Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (99) éleslövészet (23) f 16 (20) Gripen (71) gripen (76) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (48) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) kecskemét (45) Kecskemét (64) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (16) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

...sós kútba vetlek (update 1.)

2008.10.10. 10:00 | zord | 17 komment

Az SzT-68UM (Tin Shield 36D6) 3D centiméteres hullámhosszú rádiólokátor kitűnő réskitöltő eszköz, mellyel biztosítani lehet egyes légterek jobb lefedettségét szükség -  például kiemelt biztosítási feladatok - esetén. Az 54. Légtérellenőrző Ezred állománya a napokban ilyen feladatot lát el több helyszínről is, tekintettel a NATO védelmi minisztereinek budapesti informális találkozójára. 

 

A feladat is rávilágít, hogy a gerincradar-hálózat lefedettségének súlyos - és valószínűleg még hosszú évekig fennmaradó - hiányosságai miatt a réskitöltő radar eszközök fenntartására, fejlesztésére többlet forrásokat kell biztosítani. Hiszen "a malom se megyen, ha nincs nedv (értsd: lé) ami hajtsa"...

 

Zord

És akik miatt ez a nagy felfordulás volt. A NATO és a partnerországok védelmi minisztereinek VIP-gépei Ferihegyen, ahogy Tom kolléga látta őket.

Jurij Jehanurov ukrán védelmi miniszter egy „fullánkfarkú” Tu-134-essel érkezett.

 

Vlasta Parkanová cseh miniszterasszony érdekes módon egy Jak-40-essel jött. Lehet, hogy az Airbusok kellettek a katonáknak?

A német Franz Josef Jung a mai napig – a brit tiltakozások ellenére –Luftwaffe felirattal díszített A310-essel közlekedik. A gép eredetileg a Lufthansa állományában repült, míg két testvére az NDK Interflugjának ritka nyugati darabjai közé tartozott.

 

Robert Gates a macedóniai Ohrdiban tartott találkozóról egy C-17-essel érkezett, de egy E-4B légi harcállásponttal utazott tovább.

 

Zord

Címkék: budapest nato meeting luftwaffe czech mindef e 4b ukranian tu 134 yak 40 a 310 tin shield

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr53704386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

astral2 2008.10.10. 22:38:28

Tegnap az egyik MI-24 startolni készülő siklóernyőst fogott HHH-n. :)

zord 2008.10.11. 20:04:42

Tegnap este kaptam az infót, hogy a 24-esek keszit adtak Tökölről, és betartatták a BP környéki sportrepterek repülési tilalmát!

Zord

Tacsk0 2008.10.11. 21:14:07

Nekem az a velemenyem, hogy a HHH-rol a gepeknek es az ernyosoknek magukkal vitt Stringer-rel kellene felszallniuk es seggbe loni, aki baszogatja oket! Az angol kozmondas ugy tartja, hogy a pondro is megtekeri magat, ha ralepnek.

Ferihegy legter atszervezese miatt megint durvan beszukultek a harmashatarhegyi repulesi lehetosegek, megalazoan korlatoztak oket, a repter gyepszonyeget 3 havonta probalja megszerezni shopping mall epitesre ujabb es ujabb spekulans, a korbe-epitkezo lakossag is baszogatja oket.

Most akkor meg mindenfele hitvany politikusok miatt is szivjanak? Ha a NATO nagyurak felnek az ejszaka a szallodajukra ereszkedo sikloernyos specnaz nindzsaktol, akkor kezeltessek magukat!

A sereg ezzel a sportrepulo-ellenes viselkedesevel csak azt eri el, hogy azok, akik a HHH-n ismerkednek a levegoeggel, soha nem fognak harci gepbe kivankozni. Vegyen fel a legiero szemelyzetet a vizicserkeszektol, ha az nekik megfelel!

Valahogy mintha a magyar levegoegben elmaradt volna a rendszervaltas, nem ismerik el es nem vedik meg az egyenek (sportrepulok) jogait az allammal es a cegoriasokkal szemben.

astral2 2008.10.12. 00:04:21

Jelen esetben általános repülési tilalom volt. A földön csomagoló ernyős és a starthely fölé függeszkedésről hallottam, ami mint eljárás korrektnek hangzik.
Senkinek nincs oka a sértődésre, és összességében az eset szerintem vicces.

Allesmor Obranna 2008.10.12. 12:53:03

A héten az óbudai lakótelep és a Szentendrei út felett repkedett egy siklóernyős.
Ez ugyan nagyon nem a HHH légtere, de sebaj, volt a hátán motor, haza tudott menni.
A baj nem ez.
A baj az, hogy túl azon, hogy idegesítően fogy a területe a főváros környéki repülőtereknek és Ferihegy is folyamatosan veszi el a légteret, azért a felnövekvő új generáció is sáros, mivel a szabályokat egyesek már már csak ajánlásként kezelik.

Én ugyan Dunakeszin repültem és még a kilencvenes évek első felében, de ha ilyen mértékű légtérsértést tett volna bármelyikünk (igaz, nem volt akkor még siklóernyő, mi is vitorlával jártuk az eget) annak ott lett volna vége a karrierjének.

zord 2008.10.13. 12:28:54

Szerintem nem félni kell, hanem törvénykezésben és végrehajtásban hatékonynak lenni. Nálunk a félelem dominál, ami persze nem csoda egy olyan elittel, amelynek családon belüli tapasztalatai vannak arról, hogy milyen az ha aput/nagyaput a "csőcselék" elcsípi egy sortűz után...(bocs a politikai megjegyzésért).
De komolyan: ha behúzzuk a hangárajtót, abból baj nem lehet, tartja az MHSZ-közmondás, ahelyett, hogy korrektül (szigorúan) vizsgáztatnák az embereket, és onnantól kezdve, hogy a kezükbe nyomják a szakszót, felnőttként kezelnék őket. Ha ennek ellenére elcseszed, legyen meg a következménye. Ennyi!
(egyébként meg a biztosnági intézkedések nagy részét sohasem kérik, hanem ezzel villog a fogadó ország - mi ebben persze jobbak vagyunk a legjobbaknál).

Zord

astral2 2008.10.13. 21:15:25

Leszámítva a NATO miatt elrendelt korlátozást, általában lehet arrafelé repülni, ott 750m a TMA alja a CTR meg a Dunán túl kezdődik. Persze ha a muskátlikat rugdosta az erkélyről, az tényleg baj. De a mocsáros és fila mögött is sok a szabad terület, szabályosan is lehet arra repülni. És a házak fölé is bejöhet ha megvan a magassága, semmi se tiltja.
Mindezt leszámítva az észrevétel jogos, nagyon sok törvénynek zéró a tekintélye, ennek egyszerű oka van, a világ gyorsan változik, az emberek sportból általában 2-5évet repülnek nagyon aktívan, a jogalkotást meg egy vemhes csiga is körbefutja. Nncs idő kivárni hogy utolérje a jog a világot, és ez a tekintélyveszteség átragad az amúgy jogos jogszabályokra is. Pl. ott van az a jó öreg határsáv... hát mégis mi a búbánatos francnak az (mesélték, hogy arra szolgált, hogy a szomszédos légvédelemet ne kelljen magasabb készültségbe helyezni, azért mert valaki megközelíti a határt). Hát a búbánatos francon túl nem is hiszem hogy van aki betartja. :)

zsurkenyer 2008.10.17. 09:33:57

Udv!

Talan nem a legjobb helyen kerdezem,de tud errol valaki valamit?

index.hu/politika/belfold/katonaibazis/

Mifele bazis ez?Es egyaltalan?

Kosz elore is!

Udv
zsurkenyer

zord 2008.10.17. 10:00:57

Bár ezt hivatalosan nem fogja senki sem megerősíteni neked, úgy tudom, hogy a Katonai Felderítő Hivatal SIGINT (elektronikai hírszerzési, ha úgy tetszik lehallgató) állomása, azon ritka objektumok egyike, melyet a Honvédség emelt a rendszerváltást KÖVETŐEN.
Mivel nemzetbiztonság, és a manapság a NATO-számára fontos irányban vannak nyilvánvaló lehetőségei, illetve kész van és működik, ezért nem gondolom, hogy a tiltakozók célt érnek. Ez nem Zengő/Tubes, ahol szerintem nem épül meg semmi soha, mert a HM elcseszte.

Tacsk0 2008.10.17. 12:06:51

Hát nem tudom ... ha a cikket elolvasod: az állam a civil lakosságot megbírságolta azért, mert az állami haderő engedély nélkül épített valamit...

"a földművelésügyi miniszter által májusban hozott, jogerős határozat szerint az erdőrészt engedély nélkül vették igénybe a honvédelmi célú építkezéshez. Ezután a BAZ Megyei Erdészeti Hivatal 2,5 millió forint bírsággal sújtotta a Kánya-hegyi Erdőbirtokossági Társulatot, mert nem tett meg mindent annak érdekében, hogy az erdőrészt ne semmisítse meg a hadsereg."

Mi mindent kellett volna tenniük a polgároknak? Vigyenek páncélöklöt és lőjék ki a sereg földtúró BAT traktorait, vagy rakjanak alá IED-t, mint Irakban, vagy csak feküdjenek elé, mint a palesztinoknál?

Tulajdonképpen igen. Amerikában pl. ilyesmi szívatás miatt minimum survivalsim csoportok alakulnának, akik a hegyek közé vonulnak és szabályos csatát vívnának az FBI és BATF ügynökökkel, aminek csak harcjárművek bevetésével lehetne véget vetni, a la WACO.

Kegyetlenül igazuk van a lakosoknak, hogy legalább blokádolnak, amikor a magyar állam egyik zsebéből a másikba fosztogatja őket! A katonák meg fizessék ki a bírságot, amit ők okoztak, ez a minimum!

zord 2008.10.17. 14:45:19

Sajnos olyan szintre zuhant vissza a nemzeti biztonság ügyének becsülete e hazában, hogy csak kész helyzet elé állítással lehet elérni bizonyos dolgokat. Nem hiszem, hogy ezt tudnák a HM-ben, egyszerűen arról van szó, hogy a Zemplénben, Magyarország egyik legritkában lakott térségében nem tűnt fel a dolog olyan sokaknak, mint a Mecsekben, Pécs tőszomszédságában. Aztán tudod én sajnos arra is gyanakszom, hogy ezeket a mozgalmakat a maguk önpörgése, önhergelése mellett pörgetik is kívülről. Konkrétumok nélkül arra akarok kilyukadni, hogy jól megfogható külföldi érdek fűződik ahhoz, hogy Magyarország ne rendelkezzen azokkal a jól pozícionált stratégiai felderítő szenzorokkal, amelyekről itt szó van. A mecseki radar (különösképpen, ha Zengőn épülne meg) több száz százalékkal növelné a délkeleti irányú légtérellenőrzési képességünket. A kánya-hegyi SIGINT-állomás pedig szerintem nagyon értékes információkat szállít poszszovjet irányból. Szóval "ami nincs meg, azt ne is engedjük, ami megvan azt meg próbáljuk felszámolni"!
És egy érdekes politikai aspektust is próbálnék megvilágítani: mind a zengői, mind a kánya-hegyi helyszínről 1998-2002 között született döntés. 2002 óta csak a problémák sokasodnak mindkét helyen. Juhász több száz embert rúgott ki a KFH-tól, alighanem a legsúlyosabb pusztítást vitte véghez a soraik közt. Szóval külső és belső tényezők is abba az irányba hatnak, hogy ezek a nemzeti biztonság szempontjából fontos képességek ne jöjjenek létre, illetve ha már megvannak, akkor degradálódjanak.

Egyébként a helyieknek igazuk van. Ugyanúgy, ahogy igazuk van azoknak is, akiknek a tanyájuk a 30-as bejöveteli irány alatt van Kecskeméten. Abban viszont egyet kell, hogy értsünk: a nemzeti biztonság "káros" következményei, legyen az zaj, tájképrombolás (más lényegit én nem látok), sajnos nem egyenlő mértékben terheli a lakosságot. A létesímények mellett élők mindeképpen szívnak, így az államnak külön kompenzációban kell őket részesíteni.

Zord

block50 2008.10.17. 15:33:10

"hogy a Zemplénben, Magyarország egyik legritkában lakott térségében nem tűnt fel a dolog olyan sokaknak, "

Egy Magyarország térképpel ülök szemben a munkahelyemen. Talán csak Somogyban és a Mecsekben van nagyobb településsűrűség mint a Zemplénben. Nagyon sűrű a településhálózat főleg az Észak-Dunántúlhoz vagy az Alföldhöz képest. Ennyi a kukacoskodás... :-))

Miskolcon lakom ha kinézek az ablakon messziről virít Bánkút. Most már könnyen felismerhető, mert - ha jól tudom - a tervezett pécsi radarral megegyező szerkezet virít a tetején. Az érdekessége az, hogy pár éve amikor megépült nem sokat hallottam sem a HM, se a természetvédők részéről az ügyről. Még a sportemberek sem tiltakoztak, pedig alatta pár száz méterrel kezdődik a sípálya...

zord 2008.10.17. 16:40:23

Népsűrűségben úgy tudom, a Zempléni hegység azért nem túl erős...BAZ megye is az átlag alatt van, ha jól tudom.
Településsűrűség ügyében igazad van!

Persze lehet, hogy inkább utána kellene néznem?

Zord

block50 2008.10.18. 11:39:21

OFF

"Persze lehet, hogy inkább utána kellene néznem?"

Segítek: :-))

hu.wikipedia.org/wiki/Borsod-Aba%C3%BAj-Zempl%C3%A9n_megye

Egyes megyékre kattintva a jobb oldalon az alatta lévő kis táblában megjelennek az adatok. Bizony népsűrűségben is az elsők között van. Összetételre már nem lennénk ilyen büszkék...!! :-) Bocsi a lokálpatriotizmusért..! ;-)

ON

Rommel28 2008.10.18. 20:21:28

Éppen rádióhullámokról keresgéltem mikor ráakadtam erre:

www.nbsz.gov.hu/docs/Radiolokacio.pdf

Hasznos, és érthető is mivel hallgatóknak készült.
(Na jó azért a képleteket nem egyszerű felfogni, de nem is az az érdekes benne.)

zord 2008.10.19. 18:09:01

Jó kis jegyzet, mindenkinek, aki akar egy kicsit konyítani a témához! Különösen sokra értékelem az ELINT részt!
Az irodalomjegyzékből azért hiányolom Tamási Ferenc Rádiólokátor Technika szímű, 1986-ban megjelent könyvét, pedig mintha egy-egy ábrát direkt abból vettek volna át...

Zord

zsurkenyer 2008.10.19. 23:11:13

Koszonom a valaszt,nem voltam azota gepkozelben.

Majd csak hazamennek egyszer a civilek:)

Udv
zsurkenyer
süti beállítások módosítása