK-kamuflázsos pótosokkal.

29-est nem láttam.

Üdv!

zord 2009.08.07. 15:03:10

Svéd típustestvéreink megzúztak egy Csárlit tegnap:

www.thelocal.se/21152/20090806/

Úgy hallottam egy baráttól, hogy nem volt kinn a futó, nem rakta ki, vagy nem tudta nyitni, nem tudni...

Zord

Liverbird 2009.09.01. 22:40:39

Azt kérdezném, van-e valami infó róla, hogy mostanság mit csinálnak Gripenjeink? Csak mert 22:23-kor megjelent egy Eger fölött, aztán 22:34-kor visszajött, elég komoly hangerőt produkálva. Na az egy dolog, hogy én ennek örülök, de elég ritka azért, hogy ilyen későn látogassanak erre. Esetleg télen.

JohnTerry 2009.09.02. 09:19:50

Szolnok fölött is áthúzott egy 21.15 körül és ment Kecsónak. Szóval nyomják ezerrel :-))

Reap79 2009.09.02. 09:24:00

A héten éjszakai repülés van, szal normális dolog... A nyomják ezzerrel dologra inkább nem reagálnék!:)

Liverbird 2009.09.02. 13:49:57

Ok, köszi az infót! Ilyenre gondoltam egyébként, hogy éjszakai repülés lehet egy ideig... De akkor bejött a tipp.

BLADE.Hu 2009.09.02. 23:11:47

@Liverbird:

Nem kell tippelned:

www.hungarocontrol.hu/hu/legter

Az idők UTC-ben vannak, tehát a 20.00 az este 10 helyi időben. És a TRA 23A légtér az Eger felett van.

Reap79 2009.09.03. 08:31:01

Akit érdekel, ma is 16:00-tól éjszakai repülés. Tegnap szép számmal voltak kint népek a 12-es küszöbnél. Elviekben ma is lesz demo-gyakorlás is (hétvégi caslav-i repülőnap végett).

quaker 2009.09.03. 13:00:29

@Allesmor Obranna:

Szerintem példaértékű és jól jellemzi a mai beteg állapotokat, hogy néhány környezetvédő és Sólyom László a sétabotjával el tudnak zavarni a Tubes hegy környékéről bárkit, aki veszélyezteti az őshonos növényzetet...

No°3 Szeti 2009.09.03. 14:09:41

Hétfő délelőtt Mátészalka fölött húzott át egy Griff elég nagy magasságban (távcső), de vissza már nem jött! Csodálkoztam is, mert errefelé nagyon ritka a vadász.

zord 2009.09.03. 14:35:15

@quaker:

Azt nem tudja elzavarani. Sólyom és a többi zöld még egyszer sem szedett szemetet gyönyörű tájainkon. Egyébként az elnök úr, ha emlékeztek, a pákozdi kaszinó ügyben (ami kőkemény környezetvédelmi ügy!!!!!!!!!!!!!) egy mukkot se szólt.
Az, hogy egy hegytetőre építenek egy ritkán használt utat, meg egy radart, szerintem nem nagy ügy; ha a természetből kihasítanak egy több négyzetkilométernyi területet, és urbanizálják, az viszont igen! Na ennyit a konzekvens fellépésről.

Zord

No°3 Szeti 2009.09.03. 16:16:04

@BLADE.Hu: A TRA 33A, B az melyik légteret jelöli?

zord 2009.09.03. 17:59:59

@No°3 Szeti:

LH-TRA 33A TOP EAST ALPHA

475756N 0210710E
471911N 0214017E
471210N 0213301E
465050N 0211821E
471548N 0203051E
472943N 0201605E
474125N 0200756E
475756N 0210710E
FL420 (12800 m STD)
FL365 (11100 m STD)
Az LH-TRA 32A és LH-TRA 33A
légterekben történő egyidejű
működés nem engedélyezett.
Simultaneous operation in
LH-TRA 32A and LH-TRA 33A
areas is not approved.


LH-TRA 33B TOP EAST BRAVO

480810N 0214510E
475243N 0221532E
471911N 0214017E
475756N 0210710E
480810N 0214510E
FL420 (12800 m STD)
FL365 (11100 m STD)
Az LH-TRA 32B és LH-TRA 33B
légterekben történő egyidejű
működés nem engedélyezett.
Simultaneous operation in
LH-TRA 32B and LH-TRA 33B
areas is not approved.

GSF 2009.09.03. 20:58:01

este 5:30 körül láttam egy 29-est ami égbeszúrta magát, küszöbről, majd kormolással el keleti irányba. Hangos volt, szokatlan: valaki nem látta? Esetleg forszázs volt a kitolás?

Monnyuk én nem szarom össze magam a kiképzés intenzitásától. Láttam mikor Radomba dobbantottak. Aznap 1 gép vitte a prímet (30). Abból állt, hogy vagy 5x kis magasságú műrepet nyomott, de nem demót. A 38 és 42 gépek forszázzsal géppárban pótossal mentek, gondoltam épp Radomba. Aztán láttam itt, hogy tényleg ők lehettek.

Viszont 29 nuku volt, és körözött 3 Alba meg az Alca meg Ancsa.

Egy szó mint száz, akikre már nagyon ráférne még mindig nem jutnak "elég" rephez.

Most is alig lézengenek, és szemlátomást ez amolyan emlékeztető esti hetecske, mivel alig van rá példa hogy sötétedés után legyen valami. Szépek és jók.

Már unalmas látni, hogy semmi se változik. Enervált küszködés. Sebaj, jön Caslav. Ma volt műrep, szakad a sárkány és dagadunk a büszkeségtől. Majd megyünk eccer hadgyakorlatra is, ugye?

Üdv!

toth.tomi 2009.09.03. 21:23:28

Pedig most kifejezetten aktívak a héten. Tegnap is meg ma is kint voltam. Az a nagyvas fáklyával tolta, csakúgy mint a következő műrepet. Jó volt látni. A rádióban meg hallottuk, hogy utasokat repültettek. Nyilván sokáig emlékezni fognak még erre...Sötétedés után is nyomják ma is 4 Gripen volt fent kb 1 óráig meg hallom hogy még most is nyomják. Egész héten ez ment, úgyhogy most megérte kimenni.

zord 2009.09.03. 21:59:19

Hradec Kralovében lesz a repülőnap, nem Caslavban.

Zord

Reap79 2009.09.03. 22:14:01

@zord: Jogos, tényleg ott.

JohnTerry 2009.09.03. 22:14:42

@zord: Nekem ez a TRA-33A és B ami érdekes, vajon mit gyakorolhatnak 2-3 órán át olyan magasan? elfogást? navigációt? Tényleg az most, hogy van, szuperszónikusra mennyi fölött lehet gyorsítani? nekem 11500m ugrik be, de nem tuti.

Gepida 2009.09.04. 10:10:00

2009 novemberére tervezett C + D show elcsúszik:

Ezúton tájékoztatjuk kiállítóinkat és látogatóinkat arról, hogy a 2009. novemberére tervezett C+D kiállítás időpontját - a Honvédelmi Minisztériummal történt egyeztetés eredményeként - eltoljuk.
Már megkezdtük a tárgyalásokat a Minisztériummal a következő C+D kiállítás pontos időpontjáról.

No°3 Szeti 2009.09.04. 11:41:37

Sziasztok!
Tegnap 17:05 körül, Debrecen nyugati része felett egy az egy ellen ment, hang felett! 2x szemberepülés és ráfordulás, utána gyorsítás szup. fölé, majd elhúztak D-NY felé!
(Az egyik kondenz mintha kisebb lett volna, lehetséges, hogy Alba repült célt?)
Szeti

su-30mk 2009.09.05. 19:47:27

Nem tudom ez-e a megfelelő topic, de ha nem gond ide tenném be kérdésemet:
Kérem, hogy aki volt már közületek a batajnica-i repnapon ossza meg pár mondatban a múltbeli tapasztalatait. (közlekedés kb. Kecskemétről - reptérmegközelítés, mennyien szoktak lenni, a határátlépés időtartama, mennyire szervezett a dolog stb.)
Szóval összességében érdemes-e...

Nagyon köszönöm.

zulu74 2009.09.06. 08:33:44

Kikaptunk a svédektől! Bolykottáljuk a Gripenjeiket!
Ne repüljünk vele. Pfujj:)

Liverbird 2009.09.08. 21:25:00

Köszönöm a kecskeméti srácoknak a mai műsort, szinte egész nap hallani és látni lehetett Eger felett a Gripeneket. No egyszerre persze nem sokat... Külön köszi az este fél nyolc környéki, fáklyát gyakran használós műrep. bemutatóért a város felett :)

Amúgy egy gép még mindig itt van, csak most a várostól kicsit távolabb karikázik. Pár perce még közelebb jött...

zord 2009.09.08. 21:36:47

Csak egyedül műrep, vagy harc is? Telével nem tudnál pár képet csinálni átmeneti időben, amikor még van fény? Nem baj ha 800 ISO és szemcsés, úgyis csak az impresszió számít, főleg a fáklyás történet! Szívesen hoznék egy bejegyzést a "nemzet szárnyai Eger felett", vagy "Egykor Dobó, ma Kilián" címmel...:-))))

(Azért érdekel, ha távoliak is a képek, mert a sötétedés+fáklya igen hálás téma, az egyik kedvencem. Aviánóból van egy jó emlékem, 2003-ból, amikor egy Dolomit-túráról "ellógtam" busszal és vonattal Cortina di Ampezzóból. Avianóban az Oliva hotelben szálltam meg - jó kis 99-es mementóik vannak a falakon - , vettem egy biciklit egy napra, mivel bérelni nem lehetett, és spottingoltam a bázis körül, persze főként a 05-ös küszöbnél, meg különböző szőlőskertekből és kukoricásokból. Este, amikor már visszatértem a szállásra, elment egy nyolc gépes sor. Iszonyú szép egy látvány volt!)

Zord

Liverbird 2009.09.09. 11:43:13

Bár nagyon jó volna, de sajnos nem tudok fotózni, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy nem rendelkezem fotóapparáttal. Sajnálatos, de ez van...

Amúgy általában szóló gépek jöttek, délután azonban úgy látszott, mintha egy géppár bóklászna erre, méghozzá igen szoros kötelékben. Harcot viszont sajna nem láttam, lehet korábban volt...

Úgy egy fél órája megint itt hangoskodott egy, de megpillantani nem sikerült. Jó lenne tudni azért, hogy hány gép repül, mert az eddigiekhez képest tényleg elég intenzívnek tűnik az üzem.

Liverbird 2009.09.09. 18:13:38

Pff... Ebben a keszi is benne van egyébként, vagy az nem repült (esetleg repültek, ha esetleg azóta megint géppár adna készültséget)?

GSF 2009.09.09. 18:38:49

@Liverbird:

4 gép, ahogy eddig is. El lehet képzelni, milyen lenne, ha 7 tolná...

Örök emlék, amikor egyszerre 8 29-est láttam sötétedéskor, keringő volt a javából, csak az esti bejöveteleket ismételgették :)

Ez, meg az ami évek óta tart, nos az lópikula. Milyen lehetett az, amikor még az antivilágban nappali és esti váltás is volt?

Üdv!

Bobby Baccala 2009.09.10. 08:57:28

@Liverbird:

tegnap pont eger környékén voltam...hallottam hogy van vmi :) fel is mentem a siroki várhoz hogy majd jól megnézem...persze addigra elmentek gondolom ebédelni. :)

Reap79 2009.09.10. 09:35:07

@GSF: Csak szólok, hogy a héten nappali és éjszakai váltás is van:) A nem régen svédből hazaérkezettek elkezdték az itthoni kiképzést. Ők tolják nappal.

GSF 2009.09.10. 18:22:30

@Reap79:
Sajnos nappal nem vagyok itthon, ezt nem tudtam. MIndig csak azt tudtam konstatálni, hogy na leszállok a vonatról, s aztán morog az Ancsa... Aha, ma is sötétbe mozdulnak :)Ámbár kétlem, hogy ez az állapot sokáig kitart, akármennyire is üdvözítő. Pl. ma már nem hallom őket.

Szívesen venném, ha valaki megírná, hogy mely gépek röppenősek oldalszám szerint nappal és "éjjel". 29-es műkszik-e? Hány Alba és a többi...

Köszi

Üdv!

Reap79 2009.09.10. 18:43:58

@GSF: Ma csak nappal volt 4-ig...

Liverbird 2009.09.10. 19:05:12

Ja, ma nem nagyon lehetett hallani a zúgolódást... Ritka azért az olyan mozgalmas nap, mint a keddi, utoljára akkor volt ilyen, mikor itt voltak az ANG Sasok.

Reap79 2009.09.11. 10:27:28

Azt csiripelik a verebek, hogy az elmúlt két hét szokatlan "intenzítása" annak tudható be, hogy jövő héten megy a Tiger meet-re 4 Gripenünk...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.11. 11:20:44

@Reap79: Nofene! A Tiger Meet az mennyire nagyszabású hadgyakorlat? Mégiscsak mennek ki ilyenre?

Liverbird 2009.09.11. 14:23:47

Pár hete akartam kérdezni, hogy miért nem megyünk mi is Tiger Meetre mint a csehek? Aztán gondoltam, ténylegesen csak tigrises századok mennek.... Ezek szerint csak az a lényeg, hogy nagymacska legyen?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.11. 16:43:28

Kapnak harcias festést a magyar gépek?

Liverbird 2009.09.11. 18:19:06

El tudnék képzelni egy felnagyított Puma logót a svancon :)

szoltam 2009.09.11. 18:23:47

@Liverbird: Igen, az is egy cica... :D

No°3 Szeti 2009.09.13. 16:23:35

Ezért nem voltak hiábavalók Zord cikkei! Ez szerintem annak is betudható pozitív változás, hogy szélesebb körök is felfigyeltek mi megy a Honvédségben! Változtatni való persze ezután is akad (pl.: üzemeltetés), de már ez is egy lépés előre...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.14. 09:33:55

@Liverbird: Minden egyes ilyen hírnél ledöbbent, hogy tényleg ennyire buta, tudatlan, tapló és hülye ember van? Elképesztő.

block50 2009.09.14. 10:30:06

@molnibalage: Bakker! Miskolcon lakom, de még nem is hallottam gépeket a város felett az elmúlt időszakban, nemhogy zavartak volna. Ez az ország erről szól. Tiltakozásokkal minél nagyobb zavart és feltünést kelteni. A legröhejesebb, akik a pálya vonálában lakók tiltakozása. Könyörgöm évtizedek óta ott folynak a leszállások. Amikor olcsóbban megvette a házát akkor nem zavarta...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.14. 10:34:58

@block50: Erről van szó. A ferihegyi forgalom decens része a fejünk velett zúg el Szigetszentmiklóson. 30 másodpercig hallani ezt-azt. Ha hideg van és zárva van minden ajót, akkor még annyit ideig sem...

zulu74 2009.09.14. 15:38:55

Elég furán viseltetünk, mi magyarok a honvédelem iránt.

Először is: lehetőleg minden honvédelmi objektumot, laktanyát, radarállomást, depót szeretnénk kivinni a pusztába, ezer kilométerre minden lakott településtől.
Sőt ha még csak tervezik, akkor meg se építsék, ha már kész van, bontsák le azonnal.,

Ne legyen senki sem katona, de ha már volt olyan "hülye", hogy vállalta, akkor legalább vigyázzunk rá: ne vigyék oda ahol lőnek, sőt... legjobb ha sehová sem viszik, ha netán megsebesül, vagy meghal, (ami sajnálatos persze), akkor kórusban követeljük, hogy "hozzák haza honvédeinket. Ha viszont sokat itthon vannak, akkor felvetődik a kérdés, hogy mi a fenének katona a katona, ha nem megy háborúzni... akkor le kell építeni.

Fikázzuk az ócska repülőgépeinket, melyeket a ruszkik "sóztak ránk" drágáért, de pénzkidobásnak tartjuk a vadiúj Gripenjeinket... vettek volna inkább használt amerikai gépeket olcsón... azt lehetne utálni, mert más "levetett vackait" sózta ránk az "Új Testvér".

Aztán itt vannak még a harckocsik, amikből sírunk ha kevés van, mert abban mérjük a "csapásmérő képességet", (bármi is legyen az), viszont felháborodunk ha sok van, mert tönkre teszik az utakat, forgalmi akadályt képeznek, ha épp' gyakorolni támad kedvük.

Legyenek díszszemlék, mert olyankor dagad a "népnemzeti" honfikebel, de lehetőleg ne jöjjenek ide gyakorolni a város fölé, mert még frászt kapnak az idősek, a gyerekek, a kutyák... stb.
A város felett tisztelgő gépek "veszélyesek, tiltsák ki őket", a városban a tömegben forgolódó vén marha a T-34-essel az nem veszélyes, az kérem "ungarische virtusch", azt egy ejnyével elengedték.

Amikor "kovács józsef" megvette "kittyaládja" részére a telket Kecskemét határában, még úgy gondolta, hogy "sebaj, legalább olcsó és fedél van a feje felett."
Azóta néhány megélhetési vándorjogász 5%-ért felhomályosította, hogy lehet ám kártérítési pert indítani, majd peren kívül megegyezni egy "halom suskában" a HM-el. Mert ugye kevéssé valószínű, hogy Szekeres miniszter úr szépen összehajtogatja a négy sarkát a reptérnek és elviszi innen messze... a 67-es út mellé, dideregve.

Hát így megy ez kérem. Egész addig, míg nem lesz egy tökös bíróság, aki kimondja, hogy a köztársaság területi integritásának a védelme csak akkor biztosítható, ha ez az alapjog felül írja a polgárnak az egészséges környezethez, nyugalomhoz való jogát.
Amíg ez a jog előrébb való a közösségi érdeknél, addig itt minden évben népszavazni és fizetni fogunk, a közösből, a miénkből .. nekik.

Allesmor Obranna 2009.09.15. 19:51:39

@Liverbird:

Jó kis kommentek észlényektől a videó alatt.
Na mindegy. Ha a másik videót is megnézzük hallhatjuk a jövő évi költségvetés számadatait, ami elég bizarrnak tűnik.
Ha jól figyeltem, azt mondják, hogy az idén fejlesztésre a 320 mrd-os költségvetésből 64 jutott. Jövőre pedig kb ennyi lesz a Honvédség össz-költségvetése(?)

Ilyen nominálérték utoljára vagy 20 éve volt.

stonefort 2009.09.15. 20:41:00

@Allesmor Obranna:
Ha jól látom, a modernizált gépen nyoma sincs az R-77-esnek, pedig ez lett volna az egyik fő képesség növekedés. Eddig is több jel utalt arra, hogy még mindig gond van az integrációjával, vagy magával a rakétával. Ki mit tud?

Allesmor Obranna 2009.09.15. 20:56:24

Nekem úgy fest, ez a Szu-27SzM projekt amolyan látszatmegoldás, egy nagyívű modernizáció kurtán-furcsán félbehagyott maradéka.
Arról nincs adat, hogy a sárkány élettartamát növelték-e? Továbbmegyek, az MMPP Szaljut 13,5 tonnás fékpadi tolóerejű Al-31FM-1-es hajtóműveire sincs utaló nyom, mitöbb arról se, hogy ez a verzió üzemelne a széria Szu-34-esekben.
Nincs légiutántölthetőségi képesség, gyanítom, hogy itt is kiegyezett a költségvetés a napi realitásokkal, azaz a 27-es bőséges kapacitása nem igényli egyelőre a légiutántölthetőséget, de az utólagos beépíthetőség megvan.
Az R-77-es rakéta egy furcsa ügy. Évek óta exportálják, az aktyubinszki lőtereken már több mint húsz éve végzik a különféle lőkisérleteket és az integrációs teszteket. Ebbe beleértendő a Szu-27SzM protogépének kijelölt példány is. Ez a rakéta elvben a MiG-29SzMT-hez is megvan, de ez ha lehet, mégfurcsább ügy. Ez a típus ugyanis nincs rendszerben az oroszoknál, utólag jelent meg a kudracba fulladt algériai ügylet után. Holott előtte kellett volna. Szempont volt, hogy ez a típus már rendelkezni fog az R-77-essel, de ennek nyomát nem látni. Tény, hogy a rakétát gyártják, ennek a volumene azonban ismeretlen, erről talán az indiaiaknak lehet fogalmuk. Az orosz légvédelem egyelőre R-77-es nélkül operál, azonos kategóriájú más típus pedig még csak tervben sincs. Ez azért baj, mert az oroszoktól mind nyugatra, mind keletre ezen a téren már rég egy következő (vagy az utáni) generációba léptek. Az orosz légiharcrakétafejlesztési prioritások egyelőre leszűkülnek az R-33/R-37 stb vonalra, azaz a nagy hatótávolságú, egy összetettebb légiharc szempontjából stratégiai fontosságú célok leküzdésre alkalmas rendszer kifejlesztésre.

Azonban ezen a téren sincs egységes koncepció.

BLADE.Hu 2009.09.17. 20:25:24

htka.hu/2009/09/17/nincs-eleg-gep-az-ausztral-pilotaknak/

Ez itthon is így van/lesz, legkésőbb a jövő év elejétől.

Alba,Mig bye - bye.

A nem olcsón képződő, nem fiatal friss kanadai-magyar pilóták itthon majd csak az eget nézhetik lentről.

zord 2009.09.17. 21:35:58

@BLADE.Hu:

Nekem mostanában azt sugódozták, hogy a MiG további egy évig történő megtartásáról íródik valami felterjesztésféle a napokban...nem mintha ez az új pilótákon segítene, vagy bárkin is...

Zord

mig-29 2010.10.11. 21:02:27

@zord: Azért én örülnék neki ha még egy évig láthatnám őket repülni. És gondolom nem vagyok egyedül,még ha csak 3-4 gépről van szó is. Bár egy századnyi 29-esünk ma is igen aktív lehetne ha megvalósult volna az agresszor század ötlete. A NATO szívesen fogadta volna, de ami a lényeg fizetett volna érte.
Kíváncsi leszek lesz-e üzemidő hosszabbítás?

Fridi
süti beállítások módosítása