Légierő Blog

Légierő, légvédelem, Air Power. Elsősorban Magyarországgal kapcsolatos hírek, kommentek.

zord.gabor@gmail.com

Friss topikok

Kalendárium

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Airbus Helicopters (23) AirPowerNews (100) éleslövészet (23) f 16 (20) gripen (76) Gripen (72) Győr (18) H145M (35) Hajmáskér (33) helikopter (47) hírek (49) honvédség (23) hungarian (29) hungary (63) JTAC (15) Kecskemét (65) kecskemét (45) Körös-hegy (25) Kub (20) légvédelmi rakéta (25) lövészet (17) magyar (44) Magyar Honvédség (18) Mi-17 (25) Mi-24 (30) mig 29 (38) mi 17 (19) nato (20) Pápa (23) radar (20) Szolnok (52)

HTML

A légi dominancia orcája

2008.07.14. 23:43 | zord | 335 komment

Ma bemutatták az európai közönségnek is az F-22-est Farnboroughban. Bár az első fellépésre Fairfordban került volna sor a hétvégén, azt elmosta az eső.

 

 

Három Raptor repült át a Virginia-i Langley légitámaszpont 1. vadászezredének állományából az öreg kontinensre, hogy Paul D "Max" Moga őrnagy demopilóta megmutathassa, mire is képes az F-22-es kis magasságban tolóerővektorálásának és különleges repülésvezérlő rendszerének köszönhetően.

 

 

A 30 tonna tolóerőnek köszönhetően semmi kétség sem férhet hozzá, hogy sokra. Ja, és végre az amerikaiaknak is van egy gépük, mellyel legalább annyira látványos demót lehet repülni, mint a posztszovjet repülőgépipar (proto)típusaival.

 

 

Az ötödik vadászrepülőgép-generáció egyetlen szolgálatban álló típusa azonban nem arra készült, hogy külföldieket szórakoztasson repülőnapokon. Arra szánták, hogy a lovagiasság látszata nélkül biztosítsa az Egyesült Államok légi dominanciáját minden ellenféllel szemben. Van, aki azt kérdezi, hogy igen, de hol vannak az ellenfelek? Ellenfelek mindig vannak, és mindenféle lobbiérdek által hajtott hamis értékelésekkel együtt tény, hogy a nyugati avionikához, és nagy teljesítményű számítástechnikához hozzáfért orosz negyedik generációs sárkányok jelentős mértékben errodálták az amerikai légi fölényt, melynek kivívása a korosodó, bár korát meghazudtoló sikerrel harcoló F-15-ös közösségen nyugodott ezeddig.

 

Unalomig ismételgetett képességei mellett a Raptor fontos attribútuma rendkívül komoly elektronikai hadviselési rendszere, mely azt a felismerést tükrözi, hogy az alacsony észlelhetőség önmagában nem elegendő a túlélés magas szintű garantálásához.

 

 

 

Ne kerüljünk vele szembe soha!
 

Zord

 

Címkék: 2008 f 22 farnborough moga

A bejegyzés trackback címe:

https://legiero.blog.hu/api/trackback/id/tr58568536

tothtomi 2008.07.28. 15:08:04

Hát, a szombati hajtóművezést a város mÁsik végében is lehett hallani, talán szerdán, de valamikor a héten majd biztosan kinézek, megnézem mit repülnek és hogy milyen a gépállomány...

Tacsk0 2008.07.28. 15:28:51

> Fogalmam sincs honnan veszed, hogy hogy száz meg ezer gépet szeretnék

GSF 2008.07.28. 15:44:34

Mintha heliből 115 lehetne. Igen, de ezt nyilván nem engedhetjük meg magunknak. Valójában 2 ezredet kellene sztem fenntartani, egy kiképző-felderítő-könnyű csapásmérő századdal kiegészítve. Itt igazi, 28-30 gépes ezredekre gondolok, ha már az USAF-féle 25-26 gépes századok szóba se jöhetnek :)
De ez utópia...

zord 2008.07.28. 16:49:55

Sajnos a repülőnap témájánál sem tudok eltekinteni attól a ténytől, hogy a Honvédség milyen állapotban van. A celebek bevonásának pedig sokkal inkább "üzleti" és általunk még csak nem is sejtett okai lehetnek. Nem tudjuk milyen média- és tanácsadó cégeken keresztül milyen pénzek hová áramolnak. Ne essünk bele abba a hibába, hogy azt higgyük, Magyarországon azért történik valami, amiért mondják. Főképp ne higgyük el, hogy a honvédelemért itt bárki önzetlenül tesz valamit. Könyörgöm: nézzétek meg, hogy hány órisáplakát, meg egyéb reklám jelenik meg, darabonként milliós tételek! És mindenhol van belőlük. Szerintetek ez visszajön valahol? Egyáltalán, vissza kell-e jönnie? Lehetünk-e annyira naívak, hogy azt gondoljuk, a repülőnap esetében a rendezvény nyereségessége a cél? Mi van akkor, ha a pénzmozgás bizonyos csatornákon keresztül bőven elég?
A hadkiegészítésről meg annyit, hogy teljesen feleslegesek lennének ezek a kampányok, ha normális lenne a viszony a haderő és a társadalom között (ez egy sokrétű dolog, intézményi, oktatási-neveli kerettel, közszolgálati médiumokkal, stb.), jó pénzeket ígérnének, stb. Bőven lenne jelentkező.
A tavalyi show beharangozó sajtótájékoztatóját követően a Hadtörténeti Intézet- és Múzeumban megkérdeztem "Bocsit", hogy neki mi a véleménye a szar helyzetről, nem használhatná-e a "befolyását" arra, hogy felhívja erre a figylmet. Mivel csak néhányan voltunk körülötte, csendesen azt mondta, hogy tudja hogy kevés a repült óra, de aztán gyorsan elkezdett viccelődni (hiszen ezért szerződtették, nem a mélyen szántásra) és visszatért parolázni a miniszterhez.

Lehet nagy nemzetközi repülőnapot csinálni, de nem így, mert ez gyomorforgató.

Egyébként meg ismét csak azt mondom: Open Day-ek híve vagyok! Egy kijelölt napon, ingyen bármelyik adófizető bemehessen megnézni egy kiképzési repülést. Kijelölik a helyet nekik ahonnan nézhetik és egy speaker elmondja, hogy mit látnak. Statikus minden technikából, stb, egy-két kolbászos, fagyis, és relikviaárus.

samoth 2008.07.28. 23:28:17

Zord válaszolt a kérdésemre. Bocsi tudja, hogy szar, de ő is tesz rá. Gondoltam, mégis, hátha szorult belé valami, de nem csalódtam.
Szekeres lemondásához meg csak annyit, hogy mikor egy francia katona éles lőszerrel lövöldözött, vaktöltény helyett pár hete egy bemutatón, akkor is lemondott a fr. védelmi miniszter, pedig talán még annyi köze sem volt a dologhoz, mint szekeresnek a feltételek biztosításához. (Habár lehet hogy a vk. főnök mondott le? Mindegy, ott van felelősségtudat. itt nincs.)
Más: Tavaly ősszel-télen Debrecen környékén, heti rendszerességgel láttam a gripeneket, nagyon szép alakzatokat rajzoltak a kristálytiszta égre. legtöbbször egymással szembe repültek, kis szögeltéréssel, majd mikor egymás mellé értek, az egyik a másik után fordult, így gyönyörű lant alakzatokat produkáltak. De volt, hogy egész délután a környéken repkedtek, jó alacsonyan, simán ki tudtam venni a formáját. Örültem is, mert gyerekkorom óta nem láttam ilyet.(akkor is csak az oroszokat.) Már nem lakom arrafelé, így sajna 39-eseket nem láthatok, csak C-17-et, de az nagyon király volt.

zulu74 2008.07.29. 08:37:04

"e essünk bele abba a hibába, hogy azt higgyük, Magyarországon azért történik valami, amiért mondják. Főképp ne higgyük el, hogy a honvédelemért itt bárki önzetlenül tesz valamit."

Neked pl. mi az üzlet benne? Khmm...

"Mi van akkor, ha a pénzmozgás bizonyos csatornákon keresztül bőven elég?"

Ezen a szinten már nem kell "mosni", csak simán lenyelni. Ezért (!) felesleges repülőnapot szervezni a sok parasztnak.

"ha normális lenne a viszony a haderő és a társadalom között "

De nem az, és erről nem csak a HM tehet, hanem mi is. Az ilyen kiszólások, mint a

"Ne essünk bele abba a hibába, hogy azt higgyük, Magyarországon azért történik valami, amiért mondják"
csak tovább gerjesztik az általános bizalmatlanságot a társadalom részéről. Amúgy is megfigyelhető, hogy régi "megszállók" elleni előítéletek a mai államhatalommal szemben ugyanúgy megvannak.
A mult hsz-aim egyikében szépen összeszedtem a "közvélekedésekből" egy csokorral, amit a MH-ról gondolnak a "zemberek". Ennek a lebontására lehet egy halvány esély a repülőnap, a dísszemle, a repülés a város felett stb.
Akkor ugyanis látja a paraszt is, hogy mire megy ela pénze és egy röpke pillanatra elfelejti az előítéleteit és dagad a keble a honbüszkeségtől, hogy lám-lám mégsem olyan lepukkant csürhe az egész, ahogy hallotta.

Ki fogtok nevetni:
Nem vagyok egy érzelgős típus, és a tavalyi repnapot csak neten követtem (hála az élő adásnak), de majdnem elsírtam magam a büszkeségtől, amikor a "vályúból" kezdtek kisorakozni a vadiúj Gripenek egymás mögé, majd gurultak végig a felszálláshoz.

Akkor, ott jó volt látni ezt.

Nem szabad elfelejteni a hibákat, hiányosságokat, nyilván nem. De tudni kell megmutatni amit már elértünk. Meg kellene mutatni, hogy a MH nem csak olyan amilyennek gondoljuk (rossz, kicsi, részeges stb.).

Az a baj, hogy ti is azt valljátok, hogy majd akkor kell bemutatózni, ha már minden rendben lesz. Nem igaz. Az eddig elért eredmények is eredmények. Lehet hogy sosem jön el az, hogy "minden rendben" lesz.
Tudod ez olyan, mint amikor az ellenzék minden olyan augusztus 20-án amikor nem ők vannak hatalmon, telesírja a médiát, hogy
"minek a kőccségeskedés a tüzijátékkal, gusztustalan hogy a kormány ennyi pézt kiad miközben nemzethalál van, éhezés, nyomor, vér, borzalom. Miért nem kőtik a "ziskolákra" a gátakra, aggyák oda a zembereknek"

Aztán amikor ők jönnek nem árulják el mennyibe fájt a bejgli, mert megérdemeljük.:) L'oreal Párízs

Nem szeretnék újfent pol. vitát gerjeszteni a fentiekkel, csak azt akartam, hogy érezd, nálunk sosem jön el az az idő, hogy minden OK, lehet repnapot rendezni.

zulu74 2008.07.29. 08:48:36

Tegnap óta kísért "Livebird" barátom hozzászólása, melyben nehezményezi, hogy lekőművesbrigádoztam az afgán PRT-ben szolgáló katonáinkat.

Ezennel megkövetem őket! Mindenki mást is akit sért a dolog.

Viccnek szántam, mert ugye "újáépítés" ürügyén vannak kint. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy bár ez a küldetés is veszélyes (mint az látszik is), de a hadvezetés a nagy civil ellenállás miatt (amit itt is néha tapasztaltunk) nem elég "tökös", hogy kiküldjön VALÓDI úgyértem HARCOLÓ egységeket. Ennek elég negatív a visszhangja külföldön, biztos vagyok benne hogy a NATO sem veszi jónéven, hogy ennyire nem vesszük komolyan magunkat.
A lengyelek, litvánok, észtek, sőt a horvátok a románok is jobban benne vannak a sűrűjében mint mi.
Ezt szégyenletesnek tartom egy olyan ország hadseregétől, amelynek hagyományai messze túlmutatnak mind a román, mind az előbb említett kisebb haderőkén.
Vagy komolyan el kéne gondolkodni azon, hogy harcoló alakulatokat, expedíciós légierőt kellene felajánlani (2+2 Gripen pl.), vagy be kellene fejezni ezt a bohóckodást ott kint.
Biztos nagyon jól esik az ottaniaknak, hogy újjáépítünk egy iskolát, vagy egy kórházat, de elég megterhelő egy mutatvány ez ahhoz a magyar adófizetők zsebének.
Erre felesleges a MH szűkös erőforrásaiból áldozni. Építse újjá az aki lerombolta anno. Mi meg inkább katonáskodjunk.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.07.29. 09:13:47

Az expedcíós légierő az vágyálom, se fegyver, se repdiő se képzettség nincs hozzá és jelenlegi hozzáállással nem is lesz.

GSF 2008.07.29. 10:39:05

Expedíciós küldetéshez min. 4+2 tartalék gép kéne, ez belátható időn belül lehetetlen küldetés.

Zulu74 bizonyos megállapításaival egyet tudok érteni, de más végkövetkeztetésekre jutok. Sztem nagyon nincs itt rendben semmi sem. Poititkai él nélkül leszögezhető, hogy a módszerváltás óta a hadsereg perifériára szorult. Költségvetési támogatása arra elég, hogy még létezzen. Nem tudunk 20.000 harcoló katonát kiállítani, esély sem volna egy sikeres mozgósításra, mert az utánpótlás kérdése teljesen megoldatlan. A sorkötelezettség (a hatékonyságról most szót nem ejtve) megszüntetése, bár demokratikus és találkozott a társadalmi igénnyel (jogos-e vagy sem más kérdés) mégis hiba volt, mert űr maradt utána. Nemzeti Gárda vagy kinek mi, igenis kellene. Vagy egy létszámában megduplázott hivatásos sereg.
A Légierő vegetál. 18 éve, a fejlesztések kiaknázatlanok. A tévhittel ellentétben a 29-eseket sem tudtuk, a "repnapi diadalok" sajnos nem csak pozitív hatásúak, a társadalmat és a civil vezetést szépen elaltatták... A jelenlegi helyzetük pedig gyalázatos.

A Gripenek is késélen táncolnak, ha lejár a lízing az egész program bedőlhet.

Éppen ez a baj a repnappal. El kell ismerni, a miniszter szép pr tevékenysége jótékony hatású köddel borítja be az érdemi információtól évek óta megfosztott laikus tömeget. Azonban ez a köd, ha idővel is, de eloszlik. Minden erre irányuló törekvést támogatni kell. Zord azon kevesek közé tartozik, akik tényleg szakmai alapon közelítenek kritikus szemmel a történésekhez.

Az áthúzásokkal épp ez a baj, mert elfedi a valóságot. A tavalyi repnap után, ami egyébként is elszívta a repórákat, azzal ment a pénz és idő, hogy formációt kellett a város felett próbálgatni, csakhogy egy megalomán gondolat beteljesüljön. Meggyőzdésem, hogy felelőtlenség, és ez is egy szem abban az okozati láncolatban, ami a balesetekhez vezetett.

Végezetül: hiába a sok demo, repnap, áthúzás, mindenkiben jobban megragad a roncs 29-es, a kiégett Alba, az összetört Minyó, emlékükbe vésődik a halottak száma...
A laikus számára is nyilvánvaló, hogy amit lát nincs összhangban azzal amik egyébként történnek. Ezért mondom, hogy a köd fel fog szállni. Remélem az idei repnap sikeres lesz, rendben lezajlik, és utána végre lehet építkezni!

samoth 2008.07.29. 11:03:52

GSF:"A laikus számára is nyilvánvaló, hogy amit lát nincs összhangban azzal amik egyébként történnek. Ezért mondom, hogy a köd fel fog szállni."
Lehet, de egyelőre a legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint Szekeres népszerűsége 4 pontot nőtt. Egy ilyen hónap után. Messze van még sajnos az a köd-felszállás.

GSF 2008.07.29. 11:30:34

Épp ezt mondom, hogy hatékony ez a pr hadsereg. Még...

Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de annyira nincs elmozdulás, hogy könnyen lehet nem csak örömködésnek nézünk elébe.
szekeres tökéletesen meglovagolja a 80%-os média hátszelet, így lehet politikai tőkét csinálni a lezuhant 29-esből is (mosoly-séta a 44-esen), így adhatja el az aggódó (attól még lehet h. tényleg aggódik) minisztert, aki havonta megsimogatja az éppen arra járó katonák buksiját... Olyan joviális sereg-apó ő, akiről csak úgy sugárzik a pozítív hatás.
Kár, hogy nem veri elég hangosan az asztalt ha baj van... Ezt a média hadjáratot lehetne a valós problémákra fókuszálni.

zord 2008.07.30. 13:56:23

Egy kicsit visszakanyarodva az F-22-eshez, egy érdekes hír: lőtt sebbel holtan találták otthonában vasárnap a 3. ezred (Elmendorf) parancsnokát, Thomas L. Tinsley dandártábornokot...

Liverbird 2008.07.30. 14:09:29

Hm, érdekes.

Más, csak úgy... Látom a szlovákoknál azért van élet. A határ mellett lakom Nógárdban, most voltam kint a teraszon, és úgy hallom, mintha egy bazi nagy elefánt dobbantana időnként... Elvileg van egy tüzérségi lőterük a közelben, szóval szerintem jó kis buli lehet odaát :) Időnként a 29-eseik is erre kolbászolnak.

GSF 2008.07.30. 14:26:10

Hála Istennek itt is van némi mocorgás. A kiképzési repülés délelőtt 10 óta tart, minden típus a levegőben. Ezen a héten eddig minden nap.

Tacsk0 2008.07.30. 14:30:48

Mellbe lőtte magát, de búcsúlevelet nem hagyott hátra. Egyesek szerint ő lett volna Robert Gates hadügyér mostani légierős ámokfutásának következő áldozata, mert előtte a vezérkarban szolgált. RG egy csomó fejest elcsapott az utóbbi időben azokra a nukleáris fegyverbe való gyújtószerkezetekre hivatkozva, amiket egyébként a CIA küldött "tévedésből" a tajvaniaknak.

Tacsk0 2008.07.30. 14:42:57

> Tudod ez olyan, mint amikor az ellenzék minden olyan augusztus 20-án amikor nem ők vannak hatalmon, telesírja a médiát, hogy
"minek a kőccségeskedés a tüzijátékkal, gusztustalan hogy a kormány ennyi pézt kiad miközben nemzethalál van, éhezés, nyomor, vér, borzalom. Miért nem kőtik a "ziskolákra" a gátakra, aggyák oda a zembereknek"

GSF 2008.07.30. 14:50:02


Az uccsó mondatot ki kellene rakni, bekeretezve, mint valami mottót :)

zulu74 2008.07.30. 19:25:02

Sehogy nem jön ide, csak azért írtam, mert ilyen demagóg dumákkal lehet etetni a társadalmunk nagyobbik felét. Erre lett volna példa, de mindegy is nagyjából.

"Az emberek annyira várják vissza Orbánt a főségre, hogy már amolyan álruhás Mátyás királyos történetek keringenek róla! Nemrég azt hallottam, hogy a tiszai árvíznél a bőrkabátos "öcsit" befogták a katonák ládákat pakolni, ő meg csinálta. Országosan el lehet terjedve ez, mert az index fórumba is beírták nemrég."

Én csak azt hallottam a szolnokiaktól, hogy amikor OV idejében volt nagy árvíz, akkor meg kellett szakítani a homokzsák hordást, mert a főnök helikopterének kellett a légtér. Közben mindenki anyázott, mert ellepték a "ferde zakós" biztonságiak a gátat, ahol a tv stábok tobzódtak, a munka várt, a folyó már kevésbé.

Pszichológiai tény, hogy minden kisebbségi komplexusban szenvedő politikus (Hitler, Sztálin, Rákosi stb.) sokat költ(ene) a katonaságra, mert a fegyver hatalom, a hatalom pedig elfedi az egyéb hiányosságokat.

Nem akartam ennyire elmenni a politika felé,maradjunk a légidominancia orkájánál:)

samoth 2008.07.30. 23:24:27

No, csak hogy tényleg visszakanyarodjunk a témához:

youtube.com/watch?v=e_Q6Vb9xJM0

Biztos sokan láttátok már, de jó újra nézni, hogy micsoda ereje van ennek a gépnek. És a hajtóműhang...

GSF 2008.07.31. 08:11:46


"Pszichológiai tény, hogy minden kisebbségi komplexusban szenvedő politikus (Hitler, Sztálin, Rákosi stb.) sokat költ(ene) a katonaságra, mert a fegyver hatalom, a hatalom pedig elfedi az egyéb hiányosságokat."

Milyen kár, hogy van kivétel, ami erősíti a szabályt... Uis. itt egy alacsony politikus se fegyverkezett, és még csak nem is akart a radikális irányváltás (nem volt az rendszerváltás) óta.
Mondjuk ezek a sztereotípiák azok, amik minősítik a magyar közéletet. (a kedvencem, amikor a szoclib válsztópolgár azt mondja, azért ne OV, mert kissebségi...pedig az egyenlőség bajnokai lehetnénk, de az ugye nálunk véget ér a kamionon való nyilvános orgiával)

40 év mocskát és hazaárulását nem lehet úgy kisöpörni, hogy azt felülről oktrojálják a társadalomra. Ezért lett ez csak egy módszerváltás. A gyűlölet így azokra irányul, akik kilógnak a sorból, akiknek a legvidámabb barakk akolmelege és bűze már elviselhetetlen volt. Lehet OV-ézni meg fasisztázni, turulozni, meg vörös csilaggal flangálni, meg minden szart szóba hozni, körbevizelni ezerszer, de egy biztos: azok a hazaárulók akik kiszolgálták az előző rezsimet soha nem lesznek felelősségre vonva. Mert ez egy apatikus, kiüresedett, értékvesztett közeg, ahol aztán csak nagyon kemény munkával lehet az embereket megszólítani, valami mellé állítani. Ez egy tragédia.

Úgyhogy gáz van. Mert a légierő kérdése mondjuk úgy a 678. egy átlagpolgár életében. Nekik a virsli meg a langyos sör jut eszébe a honvédelem napjáról, nem az, hogy mire van a hadsererg és vannak-e gondjai: uis van neki is elég.

Tothtomi,
nem voltál kinn?

zulu74 2008.07.31. 09:30:10

GSF!
Erre most nem írok semmit. Egyrészt off lenne megint, másrészt meg annyira jól leírtad, hogy mit gondol egy szélsőjobbközép magyar ma 2008-ban, hogy ehhez tényleg nincs mit hozzáfűzni.
Ennek a hazaárulózásanak meg az égvilágon semmi értelme nincs, tekintve hogy nincs hadiállapotunk momentán a világgal, így nem is nagyon lehet hazaárulást elkövetni itten.

tothtomi 2008.07.31. 09:55:35

GSF!
Kint voltam tegnap délelőtt, 12-es pálya küszöbnél. Ma Du. is kinézek ugyanoda. (Kivéve ha úton odafelé összetöröm magam biciklivel....)

GSF 2008.07.31. 10:12:58

Zulu74!
Hazaárulást nem csak hadiállapot esetén lehet elkövetni. Ha egy megszálló hadsereg állomásozik egy országban és azt az országot csak a megszálló sereget irányító állam vezetői által kinevezett személyek kormányozhatják, nos ez nem tudom mennyire nevezhető demokratikusnak, és miért nem meríti ki a hazaárulás fogalmát. Te minek neveznéd azokat a személyeket, akik rendszertől függetlenül, egy antidemokratikus (diktatúra), fegyverekkel fenntartott rendszert szolgálnak, akár tömeggyilkosságok árán is (56, sortüzek, kivégzések, nyilasterror, deportálás IIvh. alatt vagy épp Recsk)? Kádár éppúgy mint Szálasi hazaáruló, ahogy az is aki ma leépíti a szárazföldi erőket mondván nincs már szükség területvédelemre (akkor hogyan óhajtja megvédeni az ország területi integritását, szuverenitását?).

Szélsőjobbközép - az meg mi? Ez eléggé fogalmi dugó, ne minősítsd azt, akit nem is ismersz. Én sem minősítelek téged.
Ha te leírhatod a véleményed, akkor én is megtehetem, csak az a különbség, hogy valamiért te feljogosítva érzed magad arra, hogy prejudikálj és személyeskedő megállapításokat tegyél.

GSF 2008.07.31. 10:14:14

Tothtomi,

jó vadászatot! Nincs esetleg elmozdulás a holtpontról? Melyik Fulcrumok repülnek? Gripeneken van függesztmény?

zulu74 2008.07.31. 11:01:51

GSF!
Nem óhajtottalak minősíteni, csak azt állítottam hogy amit leírtál az megfelel a szélsőjobbos gondolkodásnak, nem te vagy szélső, csak amiről írtál... érted?!
Ami a hazaárulózást illeti: teccettünk volna nemzetileg a végsőkig kitartani, akkor nem szálltak volna meg minket az oroszok. Mivel nem tudtunk dicsőséges módon nemzethalált halni, ezért maradta megalkuvás. Én nem ítélek el senki sem ezért.
A magyar véderőt nem szándékosan, és nem azért építik le, hogy az izraeli atyafiak ne ütközzenek majdan ellenállásba (ahogy azt sokan hiszik a jobbosok), hanem azért mert jelenleg nem nagyon kell több haderő az általatok fetisizált "szuverenitáshoz". Ha megfigyelted, akkor az USA nem szált partra a VSZ határainál, pénzügyi eszközökkel (kilóra megvett mindnyájunkat) "leigázta" szépen az egészet. Ezért felesleges 100.000 embert hadban tartani.

Természetesen ha baj van, akkor elő lehet állni a haderőfejlesztés ötletével. Ha a nemzetközi helyzet fokozódik, akkor az úccse egyik napról a másikra történik. Akkor elő lehet szedni a vasakat, leporolni, kifoltozni és szépen hadbavetni. A kiképzés valóban egy hosszabb ügy, azt szerintem sem lett volna szabad elsorvasztani. Csak nehéz megmagyarázni a parasztnak, hogy erre fog elmenni az adója de legyen büszke, és várjon türelemmel, mert lesz háború, csak nem tudjuk mikor.

Az a legnagyobb baj, hogy mindannyiunknak "kinyílt a csipánk". Bele akarunk szólni, mire költik az adónkat. Civil kontrollt akarunk mindenütt. Nem akarunk katonáskodni. Sőt vannak megátalkodottak, akiket egyáltalán nem érdekel a honvédelem szent ügye. Iskolát akarnak, rendelőt, postát, utat meg ilyen hülyeségeket.
A politikus meg mérlegel. Mivel mindenre nincs pénz, arra költ, amire szüksége van ahhoz, hogy rá szavazzanak. Ha a légierő nem ilyen, akkor szopás van, mert akkor oda nem ad pénzt. Arra meg így is jut elég, hogy megcsillogtassa a technikát egy bemutató erejéig, aztán jövő nyárig, megint nem kerül elő a dolog.
Ez a bizonyos "piacgazdaság" nem más, mint egy eszetlen spórolás, ami így többe fog kerülni a végén, mintha mindent rendesen megcsinálnánk.

Még egy példa. Kitűnő politikusunk (nevet nem írok) felbontaná a már épülő M6 szerződéseket, és odaszórná a pénzt a választók asztalára. Elvégre milyen szemétség, hogy a "zemberek" pénzét beleépítik egy olyan sztrádába, amin nem is fognak autózni egy métert sem, ráadásul egy kommunista nagyvárost köt össze a másikkal (Bp. - Pécs) Egy gazdasági fejlődésre "gyúró" országban sztráda építést "befagyasztani" pillanatnyi politikai érdekek miatt maga az öngyilkosság. Mégis ez fog történni.
Ha ugyan fel nem szedik a már lerakott betont is, hogy eladják törmelékben..:)

Bobby Baccala 2008.07.31. 11:29:01

OFF (elnézést)

zulu74

"A magyar véderőt nem szándékosan, és nem azért építik le, hogy az izraeli atyafiak ne ütközzenek majdan ellenállásba (ahogy azt sokan hiszik a jobbosok), hanem azért mert jelenleg nem nagyon kell több haderő az általatok fetisizált "szuverenitáshoz."

na most ezt az izraeli vonalat miért kell eröltetni? ez most így hogy? (hogy egy klasszikust idézzek...aki nem tudná "útelágazkodás...nehézszó" nevelt lányáról van szó)

"Egy gazdasági fejlődésre "gyúró" országban sztráda építést "befagyasztani" pillanatnyi politikai érdekek miatt maga az öngyilkosság. Mégis ez fog történni."

elég szomórú hogy ezt a marhaságot beveszed! ezt maga kéri lászló cáfolta...
de a szerződéseket lehet felül kéne vizsgálni:

index.hu/gazdasag/magyar/m6v080725/

érdekes én ebben a nagy komcsi tengelyben lakom (Bp-Pécs) mégsem parázok amiatt hogy felverik a sztrádát..mondjuk lehet nem is kell, majd szétesik magától :))) épülő alagút már beszakadt :)

ON

gsf, tothtomi

csak közvetítsetek...király :)

GSF 2008.07.31. 11:29:58

A belekényszerítettet, a megzsaroltat és kisemmizettet nem is lehet elítélni, de aki hasznot húzott a diktatúrából (és egyenes szándékkal tette mindezt) azt erkölcsi kötelesség.

Ha jönne (csak ne jöjjön!) a háború, már lassan nem lesz mit leporolni (pl. T-72), nemhogy szakszemélyzet nem lesz, az már évek óta fix.

A szuverenitás nem fetisizált elvont hülyeség, talán érdemes ezt leszögezni. Több oldala is van, sajnos Magyarországnak elég hosszú ideig nem volt, felelőtlenség csak üres frázisként tekinteni rá, millió történelmi példából tanulhatnánk (leginkább a sajátunkból).

Tacsk0 2008.07.31. 11:52:46

Ugye tudjátok, hogy pont az itt emlegetett M6 autópálya építkezésen szakadt be a múlt héten TÖBB MINT SZÁZ MÉTER alagút, mert kilopták belőle az anyagot! Tényleg nem lenne kár felülvizsgálni a beruházást, ahhoz pedig ideiglenesen le kell állítani, punktum.

Egyébként a zorbán alatt épített VEGYÉPSZER utak a legjobb minőségűek hazánkban, arra akár a Griff is ráengedhető. Strabag két évet sem bír ki.

zulu74 2008.07.31. 12:01:16

Ne menjünk el ennyire a témától szerintem. Amúgy tényleg jól bírják, már 6 éve abból a pénzből élnek, amit a Vegyépszer "visszaszámlázott" nekik.

A Griff tényleg megerősített aszfaltot szeret? Minek?
Ha egy sima pótos szerelvényt nézek, az is nehezebb, mint a Gripen pótossal, fegyverzettel...

GSF 2008.07.31. 12:26:31

Azért itt se lehet topon az üzemképesség, biztos ideális a gépeket egyáltalán nem fenyegeti a korrózió :)

Pedig ez egy kirakatbázis (tudom, 2 éve volt, de mégis)

www.airliners.net/photo/-/-/1373754/L/

Bobby Baccala 2008.07.31. 12:32:01

gsf

hát ez nagyon jó kép!!! :)

GSF 2008.07.31. 12:42:24

No!

Az első jel: 2 29-es a levegőben! Egyszerre, és nem valószínű, hogy keszi mert szólóban nyomultak :)
Sajnos 5 km-ről a szememre hagyatkozva ennyit tudok. De majd Tothtomi mesél nekünk ki is volt a két bandita. Mindenestre ez 2x a megszokottnak. Szélirány miatt megfordították a repirányt is déltől.

zord 2008.07.31. 13:09:07

Nagyon örülök, hogy forumként is működő blogomon eltérő politikai nézetű kommentelők is megjelennek...bár magam jobboldali vagyok ("szélsőközépjobb"), soha nem utasítottam el a szakmai együttműködést azokkal akiket nem terhelnek a kommunista rezsim bűnei, és a rendszerváltás óta nem követtek el politikusként bűncselekményt, vagy nem hoztak azzal felérő döntéseket. Hogy minek vallja magát egyébként, hogy vesztegeti el a drága szavazatát, egyéni szoc. problémának tartom (ITT). De hiszen hogy is folytathatna például az ember hidegháborús hadtörténeti kutatásokat idehaza, ha a fentebb jelzetteknél "finnyásabb lenne"? Sok idős pilótával, műszakival, rt-ssel, lérakossal beszéltem és kaptam rengeteg szakmai segítséget, akik aztán csak úgy mellékesen kijelentették, hogy milyen okos, jó ember Horn Gyula...A szakmai alázat jegyében nyilván nem küldhettem el őket a p...ba!
A blogom nyíltan vállata, hogy a többi szakmai irányultásgú fórummal szemben a légierő mögötti politikát sem tekinti tabunak. Arra kérnélek titeket ugyanakkor a legnagyobb tisztelettel, hogy a témánk szempontjából releváns politikai döntéseket, megnyilvánulásokat vegyük mikroszkóp alá, azokat elemezzük. Ki a kishitler, minidúcse stb, azt hiszem nem ide tartozik. Azért sem jó ötlet, mert történetesen 1998 és 2002 között magam elég sok útjára elkísértem OV-t, sokszor kérdeztem tőle sajtótájékoztatón (típusváltás, pilótaképzés jövője, jugoszláviai bombázás, stb, stb), fotóztam, úgyhogy az a gyanúm, hogy az itt írók közül a legtöbb személyes, közvetlen tapasztalatot szereztem vele kapcsolatban. Sok vezetési és személyzeti hibáját lehetne felsorolni melyet különösen 2002 óta ejtett (szerintem), de személyiségével én soha nem tudtam összehozni azokat a jelzőket, melyekkel illették miniszterelnökként. Nekem máig az a véleményem, hogy ő volt a legkevésbé rossz kormányfő a rendszerváltás óta (ugye kis hazánkban ez nagy dícséret?) A mi témánk szempontjából óriási hiba volt részéről, hogy a kisgazdáknak átengedte a HM-et, ráadásul a vegyes irányítás jegyében olyan államtitkárt küdött oda (Wachsler), akivel megromlott a viszonya. A fejlesztés stratégiai irányszabása azonban soha nem volt a kisgazdik kezében, azt OV megtartotta magának. Függetlenül a típustól, azt gondolom hogy jó irány volt a nyugati váltás, mert az beigazolódott azóta is (egy kvázi oroszbarát kormány alatt), hogy Magyarország-Oroszország vonatkozásban, a létező, kirobbanthatatlan kapcsolatrendszerekkel képtelenség elégséges szinten biztosítani a MiG-29-esek üzemképességét. Ezért indokolták – szerintem teljes joggal – a döntést nemzetbiztonsági megfontolásokkal is. Lehet nekünk jóformán bármilyen eszközkategóriából orosz (posztszovjet) gyártmányú, de a vadászrepülőgép-fegyverrendszer komplexitása miatt nem tartozik ezek közé.
Szóval arra kérnék ismét mindenkit, hogy a honvédelmi politika, annak is a szakmailag releváns szegmense kerüljön itt terítékre. Az önmegtartóztatás jegyében kérném, hogy a fenti mondataimra sem reagáljatok immár! Aki veri a habot és nem futtatja ki szakmai irányba, törölni fogom.
Például lenne hozzátok egy kérdésem: helyesnek tartanátok, ha az OGY szakbizottságában (a pártok szakpolitikusai részéről) részletekbe menő, a lehetőségek határain belül nyilvános vita folyna az egyes fegyverrendszerek nevesítésével? Mondjuk valahogy így: „Milyen kategóriájú lokátorvezérlésű légvédelmi rakétakomplexummal kell leváltani a Kub-ot?" vagy "Milyen földi célok elleni képességekre van szüksége a Gripennek?". Olvasnátok képviselőkkel, tanácsadóikkal ilyen jellegű interjúkat?

Köszönettel,

Zord

GSF 2008.07.31. 13:21:20

Hát nekem ez nagyon hiánycikk. Nem is értem, eddig miért nem így volt. Csak az a baj, hogy kétséges eléggé termékeny-e a talaj egy ilyen kezdeményezéshez.

Zord,
te kapcsolatban vagy politikusokkal, szakpolitikusokkal. Ők mennyire szakpolitikusok? Technikai paraméterekkel tisztában vannak, vagy jó ha ismerik a Nyeva meg a Sztrela nevet. Szóval csak nevükben, vagy tudásukban is szakpolitikusok-e? Álatlánosságokat mondanak-e a zárt ajtók mögött vagy esetleg többet. Mert az Este vendégeként elmondottakból a tényleges képességeiket nem lehet felmérni.

Márpedig, ha csak politikusok, akkor mindegy.

Egyébként kell: adófizetői forintokból tartunk fenn, modernizálunk rendszereket, minimum annyi dukál, hogy erről nyilvános vita legyen, meg tájékoztatás legalább a főbb vonalakról, tiszteletben tartva a nemzbizt-i meg egyéb érdekből titkos infókat.

zord 2008.07.31. 14:14:34

GSF,

Sok Honv biz ülést ültem végig a fejemet fogva. Sajnos a politikusaink közül nem ismerek olyat, aki akár katonai-, akár technikai szakmai szempontból megfelelő ismeretekkel rendelkezne. Ha valamit tudnak, akkor azok szervezeti kérdések, emberi vonatkozások (alighanem ez hasonlít a legjobban a politizáláshoz...). A tanácsadóknál azt látom, hogy szintén a saját pecsenyéjüket sütögetik, ismereteik (már) nem relevánsak. A politizálás, konspiráció, a többiek kicselezése, csőbe húzása mindig prioritást élvez, és az így eltöltött mindnnapokban szem elől tévesztik a labdát (azaz hogy az ő feladatuk jobbá, erősebbé tenni az ország védelmét). A bizottsági összevonás (védelmi ÉS rendészeti immár) még nehezebbé tette a fókuszálást az igazi témákra! Az ellenzék jelenleg ott támad, ahol nem kéne, és ott hallgat, ahol támadni kéne szerintem...amellett, hogy ez nem konstruktív, szerintem politikailag sem jövedelmező. Kérdem én, miért nem interpelláltak a repülési idők, illetve követkzményeik (katasztrófák) kapcsán? Rossz nyelvek szerint az elnök személye és "Hódnemzővásárhely" (copyright Szolnok Mi-8 aircrew) meghagyásának összefüggése nyomja rá a bélyeget a bizottsági ellenzék tevékenységére...
Akárhogy is van igyekszem az ő álláspontjukat is megjeleníteni a közeljövőben, hiszen "belőlük kell főzni" a belátható jövőben, se belőlem, se belőletek, s más elkötelezettből aligha lesz képviselő valaha is (gondolom én)...

Zord

GSF 2008.07.31. 14:40:43

Mivel "belőlük kell főzni", akkor hiába az erőfeszítés. Ahogy lefestetted a helyzetet sztem veszett fejsze nyele, hogy majd érdemi vita, nyitottság meg egyéb szakami kérdések nyílt felvetése megvalósuljon.

Nem is tudom mit lehetne tenni. Ha szétnézel, van akár csak egy ember, aki politikusként kellő szakmai alázattal tud a honvédelem kérdéséhez közeledni? Erre tényleg kíváncsi vagyok, van-e ilyen. Vele szívesen olvasnék interjút, meghallgatnám a felvetéseit mert amúgy semmi nem jut el a nyilvánosságig. Az pedig, hogy ki mit hogyan hazudott, tett nem tett, szóval ezt elég unalmas hallgatni.

Ellenben egy épkézláb gondolatokkal rendelkező ember (politikus - döntéshozó) eszmefuttatására, mit lehetne ebből kihozni, a jelen helyzetből, kiutak, fejlesztések stb. nem mocsárba ragadt politizálás mentén, az érdekelne. A tervekről - ha vannak.

Szóval van tipped, ötleted ki lehetne esetleg megfelelő alany, vagy ki karolná fel az ötleted?

zord 2008.07.31. 15:02:44

Az interjúkkal szeretném kideríteni, hogy ki nem reménytelen arc. Szóval igyekszem belevágni.

Zord

tothtomi 2008.07.31. 16:53:04

GSF!

Ma kb. 12:00-kor értem ki, rövid (10-15 p.) várakozás után indítot a 110-es Ancsa, majd kigurult utána meg Cápali. Amígy az Ancsa a felszállón tökölt megérkezett a sorba a 09-es Fulcrum is, majd egy harci Gripen. Mire az Ancsa felszállt, gurult a 26-os UB is. Mindannyian felszálltak, majd következett a Gripen szóló (35-ös gép). Nem rossz de a tavalyi Hajdu-féle program jobban tetszett, ez kicsit túl volt tömve orsókkal. (Ráadásul a negatívot követő lángcsóva is elmaradt :D). A Gripen display közben láttam, amint a korábban felszállt gépek összeállnak kötelékbe...Mire a 35-ös végzett a műreppel, indított egy Gripen géppár is. Felszálltak, majd nagy csend...Utána láttam amint géppárban valami iskolakör féleséget végeznek. Utánuk meg jött egy Alpha Jet(!). Felszállt, elment...Láttam hogy valami tigrismintás volt, utólag kiderítettem hogy a Redbullé: lh3.ggpht.com/_BgNwgkyRTYE/SGk5s63yBSI/AAAAAAAAA9g/dJ53VFEGwSg/P1040520.JPG

Aztán a kezdeti nagy kötelék valahogy szétszakadthatott mert leszállt a 26-os UB majd kb. 5-10 percre rá a 09-es és az egyik Gripen is. 2-3 perc múlva a Cápa majd az Ancsa. Nem nagyon tudtam mire vélni a dolgot, de a legérdekesebb ezután következett...

A Gripen géppár egyik tagján, miközben a pont felett szórakoztak, folyamatosan lehetett látni valami furcsa fénylő dolgot, először függesztménynek tűnt. De aztán leszállt a kísérő a vezér meg fent körözött, fogysztott nyitott futókkal (!!!) kb. 10-15 percig, majd leszállt elég óvatosan, utána meg 2 tűzoltó nagy robajjal. Aztán szépen legurult, de valószínű hogy a 41-es Gripennek vmi komolyabb műszaki hibája lehetett...

Ez történt 2 órakor, utána meg is állt az élet. A 405-ös Ancsa még elment vhova messzire, meg egy Gripen indított és gurult de a felszállóig már nem jutott el...Fél 4-kor elhúztam a csíkot, utána sem hallottam semmit.

Na kb. ez a mai délután eseménybeszámolója :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.07.31. 17:02:07

"Természetesen ha baj van, akkor elő lehet állni a haderőfejlesztés ötletével. Ha a nemzetközi helyzet fokozódik, akkor az úccse egyik napról a másikra történik."

Téves. Kuvaitot ki jósolta meg? Falkland? Iraki -iránit? A Jugó polgárháborút? Yom Kippúr? Soroljam még?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.07.31. 17:04:40

"A Griff tényleg megerősített aszfaltot szeret? Minek?
Ha egy sima pótos szerelvényt nézek, az is nehezebb, mint a Gripen pótossal, fegyverzettel..."

Talajnyomás samfu? Általános iskolai fizika...

Tacsk0 2008.07.31. 17:41:24

> A Griff tényleg megerősített aszfaltot szeret? Minek?
Ha egy sima pótos szerelvényt nézek, az is nehezebb, mint a Gripen pótossal, fegyverzettel...

Liverbird 2008.07.31. 19:19:49

Tényleg, Zord, erről még nem írtál. Biztos olvastátok már. Megy itt a vita a dolgokról, de ez még nem nagyon került szóba....

www.honvedelem.hu/cikk/0/11598/nemzetkatstrat_vitaanyag.html

zord 2008.08.01. 00:26:50

Megmondom őszintén, hogy átfutottam, és nem értek vele egyet, ami ugyabár nem itt kezdődik, hanem a nemzeti biztonsági stratégiánál. Gyarmati, egy teljesen Amerika-barát "szakember" jegyzi, szerintem nem kevés copy-paste munka van benne.
Csupán jelképesnek látom a nemzeti jelzőt a vitaanyag címében. Aztán meg egyszerűen hibásnak tartom azt a nézetet, amire ezek épülnek, például a regionális fenyegetettség elsinkófálását. Egyébként meg teljesen mindegy hogy van-e fenyegetés, mert szerintem nem abból kell kiindulni, hanem mindig a legrosszabb forgatókönyvekből. A Honvédség a lényeget illetően ugyanolyan vészhelyzeti szolgálat, mint a tűzoltóság meg a mentők. Nem zárhatod be, nem építheted le (na most jön ugye az, hogy EZEK azt is megtették) még akkor sem, ha éppen csökken az esetek száma. Ahogy ott is a kiérkezés ideje és a fellépés minősége számít, a Honvédségnél is ez kellene. Az itt már sokszor felsorolt konfliktusok az elmúlt 25 évből arra világítanak rá, hogy teljességgel a semmiből jöttek elő nagyon is konkrét fenyegetések, és mindenki azokkal a képességekkel harcolt, melyekkel rendelkezett. Pótolni már nem volt idő.
Én számos olyan potenciális szcenáriót látok több szomszédos országban, melyek úgy Magyarország számára, mint a morális felelősségünk körébe tartozó magyar kisebbségek számára súlyos következményekkel járhatnak.
Az expedíciós hozzájárulásról csupán annyit, hogy én azt többször aposztrofáltam már a "császár adójának", és csakis diplomáciai célból, nem a Honvédelem rovására látnám felvállahatónak.

Zord

zord 2008.08.01. 00:29:02

Tomi,

Még mindig nem fotózol? Kéne neked valami gép a kezedbe!

Liverbird 2008.08.01. 01:01:02

No, hát mivel ez vitaanyag volt, ezt meg kellett volna írni a honvedelem.hu-ra. Állítólag nagyon hasznos hozzászólások születtek, melyek továbbítva is lettek a minisztériumhoz... Mókás.

GSF 2008.08.01. 07:59:37

Én is érzékeltem a leállást, aztán pontban 4-kor kinéztem és újra forgott a körzetközponti, de repülés már nem volt.

Akkor tegnap tényleg nem a keszit emelték!

Amúgy nem tudom ki hogy van vele, de sztem a repnapon nem lesz 29-es műrepülés. 2 hét van hátra és ezen a héten se volt komolyabb gyakorlás,míg a Gripen viszont minden egyes nap nyomatja már 2 hete. Ez felelős döntés volna, bár kíváncsi leszek, milyen kifogások hangzanak el az elmaradó demó miatt. Ha mégis úgy döntenek, hogy majd 2 hét alatt begyakorolják, az kész katasztrófa lenne... Szóval remélem győzött a józan ész és belátták odafenn is, hogy felelőtlenség jártasság nélkül bemutatót repülni 100.000 ember feje felett.
Sajnos ez van...

Én is néztem mit pörget a 39-es a reptér felett. Kényszerleszállásnak tűnt? Érdekes. Mondjuk a lengyeleknél minden apróbb probléma nyilvánosságra kerül. Nem hiszem, ha gond volt a géppel, azt túl nagy dobra verné a hazai vezetés...

Köszönöm a tájékoztatást!

tothtomi 2008.08.01. 08:27:21

Gábor, nem fotózok, ahhoz tényleg kéne valami gép is a kezembe :)

A 29-es demót, meg úgy tudom, hogy a pilóta csak jövő héten kezdi gyakorolni. Tavaly se kezdték el szerintem 3 hétnél előbb, most egyedül van, 2 hét alatt kétszer annyit tud repülni mint ha ketten lennének.

GSF 2008.08.01. 08:37:19

Mindenesetre remélem minden OK lesz.

Azt is tudod ki nyomassa?És feloldják a forszázstilalmat vagy marad a max gáz?

Az biztos, hogy a tavalyi programra nem volt sok idő, de tavaly még ennél is többet repültek... Mindenesetre a Gripent is egy pilóta repüli (tudtommal) így furi, hogy bár 5x annyit repül, mint a 29-es kolléga, neki mégis 2x annyi demógyakorlás van leosztva, mint a Fulcrum hajózónak. Nekem ez kicsit gyanús...

zulu74 2008.08.01. 08:44:52

Húha, termeltek ám:)
Zord
Szeretnék elnézést kérni azért ha úgy látod, hogy politikai irányba vittema fórumot(blogot). Mea Culpa!
A "szakpoltikus" szükségszerűen hiánycikk egy olyan rendszerben, ahol négyévente kompletten lecserélnek mindenkit, pártbeli érdemei alapján, nem pedig szakmai alapon. Szekeres úr annak köszönheti pozícióját, hogy megígérték neki annó, hogy "kitalálnak valami helyet". Szerintem ez azért máshol nem így van.

A honvédség képesség csökkenése már '89 óta tart, kisebb "fennakadásokkal" és ennek anyagi okai vannak, nem feltétlenül a "hazaárulók" tehetnek róla (nem védem őket, csak megállapítom, hogy mindenütt "képesség csökkenés" van az országban úgy 20 éve.
A lokális scenáriókról az a véleményem, hogy néhány túlhevült nemzeti érzelmű politikus lázálmai még nem jelentenek fenyegetést. Nézzetek körül: csupa EU és NATO ország, ahol már nem csak rajtuk múlik, mihez kezdenek a haderőikkel. Mindenütt gazdasági gondok vannak, még a "bezzeg" cseheknél is, mindenütt most szabadulnak meg a volt szovjet technikától, a románok leállították a repülőik 2/3-át, mert nem tudják üzemeltetni. A szlovákok sosem voltak igazán veszélyesek, csak verbálisan.
Két olyan ország van ahol "eszkalálódhat" a helyzet: Ukrajna, amivel szemben még a komplett EU véderő is tehetetlen lenne, sőt, megkockáztatom, hogy Angol részvétel sem jelentene döntő fölényt, egy esetleges konfliktusban.
Szerbia a másik, ez valóban nagyon instabil, de legalább is porig alázott, szét vert ország. Itt nagyon könnyen átcsúszhatnak a dolgok rossz irányba.
Ez viszont nem egyik napról a másikra történik meg, és a hírszerzésünk ezt a "forgatókönyvet" már tanulmányozza egy ideje, ebben biztos vagyok.
Ott mivel állunk szemben? Elavult technika, szegényes, rosszul kiképzett, alul motivált haderő, néhány nacionalista "amatőr" csapattal feljavítva. Ezek a katonák még a 4 milliós Horvát Köztársaság semmiből felálló haderejét sem tudták megtörni tíz év alatt sem. Egy NATO alapokon álló reguláris hadsereggel szemben, mint a MH semmi édemlegeset sem tudnának felmutatni, arról nem is beszélve, hogy az USAF, meg a RAF beledöngölné őket a földbe egy hét leforgása alatt.
Ettől én még elég nyugodtan alszom itt a déli (igaz Horvát) határszélen minden este:)

A "felelősségi körünkbe" tartozó kisebbségek köszönik jól vannak. Mindíg akkor kérnek csak belőlünk, ha bajban vannak, egyébként nem kellünk nekik. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg '91-'96 között. Semmilyen módon nem tartanám helyesnek ha egy esetleges konfliktusban magyar honvédeket áldoznánk fel az ő védelmükre. A horvát konfliktus alatt itt nyűszítettek, hogy miért nem avatkozunk be és szálljuk meg a "Baranya háromszöget" un. "véderőként"... utána elhúztak haza, és most még magyarul is elfelejtettek, ha kérdezel valamit...

GSF
Milyen jártasságról beszélsz? Hirtelen egy meteor becsapódott Kecskeméten és mindenki meghalt, aki vezetett már MiG-29 több száz órán keresztül?
Komolyan nem értelek.
Egy bemutatót megtartani az csak döntés kérdése, és persze pénz. Ha e kettő van, akkor már csak idő kell a gyakorláshoz.
Komolyan átvettétek azt a "válság van" hangulatot. Azért még ne zárassátok be a repteret, jó?:)
Vagy tegyünk lakatot rá és ne repüljünk, mert itt minden szar különben is, ha nincs ezer gépünk 80 században, és nem repüljük a nato max 4 szeresét?

GSF 2008.08.01. 09:03:50

Földközeli bemutatót repülni nem ajánlatos tizen-huszon órával. Azt hiszem Zord szépen levezette már többször mennyi is az ideális repóra, ha már engem valamiért folyamatosan hülyének nézel. Persze csak döntés kérdése, lehet is következménye. Egyszerűen nem értem mit nem lehet megérteni abból, hogy idén annyira keveset repültek, hogy nincs megfelelő gyakorlat arra, hogy bemutatózgassanak. Persze lehet, hajrá, csak kérdés megéri-e? Hónapok óta a egy (!) géppel nyomták a kiképzési repüléseket, nem bemutatót alapdolgokat sem lehet ilyen körülmények között szinten tartani.

Egyébként részemről többet nem magyarázom miért van válság.

A határainkon túlra szakadt magyarjainkról alkotott véleményed igazi gyöngyszem.

zulu74 2008.08.01. 09:24:22

Nézd GSF. Nem nézlek hülyének, tiszteletben tartom a véleményedet, csak nem mindig értünk egyet.
Válságnak válság van, csak ugye ha ettől pánikba esünk, akkor nem találjuk meg a kiuat. Szerintem az az elv, hogy "ha nincs erőnk jól csinálni, ne is csináljunk semmit sem" az a mai helyzetre nem alkalmazható.
Verni kell az asztalt, hogy adjanak több pénzt, aztán azért közben dolgozni kell a kevésből is tovább.
Nem hiszem, hogy ne lehetne néhány egyszerűbb elemmel "bemutatkozni", ugyanis a nem szakavatott közönséget egészen apró dolgokkal is el lehet kápráztatni, míg legfeljebb mi majd "fanyalgunk" egyet.
"Szegény ember vízzel főz, és kalapból eszik"
Én nem vagyok ott, nem látom hogy mi zajlik a reptéren, csak ezt a sírást hallom már 19 éve, és még mindig repülünk, és csak az idén lett ilyen pocsék a statisztika. Lehet hogy leütöttünk a mélypontra. Nem tudom.
Ha valóban olyan kockázatokat rejt, amiket innen én nem látok laikusként, akkor tényleg le kell állni a bemutatóval és meg kell mondani, hogy "emberek, erre fussa, ezt köll szeretni".

Megjegyzem ezt sem kell szégyenleni, lehet hogy jót is tenne, ha a közvélemény rádöbbenne, hogy "hoppá tényleg gáz van a repülősöknél". Akkor a miniszter úr arcáról is lerohadna a mosoly és lehet hogy jól járna vele a repülős társadalom, ha elmaradna. Nem tudom. Csak azt érzem, hogy ennél kevesebb repült órával is volt már bemutató, aztán az sem lett katasztrófa, persze lehet hogy puszta szerencse az egész.. nem tom.

Még egyszer bocs, ha személyedben sértve érzed magad a hsz-eim miatt.

"A határainkon túlra szakadt magyarjainkról alkotott véleményed igazi gyöngyszem."

Engedd meg nekem a véleményemet. Én ugyanis egy segélyszervezet munkatársaként dolgoztam közöttünk évekig, ismerem a problémát, és a reakcióikat is. Nem akarok általánosítani, de úgy lenéztek minket, mint a huzat, persze már csak akkor, amikor nem volt szükségük a Magyar Köztársaság védelmére többé.

Idézet egy "menedékes" magyar szájából:
"Milyen hadsereg az a tiétek, nem is sütöttetek el puskát már vagy 40 éve?, Nagy szarok vagytok ti."
Én akkor azt mondtam, hogy erre büszke vagyok. Bellül azt éreztem hogy elsüllyedek szégyenemben: egy szál gatyában befogadtuk, megvédtük a földet ahová húzódott a vész elől, majd ő fikázza ezeket a katonákat, akik konkrét életveszélyt vállalva védtek minket minden nap és minden éjjel?
Ezekért nem kell egyetlen magyar fiatalnak sem meghalni, értelmetlen halál lenne.

Nem is beszélve arról, hogy nyomban hadviselő féllé léptünk volna elő, ráadásul agresszor szerepben. Nincs semmi keresni valónk más szuverán állam területén még akkor sem ha az a miénk volt egykoron.

Kecskemét a IX. századig bolgár fennhatóság alatt volt, elég hülyén nézne ki, hogy a bolgár kormány óvná a terület, mint felelősségi kört.

Tacsk0 2008.08.01. 09:51:45

Zulu74 fizetett provokátor. Pont. Én ezt a fickót érzem, hogy felismerem, az Index fórumokon is szokott nyomulni. Annyira nyilvánvaló a tenyérbemászó magyar-ellenessége és minden szavával az elképesztő problémák eljelentéktelenítésén ügyeskedik, ami a kormányoldal bértollnokaira jellemző.

> Kecskeméten és mindenki meghalt, aki vezetett már MiG-29 több száz órán keresztül?

GSF 2008.08.01. 09:58:06

A vélemény a tied. Én se avatkoztam volna be, eszembe se jutna.
Az 1200 év, ez meg 100 sincs, van aki már élt a békediktátumkor és itt él köztünk ma is. Más a kettő szituáció, de értem mire célzol, a tiéd is egy álláspont, személyes tapasztalaton alapuló.

Nekem leginkább a hangjukat hallatni sem merőkért fáj a szívem. Nem revízióról beszélek, hanem egy tegyünk együtt valamit, hogy megmaradjon a kötelék című programban hiszek. Ha nem általánosítunk (ilyenek-olyanok), akkor lehet középutas megoldással eredményeket elérni, sztem.

Viszont magyarok. A legkevésbé sem tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek, erős asszimilációs törekvéseknek kell ellenállniuk. Támogatni kell, hogy aki meg akarja tartani az identitását, az megtehesse (pl. ne vegyék el, ne korlátozzák az anyanyelvi oktatást) és ne kényszerítsék bele egy új "bőrbe".

Tényleg régóta figyelemmel kísérem a reptéren történő dolgokat. Nekem könnyű, mert itt élek. Ennyire keveset, mint az elmúlt egy évben nem repültek még a 29-esekkel. Kivéve akkor, amikor egyáltalán nem szálltak fel, mert az oroszok nem hozták vissza a hajtóműveket... Én csak azt szeretném, ha felelősségteljes döntés születne, és utóbb senki se okoskodjon mit, ki rontott el, ha baj van. Mert idén eddig csak ez történt. Előbbre viszont nem jutottunk.

Ha úgy gondolják, hogy 0-ról (év elején 15-ösök reptilalma után elveszett a jártasság, kellett a szimulátoros repülés és visszaszoktatás az USAF-nál, pedig ők alapból 4x annyit röppenek mint mi, Stonefort írta AS, mieink meg eddig egész évben 20, max 30 órát repülhettek) így szkeptikus vagyok, de ha tényleg elég 2 hét ahhoz hogy begyakorolt legyen a program, ám rajta... én csak örülök neki.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.01. 10:09:50

"Két olyan ország van ahol "eszkalálódhat" a helyzet: Ukrajna, amivel szemben még a komplett EU véderő is tehetetlen lenne, sőt, megkockáztatom, hogy Angol részvétel sem jelentene döntő fölényt, egy esetleges konfliktusban."

Az ukrán légierő és hadsereg számszerűleg lehet hogy nagy, de a "régi elvek" szerint működik és a hadrafoghatóságra enyhén szólva kíváncsi lennék. Ha csak a fél angol, aollad, aémet, török és görög légierő szállna be akkro is lazán eldöngetné őket, csak azért kellene hozzá egy kis idő.

Liverbird 2008.08.01. 11:07:01

Megint jó sokat termeltetek, nekem meg most sincs időm sajna. De zulut én bizta megvédem, mert sok mindenben igaza van. Nem feltétlenül magyarellenes, lehet hogy tényleg így viselkedtek velük szemben annak idején. Nem kell lábat csókolni mindenkinek, aki határon túli magyar. Én most voltam 10 napot Erdélyben meg Moldvában a csángóknál, úgy szidták mindkét oldalt, mint a lovat. Azt gondoltam volna, hogy a kint élők főleg jobbosak, de pl december 5-ért többen kifejezetten a Fideszt okolták, mert nagyon rondán megvezették a határontúli magyarságot. Pl miért nem adtak útlevelet 98-2002 között, miért a magyarigazolvánnyal szórakoztak. Egyébként a kintiek is megérik a pénzüket, ott is olyan széthúzás van mint nálunk, ott sincs meg a nagy összefogás, mint ahogy az itthon nagyon sokan hiszik. Na mindegy, csak egy érdekes tapasztalat volt. Bocsi hogy elvittem a témát.

zulu74 2008.08.01. 11:12:12

TacskO!

A "zédesanyád" a bértollnok. Az indexen is csak akkor szólalok meg, ha valaki naon nekemjön. Erről ennyit. Részemről ignorálom a további hozzászólásaidat.

GSF!
Ha tényleg ilyen szar a helyzet, akkor szerintem sem kéne erőltetni a demo-t. Két hét alatt mit lehet betanulni? Egy fél keringőt maximum:)

A határon túl élő magyarok identitását nem vitattam, sőt felnézek rájuk, hogy ekkora "ellenszélben" is felvállalják már 87 éve.
Egyszer beszéltem egy kórógyi idős asszonnyal (akinek nem mondd semmit a név: ez az a színmagyar telepűlés a határtól 60km-re, amit a szerbek a földig romboltak, majd később a lakosság "egy tömbben" visszatért, OV még a templomot is felújította nekik, szóval jelkép)
Ő azt mondta, hogy amikor a szerbek áttörték a hevenyészet véderőt, és megindultak a tankok akkor felnéztek az égre a falubeliek, hogy jönnek-e értük a magyar repülők, a magyar honvédek, mert Horvátország nem volt képes megakadályozni, ami történt.
Nem jöttek!
Akkor vagy két tucat jóbarátom teljesített sorkatonai szolgálatot. Beleborzongtam a gondolatba, hogy nekik kellett volna meghalni egy olyan háborúban, amihez semmi közünk, de még érdekünk sincs.
Ha akkor hivatásos sereg lett volna, akkor még azt mondhattam volna, hogy vállalták.
De akkor sem avatkozunk bele egy szuverén állam ügyeibe.. legalább is katonai erővel szerintem.
Az más kérdés hogy van néhány "kisantant" állam, ami megérdemelné..

GSF 2008.08.01. 11:14:55

Csak annyit, hogy a magyar igazolvány csak az egyik eleme volt a státusztörvénynek (aminek lenyomása a román-szlovák fél torkán az elmúlt 20 év legnagyobb külpolitikai sikere volt, mert ez nem pottyant az ölünkbe lsd. nközi bíróság, küzdelem és siker, miközben a románoknak és szlovákoknak is volt ilyen törvényük, igaz nekik nem kellett 2 millió határon túli honfitárs, kevesebbért is megcsinálták annak idején) egy csomó más is tartozott a programhoz. Kár hogy felszámolták...

Egyébként a sokszínűség fontos! Unalmas lenne a világ, ha mindenki egyformán gondolkodna.

Széthúzás meg mindenhol van, csak legyen több közös pont mint nézeteltérés.

GSF 2008.08.01. 11:24:47

Azok tényleg nagyon nehéz idők lehettek.

És most a szerbek foghatják a fejüket, hol tart ma Horvátország hozzájuk képest...

Apropó:i106.photobucket.com/albums/m274/stamenkovic/IMG_8195.jpg

Így fest a nagyjavított (modernizált?) szerb 29-es. Szép lett

GSF 2008.08.01. 12:06:31

Nocsak! Levették a repnap vendégei közül az F-15-öst :(

zord 2008.08.01. 12:20:49

Na úgy látom, nem olvastátok el a legutóbbi hozzászólásomat! (kinek nem inge, ne vegye magára) Tehát, mégegyszer. Aki a szakpolitikai ügyeken túl merészkedik, az repül. Akinek szüksége van rá, akit ezért fizetnek, stb. az menjen dagonyázni a megfelelő fórumokra széles értelemben vett politikai témákban. ITT NE!!! Az elkövetett baklövéseket fennhagyom elrettentő példa gyanánt. Aztán viszon jönnek a negyedelt testrészek a várfokon!

***

Én két emberről tudok a Gripenen, és úgy tudom, 29-esen is volt tervben tartalék. Utóbbiról annyit hallottam, hogy tulajdonképpen a "könyvben" szereplő kis magasságú műrepülő feladatot fogja végrehajtani az alezredes.

zord

zord 2008.08.01. 12:27:34

Úgy tudom, holnap Batajnicán lesz valami open day, ha ráér valaki, menjen le, fotózzon, szívesen felteszem itt!

Azért tájékozódjatok előtte!

Zord

GSF 2008.08.01. 12:37:27

Zord,

akkor no forszázs? És szted elég 2 hét? Mert még eddig semmi...

tothtomi 2008.08.01. 12:49:26

No forszázs, és a 29-esen egy hajózó repül, de nem alezredes, hanem Szatyi százados, aki a tavalyi vasárnapi bemutatót repülte, Gripenen meg tényleg 2 pilóta lesz, Fekete Tamás és Ványik Attila.

zord 2008.08.01. 13:02:59

Azt hittem a szd pk! De akkor nem. Tominak hiszünk!

Továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy nem kellene erőltetni a dolgot ilyen körülmények között. És nem mintha sokat osztana vagy szorozna, de: Szatyi, drukkolunk, és nagyon vigyázz magadra!

Zord

tothtomi 2008.08.01. 13:11:10

Először én is ezt az infót hallottam, de mégsem a pk. repül.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.01. 16:33:08

"Nocsak! Levették a repnap vendégei közül az F-15-öst "

Hát amennyiben így halad a dolog akkor a végén ez alig lesz több annál, mint ami tavaly volt... Az E-3 még mindig fent van mikor lehet tudni, hogy nem jön. Kezdek attól is félni, hogy hazugság ami fent van. Azt két nappal a repnap előtt majd leveszik a felét mikor már megvan a jegyed...

Greg36 2008.08.01. 17:48:26

F-15 visszalépésének lehet köze a tegnapelőtti Nellis-en történt F-15D balesethez?
Red Flagen játszott banditát, és földnek csapódott, a személyzet egyik tagja meghalt, a másik kórházban. :(

rommel28 2008.08.01. 21:29:34

Üdv mindenkinek!

bocs hogy kicsit beleoffolok a témába de ez alegforgalmasabb hely.
Szóval: Tud valaki vmit a holnapi mini repnapről a syma csarnokban?Jegyár, vagy lesz egyáltalán jegy?Sehol nem találtam erről infót.
Előre is kösz

Devil 505 2008.08.01. 22:05:28

Hívd fel a csarnokot.

zulu74 2008.08.02. 10:09:39

"Hát amennyiben így halad a dolog akkor a végén ez alig lesz több annál, mint ami tavaly volt... Az E-3 még mindig fent van mikor lehet tudni, hogy nem jön. Kezdek attól is félni, hogy hazugság ami fent van. Azt két nappal a repnap előtt majd leveszik a felét mikor már megvan a jegyed..."

Nemár!
Minden szervezésben benne van, hogy a műsorváltozás jogát fenntartják. Ez nem "összeesküvés", hanem simán technikai kérdés sok esetben. Felesleges előre pánikot kelteni. Ezzel csak a szervezőket becsméreled feleslegesen, pedig gondolom mindent elkövetnek hogy jó programot állítsanak össze.
Javaslom, hogy ha tudsz valami konkrétat, oszd meg velünk, de felesleges előre "lemondani" az egészről!

GSF 2008.08.02. 10:36:58

Ez sztem se a szervezőkön múlik. Jó előre, elküldték a meghívókat, mi is sok repnapra elvittük a 39-est, 24-est, 29-est, szóval itt a viszonosságnak is működni kell.

Remélem a Typhoon meg a Rafale tényleg eljön, ha így lesz, akkor ez már biztos jobb lesz a tavalyinál. A C-17 is novum lesz, a kiállított exgépeinkről nem is beszélve... Nekem az E-3 akkorát nem durrant, pláne úgy hogy így "eldugták". Bár a leszállás azért nagy volt, meg a kerókifogyasztó hadművelete... :) Reméle a C-17 tényleg repül.

Tavaly is az uccsó pillanatban mondtak le vendégszereplést, de arra is volt példa, hogy nem várt masinák is bejelentkeztek, vagy többet is hoztak, mint előre mondták.

Szóval fő a bizalom, sztem jó kis repnap lesz, csak az időjárás is fogadjon kegyeinkbe, meg a jó szerencse!

zord 2008.08.02. 10:37:43

A mini cucc tulajdonképpen az airshow propagandakörútja. Élőben láthatsz néhány kurrens zenekart, Szekerest, asszem Bocsit is (ha kap "eltávot..."). Ami miatt viszonylag alacsony Deadalon adaggal megúszható komoly ember számára, hogy odahurcolják a Cápeti MiG-21-est is!

Zord

cleric 2008.08.03. 22:29:51

F-22hez visszakanyarodva, miért emelték meg 7200-ra a gépágyú (M61A2) tűzgyorsaságát? 6000 nem volt elég? :D

zord 2008.08.04. 13:52:09

Nem tudom, hogy igazam van-e, de az A2-es egy könnyített cucc, kevesebb és más anyagból készült (tömegcsökkentési igények), és ez gyakorol hatást a rendszer paramétereire. Mondjuk a kisebb forgótömeg tehetetlenség miatt magasabb lett az elméleti tűzgyorsaság (én 6600-ról tudok).

Zord

Flankerr 2008.08.04. 17:08:06

Azért ha jön a Typhoon, már megéri elmenni, főleg nekem aki csak kecskeméti repnapon jártam..:)

samoth 2008.08.04. 17:13:11

Én sajna idén nem tudok elmenni, de a Typhoon és a Rafale miatt aggódom a legkevésbé. Persze szeretném élőben látni, de van még pár évtizedem, azt hiszem. Számomra ilyenkor mindig a kifutó gépek a legérdekesebbek (F-4, Mig-21, Jaguar, stb.) Az F-104-est sajnálom a legjobban, hogy nem láthattam.

zord 2008.08.04. 17:15:00

Az A-7-est ne feledjük! Még fenn van a listán?

samoth 2008.08.04. 17:21:10

Egyik kedvencem. Pedig mikor a hsz-hez hozzákezdtem, pont ez jutott eszembe.

Collingwood 2008.08.04. 17:24:54

En a Me-108-as, pontosabban Nord 1002-es miatt megyek leginkabb. Kivancsi vagyok, mit hoztak ossze a szolnoki muzeumban. Es jo lesz latni a Capetit is.

Flankerr 2008.08.05. 10:45:45

Az A-7 statikusnak (2 db spec.festésű példány) még benne volt tegnapelőtt a programba

zord 2008.08.05. 15:18:45

Én jobban örülnék egy normálisnak és egy spécinek. Sőt, ez utóbbi is otthon maradhat, és a tarcsik jöjjenek el, standard kamóval. (Na most harapják le a fejemet...)
2005-ben Tanagrában az "airfield attack" programpont villan az eszembe, amikor 30 fokos zuhanásban jött pont oda a SLUF ahol álltunk Devil505-el. Miután "oldott" kivette és gyönyörű párakiválás jelent meg a szárnyai felett. Kivétel közben és egress közben meg végig jinkelt.

Zord

zord 2008.08.06. 17:05:57

Miért "nem kíváncsi" a tábornok úr az AWACS-re? Miért "problémás" ez a gép? – ezeket a kérdéseket tenném most fel a nagy embereknek, miután kiderült, hogy számos civil kérés, Geilenkirchenbe küldött levél ellenére a magyar illetékesek elutasították a gép kecskeméti fogadását.

Zord

block50 2008.08.07. 08:22:59

Szóval küldenének AWACS-et, de mi nem akarjuk????

Nem mondod komolyan...? Ez most valami vicc...??

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.07. 13:16:34

"Szóval küldenének AWACS-et, de mi nem akarjuk????

Nem mondod komolyan...? Ez most valami vicc...?? "


MIVAN????? Asszem itt kéne egyeseket pofán aztán a Dunába rúgni. Tavaly elfért a betonon most meg nem? Tavaly nem tudtam eljutni oda reméltem (hála a a "fasza" szervezésnek), hogy idén talán összejön. Hát a jó k**** anyjukat azt már elénézést. MI FASZT képzelnek ott fent? Egy REPTÉR nem tud egy REPCSIT fogadni? Az eszem megáll...

block50 2008.08.07. 13:37:21

Gondolom pont azért problémás, hogy nem tudják megoldani normálisan a látogathatóságot...!! DE...!

1.) Nem lehetne valahogy mégis megnyitni a reptér nyugati részét?

2.) Egyébként is csak dinamikus program volt beharangozva. Ebben az esetben miért problémás a fogadása?

UI: Az előbbi hozzászólásban kimaradt a gratuláció az oldalnak! Nagyon kellemes időtöltést nyújt az itt leírtak olvasgatása az elmúlt másfél hónapban mióta ráleltem!
CSAK ÍGY TOVÁBB!

zord 2008.08.07. 13:50:11

Block50,

Légy üdvözölve itt! Én is szeretem ezt a szériát!

Zord

zord 2008.08.07. 17:15:40

A másik amit nem értek, az a lengyel F-16-os hiánya...már 41 gépük megvan, szóval semmi problémát nem okozna az egyik átküldése. Én igencsak szeretem a Szuhojt, de már enyhén szólva sem újdonság. Szerintem elv lehetne, hogy más-más típust, illetve alakulatot kellene meghívni az egymást követő sókra ua. az országból. Ne értsetek félre, ezért örülnék én most jobban egy lengyel 29-esnek is!

Zord

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.07. 17:35:52

Ha repülni fog a Szu-22 akkor az bizony "újdonság" lesz, mert én asszem talán soha nem is láttam repülni és szerintem sokan mások sem, mert '97-ben kivonták itthon. F-16-ból ellenben minden évben vam LEGALÁBB kettő, de néha több is... MiG-29-et is láttunk már elég sokat.

zord 2008.08.07. 17:47:54

Ha repülne, az újdonság lenne. De nem fog.
Én azért egy konformáltartályos Block 52+ gépet szívesen nézegetnék a statikuson akárhány MLU is van jelen., és lengyel festésű 29-est a levegőben...
Na de álmodozásnak itt helye nincs!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.08.07. 20:45:30

Na, törölték a Rafale-t is. A fogatókönyv hasonló ahhoz amit felvázoltam, sorba tűnnek el a típusok...

block50 2008.08.08. 08:36:52

Nekem úgy tűnik az egyes típusokat próbálják inkább összegyűjteni...!! Mivel F-16-ost hoznak (jelen állás szerint!!) a törökök, meg a belgák, így a lengyelektől inkább a Szuhojt kérték....!! Nem hiszem, hogy gondot okozott volna F-16-ost küldeniük, tavaly is volt a cseheknél.

Repülni tényleg nem fog, pedig Taszár óta én sem láttam a levegőben (..és már nem is nagyon fogom)!

JA!! :-)) Dehogynem!!! Pénteken a leszálláskor, ha sikerül!! :-))

zord 2008.08.08. 13:26:20

Úgy van, minden kedves kommentelőt hívunk délelőttől a használatos pálya megközelítési tengelyébe, ahol a saját felismerhetőségemről gondoskodok. (Jut eszembe, a szép az lenne, ha rendőrökkel tisztittatnák meg a terepet, mint arra volt már példa...)

Tacsk0 2008.08.10. 13:57:54

Egyszerűen nem értem a szabad világot. OK, nem akarnak Rambósat-hullazsákosat játszani a csapataikkal a kaukázusi hegyek között - de iraki és ex-jugó példára legalább egy repüléstilalmi övezetet, no fly zone-t csinálhattak volna Grúzia teljes területe felett, beleértve a szakadár régiókat is (mondjuk arra hivatkozva, hogy a légitámadások aránytalan szenvedést okoznak a civileknek).

Észak-török támaszpontokról két század F-15C/E vagy Super Hornet és plusz félszázad Raptor a tankerekkel, 2-3db AWACS-szal elég lenne, ha valóban annyira biztosak az oroszokkal szembeni egész generációs műszaki és kiképzettségi fölényükben, hogy simán leszedik őket, ha mégis megpróbálnak bejönni.

A légitámogatás hiánya nagyon feltartaná az orosz tankokat és hadihajókat, sok időt nyerne Grúziának és így esetleg már az ukránok és törökök is be mernének szállni deszanttal a keresztesháborúba, megfordulhatna, vagy pattra mehetne a hadihelyzet.

Ezzel a mostani totális cserbenhagyással megbomlik a NATO, a nyugat. A baltiak és a lengyelek pl. többé nem fognak hinni a jenkiknek és a zsidóknak a feltétlen támogatásában. Kalinyingrád léte innentől állandó ürügy és fenyegetés.

Azon se lennék meglepve, ha a négy balti állam közösbe megvenné az osztrák EFA-kat, Gripen+pénzért, német vagy svéd közvetítéssel - lássuk be az F-16/5x is nyuszi a modernizált Szuhojok ellen.

Románia a fekete-tengeri erőegyensúly megbomlása miatt most tuti felgyorsítja a légierő modernizálását, ami nekünk is kényes ügy, mert pl. egy Rafale-nak aligha lesz ellenfél a Gripen, ami a félig használt F-16-osok ellen még elmenne.

Nem értem minek tanácsolták bele a grúzokat a konfliktusba, ha aztán így kiszálltak mögülük? A simaképű nyilván nem saját kútfejéből ötlötte ki, hogy nekitámad az usankás medvének, tele van az országa jenki és zsidó katonai tanácsadókkal, azok súghattak neki valamilyen számunkra ismeretlen hátsó szándékkal.

Liverbird 2008.08.10. 17:22:09

Ja, hát természetesen az USA és a zsidók tehetnek már megint mindenről. Tudod megint hetet-havat összehordasz, a helyedben nem bocsátkoznék egyenlőre fejtegetésekbe. Egyszerűen nem elég hozzá az infó amit kapunk.

zulu74 2008.08.10. 19:57:14

Tacsko!
A Grúz vezetés olyan politikát folytat, ami nem tetszik az állampolgáraik egy jó részének: Ilyen oszétia, meg a másik szakadár terület is. Ide "vonultak vissza", illetve itt élnek azok, akik nem akarnak a grúz nacionalista politkával azonosulni, mert történetesen lehet hogy nem is grúzok. Nekik (engedtessék meg) elég szar egy olyan országban élni, ahol másodrendű állampolgárok, és még minden szovjet bűnt, vélt vagy valós sérelmet rajtuk akarnak megtorolni, bűnbaknak kiáltva őket ki a saját hazájukban (értsd a szülöföldjükön)Ez elég analóg a határon túli magyarok ügyével, nem gondolod?

Akkor ha most a grúzok úgy döntenek, hogy végleg felszámolják a "renitens" ellenzéküket, fegyverrel, erőszakkal, akkor szerinted itt mi tenni valója van a szabad világnak?

Az oroszok készséggel szavatolják az állampolgáraik biztonságát ezen a területen, mert nekik is értékes ez a terület. Megvédik a sajátjaikat.
Szerinted ehhez nincs joguk? Szerinted tétlenül kellene nézni, ahogy a grúz erők körbezárják a laktanyáikban a békefenntartóikat? Szerinted érdemes egy nagyhatalommal eljátszani, hogy szemen köpöm, nyíltan, bátran?

Az oroszokkal szemben (bármilyen fejtegetésekbe is ragadod magad) semmilyen erő sem elég jó ahhoz, hogy tartósan feltartsa őket. A NATO expedíciós hadserege számára is kellene némi idő (ami már nincs), hogy felfejlődjön, ráadásul nem is igen lehetne rávenni őket, hogy poszt-Szovjet területen megvédjenek valakit, akinek ígértek valami ködöset egyszer véletlenül. A grúzok sem gondolták komolyan, hogy bárki is a kisujját mozgatja értük nyugaton.
A tanácsadók közül senki sem mondott olyat nekik sztem, hogy hajrá előre, üzenj hadat Oroszországnak.
Az ég csak a bátrakat szereti, a hülyéket ki nem állhatja.

Remélem, hogy az oroszok mihamarabb helyreállítja a rendet és ráveszik a grúzokat a kisebbségi jogok feltétlen tiszteletben tartására, ami alapvető feltétele lenne, hogy ne ragadják el a szakadár területeket a grúz kormány kezéből.


P.S
Az is kétséges a számomra, hogy az 5. cikkely alapján megkísérelné e a NATO megvédeni mondjuk a balti államok bármelyikét, ha a saját hülyeségéből (neki megy az oroszoknak) háborúba keveredik. Erre szerintem nem nyújt semmilyen garanciát a NATO, vagy ha igen, akkor azonnal szálljuk meg a Vajdaságot, még holnap hajnalban.

Az sem példa nélküli, hogy az USA odahagyja a szövetségesét, mihelyst az érdekei megváltoznak.
Vietnam olyan jó példa erre, akár csak Irán. Azon eltöprengtél már, hogy miért van Iránnak F-14 ese?

Az oroszok ebben az esetben sajnos a szabad világot képviselik az elvakult nacionalistákkal szemben... ezen nincs mit szépíteni. A módszereken lehet vitatkozni, de az oroszok nem szoktak finnyásak lenni, ha valaki keresztbe tesz nekik.

Tacsk0 2008.08.10. 22:43:39

Ha most Grúzia elvész, akkor oda lesz a Krím is és Putyin végül Ukrajna oroszok lakta felét is magához fogja csatolni erővel. Akkor már hiába sírunk, hogy mekkora a szar, ellepi egész Európát! Most kell lépni, nem amikor már calais-nál fürdőznek a megszállók.

Tökmindegy kinek milyen a morális alapja, kinek van igaza, itt már a SZU visszaállítása a tét, ami ellen tenni kell.

Asszem az USAr vezérkari főnöke éppen grúz származású, a posztjáról ezután nyilván mennie kell, hacsak nem húzza meg előbb a ravaszt. Micsoda helyzet, hogy egyik hazája árulja el a másikat!

Egyesek szerint az USA azért annyira passzív, mert Bush Pekingben elcserélte Putyinnal a grúzokat Kubára - elvégre is a szigetország korábban Amerika de facto része volt, miért ne szabadíthatnák fel, ha már ilyen jó precedens van rá? Remélem Castro azt már nem éli meg!

zord 2008.08.11. 17:33:21

Tacsk0,

A grúziai balhénak van saját bejegyzése, ott elmélkedj. Ezt most meg bezárom 335 kitűnő hozzászólás után!

Zord
süti beállítások módosítása