Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (99) éleslövészet (23) f 16 (20) gripen (76) Gripen (71) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (48) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) Kecskemét (64) kecskemét (45) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (16) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

Tataiak a Bakonyban

2018.05.30. 11:35 | zord | 12 komment

Ezekben a hetekben az egyetlen tüzérséggel rendelkező magyar dandár, a tataiak hajtanak végre lövészeteket a Bakonyban - a sajátjukat, illetve "tanintézeti kiszolgálást" végezve az NKE és a AK hallgatóinak kiképzéséhez szükséges eszközöket biztosítva.

180530_koros-hegy_tuzer_1.jpg

Repülési idő hat másodperc. TÁS a Körös-hegy, célterület az Öreg Futóné alatt.

Zord

Címkék: tüzérség Bakony Tata Hajmáskér D-20 Körös-hegy

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr8514012490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord 2018.05.30. 11:43:52

Egy kis D-20-as munka a Bakonyból...

Zord

Beat it! 2018.05.31. 10:06:11

honvedelem.hu/cikk/110584_latogatas_a_tatai_laktanyaban

...és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg képviselője megelégedéssel nyugtázhatta, hogy az 1950-es években hadrendbe állított D-20-as ágyútarack modernizálás és utód nélkül, elhanyagolható számban áll rendszerben.
Komolyan, még ha csak az Akáciákat reaktiválnánk, akkor is előbbre lennénk.
A BTR modernizálás keretében tervezték önjáró aknavető létrehozását. Abból sem lett semmi. Pedig egy Tulipánhoz hasonló automata aknavetővel egész pofás lenne. (MT-LB platformon el is készült egy mintapéldány anno.)

Kelepisti · https://military-technology.blog.hu/ 2018.05.31. 10:18:12

@Beat it!: Hát igen, aztán a proto után, hamvába holt a program..

zord 2018.05.31. 12:19:07

@Beat it!: @Kelepisti: ha már tüzérség, nekem nagyobb szívfájdalmam a szenzorkészlettel felszerelt BTR-80 kifejlesztése, majd feladása.
Ezekre a dolgokra bőven jó lenne ez a kocsi, akár "az idők végezetéig".

Zord

Kelepisti · https://military-technology.blog.hu/ 2018.05.31. 12:56:02

.. és a Javelinnel felfegyverzet pctörő "vezér" BTR-80..
voltak tervek, speciel a Javelines verzó megfelelő felderítőeszköz nélkül, a magas "páncéltesttel" stb. nem tudom mire lett volna jó..

Batkaa 2018.06.01. 00:41:48

Jaj, nehogy már pont ti keressetek mentséget a BTR-re...
Az aktív állománytól 10 éven beül el kellene kezdeni kivonni a BTR-eket, mert addigra érkeznie kellene az új, idehaza összeszerelt járműnek... a BTR-ek pedig tartalékba kerülnének, illetve a területvédelmi erőhöz.

Ehhez képes ugye, ha mégis lesz "nehéz dandár", akkor lehet, hogy tényleg az "idők végezetéig" maradnak a BTR-ek...
Szerintem ellen kell állni a nehéz dandár koncepciónak, éppen azért, hogy a BTR-ektől végre az aktív állománynál búcsút lehessen venni.

Kelepisti · https://military-technology.blog.hu/ 2018.06.01. 10:02:48

Én egységes haderő koncepció helyett, inkább politikai alapú honvédségi beszerzéseket várok sajnos. Nehéz dandárnak kéne lenni (kávzi legalább 20 éve.). Más kérdés, hogy a NATO részére összfegyvernemi zlj még mindig a csúcs egység, amit ki tudunk állítani, gyakorlatilag a teljes szárazföldi hadernőnem kibelezésével. Igen, kéne modernebb harckocsi, gyalogsági harcjármű, önjáró tüzérség, felderítőeszközök. (ami már van, illetve lesz, az minimálisan elégséges szállító és majd harci-szállító helikopter).. ezeket én nem a "Légierőhöz" számítom.

zord 2018.06.01. 11:52:11

Hogy értsétek, mire gondolok. Nem tudom ,mikor áll itt rendszerbe új tüzérség, szóval miért nem lehetne venni egy száz darab irányított 152-es gránátot? Azzal is szoknák a srácok, hogy van ilyen is.

Ez persze a jéghegy csúcsa, a tüzérségi legalapabb kiképzési tételei, feltételei sem teljesültek (meteorológia, teljes előkészítés, stb) sokáig (minimális kultúrafenntartás volt a cél), most igyekeznek visszahozni ezeket.

Zord

Batkaa 2018.06.05. 00:13:02

@zord: így van, a tüzérségnél gyakorlatilag a nulláról kell újra felépíteni mindent. Az első a szervezeti struktúra, a kiképzés kialakítása, a műszerpark beszerzése...
Ezért mondom, hogy szerintem nyugodtan lehetne vontatott lövegekkel ellátni a leendő önálló tüzéregységet.
Nem a lövegek típusa most a meghatározó, hanem az, hogy vissza lehet-e építeni az elvesztett képességeket? s mennyi idő alatt?

@Kelepisti: nem a mai lehetőségeket kell nézni, hanem azt, hogy a perspektivikusan rendelkezésre álló finanszírozásból mit lehet létrehozni. Hiszen gyakorlatilag újjá kellene szervezni MH-et... abba pedig beleférne feltöltött 16e fő, két gldd, egy tüzérezred stb.

A nehéz vagyis láncos dandár azért rossz koncepció, mert csak egy dd átfegyverzésére lenne elegendő pénz. Lenne megint egy "gazdag" meg egy "szegény" rokon... A jövendő, a valós helyére illesztendő tartalékos rendszert is megbonyolítaná, hiszen nem ugyanolyan felszereltségű dandároktól jönnének a tartalékosok. Illetve valószínűleg nem lenne rá lehetőség idehaza összeszerelni a láncos lövészpáncélosokat.

Kelepisti · https://military-technology.blog.hu/ 2018.06.05. 07:53:37

"nem a mai lehetőségeket kell nézni, hanem azt, hogy a perspektivikusan rendelkezésre álló finanszírozásból mit lehet létrehozni."
Nem szeretem mikor a Magyar haderőt mint a társadalomtól elvont fogalmat perspektívikusan kezelik, tehát ténylegesen csak a katonai és gazdasági lehetőségek, elvárások szintjén elméleti tervezés folyik. (Az már sok-sok éve megvan, és általában módosítják is a HM-ben a háttérben dolgozó tisztek. (Nem hülyék zsebhokiznak, hanem ténylegesen komoly szellemi tőke van aminek az érdeklődök azért megállapíthatnak pld. a klf. katonai onine folyóiratokban közölt publikációkon keresztül. A haderő fejlesztést azonban a politikai-társadalmi változások, a politikai és gazdasági vezetők, azok holdudvara, befolyásolja, dönti el, biztosít rá költségkeretet stb.
Amíg migránsoznak (és ez valós probléma és kihívás Europának" addig valószínüleg nem a nehézfegyverzet, a láncos technika stb. a főszereplő - lásd Német Szilárd megnyilvánulásait, hanem, hogy a haderő fejlesztését a mantrájuknak megfelelően akarják végezni. Márpedig tüzérség, és harkocsizók nem igazán a menekültek/migráns kérdés kezelésére való harceszközök.
Persze a HM és néhány politikus is a haderő látens fejlesztési igényeit szeretné, méghozzá perspektívikusan és ütemezetten viszontlátni a beszerzésben. Az eddigiek azonban nem azt mutatják amit ez a politikai vezetés végez (pozítv, hogy legalább van fejlesztés, de ne feledjük, hogy 10 évig semmi sem volt, szintén alattuk) Nos a holdudvartól beszerzett buszok, a Suzuki megsegítése, a csapatszállító/VIP szállító kormánygépek, mellett a Mi-17/24 felújtás mind-mind alig burkolt politikai célokból is történik. Ez annak ellenére látható, hogy akár a békebeli szállítási feladatokra, akár a légi csapatszállításra, akár a helikopteres fegyvernem minimális képességeinek fenntartásra szükséges volt ezek beszerzése. A cseh lövészfegyverek komoly döntés volt, bár lehet itt a hazai gyártás lehet, hogy nem is rentábilis, de egy országnak kell saját hadiipar (bár pld. a franciáknál a lövészfegyverek gyártása megszünt és a Clarion utódja sem gall kézifegyver lesz).. Én sajnos inkább politikai céloknak megfelelő, mintsem ténylegesen a haderő igényeinek (akár műszaki akár fegyvernemi) megfelelő beszerzéseket várok sajnos továbbra is. (Ami még mindig pozitív, mert legalább van és lesz folyamatos képesség szintentartás, modernizálás)

Kelepisti · https://military-technology.blog.hu/ 2018.06.06. 09:31:00

Az ember a nyilatkozatai is minősítik:

honvedelem.hu/cikk/110686_akciotervre_van_szukseg_magyarorszag_vedelmehez

.. ebben a nyilatkozatban minden benne van, ami rossz és egyáltalán nem a honvédelmi képességünk javítását célozzhatja a jövőben.. Ja és azoknak a magyar emberek lenézése is, akik nem a zsírdisznó pártjára szavaztak.. .. és az is fontos, hogy ezt a nyilvánvalóan megosztó riporttot állami (honvédségi) szinten is átvették és leközölték..

Batkaa 2018.06.09. 18:49:58

@Kelepisti: én is tisztában vagyok vele, hogy a Honvédségen belül vannak jól működő szervezetek, hozzáértő szakemberek.
Az a nagy kérdés, hogy
1.) a főtiszti- tábornoki klikkek engedik-e őket érvényesülni?
2.) mit gondol a politika?
Ezen a téren neked is meg van a magad szemellenzője, nyilván nekem is.
Az is probléma, hogy a katonai felső vezetés klikkjei néha vélt politikai előnyökért áldozzák be a szervezeti és technikai előrelépés lehetőségét, így arról az oldalról nem feltétlenül várható koherens fejlesztési elképzelés határozott képviselete. Azt látom, hogy a politika oldalán van a döntési potenciál, tehát a politika oldalát kell befolyásolni a döntések meghozatalára. És ott nincs szaktudás. De vannak olyan szempontok, amiket az ilyen közösségek is segíthetnek jobban megvilágítani. Ehhez viszont árnyalt megközelítés szükséges.
süti beállítások módosítása